Geotermisk energi fortsätter segla upp som det svenska energiteknikbolaget Climeons just nu starkaste segment. Sedan i december har man nu order från USA, Tyskland och igår Kanada, förutom tidigare order på Island, där villkoren uppfylldes i februari. Gårdagens kanadensiska order är på drygt 10 MSEK, eller 1 MEUR.
Geotermisk anläggning nära Myvàtn, nordöstra Island. |
Climeon har nu på kort tid samlat på sig flera order inom segmentet geotermi, där företagets produktlinje kan generera elkraft ur geotermiskt uppvärmt vatten redan vid relativt låga temperaturer.
Den initiala isländska affären nådde sina villkor för uppfyllnad i februari och leveransen av första fasens sju moduler har påbörjats. Totalt är ordern på 100 moduler och ett ordervärde på ca 300 MSEK (30 MEUR).
Innan dess fick man en geotermisk order till ett värde om 50 MSEK (5 MEUR) i Tyskland. Första fasens installation ska leverera 14 GWh baskraft till det tyska elnätet om året och det finns en option på e ännu större anläggning.
I december fick man en amerikansk order på geotermisk kraft till ett okänt värde. Killgissat värde är drygt 10 MSEK.
Igår presenterade man så en order på 10 MSEK (1 MEUR) till Kanada för tre moduler om 150 kW vardera. Projektet ska ses som ett pilotprojekt för att leverera baskraft till avlägsna samhällen i Kanada, och kundbolagets affärsidé är just att bygga förnyelsebara geotermiska anläggningar i fler sådana samhällen istället för dagens fossilenergibaserade lösningar. Det kan alltså bli fler order i Kanada till Climeon.
Climeon är noga med att påpeka att geotermisk kraft är baskraft, som levererar konstant elkraft till elnätet, året runt oavsett väder, vind eller temperatur. Egen reflektion är att i själva verket innebär lägre temperatur utomhus att temperaturdifferensen, vilken är den man utvinner energi ur, ökar när det är kallt ute och Climeons system för geotermisk elkraft levererar således något mer kraft vintertid.
Aktiekursen i Climeon är fortfarande på plus jämfört med höstens publika nyemission och börsintroduktion och fallet i början av året har sedan mars månad vänts i en uppgång. Långsiktig trend är dock liksom för Stockholmsbörsen fallande. Man ska dock inte blanda ihop aktiekurs med hur verksamheten utvecklas.
Dagschart Climeon. |
Jag är aktieägare i Climeon.
10 kommentarer
Vad jag förstår kommer det ta ett antal år innan bolaget räknar med att gå med vinst. Finns det någon uppdaterad prognos på det?
Inte vad jag sett. Har å andra sidan inte läst årsredovisningen, som kan innehålla "guidance".
Snabbläst. Inget nytt vad gäller tidsaspekten. Prioriterar tillväxt och skalbar organisation.
OK, tack.
Hur uttalas Climeon? Är det "Kli-meon" eller är det "Klajm-ån" eller kanske något helt annat?
"Climeon är noga med att påverka att geotermisk kraft är baskraft"
Påpeka är väl rätt ord här?
Tack.
Ja, får hoppas på att det lossnar ordentligt. Har gått ner dryga 18% sedan köp och även om jag sitter på den med lång sikt så är det alltid roligare med grönt än rött när man loggar in och kollar status i portföljen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nu skall det väl bli en rejäl korrektion detta år?
Efter den korrektionen är väl Climeon en given kandidat i portföljen, dom expanderar inom ett område som iallafall jag tycker verkar mycket lovande.