Riksrevisionen presenterar idag en rapport där man pekar ut regeringen som fifflande med bokföringen för att ducka utgiftstaket och de budgetpolitiska målen. Man sammanfattar det hela i en debattartikel hos Bonnier/DI. 197 miljarder kronor saknas.
Bland mycket annat uppmärksammar Riksrevisionen ännu ett sätt man kringgår utgiftstaket, nämligen genom att betala ut pengarna i förväg, så de belastar förra årets budget.
“För att minska risken för att utgifterna 2016 blir betydligt högre än vad den så kallade budgeteringsmarginalen under utgiftstaket medger, har regeringen valt att tidigarelägga vissa utbetalningar som egentligen skulle ha skett under 2016 till 2015. Regeringen kringgår därmed utgiftstaket.”
Därtill saknas det finansiering för 197 miljarder kronor i utgifter.
“Utgiftstaket har höjts kraftigt utan att regeringen har aviserat hur ökade utgifter ska finansieras.Regeringen har höjt utgiftstaket med 33 respektive 52 miljarder kronor för 2015 och 2017 jämfört med de av riksdagen ursprungliga beslutade nivåerna. I vårpropositionen gör regeringen bedömningen att utgiftstaket behöver öka med ytterligare 192 miljarder kronor fram till och med 2019.”
Man pekar även ut vad det i mycket handlar om.
“De offentliga utgifterna ökar snabbare än väntat och ökningarna är hänförliga till områden där det finns en stor risk för att de delvis blir permanenta. Det gäller till exempel ökade utgifter till följd av asylmottagning och integration.”
Ord och inga visor från Riksrevisionen alltså. Som förstås kommer ignoreras helt av regeringen. Kan man gissa att man snart beslutar sig för att spara pengar genom att helt enkelt lägga ner Riksrevisionen? Det är ju ändå ingen myndighet som regeringen bryr sig om.
Man hittar själva granskningen av regeringens årsredovisning här som nyhet från Riksrevisionen och hela rapporten som PDF här.
I sammanhanget ska man komma ihåg att regeringens budget bygger på helt orealistiska antaganden om ekonomisk tillväxt, som bara har nedsida i verkligheten. Faller inte regeringens gissningar om BNP-tillväxten in så pratar vi inte längre om 197 miljarder i saknad finansiering, utan betydligt mer.
Vad är då 197 miljarder i saknad finansiering? Det är 19 700 kronor per person i Sverige eller 100 000 kronor för trebarnsfamiljen, om man så vill. Som förr eller senare kommer behöva finansieras på ett eller annat sätt. Kanske via höjd skatt, försämrad välfärd, eller 1 265 stycken Netflixabonnemang för sagda barnfamilj.
21 kommentarer
Det är kvällstidningsnivå att säga att bara för att utgiftstaken höjs med 197 miljarder, så _saknas finansiering_ med 197 miljarder.
Fakta är ju att de nominella skatteintäkterna ökar varje år, med fem procent ungefär, även utan att ändra några regler eller skattenivåer.
… däremot är detta ju betydligt högre planerade utgiftsökningar än under borgerliga regeringar, men det är ju för att borgarna hade som ambition att sänka utgifterna som procent av BNP och därmed möjliggöra skattesänkningar. Dagens regering verkar vilja hålla utgifterna någorlunda konstanta som andel av BNP.
Eller finansiering via inflation. Det är ju så statsskulden från 90-talet hanterats. Den har i princip legat i ett spann mellan 1000 och 1400 miljarder sedan dess. Och sedan några år tillbaka anses den skuld som var stor på 90-talet, relativt liten. Nu riskerar den dock förstås att bli stor igen…
Det är därför man strävar efter inflation och gråter när den inte uppkommer.
Man vill ha inflation utan att tycka pengar har jag förstått. Det är tämligen simpelt (borsett från lagar) att knappa i lite siffror i datorerna och få massa pengar, sen är det bara att öka löner med dom pengarna till sköterskor, lärare, poliser etc, då kommer dessa ut till folket och vi får en riktig inflation. Sen vad som händer med landet är det ingen som vet, Venezuela är väl ett exempel men det är långt ifrån facit, vi skulle ju knappast trycka pengar helt okontrollerat som dom gör. Är Ryssland kanske bättre exempel?
Att stirra sig blind på de faktiska beloppen är helt ointressant. För en luspank är 20 spänn till en kopp kaffe en stor summa men att köpa en helt ny Ferrari är inte särskilt betungande om man har 200k i månadslön.
Två saker är relevant för statsskulden: storleken som andel av BNP, och förmågan att rulla över skulden d.v.s. ta nya lån för att betala de gamla.
För närvarande ligger vår statsskuld på runt 35% av BNP vilket är mycket lågt i ett internationellt perspektiv. Det finns faktiskt inget egenvärde i att sänka den mer än så – tvärt om ställer det till problem på finansmarknaden där tillgång till säkra statspapper är en hörnsten.
Jag kan inte bestamma mig for vilka som var varst, Alliansen eller S+Mp.
Jag borjar pa allvar undra vad det ar som pagar, skulle jag bete mig sa har pa mitt jobb hade jag inte kommit dit jag ar idag och detta ar vara framsta politiska foretradare.
Sag for ovrigt en bild dar halva Mp riksdagsgruppen stod med ett pekfinger i vadret 🙂
Avga alla som sagt.
Det här är ju säkert den största anledningen att SD har 17-18% väljarstöd.
Lägg på 10-20% så hamnar du närmare sanningen.
Var det inte i Österrike som motsvarigheten till SD fick 18 procent i mätningar och resulterade i 35% vid presidentvalet? Jag tror iof inte att det är klart ännu men jag vet inte hur deras system fungerar.
Har märkt att väldigt många öppet går ut och säger de ska rösta på SD… vi får väl se hur det slutar. Förhoppningsvis är SD smarta nog att inte bilda regering ifall de får möjligheten… för även om jag tror de flesta vill ha stop på dagens migrationspolitik så lär det inte va många som vill att SD ska styra landet.
Angående fingret i vädret. Hur funkar det där egentligen, muslimska terrorister har sin tolkning av det tecknet medan våra politiker har en annan. Är det ok då att nynassar gör en hitlerhälsning och hävdar att det betytder "sikta högt" eller nåt istället?
Bilden är ju Sprays gamla lokaler. Undrar om skinnhissen finns kvar? 😉
Det enda vi kan säga säkert är att det blir mer skatter och mindre välfärd framöver. När folk börjar förstå det håller de i plånboken och utlöser därmed lågkonjunkturen.
Hoppas vänster- och miljöpopulisterna löser det genom att låta fler komma till Sverige så vi får fler skattebetalare.
Precis, de ökade utgifterna är i själva verket en investering. Det är bara att ta hit fler asylanter så kan vi se fram emot en guldkantad tillvaro på ålderns höst.
Jäpp och guldkanten inträffar vid 77 års ålder för det är väl tidigast vid den åldern min generation kommer att ha råda att pensioneras
Hur många Calzones?
1330!
Dilma ställs inför riksrätt medan Maggan smörjer kråset på gyllene gåsen. Frillo Flinolin fortsätter att ostört massakera skolan och Svetsar-löjet planerar för fortsatta eskapader i det feministiska utrikespolitiska kölvattnet. Under tiden fokuserar media på musikfestivaler och det faktum att folk verkar hata dem på nätet. Vi lever i den bästa av världar.
Uh, det var i vilket fall inte en liten summa. 4-6 Förbifart Stockholm.
Underskotten i kommuner och landsting skenar också. Enligt SKL behöver intäkterna (skatterna aaltså) öka med 10% de närmaste åren…
Nån som har siffror på invandringen in till EU förresten? Iom avtalet med Turkiet, samt att massa stängsel sätts upp var stans i EU, gränskontroller och nya lagar m,m.
Det har ju redan börjat bli varmt så skulle vara intressant och se hur mkt migrantströmmarna minskat nu. "Högerpopulistiska" partier skulle nog tappa många röster vid en kraftig minskning.
Påpekande!
Tycker du borde ha haft med hur stor statsbudgeten är i inlägget.
Statens beräknade skattning av ekonomin är ca 850 miljarder för 2015.