Angående gårdagens falsklarm på VMA, som ledde till överbelastning på msb.se och polisen.se, så är krisinformation.se den kanal man ska vända sig till online vid kris. Sajten är dimensionerad för att klara krisbelastning, medan MSB:s och polisens webbtjänster är myndigheternas vardagssajter.
Svensk krisinformation bristen minst sagt lite grann. Även i fred och icke-kris tog det alldeles för lång tid att gå ut med dementier kring falsklarmet. Ej heller blåstes det någon fara över.
Dock är inte myndigheten MSB:S och Polismyndighetens sajter till för att klara krisbelastning. Det är inte dit man ska vända sig vid kris, utan för blanketter, anmälningar och information till vardags.
Den statliga krisinformationssajten krisinformation.se är den som gäller vid kris och enligt MSB ska den vara dimensionerad för att klara extremt hög belastning. Den gick heller inte ner igår.
Samtidigt kan man reflektera över betalkurserna hos betalmursmedia som DN, SvD mfl. Dessa murar gör att sajterna knappast är någonstans att vända sig till vid kris. Istället bör man vända sig till sajter utan betalmurar, som Public Service SR och SVT.
På den positiva sidan så är svenska folket fortfarande på helspänn och en betydande andel reagerar faktiskt på VMA. Synd bara att myndigheterna inte gör det…
50 kommentarer
Svårt att veta om krisinformation.se är dimensionerat efter en riktig krissituation utifrån detta exempel om man inte vet hur mycket trafik sajten fick.
Jag skulle billigt kunna skapa en sida som garanterat klarar lasten vid en krissituation genom att helt enkelt inte berätta för någon om den.
En bra beskrivning av siten Krisande information.se, som fö inte ens lyckades få ut en blänkare på sin iPhone etc app förrän i morse runt 825. TiB var väl på bio, sov eller pimplade sprit…,
Apropå Krisinformation.se
"…och tycker också att det är tråkigt när appen inte fungerar som den ska. Det uppstod ett problem vid geotaggningen när nyheten skulle pushas ut, detta kommer vi titta närmare på. Vi är medvetna om att pushnotiserna i vissa fall inte fungerar [fungerar i princip inte alls, min kommentar] som de ska och vi jobbar ständigt med att förbättra detta."
Appen är hitintills helt värdelös. Stundom har jag fått mängder av notiser om bränder och trafikolyckor i alla möjliga delar av landet, där jag inte befunnit mig. När något inträffat i min geografiska närhet har den varit tyst. SRs app verkar stabilare vad gäller pushnotiserna. Har dock inte fått notis från någondera angående gårdagens larm.
Att Krisinformation.se är kommunikationskanalen är inte mycket att hurra för om den inte innehåller någon info. Under gårdagkvällen var den enda kommunikation jag såg två stycken Twittermeddelanden. Att de har sitt twitterflöde inbäddat på hemsidan räcker knappast som kommunikation. Dd verkar ju inte heller ha följt med i vilka frågor som dök upp på twitter under kvällen och agerat för att hantera dem
Uppenbarligen är krisinformationen inte planerad för att hantera det oväntade…
Man konfigurerar appen för vilka län man är intresserad av.
Har funkat sådär för mig då jag har ställt in mitt hemlän samt angränsande län men det syns ändå vara lotteri när jag får notiser. Jag litar definitivt inte till krisinfos app för att få viktig information. Hade ingen glädje av den vid terrorattacken på Drottninggatan heller.
Ställa in län?! Alltså vad är det för pajaser som utvecklat appen? Mobilen har väl GPS och andra positioneringsmöjligheter?
Dessutom så är det märkligt att man inte använder cell broadcast, det är ju som gjort för ändamålet.
Det är väl upphandlat från några polare till de som jobbar på myndigheten, kanske ingick en midsommarfest i upphandlingen också?
Bara att konstatera allt eller åtminstone 99% av vad staten och andra offentliga utförare gör blir knas.
Krisinformation.se var nere en stund.
Jag tänkte skriva precis samma sak. Jag kom åt den först, men sedan när jag laddade om den för att se om något hade kommit upp så kom jag inte åt den. Den var dock tillbaka inom någon minut.
Krisinformation.se hade ju ingen info förrän alldeles för sent – ett bra tag efter att jag lyckats avskriva larmet genom info från andra ställen.
Så sajten kanske fungerade rent tekniskt, men eftersom ingen info fanns där anser jag att den inte fungerade i praktiken.
Frågan är dock hur tillförlitlig informationen är då. Vad jag läst så verkar ju källor, som snarare är att kategorisera som rykteskanaler än officiella källor, högre upp på listan.
I en riktig kris kan det ju vara direkt olämpligt, isht ifall det finns aktörer som har intresse av att sprida desinformation.
Att krisinformation.se är dimensionerat för kris är såklart bra. Men har informationen gått ut tillräckligt bra eftersom många istället sökte sig till polisen och msbs hemsida? Hur agerade dessa sidor när de kraschade? Det är väl fullt möjligt att bara blockera inkommande trafik och ge ett felmeddelande i stil med: "Vid kris besök krisinformation.se".
Just i detta fall så fanns dessutom ingenting på krisinformation.se utan de nöjde sig med en tweet fram tills idag.
Det är inte konstigt att MSB består av oduglingar. Det var regeringen Reinfeldt som bäddade för det. Det finns inga karlar där. Allt är PK och värdegrundscertifierat. Det kan väl inte komma som någon överraskning att kvalitén på en organisations personal står i motsatsförhållande till värdegrundens betydelse inom organisationen. Det gäller FM också. Ju mer värdegrundscertifierat desto sämre soldatkvalitét i längden. Det är liksom sällan sådana som sätter värdegrunden högt, som utgör de bästa soldaterna. Bra soldater är snarare sådana som utgör grunden i den brittiska och australiska arméns specialförband. Jag skulle inte vilja påstå att dessa är mansgrisar, men de är i alla fall karlakarlar och gentlemen.
Vad betyder det ens att inte ha en värdegrund för dig. Tror du egentligen menar att de inte har en gemensam värdegrund. Dvs alla har egna uppfattningar om värde. Dock tror jag att du har fel om att det skulle vara ett utmärkande drag för nämnda specialförband.
Värdegrunden borde vara lojaliteten till sina bröder och sammanhållning. Jag säger inte att vi bör ha ansvarsfrihet för brott begångna i krig, eller fred för den delen. Men den regnbågsvärdegrund vi har nu borde kastas ut.
Den svenska värdegrunden inom Försvarsmakten och MSB borde, som i gamla tider, bestå av plikt- och fosterlandskänsla.
Om man nu tycker att värdegrunden ska bestå av den politiskt korrekta översättningsgrodan ”alla människors lika värde” från den engelska förlagan av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, så bör man först skicka genuskonsulenterna till de patriarkala strukturerna i våra icke-svenska förorter och moskéer, för att se hur hur den politiskt korrekta värdegrunden håller i praktiken.
@gruelse: Ingen människa betraktar alla andra människors värde som lika. Det är heller inte vad som avses.
Det handlar om att stat och rättssystem ska behandla alla som likvärdiga, och tex inte tillmäta vittnesmål från män högre värde än kvinnors. Någon emot?
@Iblandekonomi 10:52
”Det handlar om att stat och rättssystem ska behandla alla som likvärdiga, och tex inte tillmäta vittnesmål från män högre värde än kvinnors. Någon emot?”
Ja i princip alla rättroende muslimer enligt Wikipedia. ”In case of witnesses for financial documents, the Qur'an asks for two men or one man and two women.”
Jorå, ”Alla människors lika värde” finns i Regeringsformen kapitel 1, och brukar alltför ofta åberopas av kadern som applåderar massinvandring till Sverige: Mig veterligt har inget annat land, förutom Sverige, denna översättningsgroda i sin värdegrund. Översättningsgrodan har också i filosofiska kretsar på logiska grunder förkastats.
” 2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.”
Rättsstatens”Likhet inför lagen” gillar jag å andra sidan.
Då borde msb.se ha en failover site som i klartext pekar folk till krisinformation.se
Som redan påpekats, det är inte så konstigt att en viss infosida överlever en plötslig trafikökning om ingen känner till den..
Finns det inga rutiner när det gäller VMA egentligen?
Det borde ju vara rutin att man går ut med någon slags meddelande när VMA aktiveras, regelbundet uppdatera informationen till dess man har bekräftat att faran över signalera. Och detta oavsett om det är någon städerska som råkat komma åt knappen, om det är test eller skarpt läge.
Skulle inte ett SMS kunna skickas ut till alla telefoner som befinner sig i området automatiskt varje gång larmet går, oavsett om det är övning, misstag eller allvar, med info och länkar till sajt med aktuell info? Jag tycker myndigheterna underskattar mass-SMS som effektiv teknik att få ut info snabbt till i stort sett alla som befinner sig i ett område. Finns inte möjligheten idag borde den utvecklas.
Mvh Mattias
Handlar såklart om lagstiftning. Men det lär vara fixat nu, med tanke på de tillämpningar som nu är på gång samtidigt. Exempelvis driftmeddelanden från försörjningssektorn.
Ska kunna göras från 1 juli:
"VMA till mobiltelefoner
Från och med 1 juli 2017 är det möjligt att skicka VMA via sms till mobiltelefoner i ett visst område. Riksdagen godkände i maj 2017 de lagändringar som krävs för att göra detta. Tidigare kunde varningsmeddelande bara skickas till fasta telefoner och till mobiltelefoner som var registrerade i det aktuella området.
Förändringen innebär att mobiloperatörer blir skyldiga att förmedla varningsmeddelande till allmänheten. För att detta ska vara möjligt får operatörerna rätt att behandla uppgifter om mobiltelefoners position. Uppgifterna får endast behandlas i den utsträckning och under den tid som är nödvändig för att sända varningsmeddelande och ska därefter genast utplånas."
(Krisinformation.se)
Tror inte detta har använts än och användes inte i söndags.
"För att detta ska vara möjligt får operatörerna rätt att behandla uppgifter om mobiltelefoners position. Uppgifterna får endast behandlas i den utsträckning och under den tid som är nödvändig för att sända varningsmeddelande och ska därefter genast utplånas."
Hmm, om inte operatören annars har rätt att behandla uppgifter om mobiltelefoners position så kan man ju undra hur de annars klarar ut att koppla upp samtal?
Och hur är det med dessa SMS man får när man reser utomlands? Torde vara samma sak när utländska abbonenter reser in i sverige?
Det verkar med andra ord så att operatörerna har informationen de behöver och utöver detta kan man dessutom använda cell-broadcast vilket gör att man inte ens behöver ha koll på vilka telefoner som finns i cellen.
Måhända kan det vara så att det tillkommit en lag som gör mobiloperatörerna skyldiga att förmedla varningsmeddelanden till allmänheten (frågan är dock vilken operatör som skulle neka ett sådant önskemål ifall MSB bara frågade snällt).
Vid riktig kris så bör de publicera en väldigt enkel text-html sida utan lull och på en högpresterande platform typ NGInx med lastbalanserare mot regionala servrar som får samma sida utreplikerade samt att dessa kan administreras från ett helt separat nät. Ligger säkert en massa tunga script, fonter, css och annat onödigt skit som ska servas för varje användare. Trots allt är det inte fler än 10 miljoner intresserade, inte som FIFAs site som klarade 1 miljard träffar under vm-finalen.
Aldrig hört talas om krisinformation.se före detta inlägg. Om jag, som hyfsat intresserad av säkerhetsfrågor, är ovetandes är ju en förkrossande andel av allmänheten det också.
krisinfomation.se var visserligen uppe (dock märkte man att den var seg) men hade ingen information förrens nästan 24 timmar (10 jul 2017 15:38) senare(!!?!?).
Om man inte kan leverera så är det ytterligare en av de 448 statliga myndigheterna man bör lägga ned. Världens högsta skatter men ingen leverans från myndigheter.
Faktum är att just MSB, som driver Krisinformation.se, är resultatet av något så ovanligt som myndighetsnedläggningar. Den bildades nämligen av resterna av de avskaffade myndigheterna Räddningsverket, Styrelsen för psykologiskt försvar och Krisberedskapsmyndigheten (som i sin tur hade ersatt tidigare Överstyrelsen för civil beredskap).
Men i just det här fallet verkar inte myndighetsreduceringen varit helt igenom lyckad. Men det beror väl snarast på de politiska ställningstaganden som bestämde den nya myndighetens inriktningar på sina verksamhetsområden.
Det kan inte vara lätt att vara myndighet när politikerna från ett år till ett annat ändrar sig kring vad myndigheten ska syssla med. De kan liksom inte bara byta ut halva personalen hur som helst. Så ansvaret ligger i första hand på 00-talets folkvalda, och på svenska folket som valde dem.
Jo jag kan hålla med om utmaningen.
Men att ha en ansvarig redaktör som kan åtminstone skriva en nyhet av vad som står i tidningarna inom 24 timmar känns som någon form av lägstanivå.
Flera tidningar hade mer relevant information inom en halvtimme. Men de som har till jobb att jobba vid kris failade totalt.
Håller med till fullo. Och det beror på att det är fel personer som har de jobben, fel kompetens och fel träning. Men de är nybörjare för att det inte varit myndighetens fokus förän helt nyligen. De måste liksom omskola konstsimmare till rugbyspelare, eller byta ut laget.
Då får man fråga sig vad MSBs fokus har varit innan? Har detta inte varit inom MSBs ansvarsområde så har man ju varit rejält snett på det.
Myndighetens arbete fram till nyligen har till stor del fokuserat på utbildning, forskning och stöd till kommuner och andra myndigheter. Eftersom ansvaret vid olyckor etc bygger på närhetsprincipen, dvs räddningstjänsten i respektive kommun eller motsvarande, så har de inte någon egentlig egen operativ förmåga utan är mer som en konsultfirma. Mycket har handlat om att producera rapporter och handböcker, ofta skrivna av externa forskare och skribenter. Fokus har varit relativt sett mindre olyckor och inte stora kriser.
Så har utvecklingen och implementeringen av RAKEL-systemet varit en stor del av verksamheten.
Ryssen rekade i Gävle när Sverige fokuserade på Visby och Almedalen. Var det verkligen mänskliga faktorn igår eller blev någon nervös?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WVezL/ekolod-upptackte-mystiskt-foremal-i-gavle-hamn
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Schysst att aftonbladet kör "här är ditt skyddsrum" bakom paywall. Kom igen, lite samhällsansvar kanske.
Det torde ju vara MSBs ansvar att informera om sådana saker, men uppenbarligen har de lite kommunikationsproblem där…
Visst har MSB en skyddsrumskarta.
https://gisapp.msb.se/apps/kartportal/enkel-karta_skyddsrum/
Nu har jag relevanta myndigheter aldrig någonsin informerat i alla fall min generation (tidiga 90-talet) om vad man ska göra när VMA drar igång. Inget sagt i skolan eller liknande. Ingenting. Ingen vet skillnaden på vanligt VMA, på beredskapslarm eller flyglarm. De flesta har bara fått lära sig att VMA är att man "testar flyglarmet". Ingen har sagt något om P4 eller Krisberedskap.se . Man kan visserligen kalla denna generationen för fån och mena att de borde sökt upp informationen själva långt tidigare, och visst, då har man kanske en poäng, men det är en generation som blivit matad med ett budskap om evig fred från dagis.
Borde höra till allmänbildning. Borde informeras om i skolan, men med tanke på att man stuvar om bland myndigheter borde man gå ut med information om det…
Jag tycker att det mest ntressanta idag var. Att dom vi alla ska lita på, och gå in och lyssna på vid en kris. Dvs p4. I det här fallet P4 Stockholm, hade noll koll på någonting idag, när dom pratade om det som hade hänt.
Den enligt egen utsaga halvryska kvinnan med Skåne? (Är dålig på dialekter) dialekt. Berättar att "hesa Fredrik" testas första måndagen varje månad. Rätt är att vma testas första helgfria måndagen i mars, juni, september ochdecember. Efter det berättar p4 via tal, och lite sång. Att man vid larm, av hesa Fredrik ska: stänga fönster och dörrar. Och sätta på p4! Även där missar p4 att informera om att man ska stänga av ventilation. Börjar bli rädd på riktigt. Mest för inkompetens hos dom som ska skydda oss på pappret.
Man ska inte ge sig fan på att Internet fungerar i ett riktigt krisläge eller ens i ett skymningsläge. Därför bör man prioritera förmedling av krisinformation via rundradio och/eller det fasta telefonnätet.
Nja, man bör givetvis använda flera kanaler för att få ut meddelandet. Det ena behöver ju inte utesluta det andra.
Tänk på att det kan finnas endel som varken har tillgång till rundradio eller fast telefoni (och för endel som har så är det beroende på internet).
Här borde man fundera på hur redundans en ser ut. Har man säkerställt att man kan gå ut med information om internet "går sönder"?
@Anonym 05:53
Internet kan släckas ned med några knapptryckningar!!
Därför bör larm och krisinformation till allmänheten ombesörjas via kommunikationskanaler, som Sverige har inhemsk kontroll över. Detta om något ingår i seriöst krismedvetande!
Kommmunikationskanalen rundradio på det analoga FM-bandet dög för Sverige under kalla krigets glada dagar då Sverige hade ett seriöst krismedevetande, och bör då duga också idag! Rundradion på FM-bandet har ca 100 % täckningsgrad.
Det är ytterst få personer idag som inte kan ta emot analoga FM-utsändningar. Observera, de flesta bilarna och de flesta mobiltelefonerna är utrustade med analoga FM-mottagare.
Dessutom kan man bygga en analog FM-mottagare relativt lätt med en teknisk byggsats. Det var något jag kunde löda ihop under miljöpraktiken i tvåan på 4-årig teknisk gymnasielinje. Men detta var på 70-talet.
Då den ur krissynpunkt slarvigt framtagna digitalutredningen lades ned 2015, vann det seriösa, krismedvetna Sverige en delseger över de kommersiella, nyliberala vansinnesapostlarna med Cilla Benkö och Robert Aschberg i spetsen, som ville ersätta den analoga rundradion på FM-bandet med digitalradio på ett helt annat frekvensband. Än består den suveräna analoga rundradion på FM-bandet:)
gruelse2017-07-11 02:56
Allt går på fiber idag, två fiberstråk mot Norrland , från telestationen är det kopparkabel.
gruelse 2017-07-11 12:04
Rundradion kan du glömma då den också numera går på fiber.
Tidigare satt det en person 24/7 i noder i betongtornen, den personen hade olika sätt att kunna få åt sig info då det på den tiden fanns mycket nedgrävd kabel åt alla håll och kanter samt länkningarna mellan tornen.
Dessa nyckelpersoner kunde gå ut i radion iaf. från det egna tornet lokalt, samt länka andra torn o master som fungerade.
Telia ingick i civilförsvaret utgår från att TV också ingick då det också fanns TV utrustning i dessa noder.
@gruelse
Det finns ingen anledning till att inskränka sig till informationskanaler som man har full inhemsk kontroll över. Vill man att något skall fungera säkert skall man ha redundans och att då välja bort redundans för att den kanske-eventuellt kan fallera är galet tänk.
I den mån vi saknar inhemsk kontroll över internet så beror det på att kontrollen i stor del ligger i händerna på privata, men likväl inhemska aktörer. Detsamma kan faktiskt gälla även rundradio. Det är inte så att vi måste routa IP-paket utomlands och det är inte så att ISPns DNS måste ligga utomlands – jag skulle gissa att det normala är att IP-paketen faktiskt (kan) routas inom landet och att även DNS-uppslagen görs inom landet.
Frågan är hur pass mycket mer man kan släcka ner internet med en knapptryckning än rundradion.
@Nils Lindholm 00:05
MSB gör inte samma bedömning som du i remissvaret till digitalradioutredningen 2015:
"Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, påpekar att det är viktigt att viktigt meddelande till allmänheten fungerar även i fortsättningen via radion."
https://www.idg.se/2.1085/1.617512/hard-kritik-mot-regeringens-dab-utredning
Lite bedrövligt att "likhetsprincipen", dvs att hantering av krishändelser (inkl höjd beredskap i största möjliga utsträckning skall skötas på det gängse sätt myndigheter arbetar i vardagen, inte tillämpas i uppbyggnaden av krisinfosystemet. Helt naturligt att medborgare söker information via MSB:s hemsida i detta fall i en grad att den går ner. Folk gör ju vad de tror är rätt. krisinformation.se är det nog många som inte visste ens fanns och eftersom MSB:s hemsida gick ner blev det svårt att få information om detta.
Det goda i det som hänt är att MSB nu i viss mån kan kartlägga vilket beteende medborgare har i situationer som denna och anpassa sina system. En perfekt uppgift för huvuddelen av de akademiska teoretiker som MSB numera bemannas av.
Krisinformation.se hostas av Edgecast, Verizon Business molntjänst, AS15133. Så det gäller att Trump är på bra humör när skiten träffar fläkten …