Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat mitt solelsystem.
Symboliskt är det idag 12-21 midvintersolstånd, och årets mörkaste dag. Samtidigt visade det sig inte bara vara snöfritt på taket, utan också strålande sol fram till lunch. Min solkraftsanläggning om 4.76 kW producerade därmed sin första riktiga solelproduktion och gick som bäst in på 516 W trots den svaga vintersolen, delvis skuggad bakom träd på grund av lågt över horisonten.
Solkraftsproduktion 2017-12-21 |
Solen höll i sig till halv tolv, då moln drev in, varefter produktionen visserligen var bättre än tidigare under månaden, men ingenting i jämförelse med förmiddagen. Ovanstående är medelvärden per 15 minuter, men momentant gav panelerna 661 W vid en livekontroll på inverterns fysiska panel. Det kan tillfälligt varit högre.
Tyvärr ligger solen så lågt att panelerna inte får full sol, då en del av grannens träd och även mina skuggar så här års och solen bryter bara partiellt genom grenverket. Detta är egentligen bara ett problem så här års, då solen bryter över träden helt om någon vecka.
Annars har det än så länge varit mulet och snö sedan panelerna togs online. Idag var det varken mulet eller snö och jag fick en första liten försmak. Från idag kan det bara bli bättre, då detta var årets mörkaste dag.
Samtidigt är ovanstående en mycket blygsam produktion om endast 0.86 kWh. Framåt sommaren kan medelproduktionen per dag istället ligga runt 25 kWh på en dag, med betydligt högre på fullt soliga dagar.
Nu återstår att se Ellevios grafer över min timförbrukning. Givet att varmvattenberedaren lugnat ner sig efter morgonduschen och då ingen mat lagades vid tillfället kan rent av nettoförbrukningen tillfälligt nått noll, kanske rent av levererades några små Watttimmar ut på nätet. Tyvärr släpar Ellevios förbrukningsgrafer efter ett antal dagar.
Nu är det dags för det årliga midvinterfirandet och årets midvintersolståndsbål!
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat mitt solelsystem.
25 kommentarer
Intressant, men att kalkylera mer än tio år framåt är nog optimistiskt. Panelerna utvecklas och när verkningsgraden förbättras rasar värdet på befintlig utrustning. Någon måste bekosta utvecklingen så; lycka till!
Avskrivningarna påverkas inte av framtida utveckling och dessutom bekostar vi alla utvecklingen via det statliga stödet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är osannolikt att något stort genombrott kommer att ske inom 10 år som dessutom möjliggör massproduktion på så kort tidshorisont. Enligt nedan studie så kommer panelerna att vara cirka 15% bättre om 10 år. Då är det kanske bättre ekonomiskt att ta 30% bidrag nu (lär inte finnas om 10 år) och inte vänta. Dock finns det en stor fördel med att vänta som man kanske bör räkna in: "Snygga" soltak typ tesla solar roof kommer komma och göra att man inte behöver skämmas för sina paneler längre!
Och länken till studien kommer här:
https://cleantechnica.com/2017/08/15/efficient-will-solar-pv-future-10-year-predictions-industry/
"Avskrivningarna påverkas inte av framtida utveckling"
Tänkte mera på att ev. framtida andrahandsvärde kanske inte bör vara en del av kalkylen. 10 år en lång tid.
Utvecklingen kan dock eventuellt förstöra kalkylen ändå. Det är det andra alternativet som kan påverka kalkylen negativt, om t.ex. utvecklingen leder till mycket lägre elpriser så kan ju investeringen bli bortkastade pengar…
Andrahandsvärdet kan ha betydelse, men det är nog inte så att man säljer en begagnad anläggning separat. Den får nog ses som en del av fastigheten. Andrahandsvärdet ligger i att fastigheten får lägre driftskostnad. Frågan är dock ifall en köpare tar med det i kalkylen och är villig att betala mer för lägre driftskostnad. Han borde vara det, men det verkar inte vara de skarpaste knivarna som styr budgivningen…
Vår (el)beredskap är (mindre) god…
"..Risken ökar för att Svenska Kraftnät för första gången tvingas ta till nödåtgärden att temporärt koppla bort geografiska områden för att rädda elsystemet från kollaps.
Anledningen är att marginalerna i den svenska elförsörjningen krymper och nu väntar ett hotande underskott om det blir en kall vinter. .."
https://www.di.se/nyheter/elnod-hotar-sverige-lagre-marginaler-an-nagonsin/
Hoppas, och att någon påpekar att 4 av tolv reaktorer stängts… Och det har byggts massor av iblandelproduktion.
Exit MP?
Hej Lars
Själv skördade min 5,4 kW anläggning på årets kortaste dag 4,35 kWh mellan 9:45 och 14:30 eftersom solen var framme mest hela tiden.
Potential finns således!
God Jul på dig
Manfred
Mutter, mutter. Ej rakt mot söder, inte sol hela dagen, partiell skuggning av träd så här års. Mutter, mutter.
Men Lars, har du inte röjt skottfälten ordentligt? Hur ska det då gå när Zombiehorderna kommer? 😉
Nästa projekt?
https://www.expressen.se/leva-och-bo/han-byggde-roterande-hus-for-att-alltid-ha-sol/
gbd, klart skottfälten är rensade. Trädkronorna ligger högre och ska hindra de svarta helikoptrarna från att landa.
Du är förberedd hör jag. God Jul
https://i.pinimg.com/originals/bf/bb/23/bfbb23298e4842651201f79e4f67049d.jpg
Det där med partiell skuggning är något som man alltså bör ta med inför projektering.
Riktningen, är sydöst bättre än sydväst om det inte finns möjlighet till rakt syd eller bör man köra med hälften på varje?
Det är väl oftare klart på morgonen, å andra sidan så behöver det egna hushållet mer el på eftermiddag eller kväll, bortsett från behovet att återställa varmvattentemperaturen från morgonduschen?
Måste man duscha _varje_ morgon ?
Är det inte bättre att duscha på kvällen ?
Sett över ett år, om man bara ser till produktionen av kWh, så är faktiskt riktningen på panelerna inte av sådan extrem betydelse som jag antog då jag först började undersöka solceller.
Det är snarare sådana aspekter som du nämner (När på dygnet vill jag ha mest ström? När på året vill jag ha mest ström?) som bör avgöra.
I dagsläget p.g.a hur systemet med skattereduktioner är utformat, så saknar de faktorerna dock helt betydelse.
Andra faktorer som är viktiga är ju byggnadstekniska (var är lämpligt och billigt att bygga?) Estetiska (Är jag stolt och vill jag att de ska synas, eller skäms jag och vill hålla dem diskret?).
Om man inte har högre avkastningskrav än 5-10% på insatt kapital, så är installationen lönsam oavsett och finns det pengar som brinner i fickan så är det snarare viktigt att komma igång så snart som möjligt istället för att sitta år efter år och fundera över hur man ev skulle kunna pressa ut 1% mer ur sin högst teoretiska anläggning som aldrig verkar bli av.
Bättre att ha paneler mot öst än mot väst, just pga klarare väder på morgonen. Annars skiljer det inte fruktansvärt mycket som Kristoffer Kavallin skriver. Kanske 10% på helåret kontra rakt mot söder.
Rak östlig kontra rak sydlig montering skiljer upp till 20% i praktiken. (försäljarna säger 10%…)
Psst, du har glömt lägga in enhet på Y-axeln. =)
Fråga:
Producerad el från panelerna används direkt?
Eller är det så att det finns ett mellanlager typ batteri alternativt en vattentank för (sol)värme?
Eller är det som först antagits, producerad el = förbrukat el + eventuellt överskott ut alternativt tillskott utifrån?
Fråga:
Producerad el från panelerna används direkt?
Eller är det så att det finns ett mellanlager typ batteri alternativt en vattentank för (sol)värme?
Eller är det som först antagits, producerad el = förbrukat el + eventuellt överskott ut alternativt tillskott utifrån?
Hej krmc
Tredje alternativet gäller: "Eller är det som först antagits, producerad el = förbrukat el + eventuellt överskott ut alternativt tillskott utifrån?"
Tack Kap Horn.
Funderar på en liknande lösning så det var det här ifall ett mellanlager var inblandat eller ej.
Hej krmc
Lite kort: årsförbrukningen av el i huset ca 10.000 kWh (elvärme luft/luft i huvudsak)
Anläggningen är på 5,4 kW och jag ser redan nu efter ett halvt år att den kommer att täcka halva årsförbrukningen.
Går däremot strömmen i nätet så får jag inte heller någon försörjning via panelerna…är en säkerhetsåtgärd så att de som försöker fixa nätfelet inte trillar ner.
Kan undvikas genom att installera ett batteri…som är svindyr.
Avkastningen är jag inte helt säker på…för många parametrar som är "svävande" men ca 5 % verkar vara rimligt.