Läsare rapporterar att Skatteverkets begränsningar i sin webtjänst gör det svårt att deklarera affärer i Bitcoin på ett korrekt sätt. Detta då man måste avrunda andelar till närmaste heltal.
![]() |
I år igen… |
Alla läsare som handlat med Bitcoin avser inte fuska med skatten, utan vill göra rätt för sig och deklarera sina affärer och vinster. Eftersom detta måste göras manuellt för varje enskild affär, likt man gjorde för aktier förr, och det inte finns någon nätmäklare som tillhandahåller färdigifyllda deklarationsblanketter, så innebär detta en hel del arbete.
Direkt stöter man på problem uppger en läsare, och det räcker att läsa Skatteverkets indstruktion för att bekräfta detta:
“Här visas det antal du har sålt av varje värdepapper. Det kan också vara värdepapperets nominella belopp som visas. Om uppgiften är fel eller saknas fyller du i rätt uppgift. Du kan bara fylla i heltal. Om du har sålt en del av dina värdepapper avrundar du till närmaste heltal.“
Problemet är att man sällan säljer hela andelar av Bitcoin och det kan bli absurda avrundningsfel. En läsare skriver:
“Detta innebär att en person som sålt Bitcoin när det var värt som mest (ungefär 166000 per Bitcoin) måste avrunda till ett helt absurt belopp. Har personen sålt 0,51 bitcoin ska den alltså skriva in 1 bitcoin, vilket då vore värt ~166000, istället för som det egentliga värdet 0,51*166000 = 84660 sek!
Hela systemet med deklaration av kryptovalutor är helt absurt och ändå undrar Skatteverket varför ingen deklarerar det för? Exempelvis ska en person som köper en valuta som XLM (som bara går att köpa med Bitcoin) räkna om värdet från Bitcoin till USD eller EUR (beroende på vad man köpt den för) och sedan till SEK. Folk som gjort flera transaktioner riskerar att få rejäla felräkningar.”
Nu kan vän av ordning tycka att det räcker att avrunda till 1 och i övrigt ange korrekta anskaffnings- och försäljningsbelopp, så beskattningen blir korrekt oavsett. Men det finns en överhängande risk att Skatteverket noterar underligheter och därmed i onödan utsätter deklaranten för en revision. T ex kommer inte anskaffningsvärdet per Bitcoin att vara samma vid varje försäljning. Om man t ex avyttrat i tre steg, och sålt 0.2, 0.5 och 1.4 andelar, och anskaffat till ett pris av 10 000:- SEK per Bitcoin, så kommer anskaffningsvärdet bli 2000:- SEK, 5000:- SEK och 14000:- SEK per enskilt Bitcoin. Detta kan leda till en revision, vilket är en onödig stressfaktor för den som faktiskt försöker göra rätt för sig.
Kanske finns här en affärsidé? Skicka in dina transaktionsloggar för dina Bitcoin till en webtjänst, som räknar ut och producerar en korrekt deklarationsblankett utifrån aktuella valutadagskurser vid köp- och säljtillfällen? Eftersom Bitcoin ses som en tillgång och inte en valuta, så ska förstås varje köp av en vara mha Bitcoin klassas som en avyttring och deklareras för att räkna ut reavinstsskatt utifrån dagsaktuell kurs.
När det gäller riktiga valutor ses detta generellt inte som ett problem, då man anser att de inte fluktuerar väsentligt. Annars skulle t ex inväxling till dollar vid en resa och att du sedan handlar en burgare på McD i New York behöva räknas ut som en transaktion och reavinst eller reaförlust utifrån valutarörelsen USDSEK. Men för Bitcoin så måste du göra det. Om du nu inte är en skattefuskare – som därmed utesluter sig från all legitimitet att kritisera svensk skattefinansierad politik.
61 kommentarer
Deklarera analogt då?
Jag tycker till skillnad från de flesta att deklarera är kul…
Det största problemet jag haft var att skicka in underlag när jag blev granskad, alla papper var i ordning, det var bilder, kvitton, fakturor och en sammanställning som på kronan motsvarade de korrekta avdrag jag gjort. Allt inscannat eller lagrat direkt på datorn, sorterat i en mapp.
När jag skulle skicka in dem så kunde skatteverket inte ta emot dem elektroniskt. Mail blev för stora, filformatet kunde de inte öppna, dropbox fungerade inte, något ftp hade de inte osv osv. Förlaget de hade var att kuvertera underlagen och posta dem… Skam den som ger sig tänkte jag och la in alla original som bilder i en pdf och mailade allt som en lång pdf och nu äntligen gick det.
Sen blev jag godkänd efter cirka ett dygn, när själva skickandet kämpades det med i ett par dagar på olika sätt och vis och det var flera kontakter med handläggaren…
Det var en festlig upplevelse.
Fakturerade du dem för nedlagd tid?
Finns ingen anledning att hjälpa dem, enda man måste göra är att tillhandahålla bokföringen dvs de får komma till mig och jag pekar på lådan sakerna ligger i sedan får de lösa resten själva.
Ja det tycker vi du ska göra, rapportera gärna om du fick skattetillägg vid revisionen.
Det är inte lätt att deklarera om du har handlat på olika exchanges, måste se till att dina transfers inte kommer med i rapporten – annars anses de som en försäljning och kommer att beskattas. Jag lanserade en tjänst i början på året som fixar deklarationen åt dig. Den importera alla trades mm från dina wallets och exchange konton och sammanställer allt på en K4, läs mer här: https://koinly.io/krypto-skatt-sverige/
Jag har ytterligare ett problem än att bara deklarera några få köp med bitcoin. Det är enkelt.
Men jag har inte handlat enbart Bitcoin utan även "växlat" kryptovaluta mot kryptovaluta. Jag pratade med någon på skatteverket som egentligen inte kunde ge mig andra svar än de jag redan läst på hemsidan.
Jag har avyttrat över 1500 "trades" mellan olika kryptovalutor. Jag har såklart allt sparat från kontoöverföring mm. samt exporterat all handel från plattformen till ett excelblad. där man ser vad, när, hur mycket jag köpt/sålt. Men skatteverket verkar envisas med att jag MÅSTE "översätta" varenda avyttring till svenska kronor.
Ja tjena, det är ju väldigt lätt att kolla upp vad 2 kryptovalutor stod i kronan vid ett visst tillfälle…
När man själv vill vara en god medborgare och skatta en enkel vinst med 30% så finns skatteverket där som en bromskloss för att direkt beskatta en helt ny bransch. Men istället för att komma på en lite smidigare metod så att fler kan göra rätt för sig så använder skatteverket en gammal och orimlig beskattningsmodell.
Är det skäligt att man ska behöva sitta flera månader för att "översätta" en sak åt skatteverket när man redan redovisar alla summor och alla handel? Varför använder de sig inte av en enkel schablonbeskattning?
Ex. Du ska skatta 30% av din vinst för dina kryptovalutor. Har man istället förlorat pengar, tough luck, du kan inte kvitta det mot något, punkt.
Jag har samma problem 🙂
Varför skulle du inte kunna kvitta förlusterna?
Måste man göra det om man inte vill? (för att underlätta en deklaration).
"Har man istället förlorat pengar, tough luck, du kan inte kvitta det mot något, punkt." Återigen. varför skulle du inte kunna kvitta förlusterna?
Det var ett exampel på hur man kan göra undantag i märkliga tillgångar som just kryptovalutor, det är helt enkelt för krångligt och för volatilt.
Det borde finnas som ett alternativ att skatta på det sättet. En enkel schablonbeskattning på ett totalbelopp ungefär som hur ISK fungerar.
I min värld borde skatteverket kunna starta ett system där man öppnar ett "investeringskonto" hos skatteverket som är avsett för just sånt här.
Pengar som skickas in dit beskattas som ISK och från det kontot kan man skicka till alla märkliga investeringar man gör, men för att få pengarna "vita" så måste de tillbaka till samma konto.
Då skulle man kunna beskatta allt automatiskt.
Så förbannat krångligt är det inte att deklarera och det går att dra av förlustavdrag i krypto.
Om man bara är ute efter trading är det förstås enklast att handla med certifikat eller nåt sånt i ISK, som jag antar går bra för ETH och BTC.
Annars är det väl inte alltför svårt, egentligen? Det är precis samma problem som för alla daytraders. Kvittning fungerar precis som för andra värdepapper, som Stefan är inne på.
Det handlar inte om att det är svårt eller krångligt att deklarera. Det handlar om att det tar extremt lång tid och att det inte är anpassat för kryptovalutor som daghandlas (ja jag vet att det finns certifikat via ISK men jag var inte intresserad av det vid det tillfället).
Att köpa 0.1 bitcoin och sälja det 10 månader senare är ingen konst att deklarera. Det deklarerar jag på 30 sekunder.
Jag pratar just om vad som är görligt och att skatteverket borde underlätta i dessa fall.
Stefan, du får jättegärna ta hela min excelfil med alla "daytrades" (över 3500 rader, över på 6 månader, översätta det korrekt och skicka tillbaka till mig. Inte krångligt men jag tror inte ens att du skulle orka leta upp vad kronan låg vid varje avyttrning. Jag har inte ens använt krona vid handeln.
För en bitcoin fixar jag det.
Jag med stefan. Se bilden nedan istället. I Joakims kommentar.
Jag har sett bilden.
Det enda jag har att säga är att krypto inte passar för day trading.
Nej, inte på en platform som inte stödjer svensk lagstiftning.
Men att det skulle bli så tidskrävande hade man såklart ingen aning om. I min värld skulle en sån excelfil vara tillräcklig för skatteverket ihop med den totala vinsten man gjort.
Här finns såklart en bra affärsidé.
Stefan vill ha 1 BTC, jag nöjer mig med ynka 0,9 BTC, för att snickra ihop en deklaration baserat på ditt excelark.
En smart person kommer ganska snart inse att jobbet som krävs för att räkna ut din totala vinst inte är mer än ett relativt enkelt excelark, och bjuda under oss båda.
Det verkar vara en hel del som inte förräns nu insett vad trading innebär om man inte gör det i en ISK eller KF så här finns ju pengar att tjäna!
Sen är det sant, man kunde ju uttagsbeskattat det hela också för att förenkla för den som vill göra flera tusen affärer. Men…
Varför inte skapa ett Avanza för kryptogenier?
Courtage 49 kr per kryptoaffär och då ingår en deklarationstjänst.
3500 trades a 49 spänn ger då 171 tusen SEK in i bolaget bara från Dave.
Visst hade det varit lönsamt för bolaget stefan.
Nu handlade jag för under 500 kr per köp och hade bara 10k i lekkontot så några större summor la jag inte på kryptohandeln.
Avanza, då är det via certifikat på isk och då försvinner denna problematik.
Hej Dave,
Jag har skapat en tjänst som utför just detta (det är ingen hobby projekt som de flesta andra sidor). Du kan testa den på https://koinly.io Flera pers har använt den för att deklarera det här året.
Feed back uppskattas.
Mvh
Robin
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Detta är bara små detaljer, svensk beskattning av digitala pengar är mycket, mycket, mycket värre (i praktiken helt omöjligt att följa reglerna). Det du beskriver uppstår när folk köper Bitcoin för att senare säljare dyrare i SEK, vilket vi nog kan kalla en minst sagt begränsad tillämpning av internet.
Vill då som vanligt be alla vara noggranna och försiktiga. Svensk skattelagstiftning är lika kul att bråka med som valfri militär diktatur. Har svenska staten (och SKV) låg kompetens i ett område kommer skattebetalaren betala hela notan av deras inkompetens. Den dagen de till slut börjat begripa vad de håller på med sätter de nämligen in regler som gäller retroaktivt. Jag har sett sådant förut: lycka till att tillämpa denna retroaktivitet för att minska någon skattebörda. Det slår bara åt ett håll, och har historiskt gjort att fattiglappar plötsligt ska betala miljoner.
Ja, just att deklarera gäller retroaktivt sex år tillbaka i tiden eller nåt sånt.
Även byte av en kryptotillgång mot en annan är förstås en avyttring. Köp 1 BTC för SEK, köp sedan 10 ETH för 1 BTC, sälj sedan 10 ETH mot 1,5 BTC — inga särskilda konstigheter att hålla reda på.
Varför skulle det vara omöjligt att följa dessa regler, Linus, i fallet ovan?
https://imgur.com/a/c2jW1
Skatteverket vill ha detta i kronor. Som sagt, krypton mot krypton… lätt.
Joakim du är väl medveten att varje försäljning ska redovisas i kronor. Alltså vad blir en avyttring av 10 ETH i kronor vid just det tillfället. Att du sedan köper en BTC spelar ingen roll.
Lite märkligt att Linus som säkert kan räkna upp tusentals decimaler av pi på en utandning inte ens kan deklarera på ett korrekt sätt.
Dave: Ja, precis. Det är inte särskilt svårt.
Om jag förstår ditt urklipp rätt så har du ju i just den bilden bara köpt på dig olika kryptotillgångar för Euro, dvs först en insättning och sen några köp. Bilden illustrerar knappast problemet.
Visst, lite senare antar jag att du t ex köper XRP direkt för BTC eller ETH eller nåt sånt, men det är inte heller något som är särskilt svårt att reda ut — ett extra "konverteringssteg" bara. Du kan ju bara ta t ex dagsgenomsnittet av ETH vs EUR den dagen (eller den timmen eller minuten — data finns), för att på så sätt räkna ut vad avyttringen var värd vid den tidpunkten.
Innan ISK:t fanns har jag köpt aktier i t ex Euro och danska kronor, som sedan avyttrats. Hur tror du jag gjorde då för att räkna ut vinsten? Det är samma typ av problem, och något som enkelt går att lösa.
Ja just den är bara Euro till krypto. Men här är en annan, hälften av tradsen ser ut så.
https://imgur.com/a/E0uhV Där ser du hur det ser ut mellan olika krypton.
Det är inte "svårt" Det är tidskrävande och ogörligt när det är över 1800 sånna försäljningar ska deklareras.
Alltså, skatteverket bör hitta på ett enkelt sätt för att lösa problemet så att fler kan deklarera och göra rätt för sig.
Ett mödosamt arbete, men inte alls omöjligt och går att generalisera. Du kan ju släpa med dig anskaffningsvärdena i SEK i ditt excelark, och sen vid varje realisering ("byte") göra ett uppslag på den kryptovalutans kurs vs SEK. Skatteverket kanske nöjer sig med en genomsnittskurs för den dagen, och vips har du då en vinst att föra över till deklarationen.
Är ju en del jobb att göra den där formeln första gången, men det är samma problem som daytraders haft i alla tider. Stefan har säkert någon erfarenhet att dela med sig av. Räcker ju att man köper och säljer aktier noterade i USD för att råka ut för nästan precis samma fenomen.
Sen blir det bökigt om man gör så många småaffärer, det är sant…
Det har aldrig varit enkelt att bli rik. Jag hoppas ni bivit rika på handeln. Annars är det ju surt att redovisa knappt 2k transaktioner.
Ja, jag vet inte Joakim. Jag hoppas att jag får en kunnig handläggare. Jag vill inte ha någon som blir osäker och på grund av det går stenhårt på vad rutinerna för vanlig handel säger.
Vad jag tjänat kan jag redovisa på kronan. Men just att man ska behöva hålla på såhär när tillgången inte ens räknas som en valuta känns lite meningslöst. Hade vart skönt om man kunde köra, jah har köpt såhär mycket kryptovaluta (alla räknas som ett enskilt tillgångsslag) och när jag sålde der blev det såhär mycket euro eller usd.
Samma sak som för andra värdepapper. Det ordnar sig nog.
Tittade runt lite för skojs skull, finns ju ganska finkornig prisstatistik för alla stora kryptotillgångar vs USD via t ex Coinbase, då är det ganska enkelt att sedan få fram omkostnads- och avyttringspriserna i SEK.
Eftersom "räkna ut omkostnadsbelopp och avyttringspris" är ett problem även för t ex amerikaner som daytradat kryptotillgångar, så bör ju någon redan snickrat ihop ett litet program som räknar ut allt det du behöver.
Sen handlar det förstås om vilka vinster du cashat ut. Ligger du över typ en halv miljon i vinst så får du nog göra en väldigt noggrann deklaration, men om vinsten stannat vid mer måttliga 50 000 kr så kanske skatteverket inte ids protestera om du t ex försöker köra på "vinst = uttag minus insättningar minus saldo" eller nåt sånt, vilket inte är korrekt men som säkert går bra om det inte handlar om större summor. Oklart var skatteverket börjar bli noggranna dock när det gäller krypto, för det kommer nog dyka upp roliga historier om folk som tjänat 100x insatsen under just 2017, kanske med miljoner i realiserade vinster. Det blir mer spännande att studera.
@Stefan Östergren, eftersom du har en enorm mängd fritid som du spenderar på att oja ut en slags råsvensk jantelags-inspirerad total bitterhet över livet kan du varva med en uppgift:
Eftersom du inte riktigt vet vad internet är (du tror att det är typ en databas folk lägger texter i) får vi förenkla uppgiften, men var lugn, du kommer ändå inte fixa det. Du ska enligt svenska regler deklarera årvis för följande ekonomi:
* Ett godtyckligt antal enheter (E : e1, e2… eN), under ett godtyckligt antal konsenuskedjor (e1b, e1c, e1d, e1f…)
* Anta 0 friktion (försumbar)
* Ekonomin är helt frikopplad från fiat, d.v.s. att växla e5 mot e230bc innefattar inte valutakurs i fiat och det innefattar inte en handelsplats som överhuvudtaget hanterar fiat
* Återigen extremt förenklat så antar vi en orealistisk simpel karaktäristik för enheterna i den här ekonomin. Du måste räkna med följande:
– En godtycklig enhet e_n kan sömlöst splittas till e_n och e_n2.
– En enhet eX kan avkasta ytterligare enheter av eX (enl. på förhand kända förhållanden, eftersom vi förenklar detta)
– En enhet eX kan avkasta en annan enhet eY. Detta kan ske i ett godtyckligt ögonblick, eller via ett förhållande vi känner till (återigen eftersom vi förenklar detta). Enheten eY antar självklart samma karaktärisk och möjligheter som övriga enheter i mängden E, d.v.s. eY kan avkasta eZ, eller för att åtminstone utmana dig lite i beräknarna: avkasta eN+1 (ser inte poängen, men det är irrelevant).
Vi kan minnas att du tror att detta är enkelt, och jag har gjort underlaget extremt mycket enklare än hur verkligheten ser ut (SKV kan utan problem ställa till framtida problem för den som förenklar problemet såhär mycket). Så jag antar att det är en barnlek för dig att visa hur vi hur vi följer lagen till punkt och pricka när vi deklarerar den här ekonomin.
Alternativt – vilket var lite poängen med uppgiften – så kan du efter försök återkomma till alla som tror att detta är trivialt och förklara varför det visst inte var det.
Linus: lång radda med irrelevanta punkter. Det kanske är därför du får svårt att deklarera? De relevanta fakta är vilka affärer du gjort och gällande kurs vid tillfället. Det sistnämnda går att hitta på the internetz som du pratade om.
För övrigt är det inte SKV som stiftar lagarna, men det visste du kanske redan?
Det där med att enhet eX kan avkasta en ny enhet eY och så vidare har ju annars en viss likhet med sakutdelningar i aktiebolag. Även saker som splittar och fondemissioner kan användas som jämförelser (även om det förstås inte är exakt samma sak som dina exempel).
Fortfarande inte något som är särskilt avancerat att deklarera. Ekonomin är inte heller helt frikopplad från fiat – du kan väl härleda till BTC eller Ether om inte annat, och då har du en enkel mappning mot fiat för varje tidsstämpel.
"även om det förstås inte är exakt samma sak som dina exempel"
M.a.o. så fattar ni inte det här. Deklarationen är inte någon slags lek där det viktiga är att man är med och gör sitt bästa. Allt som är fel har potential att straffa dig hårt – retroaktivt, många år senare.
@Anonym Istället för att försöka (du kan inte) skriver du att det är irrelevant; istället för att skämmas för det passar du på att låtsas att jag förmodligen är dum i huvudet. Känner igen beteendet från the internetz.
Så ta ett verkligt exempel då Linus, så får du förklara varför det skulle vara så svårt med dagens regler så som de är uppställda av SKV.
Du får förklara varför det skulle vara så komplicerat. Daves exempel är det inte.
Linus Jönsson har ju dyrt och heligt intygat att han aldrig ägt några Bitcoin och alltså aldrig behöver deklarare något till Skatteverket. Men det är stort av honom att vara så solidarisk och empatisk mot de som har detta behov.
Slutsats? Linus avstod köp för att han inte fixade deklarationen. Därav bitterheten.
Linus: anledningen till att jag kallar det irrelevant är just för att det det är.
Du ger en radda irrelevant information och inkluderar inte en endaste bit relevant information. Att man inte klarar att lösa uppgiften då är ju självklart – iaf för de flesta.
@Anonym, du klarar inte av att lösa uppgiften – du har inte ens kompetens att _förstå_ uppgiften. Ledsen att göra ditt ego besviket.
Det är ju visst inte bara Östergren som lider av den där råsvenska jantelagen. Vi har här en situation där jag vet vad jag talar om, där ni sitter och gissar, och där inlägget kort konstaterade att det inte går att göra detta på ett garanterat lagligt sätt. Resten av inlägget handlade om en varning, för jag har sett detta (regler som inte fungerar och därför åtgärdas retroaktivt) sluta riktigt illa förut. Men jag antar att det gör så ofelbart ont i er att massa dumma pengar har blivit rika att ni inte begriper kontexter?
Just varningen är förstås inte relevant för _er_ eftersom ni inte kommer att hamna i ett sammanhang där ni hakar på i digitaliseringen överhuvudtaget pre mainstream, men jag har sett en och annan stolt proklamera att de minsan beskattar den digitala ekonomin korrekt, för att sedan visa upp en deklaration som faktiskt _inte_ är korrekt, och det finns _inte_ ett regelverk som täcker detta på ett sätt som är genomförbart. Det kommer vi få retroaktivt.
Ni kommer att sitta där och tro att det viktiga när man hanterar skatter och SKV är att man "läser på och gör sitt bästa". Fine, eftersom ni inte gör något inte staten begriper kommer det (antagligen) inte leda till problem för er. Det kommer leda till problem för andra.
Så släng fram ett praktiskt scenario då Linus, så kan vi väl öva och se om det går att göra en vettig deklaration, istället för att låtsas som att du är ensam i den här världen att "förstå digitaliseringen".
… detta skriver jag då inte för att vara dryg, utan för att jag på riktigt vill veta vilka problem du ser med olika transaktioner av kryptotillgångar ur skattesynvinkel.
Jag vill inte skriva ut ett riktigt scenario. Det var därför jag la ut problemet generellt, så får ni bygga egna exempel. Deklarationen faller så fort ni märker att något saknar strikta regler, eller att ni tänker typ "hmm, detta kanske fungerar som typ X?".
Det _går_ att lösa det mesta genom att sätta alla anskafningsvärden till noll.
Men testa då vad som händer efter 10 000 avyttringar.
Det jag tänker är att anskaffningsvärdet ju inte är noll om du t ex deltar i en ICO med hjälp av Ether som du förvärvat på något sätt.
Det är lite svårt att förstå om du inte vill ge riktiga exempel — det behöver ju inte vara just dina transaktioner.
Just nu tänker jag bara i stil med "jag köper BTC för USD, sen byter jag till mig ETH, sen deltar jag i en ICO för mina ETH och får några nya tokens, som jag sedan konsumerar i utbyte mot någon beräkningstjänst eller i utbyte mot att jag får lagringsutrymme eller (någon annan tjänst). De tokens jag sen har kvar forkar sen över i två nya tokens, där jag väljer att avyttra den ena typen mot ETH".
Är det nåt sånt som du menar som är svårt att hantera inom ramen för SKVs regler? Eller är jag ute och cyklar?
Linus: mitt ego blir inte besviket. Jag antar att anledningen till att jag inte "försår" uppgiften är för att jag inte röker samma röka och äter samma svampar som du.
Vi andra inser att du i uppgiften bara räddat upp en rad fullkomligt irrelevanta fakta och uteslutit allt relevant som har med uppgiften att göra. Du verkar inte inse detta. Sorry.
Dave, testa att bara skriva in nettot om du vill betala skatt. (Oavsett anledning till denna vilja.)
Om du får backning så blir det "intressant" för en enorm publik.
@Anonym du är ohjälpligt korkad. Jag går på tå runt detta i ett otal inlägg för att inte skriva direkta elakheter. Men du tvingar liksom fram det verkliga problemet.
@Joakim, du tittar bara på den enkla biten (även om en och annan haft problem att begripa ETH/ETC; faktiskt lite oklart om det finns ett helt säkert facit där). Jag gav ju förenklad karaktäristik för ekonomin som ska deklareras. Via den kan du formulera extremt mycket komplexare scenarion.
Linus: Ja, det kan härledas mycket mer komplexare scenarion. Så ge oss ett (påhittat men realistiskt) exempel som du tycker är mycket mer komplext. Du tror inte det går att skriva en algoritm för att hantera beskattningen? Det du beskrivit än så länge är ju knappast något konstigt.
Vad menar du skulle vara märkligt med ETH-till-ETC-forken för övrigt ur beskattningssynvinkel? Var nu gärna konkret istället för att bränna energi på att förutsätta att alla andra är korkade.
Linus: jag har skriftligt på att så inte är fallet.
Att DU däremot inte inser att de fakta du givit för uppgiften inte är relevanta alls för uppgiften, att du inte kan ta till det påpekandet. Det får en ju att fundera är du korkad, analfabet, pårökt, psykiskt sjuk eller en kombination av det.
Också på frågan vad som är så svårt väljer du att råducka för och försöker vi fylla i luckorna i ditt "resonemang" så gnäller du om att vi missat det du tycker är så svårt. En normalt funtad människa skulle berätta istället vad du tycker är svårt – vi andra har lite svårt att gissa detta då vi inte ser vad som skulle vara så svårt (för att inse det måste man kanske ligga på din nivå).
Så om man alltid handlar med 0.49 bitcoin eller lägre så avrundar man till 0 helt enligt reglerna och kan således fylla blanketten helt med nollor?
Nollorna på skattemyndigheten måste tro att man skrivit ett hyllningsepos till deras ära när de ser blanketten…
Enklast är väl att skriva antal Satoshi man har köpt eller sålt.
En väldigt naivt synsätt. Vid årets slut har jag antingen vinst eller förlust, strunta i alla deltransaktioner som ledde fram till detta.
Grejen är att det är staten som bestämmer om du har gjort vinst eller förlust, inte din plånbok.
Här finns ett verktyg för att automatiskt generera deklarations-blanketterna givet tradingshistoriken från exchanges.
Just aspekten med avrundningen hävdade Skatteverket skulle vara ok när jag ringde dem. Om de vill veta mer detaljer så ber de om kompletteringar sa dem, och det bör väl inte vara så stort problem om man har sparat ner hela tradinghistoriken.
Verktyget nedan stödjer iof att även generera K4-blanketter i PDF-format om man vill gå den vägen, där kan man ju fylla i alla decimaler om man vill.
https://github.com/bitsofwinter/cryptotaxsweden
Vi håller på med en webbtjänst för detta. Vi kommer eventuellt inte hinna klart till årets deklaration, men till nästa år kommer den vara klar. Man kan importera historik från fil och api, hantera omräkning till kronor automatiskt. Man kan även lägga in köp/sälj, mining, gåvor, köp av produkt mm manuellt. Den kommer göra en beräkning enligt skatteverkets modell för genomsnittligt omkostnadsbelopp samt generera ett resultat för K4:an. Den kommer ligga på adressen http://www.deklarerakrypto.se.