Konjunkturinstiutets (KI) barometerindikator (“konjunkturbarometern”) har fastnat uppe i toppläget och ligger kvar nära toppen. Överhettningen av svensk ekonomi kvarstår och det är dags att högkonjunkturen nu viker efter att dopad av lånade pengar och nollräntor hållit på lite väl länge.
Nollräntorna och den svenska låne- och skuldbubblan fortsätter alltså att hålla den artificiellt långa högkonjunkturen och den överhettade ekonomin under armarna. Denna dopning av ekonomin ser ut att än så länge hålla kvar ekonomin i det överhettade läget osedvanligt länge. Annars är det nu dags för ekonomin att vika sett till längden historiskt.
Men vem vet – Riksbanken höjde inte räntan så festen kan pågå ett tag till. Frågan är bara vad Riksbanken ska göra när ekonomin väl viker.
Notera att sättet jag redovisar indikatorn på har ändrats ovan för att bättre visualisera konjunkturläget. Jag drar nu bort 100 från KI:s siffra, vilket leder till att läget sämre än medel får negativa siffror. Gränserna för överhettning och motsatsen (underhettning?) är nu +10 respektive -10.
Man kan så länge roa sig med att titta på vilka branscher som inte går bra, dvs under 100 hos KI eller negativa värden enligt mitt nya sätt att redovisa.
Dessa är stenkols- & raff petrol prod på -5.1, handel med motorfordon -3, partihandel jordbruk och djur -7.3, partihandel livsmedel och dryck -3.5, partihandel hushållsvaror -2.1, annan detaljhandel med brett sortiment -5.1, butiker info & kommunikation -2.3, butiker övriga hushållsvaror -5.2, uppdragsverksamhet -3.4, restauranger och catering -3.8, arbetsförmedling och rekrytering -4.8, personaluthyrning -5.2 och allra sämst av dem alla kontors- och andra företagstjänster -9.8.
De branscher som går bäst är exempelvis byggbranschen med special bygg- och anläggning på 20.5, byggindustri 19.2 och husbyggande 15.4. I övrigt går postorder och Internethandel starkt på 14.5 och svensk basindustri i dess olika former uppåt 19 – 22.
Uppenbarligen är hushållsvaror inte hett just nu. Lite förvånande att restauranger går så svagt – kanske överetablering? Och återförsäljarna av bilar verkar inte heller på topp. Att sedan personaluthyrning är så svaga – ser de minskad efterfrågan eller har de svårt att få tag på folk för att kunna expandera? Siffrorna avser dock hur man ser på efterfrågeutvecklingen framöver, så den branschen anser alltså att efterfrågan kommer minska.
31 kommentarer
"Men vem vet – Riksbanken höjde inte räntan så festen kan pågå ett tag till. Frågan är bara vad Riksbanken ska göra när ekonomin väl viker."
Vi har ju redan minusränta – dock inte för privatpersoner.
Om man bara leker med tanken om en lågkonjunktur kommer – reporäntan ligger på -0,5% nu – vad stoppar riksbanken från att sänka den till -1,5% eller -2,5%?
Nu har ju iof sig SEK tappat mot USD och EUR sista tiden.
Trots det tror jag vi ligger närmare än räntesänkning än höjning.
Tänkte precis på samma sak.
Tänk om Cornu får fel igen….
Jag hoppas alltid att jag har fel, och skriver för att få fel.
En stor skillnad som möjligen talar mot räntehöjningar är ju att till skillnad från tidigare konjunkturuppgångar har räntan legat lågt utan att inflationen tagit fart ordentligt.
Varför skulle då RB höja om konjunkturen viker?
Man måste ju skilja på vad som man tycker känns rätt och hur Riksbanken agerar.
Tror de flesta tycker att räntan ska höjas till 0% eller mer.
Dock verkar det som att Riksbanken är helt låst till inflationsmålet och där har iaf jag svårt att se vad som skulle få inflationen att öka för att motivera en höjning under nuvarande Riksbankspolicy.
Reporänta juni 1999: 2,90% ("neutral")
Reporänta mars 2003: 3,75% ("konjunkturtopp")
Reporänta juni 2004: 2,0% ("neutral")
Reporänta maj 2007: 3,25% ("konjunkturtopp")
Reporänta november 2009: 0,25% ("neutral")
Reporänta februari 2011: 1,50% ("konjunkturtopp")
Reporänta februari 2015: -0,10% ("neutral")
Reporänta oktober 2017: -0,50% ("konjunkturtopp")
Intressant läge…
Stefan: Jo, många tycker det inklusive jag själv (senast var gamle K-O Feldt ute och tyckte det var lika bra att höja trots då kommande kronförstärkning osv), men det är som du säger inte alls säkert att RB kommer agera så.
Bevaka KPIF + ECB.
Riksbanken kan inte sänka allt för mycket under ECB utan att det skulle påverka andra faktorer negativt och öka den totala risken, så om inte ECB sänker så gör förhoppningsvis inte RB det heller. Dessutom så är det inte säkert att en sådan sänkning skulle få genomslag på marknadsräntorna i alla fall då en sådan sänkning tom skulle kunna öka riskpremien för den svenska banksektorn.
Chris.
Instämmer.
Dock slingrar sig Draghi som en orm så vi får sannolikt vänta ytterligare på den hett efterlängtade ECB-höjningen.
Instämmer. Om riksbanken sänker sin ränta så kan marknadsräntorna ta en annan väg?
För att svara på Wofsers ursprungliga fråga så vill inte Riksbanken sänka räntan så lågt att vanliga människor får minusränta på kontona. Räntevapnet är alltså uttömt. Vad som istället gjorts av Fed, ECB och Riksbanken är så kallade kvantitativa lättnader som är ytterligare ett sätt att få igång inflationen. Märk väl att kvantitativa lättnader är förbjudna enligt Maastricht-fördraget men trots det sysslar alltså både ECB och Riksbanken med det.
Skrattar..
Hos oss finns inga problem… 😉
Men vem Farao vill jobba på ett bemanningsbolag ?? Finns det öht någon som går från ett fast jobb till att timlöneslava utan sjuklön etc. på ett bemanningsbolag ??
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/hsb-oron-f%C3%B6r-bomarknaden-%C3%A4r-%C3%B6verdriven-1.4781377
På vårt företag är det flera som tackat nej till att få fast anställning eftersom de gillar flexibiliteten och variationen i arbetsplatser hos bemanningsföretaget.. De är ju ofta tillsvidareanställda och har lön även när det inte finns behov någonstans
Nu tänkte jag på de som INTE har 80% garantilön utan enbart på timlön…
men är man 20-25 är man kanske inte så livserfaren utan bara ser till nästa 6-månaders backpackingtrip till Thailand, Indonesien och Bali
För VEM vill stå "stand-by" utan betalt eller att veta hur mycket man kommer at tjäna "denna månad"..
I det läge som varit just nu där det är företagen som har problem att få folk så har det nog varit rätt bra för bemanningsföretagen och personalen som vill arbeta på det sättet. Framöver kommer det nog bli tuffare med matchning och vissa blir utan uppdrag och då är det ju inte lika kul längre…
Skulle varit intressant att se hur den ser ut lite längre tillbaks, typ början på 90-talet. Men det kanske finns någonstans i nån länk som jag är för lat för att se?
Datat sträcker sig bara tillbaka till 1996, det var väl då man började mäta eller rent av KI bildades.
OK. Tänkte förstås på 90-talskrisen och hur djup denna var i förhållande till det som finns i grafen. Med tanke på vad som komma skall.
Oljan nu över 60 dollar fatet. Brist på olja är det enda hotet mot ekonomin (bortsett från rena force majeure-händelser). Frågan är som alltid bara när peak oil inträffar.
Visserligen har eldningssäsongen så smått börjat men i Sverige liksom i mpnga andra länder är ju EO1 för uppvärmning på väg ut. Hur många är det idag som beställer hem "villaolja"? 😉
"Driving season" är ju också ute och då borde priserna sjunka på raffinerade produkter men det är väl någon som köper olja på terminer och spekulerar…
Men Ryssland och Putin lär ju alltid behöva pengar… 😉
Efterfrågan på olja har ökat internationellt.
Kina köper olja i stället för statsobligationer och fyller bergrum för framtida bruk. Sen så är det ju så att även om en del länder använder mindre för att vi har råd med de infrastruktursatsningar som ECO kräver så gäller inte samma för fattigare länder som vill framåt. Så oljebehovet kommer finnas ett tag till.
Sen så påverkar oljepriset tillverknings och transportpris på det vi importerar förutom ev transportkostnadsökningar inom riket.
Oljepris runt 75 dollar fatet och RB får ordentliga problem med att ligga kvar eftersom KPIF kommer dra iväg uppåt..
Många företag i basindustrin har anställt istället för att hyra in personal eftersom man har sett en långvarig behov av resurser och då är det dyrt att hyra.
En viss Ingvar 😉 har blivit miljardär flera gånger om på att kapa blodsugande mellanhänder som inte tillför något av värde..
Om ni har ett par hundra tusen på börsen. Endast globala och svenska indexfonder. Skulle ni gå likvid nu? Och PPM, kan man gå likvid där?
Ja du kan gå "likvid" i korta räntefonder.
Jag har gått likvid i pensionssparandet som jag alltid placerar i utlandet iom att jag tradar i Sverige.
Som du säkert förstår har "utlandet" fortsatt upp så det var helt fel att gå "likvid".
Hushållsvaror är inte hett?? Handeln flyttar ju till INTERNET i din statistik ovan. Köpmönster ändras.
Ja, det var ju intrycket jag också fick av de där siffrorna, typ. De flesta köper väl vitvaror på nätet nuförti'n.
Brist på utbildat folk och brist på arbetskraft som vill ge det lilla extra. Soffliggargenerationen 80-talisterna och vet-bäst-90-talisterna finns att välja på.
Vid sidan om arbetsmarknaden finns ett par 100000 med svårverifierad eller rent av obefintlig utbildning inklusive analfabeter som knappt kan svenska.
Högkonjunkturen behöver inte dämpas med högre räntor, det räcker med bristen på utbildad och motiverad arbetskraft som avkylning.
Det behövs högre utbildningspremier och större skillnader mellan den som jobbar och den som går på bidrag.
Sluta nu med undertonerna av rasism. Det är bestämt att dom skall stanna här inget du eller någon annan svensk kan göra något åt. Därför är det viktigt att alla sluter upp och gör allt som går för att drömmen om ett multikulturellt Sverige ska bli verklighet.
Dom kan visst jobba i egna skattefria zoner. Du måste bara sluta vara så låst vid idén om att vi ska ställa samma krav på dom som kommer från exempelvis Somalia som på oss infödda. Reinfeldt har redan beskrivit exakt detta i termernerna som krävs. Vi ska anpassa oss till dom och Sverige blir vad invandrarna gör det till.
Så ja dom är resurser om Svenskarna börjar se på deras tillvaro i Sverige på ett annat sätt och om vi börjar tillpassa vårat land för dom.
Tills dess skall dom självklart ha en dräglig tillvaro i form av normal levnadsstandard(det du kallar för bidrag är för nyanlända en livlina).