Centralbanken i Norge sänkte inte räntan i veckan. Till skillnad mot Sverige Riksbank tar man i Norge nämligen hänsyn till den norska bostadsbubblan och vill inte elda på den ytterligare.
Sorgenfri cornucopiae på norska Akers Brygge. |
Sveriges Riksbank och dess ordförande Stefan Ingves brukar klaga över de svenska hushållens skuldbubbla och tillhörande bostadsbubbla, men tar aldrig hänsyn till detta och sänker räntan och eldar på bubblan fullt medvetet. Istället skyller man på politikerna.
I Norge låter det annorlunda. Där sänkte man inte räntan i veckan just på grund av hushållens skulder och bostadsbubblan rapporterar SR:
“Norska centralbanken beslutade i dag att låta styrräntan vara kvar på 0,5 procent, men om bostadspriserna inte hade ökat så kraftigt hade det kunnat vara läge att sänka räntan.”
Bostadspriserna har stigit 20% i Oslo i år, och det förekommer som bekant omfattande spekulation i köp av äganderätter, som sedan hyrs ut till marknadsmässiga priser. I Norge har man som bekant sällan bostadsrätter, utan förfogar fritt över sina ägda lägenheter. Men så får man därmed också en fungerande hyresmarknad med 10 000-tals hyresvärdar istället för den svenska oligopolsituationen där hyresbeståndet kontrolleras av kommunala allmännyttan, som inte vill bygga mer än ett minimikrav så kommunen istället kan sälja tomter dyrt för bostadsrättsbyggande, och där byggherrarna inte bygger hyresrätter då de tjänar mer på bostadsrätter.
Oavsett vore det anständigt av Ingves att titta lite på kollegorna i det stora landet i väster, istället för att två sina händer och skylla bostadsbubblan på politikerna. Sveriges Riksbank och Stefan Ingves är i allra högsta grad till stor del medskyldiga till den svenska bostadsbubblan.
14 kommentarer
Sådan spekulation verkar förekomma i Sverige också. Är man styrelsemedlem i BRF brukar det inte vara några problem att få tillstånd att hyra ut lägenhet längre än ett år. Har hört rykte om en som ägde fyra lägenheter i en liten förening där han satt i styrelsen.
Det kan inte vara lätt att vara Riksbankchef. För några år sedan gjorde Riksbanken samma sak, dvs lät bli att sänka räntan för att inte elda på bubblan ytterliggare.
Då gick Lars E O Svensson och andra i taket och sa att riksbanken ska fokusera på inflationen och inget annat. Bry sig om hushållens skuldnivåer var inte riksbanken uppgift enligt dessa.
Riksbanken lyssnade på kritiken, gjorde en helomvändning och började fokusera på inflationen och strunta i hushållens skulder och uppmanade våra lamslagna politiker att ta tag i frågan istället.
Nu får riksbanken lika mycket kritik för sin nya hållning som de fick för den tidigare.
Som sagt, det kan inte vara lätt att vara riksbankschef, hoppas Ingves får bra betalt för att vara i centrum för den här ankdammen…
Nisse på åsen har bättre betalt än Yellen.
Talking head,gör som hen blir tillsagd såklart.
Blir konstigt att ge Ingves skulden som under så lång tid varnat för de skenande bostadspriserna och försökt få politikerna till att agera. Företrädare för riksdagspartier som styrt landet de senaste tio åren bör däremot utkrävas på ansvar den dagen det smäller. Fängelsestraff är absolut inte orimligt.
Mycket riktigt, Ingves har fightats mot en vägg av politiker och annat löst folk i flera år. Till slut gav han upp och fokuserade på att utföra sitt tilldelade uppdrag. Men han gör det inte helt tyst.
"Som sagt, det kan inte vara lätt att vara riksbankschef, hoppas Ingves "
Att försöka styra priser centralt kommer alltid misslyckas. Vad ska en bit bröd kosta? Ingen vet.
Det vi behöver är marknadsräntor satta av utbud och efterfrågan, dvs spar- och lånevilja i ekonomin. Om många lånar så stiger räntan och om många sparar så sjunker den, helt självreglerande och utan vi behöver planekonomer eller index som ska försöka mäta prisökningar i ekonomin.
Det kräver att vi reformerar det monetära systemet och har en fast penningmängd eller eventuellt sakta ökande med någon procent. Detta kommer möta på massivt motstånd då folk kommer börja prata om faran med deflation, då de inte förstått skillnaden mellan fallande priser (ofarligt) och fallande penningmängd (dåligt, som under finanskrisen eller 30-tals depressionen)
I Norge finns det många fler bostadsrätter än ägarlägenheter, faktiskt. Men visst, ägarlägenheter är mycket vanligare än i Sverige (finns det ens?)
Som Magnus Palm påpekar så är det vanligare med bostadsrätter än ägarlägenheter i Norge, iaf om man håller sig till lägenheter. Inkluderar man också villor (enebolig) så är ägda fastigheter vanligast.
År 2014 var det 45 % bostadsrätter (borettslag) och 30 % ägarlägenheter (selveier). Resten är antagligen aktielägenheter (ungefär som bostadsrätt) och kommunalt ägda lägenheter.
http://e24.no/privat/eiendom/boligduellen-selveier-eller-andelsbolig/23281342
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det beror på hur svenska Riksbankens uppdrag är utformat från riksdagen om man är medskyldig till den förväntade finansiella kris många ser framför sig.
Instämmer föregående talare. Har man längre minne än senaste två åren kan man komma ihåg att Ingves tog hänsyn till bostadsmarkmaden vid flertalet räntebeslut men blev till slut tvungen att ge upp detta efter påtryckningar.
Tydligen är det en helt annan lag som reglerar Norges bank än den som reglerar riksbanken. Det kan vara så att detta gör att de agerar olika.
Eller tycker man att Sveriges riksbank inte skall följa de lagar vi har, isht de som är så stiftade alldeles speciellt för riksbanken?
Antingen måste Ingves övertyga Riksbanksfullmäktige att vi ska ändra mål (eller rättare sagt tolkning av målet som det står beskrivet i Riksbankslagen) eller så borde han avgå om de inte går med på det. Chansen för det är noll med tanke på att han har en lön på 230 000:- i månade – 50% mer än statsministern.
Kort sagt, vi har samma problem som i Sovjet där högt uppsatta planekonomer styrde och ställde med priser. Folket fick lida, medan de själva inte hade några problem att få varken kött eller bröd på bordet.