Den svenska börsen håller fortfarande emot och fortsätter sin grovt horisontella rörelse. Den kraftigt försvagade kronan bidrar antagligen till att hålla börsen uppe i svenska kronor mätt när exportbolagen går bra internationellt mätt i SEK.
Veckochart Stockholmsbörsens storboalgsindex OMXS30 sedan 2011. |
Charts i detta inlägg inkluderar inte måndagens handel, utan till och med fredag förra veckan. Linjer visar MA10/MA40, vilket approximerar döds- och himmelskorsens MA50/MA200.
Börsen fortsätter att tveka och vill inte riktigt vända ner med konjunkturen ännu.
Samtidigt orkar inte storbolagsindex OMXS30 upp till forna höjder från 2015, och enda förlusten på att legat ute ur börsen sedan dess har varit de ganska beskedliga utdelningarna procentuellt sett. Dessutom har man förstås fått alternativ ränta på andra placeringar, så egentligen har man inte förlorat något på att kliva av Stockholmsbörsens OMXS30.
Nu skulle man kanske kunna tala om en teknisk dubbelbotten och att börsen därför ska upp på allvar. Eller inte.
Tydligt är att konjunkturen viker i Sverige, men börsen är ändå relativt stark. Det kan antagligen härledas till en försvagad krona. I internationella världsvalutor har Stockholmsbörsen rasat, men inte i SEK, då exportbolagen mätt i SEK går bra.
Veckochart för OMXSPI tillbaka till 2013 |
Det bredare börsindexet OMXSPI ligger kvar på toppnivåer och har varit en bra placering även sedan 2015, inklusive utdelningar. Dock är det nu ett och ett halvt år av sidledes kräftgång där man gott och väl kunnat lega utanför index utan att “förlorat pengar” (utebliven vinst är ingen förlust, men en del har svårt att förstå det) och istället få avkastning på annat. Att t ex stoppat pengar i obligationer i EUR eller USD har med råge klått OMXSPI.
Som det ser ut nu kan det tidigare äkta dödskorset se ut att punkteras av ett himmelskors inom några veckor. Överlag är det svårt att använda den typen av teknisk analys vid sidåtgående rörelser. Jag förlitar mig dock på konjunkturmodellen och är därför ute ur börsen.
Jag är tämligen övertygad om att utbrottet från den sidogående kräftgången inte kommer vara uppåt – givet att vi är på väg mot lågkonjunktur och om bostadsbubblan fortsätter sprika en svensk bank- och finanskris inom 2-3 år finns inget som talar för långvarig börsuppgång. I Sverige. Utomlands är en annan sak, inklusive påverkan av fortsatt svenskt kronfall.
Rent exportberoende svenska bolag kan förstås vara ett stockpicking-alternativ, då de gynnas av svag krona och inte påverkas av svensk konjunktur. Typexempel kan vara de svensknoterade oljebolagen, som gått mycket bra den senaste tiden, exempelvis Black Pearl. Läget i Sverige är för dessa i princip oväsentligt, de är bara noterade här och har sedan i april gått ca +50% på stigande oljepris och fallande krona.
58 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Och du tycker det varit en bra affär att ligga inne i börsen senaste året?
Ja, det har det väl?
SIXPRX 22/5 2017: 2168,22
SIXPRX 21/5 2018: 2283,86
Total utveckling: +5,3%
Det är förstås många andra placeringar som har gått mycket bättre, men så är det ju alltid. På tre år är det +21%.
Vi får se om vi åker ner till 2014 eller 2015 års nivåer i nästa nedgång (ink utdeln). Det skulle också kunna vara så att vi aldrig når tillbaks dit, vem vet.
En intressant företeelse på börsen det senaste åren är hur olika aktier körs i omgångar. Index händer inte så mycket med men vissa aktier gör det. De stora placerarna driver vissa aktier medan andra sjunker. Sen byter man.. Ligger man rätt där kan man slå index rejält.
Kanske det, och ligger man fel så laggar man efter index.
Det är som vanligt svårt att veta detta i förväg (de som t ex köpte H&M för ett år sen skryter inte om det, medan de som sitter på Paradox är riktigt nöjda idag). Om man plockar egna aktier så har man tur ibland och otur ibland.
När teknisk analys inte fungerar – lägg till "äkta" och "dubbel" på orden och försök igen 😉
När man låtsas att TA "funkar" (säg de stora nedgångarna 2000 och 2008) så var det ändå "falska" dödskors, som ju ska vara en "svagare" signal. Det handlar mest om att man lurar sig själv.
Kul med BlackPearl för övrigt, är det nån aktie som gått kräftgång så är det ju den. Men självklart har alla som investerat i den typen av aktier varit alldeles utmärkta stockpickers och marknadstajmare.
Losers, jag har satt allt jag har i Cassandra Oil istället. Vilken dag som helst så.
Joakim, det går ju alltid att välja ett tidsintervall där avkastningen varit positiv, se Yxan nedan exempelvis. Eller när man vill kritisera någon välja ett tidsintervall som varit negativ. Rätt meningslöst. Det är därför jag inte redovisar mina innehav, går alltid att cherry-picka det ena eller det andra.
På sikt går börsen allmänt upp, det är tveksamt om man kan pricka några vidare vändpunkter med TA — som du antyder funkar MA50/200 rätt risigt när börsen går sidledes, och missar man utdelningar osv så missar man också 30-50% av totalavkastningen eller nåt sånt. Nu väljer du själv att ta upp BlackPearl eftersom den gått upp på sistone, typisk cherrypicking.
Nåja. Det går väl ner nån gång vid nästa annalkande kris. Med dagens värderingar (ffa på USA-börserna) kan man ju inte förvänta sig någon större avkastning kommande år.
Vilket för in samtalet på riskjustering. Är det värt att ligga inne på börsen om man bara får några procent om året, när det samtidigt innebär att man kan råka ut för ett rejält ras? Några överraskningar på uppsidan finns ju inte direkt i det här läget.
Ska bli intressant för övrigt att se vad som triggar nästa nedgång. Skulder och bankkris är det väl som gäller nu när risken för handelskrig synbarligen minskat. "Bara" en mild lågkonjunktur räcker nog inte för att det ska bli en större börskrasch, utan det behövs en dramatisk kollaps nånstans — förmodligen i det finansiella systemet. Kan en svensk bolånekris trigga detta? Jo, fast kommer det att hända?
Jag håller med om att uppsidan känns begränsad, helt klart. Det tyckte jag å andra sidan i början av 2015 också och det har ändå varit en rejäl totalavkastning sen dess på över 60% i ISK:t.
Det är som vanligt. Finns något vettigt alternativ, förutom att dra ner på risktagandet? Inte svenska fastigheter, inte svenska räntepapper. Utländska börser är det mest uppenbara kanske.
Tror personligen att en riskjusterad fördelning mellan aktier och räntor som hålls konstant och balanseras om är det bästa för majoriteten av sparare, finns en del data som tyder på detta. Ex hålla 70% aktier, 30% räntor för evigt och härda ut svängningarna.
@Joakim: Vad tror du om att byta ut räntedelen mot multiasset-hedgefonder? RF ger ju ingenting i princip. Vill bara höra dina reflektioner kring det?
Ingen aning, tyvärr. Jag är allmänt skeptisk till "multiasset-hedgefonder", det låter som en dålig soppa och förmodligen höga avgifter.
@Joakim: Men trots höga avgifter spelar det väl ingen roll om den just beter sig som en krockkudde vid börskrascher samt levererar minst avgiften i avkastning? I så fall bör det väl vara bättre än räntefonder? Korta likviditetsfonder ökar väl bara i värde då räntan sjunker och det blir väl om man spekulerar i -10% i styrränta i framtiden. 🙂
Om den skulle lyckas göra det och om man lyckas förutspå kraschen, ja.
Skeptisk till hedgefonder i allmänhet.
@Joakim: Varför är du inte skeptisk till räntefonder då? Dom ger ju knappt någon avkastning förutom krockkudde och i så fall kan man lika gärna ha ett sparkonto som räntedel.
Jag tycker inte räntefonder är särskilt attraktiva nu nej. Men jag talar om 20- eller 30-årsperioder. Det är också just krockkudden som är attraktiv i sig för många.
@Joakim: Anledningen till varför jag frågar: https://rikatillsammans.se/hedgefonder/
Köp det du så länge du gjort analysen.
Det handlade ju om diversifiering. Det har du själv varit inne på så många gånger. Att inte ha alla ägg i samma korg. Hedgefonder skulle ju kunna vara en liten korg.
Ja, om man själv tycker hedgefonderna verkar värda sin avgift. Jag är skeptisk men önskar den som köper hedgefonder långsiktigt lycka till.
Hedge är väl att go short. Långsiktigt är det aktier som gäller.
Ligger på +10% sedan årskiftet så jag ångra inte att jag ligger kvar på börsen.
Med dom senaste nyheterna om att det inte blir något handelskrig mellan USA och Kina så
ska vi nog se att USA kommer att agera draglok ett tag till för börsen.
Jag är jätteglad att jag stannat kvar på börsen. Har aldrig gått så här bra 🙂
+18.45% i år inräknat utdelningar.
Om du blundar för SEK försvagning och vad du kan köpa för dina vinster så låter det så klart ok…
Nästan allt jag köper är i SEK. Priserna är inte nämnvärt högre än i början av året.
Sedan är det lite roligt, för euron är nu inte längre särskilt mycket starkare gentemot kronan än i början av året. 1:a januari: 9,82. Idag: 10,24.
Så +18% kompenserar mer än väl för valutaförsvagningen gentemot euron, även om man endast skulle importera tyska marsipangrisar.
du verkar förståndig. Ännu förståndigare hade förstås varit amerikanska index. både valuta och kursvinst. Lycka till resten av året vännen!
Jepp, och när valutan går åt andra hållet blir det tvärtom.
Kul om FED höjer 5-6 ggr inom 2 år och RB håller fast vid sin nivå eller till och med sänker "för att stödja dom svenska hushållen"…..:)
Men var det inte eurons styrka det gnälldes om för några veckor sedan, när euron kostade 10,70 (idag 10,24)?
@Joakim: Det är tillfälligt p.g.a. alla positiva rubriker om rekylen med bostadspriserna. Nu kommer det falla in 3857 artiklar om dagen om hur bra Sverige är för att få upp valutan tillfälligt under sommaren så att svensken har råd med sin budgetsemester i Turkiet eller Bulgarien och kommer tillbaka viftande med flaggan och fortsätter rösta på S för att sedan bli blåst igen. Jag gnällde aldrig på EUROS styrka. Jag gnällde på den medvetna kronförsvagningen. Tyskar fuskar inte. Dom kör fairplay. Dubbelmoral är däremot nationalsport i Sverige. Tänk en sak men gör det motsatta.
Det är inte tidningsartiklar eller politiker som styr rörelserna på valutamarknaden.
Så nyheter med förväntningar om framtiden påverkar inte valutakurserna? Kraftigt oflyt det efterblivna landet Storbrittanien hade då i och med Brexit och pundet eller Erdogans politik.
Marknaden styr priset såklart, och givetvis påverkar ekonomisk statistik. Allt handlar inte om bostadspriserna i Stockholm, och sossarna har definitivt ingen vidare möjlighet att påverka eurokursen. Svensk industriproduktion och export och den allmänna prisutvecklingen i samhället är betydligt viktigare.
Det som är lite speciellt med euron är ju att tyskarna har en för svag valuta enligt de flesta bedömare — ett Tyskland med egen valuta hade haft starkare växelkurs. På samma sätt tycker förmodligen italienarna att euron är för stark, och hade helst velat försöka devalvera sig ur sin långvariga stagnation. Nu får man något mitt emellan, mycket bra för tysk industri, inte särskilt kul för italienare.
@Toni
Om jag ska vara egoistisk,så gör det inget för mig om RB kör kronan i diket. Jag har mer skulder än likvida tillgångar samt att jag jobbar på en internationell marknad.
Men det finns ju många andra scenarion där jag kan få det hett om öronen…
Ericsson, HM, fingerprints,JM. Får man svära sen? "Aktie" var förövrigt svärord på 70talet!
Deutsche Bank, UniCredit, CreditSuisse, RBS. Gå tillbaka till 2010 och kolla graferna. Total katastrof. Härdsmälta. Fyfan, bankerna i Europa är under press. Vanlig media har i stort ignorerat detta. Lite om italien förut. Deutsche Bank sitter tydligen på skit derivat sen 2007 fortfarande. Värdelösa papper på 1.6 triljoner euro?, om jag förstod det rätt, gör dom avskrivningar över tid på otroliga summor. Varför inte gå i KK?
Jag ligger rejält plus detta året. Trots en paniksäljning av en mindre pott i februari.
En s k "ekonomisk rådgivare" gav mig tipset att sälja hela mitt innehav i jan 2015 för då skulle det bära nedåt, tänk om jag hade lyssnat på han resp Lars, då hade jag varit bra mycket fattigare idag.
Ja hade jag inte hittat till denna bloggen när jag fick mitt första jobb hade jag förmodligen go with the flow d.v.s. idag haft en bostad värderad till 4 miljoner men varit skuldfri men jag kan inte skylla på bloggen för det utan min egna usla förmåga att läsa av marknaden och mitt oflyt att hittat hit. Nu är vi där igen. Det skrivs hej vilt om 10 år av börsuppgång och bostadspriserna kan falla. Vi kanske får se en stor prisuppgång dom kommande 10 åren istället. Det är ingen skillnad idag mot för 10 år sen. Är fortfarande lika negativt inställd och kommer antagligen att ha fel i 40 år till.
Ja, den som lever får se.
Jag har lyssnat på den här bloggen vad gäller bopriserna även om jag tidigare ägt, som tur har jag inte tagit åt mig börstankarna.
Får inte Cornu rätt den här gången kan han ju lika gärna lägga ner trådarna om bopriser och börsen. Någon gång måste han ju fan få rätt….
Man ska inte lyssna för mycket på andra när man tar ekonomiska beslut, fast det är inte lätt att veta vad som ska hända.
Det handlar ju mest om tidsperspektiv. Klart börsen och bostadsmarknaden kommer gå ner då och då. Men som jag nämnt angående börsen, kanske går det ner 25% eller 40% nån gång, eller så går vi aldrig ner till 2014 års nivåer igen av samma anledning som vi förmodligen aldrig går ner till 1987 års botten.
Det hade varit hemskt trevligt om bostadspriserna helt enkelt stod stilla nominellt sett i fem år. Det är ju prisskillnaden efter inflation som är det intressanta. Så man kanske kan hoppas på att utbudet (på grund av nybyggnationen) ökar ett tag till så att vi når nån sorts balans, åtminstone tillfälligt. I takt med att åren går tycker jag att motiverade priser på bostäder blir högre och högre, och det är ju helt naturligt med lägre långräntor och högre inkomster hos hushållen.
2007 tyckte jag att ett hus som kostade omkring 3,5 miljoner var alldeles för dyrt, samma hus för 4,5 miljoner tycker jag idag är hyfsat rimligt prissatt. Får gärna kosta 3,5 igen men det är också OK om priset ligger platt från denna nivån.
Att göra sina investeringsbeslut på vad bloggaren skriver och konsekvenserna av detta är ju rätt korkat. Man kan väl läsa och ta råd från an massa olika experter eller rådgivare. Slutligen är det ens egna beslut som räknas. Vissa är positiva och andra är negativa.
Själv har jag stått med ett ben på varje sida. Delvis likvid men samtidigt aktivt placerande av aktier. Som tur är med mycket olje och en del spelaktier.
@Joakim: Vi får se om jag och du någonsin får erfara en börsdipp på mer än 10% igen. Det kanske sker om 120 år igen? 🙂 Kom ihåg att this time is different. Börsen har gått upp i 10 år. Det är ett tecken på en ny era av börsuppgångar för evigt.
@Nils Nilsson: Japp. Det var korkat men det är lätt att vara efterklok. Jag erkänner mina misstag. Hade spelaktierna konkat hade vi inte fått höra att du någonsin haft dom.
Räcker ju att gå tillbaka till 2015 för senaste 10%-dippen. I min portfölj toppade jag 5:e augusti 2015 för att ligga 12% lägre den 24:e augusti. Sen stod vi stilla ett tag innan den stora uppgången 2016.
Det där händer ju hela tiden. Det folk försöker skydda sig mot är de stora nedgångarna på 40+%, för man tänker sig att det som händer 2000-2003 och 2007-2009 kommer hända igen "vilken dag som helst". Det var ju ändå tio år sen sist och börsen kraschar var tionde år, enligt den skolan.
Eller så kan man inte generalisera så, utan varje tid är unik.
Dippen i OMX från 1677 till 1500 i år är ju också 10%. Det kommer mera när lågkonjunkturen kommer. Kanske det som händer i Italien just nu är början till nästa kris. Öser på med budgetunderskott likt Grekland 2.0
Jag kollar helst på SIXPRX och lite fler bolag än bara storbolagen, och då dippade vi mycket riktigt från 2216,7 till 2034,4 = -8,2% innan vi vänder upp igen, men det var nära 10% back.
Man kan dra en ordentlig titt tillbaka i tiden, så ser man att den här typen av rörelser är väldigt vanliga.
Lite historisk kuriosa: Det finns statistik på reala börsavkastningar sen 1870, och följande år var sämre än -10% realt på helåret, och lite snabba förslag på förklaringar:
1907: -15% (byggkris)
1914: -25% (WW1)
1917: -20% (WW1)
1918: -43% (WW1 + inflation)
1919: -13% (WW1 och strukturkris i svensk industri)
1920: -20% (strukturkris i svensk industri)
1931: -33% (depressionen når Sverige)
1932: -22% (Kreugerkraschen)
1939: -25% (WW2)
1948: -10% (inflation)
1952: -14% (?)
1966: -24% (?)
1970: -25% (?)
1977: -22% (bland annat inflation och strukturkris)
1984: -16% (inflation)
1987: -11% (jättekraschen 1987 + inflation)
1990: -36% (bank- och fastighetskrisen på 90-talet)
2000: -12% (IT- och telekombubblan)
2001: -17% (IT- och telekombubblan)
2002: -37% (IT- och telekombubblan)
2008: -40% (Stora finanskrisen)
2011: -15% ("Europakrisen")
… det är ovanligt med >10 år utan en större nedgång på årsbasis.
Tur att trender bryts. Nu är vi där. 🙂 Aldrig mer en större nedgång 🙂
Toni: Är du ironisk nu mot JP? Klart som fan att vi kommer få se svängningar på börsen.
Nils: Jag har inte byggt mina beslut på Cornus botrådar, däremot påverkats. Sista två åren har jag dock smått gett upp om en bopriskorrigering och börjat leta hus men inte hittat rätt. Är fruktansvärt irriterande o se ens pengar på banken tappa i värde, lika bra att hoppa på det här vansinneståget. En nedgång till på 10-20 % hade varit jackpott för mig.
@Mr Perfect: Lite grann kanske. Tror tyvärr att du har rätt om att hoppa på vansinneståget och speciellt när man bor nere i Skåne. Tittade lite på hemnet på nybyggda lägenheter vid Limhamn. Går att få en 3a för 2,4 miljoner. Hade så varit fallet i Göteborg hade jag också hoppat på "vansinneståget" men här handlar ett liknande läge och lägenhet om 5-6 miljoner vilket gör att jag inte ens har råd samtidigt som dom fortsätter att öka i pris och besparingarna fortsätter att falla och börsen är högt värderad.
https://www.di.se/nyheter/experterna-sa-mycket-bor-du-ha-i-sparbuffert/
Kul med artiklar om hur stor buffert man bör ha. Vill hävda att det bästa är att inte ha någon buffert alls. Kan du betala för dig själv i ett socialistiskt land så får du göra det och kan du inte det så betalar andra för dig.
Fast om du bränt dina besparingar och inte kvalar in i a-kassa eller sjukförsäkring så får du leva på försörjningsstöd om du är ung / garantipension + bostadstillägg + äldreförsörjningsstöd om du är gammal.
Det är förmodligen inte en nivå som de flesta är nöjda med.
Joakim: Om du är låginkomsttagare och jobbar ett helt liv i Sverige och sparar för att dryga ut pensionen får du oftast inte mkt mer än någon som aldrig jobbat i Sverige och får bostadstillägg. Det tror jag inte många andra länder kan parera med Sverige om.
När det sedan gäller att inte kvala in i försäkringssystemen tror jag att du blandar ihop samhällsklimatet med USA. Det skulle antagligen ryka ur öronen på dig av frustration om jag hade berättat för dig hur många juggar jag känner som lever på svensk sjukpension i sin lyxvilla med bassäng och är gifta med unga tjejer på balkan och lever loppan på bekostnad av svenska skattebetalare men du har väl självklart som dom flesta svenskar en naiv tro på att rättssystemen fungerar. Våldta är numera i princip fritt fram. Samma sak med mord i stan du bor i. Polisen har själva gått ut med att man inte har resurser till att lösa mord. Så var det med den saken.
Så är det Toni, och det är ju kul för dem.
Förtydligat: Jag är nästan helt ointresserad av vad människor som jag inte känner gör på sin vardag och fritid i det här fallet.
Kan bara konstatera att det t ex aldrig varit så få som nu som försörjs av det allmänna, så något större av den typen du tar upp verkar inte förekomma. Läs mer om det här.
Det finns mycket psykologi vid placering av pengar. Visst kan det kännas surt om man stått vid sidan om när aktier och bostadspriser rusar uppåt. Man är inte med på tåget.
Men det är definitivt mer ångestdrivande att vara placerad när marknaden viker.
Skillnad på en utebliven vinst mot en reell förlust.
EMA50/200 D1
Potentiell kiss of death.