Situationen på Sahlgrenska sjukhusets akut är tydligen alarmerande usel, men detta är inget överraskande. Redan tidigare var Sahlgrenskas och Västra Götalandsregionens akuter sämst i landet vad gäller tid till att se läkare. Statistik och grafer över utvecklingen hos landets akutmottagningar följer nedan.
Sahlgrenskas helikopterplatta för ambulanshelikoptern. |
En läkare har varnat för att situationen är “utom kontroll” och att patienter kan få vänta 2 – 3 dagar innan de får träffa en läkare .RÄTTELSE: Det är 2-3 dagar tills man kommer till avdelning, inte tills man får träffa läkare. Men naturligtvis är inte patientsäkerheten hotad enligt sjukhusets ledning.
“Den kritiken tillbakavisas dock av chefsläkare Görel Nergelius.
– Vi har inga belägg för att den här ansträngda situationen har drabbat patientsäkerheten. Marginaler har vi. Ibland har patienterna fått stanna längre än vad vi önskat på akutmottagningen men vi har fortfarande kunnat ta hand om patienterna, säger hon till Dagens Medicin.”
I Sverige finns inget som kan hota patientsäkerheten. Inte strömavbrott, inte brist på personal, inte journalsystemsfel, inte några stora skadeutfall. Antagligen skulle inte ens patientsäkerheten hotas av ett kärnvapenkrig. Att få en sjukhusledning att medge att patientsäkerheten hotas är lika omöjligt som att få en socialdemokrat att säga “sänk skatten på arbete”.
Man ska komma ihåg att innan man träffat läkare är man inte en patient och alltså inte sjukhusets problem och om man dör i väntan på läkare så har alltså ingen patient drabbats.
Att Sahlgrenska är usel, och att situationen på landets akutmottagningar är usel är inget nytt. Det finns t o m statistik (PDF).
Tid till läkare första halvåret 2015. Sahlgrenska är sämst. Källa: Socialstyrelsen |
Faktum är att i respektive storleksklass är Västra Götalandsregionen sämst. Sahlgrenska är sämst i sin storlek, Sahlgrenska-Östra Sjukhuset sämst i sin storlek, Kungälv och Alingsås sämst i sin och Uddevalla sämst i sin.
Sahlgrenska Mölndal är förresten tredje sämst i sin kategori, Östersund knör sig in mellan Östra och Mölndal.
Grattis Västra Götalandsregionen, ni har vunnit en kortlek patientsäkerhet.
Det framgår alltså som att det finns ett systemfel Västra Götalandsregionen, när man systematiskt lyckas vara sämst i varje storleksklass.
Total vistelsetid på landets akutmottagningar är ständigt stigande. Politikerna tänker sig nämligen att det finns någon slags stordriftsfördelar med en stigande befolkning, så man slipper bygga ut sjukvården för att matcha detta. Tydligen är alla ökningar i den stigande befolkningen purfriska, men verkligheten är att de åtminstone är lika sjuka som alla andra.
Total vistelsetid blir bara längre och längre på svenska akuttmottagningar. Källa: Socialstyrelsen |
Landets patienter och befolkning ska vara väldigt nöjda med att de idiotiska förslagen om storregioner slopades. Västra Götaland är vår största region.
Att just Västra Götalandsregionen är sämst i landet visar på att det inte finns några stordriftsfördelar med storregioner och att ett välfärdssamhälle inte blir bättre med en stigande befolkning eller centralstyre.
Mer om det senare i ett separat inlägg.
Sedan kan man ju önska att folk inte går själva till akuten. Kan man för egen maskin ta sig till akuten är det antagligen inte akut, utan en fråga för en vårdcentral. Ärenden som kunde hanterats av en vårdcentral borde beläggas med en rejält höjd patientavgift. Ska man ta sig till akuten bör det vara i ambulans, eller i ett sådant skick att personal möter i dörren med rullstol eller säng och omedelbart för den sökande till ett akut- eller traumarum. Ja, true story, det händer faktiskt att om du är medvetslös, blå i ansiktet, det sprutar blod eller du har sådan smärta att du inte kan gå, så går du faktiskt före kön av personer med förkylning och feber eller (true story) ont i lilltån.
Noterar för övrigt att väntetiderna är mycket låga på min “lokala” (=så långt bort att man antagligen hinner dö om det verkligen är akut) akut i Borås, men så finns det något som heter jourcentral. Ringer man sjukvårdsupplysningen och det är utanför ordinarie vårdcentalstider skickas man till jourcentralen med en tidsbokad tid istället för att behöva söka sig till akuten. Dagtid har annars den lokala lokalt privatägda vårdcentralen ett traumaliknande rum (sannolikt en rest från kalla krigets totalförsvar) där det händer att de tar hand om personer med hjärtstillestånd eller blod som sprutar tills ambulansen kommer…
26 kommentarer
Det är inte synd om dig som får vänta på akuten, för det betyder att du kommer att överleva – de som det är verkligen synd om är de som läkarna kommer springande till direkt när ambulansen kommer in med blåsljusen påslagna!
Många missar att det finns närakuter. Men något jag har tyckt varit konstigt länge är att man relativt ofta vid ganska milda typer av sjukdomar får en remiss till akuten. Det kanske är jag som inte förstår hur systemet fungerar men jag tycker det är ganska konstigt att jag ska sitta och vänta på akuten med en ej akut sjukdom, då är det bättre om jag får en tidsbokning där människor får vänta på sin tur beroende på hur stort behov man har att få hjälp av vården (vi pratar inom dagar/veckor-spannet).
I mitt fall var det halsböld där jag fick remiss till akuten och sitta och vänta.
Att personer i ledande ställning påstår att det inte påverkar ex patientsäkerheten är inte att lita på. Rikspolischefen är ett lysande exempel.
Sen finns det ju också sådana som skall söka läkarvård vid förkylning och tvingas till akutmottagning eftersom vårdcentralen inte svarar i telefon.
"En läkare har varnat för att situationen är "utom kontroll" och att patienter kan få vänta 2 – 3 dagar innan de får träffa en läkare."
Här här du missförstått. Väntetiden som i extremfall varit upp till två-tre dygn gäller för att bli inlagd på vårdavdelning (dvs hela vistelsetiden på akuten från ankomst till dess att patienten åker till vårdavdelning), inte för att bli bedömd av läkare.
/Läkare på Sahlgrenskas akutmottagning
Det stod "innan de får träffa en läkare"
På svenska
Du kanske bara fattar latin?
Skepparn. Som du tydligt kan läsa av kommentaren så får dem träffa en läkare ganska snabbt, men det är bli flyttad till avdelning som tar tid.
Eller är du bara trög och inte förstår simpel svenska som kommentaren ovan?
Vad jag kan läsa, goa herrn, är att "En läkare etc… kan få vänta 2-3 dagar innan de får träffa en läkare"
Jag kan bara få det till att det således dröjer en rätt lång tid…
Fast: jag medger att det låter otroligt.
Men det är ju Sverige!
Ganska självklart !! Det finns inga problem alls med att några hundra tusen personer plötsligt har dykt upp här.
Polisen har full koll på läget i Malmö, sjukhusen och tandvården klarar lätt av inströmningen, och det finns ingen bostadsbrist alls då kommunerna köper bostäder till afganer och lämnar svenska hemlösa på gatan ….
Och inte torde det hjälpa att patienterna skulle få betala mer på akute.
Stor del av klientelet har ju gratis vård.
Vi betalar.
Av en närstående källa (som är VÄLDIGT högt uppsatt chef i VGR/SU), och en källa som jobbar på akuten, så är det inte så alarmerande som media ger sken av. Dem klarade hela jul + nyår utan större problem (stora problemhelger) och det var först nu måndagen efter alla helger som det första gången var problem.
En stor anledning var att kommunerna inte hade "plockat hem" sina patienter utan dem var kvar på SU.
Alltså kan man sammanfatta det som "tro inte på media", vilket du brukar vara snabb med att säga annars.
Så den läkare som nu grät ut i tidningen grät ut för en enskild incident (kommunerna inte tagit hem sina patienter) och gäller alltså inte akuten på en generell basis.
Ändå är SU sämst i Sverige på tid till läkare. Enligt statistiken.
Vad betyder det att kommunerna inte tagit hem sina patienter och varför hade de inte gjort det?
I min kommun hade för några år sedan runt 3% av medborgarna hemtjänst. Alltså av hela befolkningen i kommunen. Hur många av de som bodde på äldreboenden vet jag inte – men det spelar mindre roll för det är de som är enklast att ta hem, den anpassade bostaden finns ju redan klar. Det är de som behöver uppökad hemtjänst, från kanske en gång om dagen till fem-sex som är problematiska – särskilt under storhelger när personal vill och skall vara långlediga.
Du har förstås även den grupp som går från noll hemtjänst till xx gånger om dagen, alltså de som blir insatta på hemtjänst medan de är inneliggande på sjukhuset. Det är bland annat därför det finns en mellanvårdsform som kallas korttidsboende, en särskild sorts äldreboende där svårt sjuka gamlingar placeras några dagar eller veckor medan kommunen t.ex bygger om och handikappanpassar deras lägenheter, eller helt enkelt bara för att avlasta en i sig själv sjuk närmsta anhörig som gått in i väggen under förperioden där hen försökte hålla sin andra hälft utanför sjukhusvård och lyckades med det på bekostnad av sin egen hälsa.
"Inlägges för vårdplanering" är nog en av de vanligaste journalformuleringarna i dagens svenska akutsjukvård.
Det där var ett svar till GuDu alltså.
I Ljungby är akuten och jourcentralen samma sak, även vanlig vård hänvisas ofta till akuten på helgerna då det ofta inte finns personal på de vanliga avdelningarna. Behövde t.ex. ta dagliga blodprover för ett tag sedan, då var det akuten som gällde trots att jag inte var det minsta akut sjuk. Men trots detta tyckte jag att allt flöt på väldigt smidigt, ingen verkade behöva vänta särskilt länge.
Intressant att den för mig som lekman enda upenbart privata aktören, (Capio st Göran) var den med i särklass bäst siffror, 20 min jämfört med Sahlgrenskas 100. Varför hör vi aldrig det i den sjuka debatten om vinst i välfärd?
All plåga har sitt skri för sig
Blott hälsan tiger still.
Tror jag det heter…
Hela felet ligger ju i den helt idiotiska idén om att allt ska vara gratis (eller nästan gratis) att uppsöka läkare. Om man hade fått ta en rimlig del av kostnaden för det man faktisk utnyttjar hade folk inte bara låtit bli att uppsöka akuten hela tiden. Man hade sannolikt skött sig bättre och kanske levt ett mer hälsosamt liv med. Vårt system fungerade när befolkningen var ärliga och naiva, 2017 försöker väldigt många sko sig själva och utnyttjar allt som går att utnyttja.
Ja. Hur ofta använder man t ex sin sjukvårdsförsäkring, när självrisken är 1000:- SEK? Av egen erfarenhet kan jag konstatera: "inte så j-a ofta".
Länsförsäkringar har utan självrisk på sitt större paket.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sanning med modifikation att Västra götalandsregionen är vår största region. Visst om man endast beaktar de två (tre med Gotland…) regioner som finns så kan den säkert vara störst både till befolkning och yta. Men betänker man det som är avgörande för sjukvården alltså länen så är Stockholm större till befolkning i varje fall med ganska god marginal och till yta torde Norrbottens län vara större.
Oj, oj, oj – här kan vi ju verkligen öppna Pandoras exceldokument om vi skulle vilja! För att verkligen helt rättvist kunna mäta vem som har det värst borde väntetid på akuten naturligtvis alltid räknas från dörr till dörr, d.v.s från det att ambulansen lastar ombord dig därhemma tills det att du själv låser upp ytterdörren när du kommer hem (alternativt när du lägges in på avdelning). Norrlänningar kan ju ha längre resa enkel väg till sjukhuset än vad en fjollträskbo eller tjöteborgare får sitta på akuten (med nuvarande mätning) så då kommer ju saken i ett helt annat läge! ;-P
Ingen kommentar om just frågan utan bara att västra götalandsregionen är "största" region. Skillnaden mellan region och län är ju att man stoppat in något "mer" i regionen än länet. Däremot är sjukvård samma ansvarsområde i region som län. Semantik men men något ska man göra på lördag.
På Astrid Lindgrens barnsjukhus så har man löst det genom att ha 2 väntrum. Du blir kallad till väntrum 2 efter lång väntan och får man överraskade en nummerlapp och hjälp inom ca 3 h. Ankomsten räknas då från nummerlapp till åtgärd och på så sätt får man hyffsad statistik.