Telias router när det regnar hos mig. Tji Internet. |
Icke-inflationen slår till igen. Fick just ett brev från Telia där de informerar mig om att de höjer min bredbandstjänsts pris med 8%, från 509:- SEK i månaden till 549:-.
Detta säger man göra för att
“utveckla våra bredbandstjänster för att kunna erbjuda dig bästa möjliga surfupplevelse. För att kunna fortsätta med detta har vi höjt priset på den kombination av bredband och fast telefoni som du har.”
Wow. Internet blev helt plötsligt 8% bättre antar jag.
Fast i SCB:s substitutionsberäkningar så får jag väl helt enkelt ersätta e-post med snigelpost och att läsa på webben med att prenumerera på en tidning istället. Så i själva verket blev allt billigare enligt KPI-beräkningarna utgår jag från, även om jag måste betala 8% mer. Alltså har jag nu mer kvar i författarplånboken än tidigare, allt annat är bara ett eko av egots vibrationer.
Fast kanske innebär detta att mitt bredband inte kommer gå ner varje gång det börjar regna, eller vad säger ni Telia?
36 kommentarer
Lagningen i marken de gjorde hos dig ligger ytligt?
Skriv över abbonemanget på företaget. Högre månadskostnad men helt andra möjligheter till service och krav på funktion..
Gjorde så själv på den tiden man använde modem. Varje gång det regnade så var linan jättestrulig, sprakade när man försökte ringa någon och att få en uppkoppling var helt omöjligt. Felanmälan ledde ingenstans, svaret var i princp "vi kanske tittar på det ngn gång, det funkar ju för det mesta".
Men man var ju ung och dum på den tiden, fattade inte att världen var ojämlik, och efter ett tips ringde jag då istället och felanmälde farsans företagsabbonemang, som uppvisade samma problem fast i långt mindre utsträckning. Dagen efter stod Telia ute på gatan och grävde… (och telefonin funkade klockrent efter det, inte bara förtagsabb.) Detta var iofs runt 93-94 så jag vet inte om saker förändrats, men i de avtal för privat/företags-abb jag ser idag så är det fortfarande vad jag ser milsvid skillnad på vilka krav på service och funktion man kan ställa…
nee, det är inte värt, det är svinadyrt att teckna företagsabbonemang med kort SLA. Det är verkligen bra service på de abbonemangen men knappast värt det för Lars. För ett företag som dock lever på sin lina så är det en annan femma. Det finns gott om redundans i övrigt om man inte ställer krav på bandbredd.
Morotspåsen på Coop är 750g istf 1000g men med samma pris är inte heller inflation. Oljepriset har gått ned med 50+% men bensinpriset är detsamma är inte heller inflation. Elpriset går upp av okänd anledning trots ett par månaders semester i vinter, inte heller inflation. För att inte tala om alla "avgifter"…
har på senare noterat en ökning att presentera pris per st istället för pris per kilo i de lokala reklambladen också.. 800g ditt för priset datt, sen kr/kg i småstilt som fan.
Dålig stil av rätt många av de stora kedjorna..
Ja, butiker passar på att höja priset och få högre marginal vid storleksändringar. OLW minskade ganska nyligen sina chipspåsar från 300 till 275 g. Jag skrev ut nya lappar med det lägre priset, det som fanns i kassaystemet. Marginalen var fortfarande samma som med 300-gramspåsarna. Då blev butikschefen irriterad och sa att jag inte får ändra priser. Men när jag sa att jag inte gjort det så höjde hon priserna till samma pris som Estrellas 300-gramspåsar.
Priserna brukar också höjas när EAN-koden och/eller förpackningsdesignen ändrats, ändå om marginalen oftast är samma.
Det hela är förstås en satsning på låglönejobb. Kan man inte sänka lönerna så ser man till att priserna går upp. Och det är därför man har en korg av väl valda körsbär för att visa att priserna inte går upp. Men var lugn, även räntan kommer snart att stiga, vilket decennium som helst. Precis som riksbanken säger går en trasig klocka rätt två ggr per dygn.
Jag vill påstå att livsmedelspriser har gått upp nu Q1, vanliga varor höjs några kronor men mycket i procent. Vad är det som håller ned inflationen ?
Oljan?
Korgen med körsbär.
Du vet "cherry picking".
Elpriset har gått ner i Sverige de senaste åren. Vi har samtidigt nettoexporterat en hel del vilket bör höjt priset.
Orsaker som jag ser.
Vindkraften har ökat betydligt på senare år. El för uppvärmning av bostäder har minskat sedan toppen 1990 som var 30 TWh och 2013 19 TWh. Mer och effektivare värmepumpar betyder mest för uppvärmningen. Sedan har industrin använt 50-55 TWh från 1980-nu. Störst är massaindustrin och där minskar användningen för varje nedlagt bruk med 2 TWh. Behovet av tidningar på döda träd ökar inte.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vem bryr sig om elpris?
Mest skatt ändå.
Jag bryr mig och priset har betydelse för beslut i många hushåll och företag. Men jag ger dig rätt i att skatten är hög på el jämfört med bensin. Fast de största elförbrukarna betalar bara 0,5 öre i skatt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Elpris 30 öre eller så, totalkostnad drygt en krona. Ren utsugning om du frågar mig.
Fast jag har förstås inte koll på priserna själv, men jag tror inte att de ändrats så mycket sedan jag slutade bry mig. Ja, jag har någon som sköter det åt mig.
Körsbär HAR faktiskt minskat i pris de senaste åren. Än har inte årets bär kommit så får se.
Däremot har brödpriset ökat: från 49 t 51 förra året (pga borttagande av billigare arbetsgivaravgifter) och för någon månad höjdes priset ytterligare 2 kr.
Du betalar för mycket enannan och borde byta försäljningsbolag. För mars gällde för mig 22,75 öre + 3,93 elcertifikat + 43,17 energiskatt och moms vilket total blev 69,85. Större förbrukare som pappersbruk och stålverk betalar bara 0,5 öre i energiskatt genom framgångsrik påverkan på byråkrater och riksdagshen.
Lotta mina körsbärsträd har vuxit och ger förmodligen större skörd i höst. Indirekt genom mindre inköp i affärer från mig och besökare förutsäger jag med stor osäkerhet ett ytterligare prisfall. Helt säkert ökar antalet mätta fåglar eftersom utbyggnad av huset tar tid från skyddsverksamhet. Vill inte ha för många fåglar länge hängande i skyddsnät så jag avstår en del av skörden.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@nanotec: helt vansinnigt hög skatt. Min el går på hyran så jag vet inte priserna, men det är säkert lika hemskt.
Åhå? Du äter lika mycket körsbär som jag om du kan påverka priserna. Men om priset på körsbär går ner, så går priset på toapapper upp… :-S
Ett lustigt sammanträffande på den dissociativa identitetsstörningen i sammanhanget bolån är att statliga SBAB när man frågar efter bankbyte skickar ut papper om att riksbanken snart kommer att höja räntan till normalnivåerna, till kanske hela 5% enligt skrämmande exempel. I samma utskick rekommenderas en hård avbetalningsplan, men om man inte fyller i hur mycket man vill amortera så blir det noll per default, för just dig.
Breven om förlängd krigsplacering har nu börjat dimpa ner i brevlådor. På tal om ingenting.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Inte nog med att nätet har blivit dyrare, säkerheten har dessutom blivit så mycket sämre att Barbara Santana har lyckats hacka en mening i bloggposten.
Känns lite som att det där med inflation gått lite till överdrift. Åker till USA på långsemester för tredje gången gillt. Tack moderaterna!
Alltså, allt är mycket billigare däröver. Hyra bil en månad, under 10000 kr, alltså USA är det nya Spanien och Thailand. Så jävla prisvärt!
Nu åker jag visserligen premium, men, även om man vill åka turistklass klarar man sig med några tusenlappar. T.o.m. en bidragsdiande kan åka till USA. Snacka om att Sverige är bra! Jag verkligen älskar Sverige!
Hyra en bil i Sverige en månad kostar 6000-8000 kr. Typ rent-a-wreck eller liknande.
Har du en sån där sunkig Thomson 789tg/vg? Jag hade en sån förut (innan jag fick fiber).
Du får starta ett byalag för att gräva fiber.
Vi har den dyrare, snabbare 100/100 Mbit och obegränsad telefon men betalar ändå mindre än hälften av vad du betalar. Sen har vi haft det i 15 år så det har betalt anslutningsavgiften några gånger om.
Telia kommer alltid vara = ocker och korruption. Inget verksamhet man vill stödja.
Verkar onödigt att starta ett byalag för fiber, när det redan är startat och fibern kommer till hösten.
Grattis till bättre höst! Vi lyckades på landet förra året driva en kampanj så över 50% ville ha anslutning till ett nytt fibernät. Vi hann inte bilda ett formellt byalag utan vår arbetsgrupp lyckades snabbt. Telia erbjöd bäst lösning och det berodde inte på att jag har jobbat där. Får nu inom veckor anslutning där ute på ön. ca 60% bor där permanent och resten då och då.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det verkar variera hur mycket man får betala för fiber till villor. Fick betala 17kkr för fiber från Telia Open fiber i sthlm medan en släkting i norra Sverige klarade sig med 4kkr för kommunal fiber. Allt för några år sedan. Det kostar förmodligen mer idag.
Ok, det finns hopp med andra ord. 😉
Det är troligtvis en av de bättre investeringarna jag gjort att dra in fiber.
Mitt bredbandspris, 100/100 Mbps, hos Bahnhof har bara gått nedåt de senaste 10 åren. Det började på ca 500 kr och är nu 340 kr. Fast jag tror det var så högt i början pga att det var ett nybyggt stadsnät. Men man måste märka att priset sänks på deras sajt och hota med att säga upp abonnemanget. Annars fortsätter man betala det högre priset av någon orsak. Bortförklaringar är "fri prisättning" och "ingångna avtal". Visst, de skulle "säkert" ha behållet ett lägre pris för mig om de varit tvungna att höja.
Exakt så verkar andra bredbandsleverantörer också göra. Nåja, totalt sett har det blivit billigare för samma hastighet under lång tid nu, åtminstone för oss som bor där det finns nät med konkurrens…
Men visst är inflationen "på väg upp" så sakteliga. Det har inte hänt mycket med priserna sedan 2011 generellt sett, men lite har de stigit sista året.
Ett inte helt scenario är ju att bostadsmarknaden kraschar någon gång under 2016-2018. Utländska investerare kommer då misstro kronan som kommer störtdyka. Var ska man lägga pengarna under tiden i fysiskt guld, USD eller CFR? När ska man börja agera? Någon som har funderat? -Ett alternativ om man misstror kronans chanser är ju faktiskt att belåna sig maximalt och låsa räntan. När kronkursen står i 1/100 till USD (och arbetsgivarna betalar lönen i dollar) kan man ju enkelt lösa lånen och ha kvar villan..
Telia vill väl som övriga operatörer bli av med ADSL tjänsten, den är dyr att underhålla.
Angående inflation: Hade varit kul med Cornus åsikter om de här idéerna:
http://www.dn.se/ekonomi/vi-har-sett-helikopterslapp-inom-fem-ar-i-japan/
Telias lösning är bara tillfälligt billig på anslutningsavgiften. Oftast har man förlorat förtjänsten på den subventionerade installationskostnaden efter 5 år PGA högre rullande kostnader.
Kommunala stadsnät är alltid bäst för slutkonsumentpriserna,då detta kan styras lokalpolitiskt.
Däremot har de inte resurserna för att gå på lika hårt som telia eller IP only. Som för övrigt ägs av ett riskkapitalistbolag.
Göran Marby har även uttalat sig i frågan.