I morgon startar bloggåret på allvar och julledighetens lägre aktivitetsnivå är helt över. Det nya året innebär förbättrade ekonomiska möjligheter och kommer därmed innebära en del nya satsningar på bloggen. Bland annat kommer jag ha råd med en produktionsbudget och kommer kunna lägga lite utgifter på en del projekt.
Med det nya året kommer jag dels bredda min repertoar från att “bara” vara bloggare, föreläsare, fri opinionsbildare, krönikör (JA & SA) och skönlitterär författare. Mer om det kommer offentliggöras senare i veckan.
Ibland är eder bloggare på rymmen
från datorn och hamnar vid spisen med fältmässiga kroppsskydd. Sömnad: 9:e kompaniets sömnad |
Dels kommer jag med förbättrad ekonomi ha råd med lite utgifter för bloggen. Ja, när jag uppnått en dräglig inkomst är det dags att låta intäkterna resultera i kvalitetshöjande utgifter.
Inledningsvis kommer det innebära att jag söndag – onsdag kommer rapportera på plats på Folk & Försvars Rikskonferens i sälen, i egenskap av särskilt inbjuden media. Det är förstås en avsevärd utgift för resa och uppehälle, men samtidigt Sveriges antagligen viktigaste försvarspolitiska arena – viktigare än Almedalsveckan. Även om ni kan följa FoF livesänt på nätet, kommer jag erbjuda kontinuerlig skriftlig rapportering, sammanfattning och kanske även en del intervjuer för er som inte orkar sitta igenom timmar av seminarier och framträdanden. Närvaro FoF i Sälen är ett typexempel på vad man kan åstakomma med en förbättrad, eller alls existerande, budget. Vem vet, kanske kan jag rent av vara på plats under Almedalsveckan och ironisera i realtid, live på plats?
Jag kommer även, vilket många efterfrågat, börja med en podcast. Ambitionsnivån återstår att sätta sig – inledningsvis kommer jag antagligen erbjuda er sammanfattningar av bloggen, lite fria rants i ämnena, men potentiellt även intervjuer och gäster. Kvaliteten kommer följa budgeten, dvs jag får spara alla mina äggkartonger för att tapetsera min arbetsplats i backstugan med för att uppnå usel nivå av studioakustik – inledningsvis kommer jag dock inte ha råd eller möjlighet till studioinspelningar eller producent, vilket annars kostar ett antal tusenlappar per inspelning. Så då får alla audiofiler nöja sig med äggkartongskvalitet. Dessvärre är ljudkvaliteten på en podcast viktigare än innehållet har jag fått lära mig, så jag behöver inte säga något vettigt bara ljudet är bra.
Därtill finns ett antal andra projekt att genomföra. Dels handlar det om studiebesök för bokresearchsyfte till nästa bokserie för publicering 2017 – 2018, vilket redan påbörjats. Dessa studiebesök kommer naturligtvis resultera i blogginlägg, likt för Arméövning 2015. Dels finns det en del reportageprojekt, som bara kan göras genom faktiska utgifter. Organisationer som tror att jag är intresserad av ett studiebesök kan höra av sig. Eller om någon känner för att bjuda in sig som gäst till podcasten så går det bra att höra av sig. Ni kan även lämna önskemål om vem ni önskar se som gäst. Ni vet vad bloggens ämnen är.
Har ni några andra seriösa önskemål kring bloggens utveckling kan ni passa på nu, innan årets produktionsbudget är huggen i sten. Nej, bloggen kommer inte omdesignas – sedan 2015 stöder den mobila enheter och gillar man inte designen kan man prenumerera på bloggen via en RSS-läsare och slipper då att bidra till en inkomst jag kan leva på och finansiering av mina utgifter genom att slippa reklamen.
36 kommentarer
Du skulle kunna utnyttja att du har en stor, lojal läsekrets. T.ex. skapa ett paetron- konto för frivilliga donationer och kolla om det är någon i läsekretsen som är ljudtekniker och kan tänka sig att klippa podcasten billigt/gratis.
Tycker det är oetiskt att jag ska kunna få en inkomst på något och uttnyttja någon att göra arbete gratis. Än så länge vet jag inte om det finns intäktsströmmar som kan motivera podcasten på egen hand – återstår att se.
Gästinlägg är lite annorlunda, då jag erbjuder möjligheten för skribenten att nå ut till min läsekrets, vilket handlar om 10 000-tals personer.
Jag kommer utlysa en tävling om att producera ett intro och outro till podcasten, som jag kommer betala för – förutsättning är att kreatören har F-skatt, förstås. Budgeten för intro och outro är också högst begränsad.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Du är inte välkommen här och alla dina kommentarer kommer raderas.
Vad skulle hända om ett gäng begåvade bloggers gick ihop i en gemensam vlogg? Wiseman, Cornu, Fnord osv. "Skajpa" med gäster som Inga-Britt Ahlenius, Johan Ehrenberg, Merit Wager, Birger Schlaug, Rebecca Uvell, Sakine Madon, Mona Walter, Johan Hakelius osv. Ni är fristående redaktörer å ansvarar var å en för innehållet i en vlogg. Skulle snabbt bli den kanal man tittar på å följer, istället för Agenda. Jaja, nu kollar ingen på Agenda, men du förstår förhoppningsvis vinkeln? Gott nytt!
Går väl ha reklam i en podcast också, t.ex. en jingel i början och slutet.
Har man en bra mick av bättre kvalitet och icke-förstörande FLAC-format så blir det hyffsat ljud utan studiolokal. Finns väl ljudfilter också som kan ta bort eko från inspelningen i efterhand.
Andra bloggar i mitt RSS-flöde visar endast en inledande text. Sedan får man klicka sig vidare till en vanlig bloggsida. Cornucopia
För Curnucopia visas dock hela texten.
Jag ger hela innehållet.
Anser inte att jag ska begränsa min produkt i någon kanal. Dock missar man via RSS eventuell tillägg, redigeringar, förtydliganden och förstås kommentarerna.
Kul, Cornu! Jag är också ganska sugen på Almedalen. Kanske finns det någon på Gotland som vill inhysa ett gäng Cornucopianer i ett hus eller på en båt?!
Jag kollar oftast på Cornucopia? via RSS först och främst, men visst finns det en hel del skäl för att klicka sig över till den riktiga sidan.
Äh Kuckeliku nog duger det med tält eller varför inte en primitiv skyttegrav om det regnar. Sommar med 12 grader är klart möjligt att överleva i en enkel sovsäck. Har heller inte upplevt Almedalen men gissar att utbyggnad här hemma förhindrar upplevelsen denna sommar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kan du inte bjuda in Martin Bauhn på VRR? Alternativt kan du bjuda in Oleg Mezjuev, Anders Romelsjö eller vem som helst som skriver i typ F i B och diskutera Ukraina med dem, det blir nog festligt.
Martin Bauhn är ett bra val. För min mentala hälsas skull tror jag att jag står över dina övriga förslag för stunden.
Tycker personligen att herr Lars ( Laurentius?) såg ut att vara klädd i prästdräkt på den nya bilden.
Avknoppning från Schartauismen ,kanske?
Då kan vi ju förvänta oss tionde utskrivning snart.
Smart jobbat herrn.
Ta upp kampen med modebloggarna! Lite moderiktiga armeuniformer, survivalgear och fältmässiga sminklådor borde göra susen!
Skämt åsido så är det väl inte fel att utöka verksamheten, jag hoppas dock att bloggen fortfarande förblir det centrala. Podcasts är nog inte så dumt, kopplat till en spellista på spotify med dina favoritlåtar så har du ju i princip en radiokanal mn kan lyssna till i bilen…
Ja, du ser ju modebloggande ovan.
Angående Spotify etc, så har jag ju inte Spotify och kan alltså inte sätta ihop en spellista. Jag kommer säkert lära mig var man ska publicera sin podd någonstans. Eftersom kanalen erbjuder intäkter kommer jag åtminstone välja att publicera på ACast. Övriga hänger på om jag kan få specifikt betalande annonsörer.
Antar att vi är ganska många som använder Soundcloud och Overcast. Själv njuter jag av radio bubb.la, borgarbrackor, radio mises m.fl. via dem.
bli bara inte en knähund till makten som många andra blir när dom umgås för tätt, borde vara olagligt att socialisera mellan politiker och journalister.
I princip skulle din blogg kunna bli hur stor som helst om du får in en massa andra bidragare, men det är knappast lättare för dig än för etablerade media att tjäna stora pengar på nätet. Men vem vet vad framtiden har i sitt sköte? Det vore förtvivlat trevligt om folk i framtiden får sin nyheter från Cornucopia News snarare än från Bonniermedia och annat zkit, men dit är det förstås en bit kvar!
Vill du ha en egen ideologisk profil på sajten snarare än vara allmänt svårkategoriserad så kan jag bara rekommendera ekosocialliberaldemokratismen. Om du inte störs för mycket av något av de ingående begreppen.
"ironisera i realtid…" Hahaha! Ja detta blir ett bra år! (Gott Nytt År förresten!)
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Du är inte välkommen här.
Vänligen kasta dig in i vad som händer i Kina.
Jag har köpt aktier.
JOBBA!
🙂
Som en av gamlingarna som hängt med från starten är det kul att se utvecklingen och framgången. Tycker det är bra jobbat och välförtjänt.
Men nu blir det spännande på riktigt. Klarar du behålla spänsten och framför allt integriteten när du närmar dig makten och maktens öra på riktigt? Hoppas verkligen det.
Önskelista? Känns nästan förmätet, men mer om ny teknologi och innovationer samt konsekvenser av det förändrade politiska landskapet med ett snart imploderande S-parti och ett SD på okontrollerad framfart av rent missnöje. Borde kunna få stora återverkningar på hela vårt samhälle.
Jättekul med din podcast satsning. Har slagit över mer och mer till det iom att jag blev tipsad om Tim Ferriss förnämliga intervjuer med world class performers. Hade lite fördomar mot honom från 4-hour work week men får ta tillbaka det (tyckte det var lite väl snabbt), förstår han mer nu. Iaf jag har snart lyssnat igenom allt :O Skulle vilja rekommendera att du kollade in han och hittade något eget därifrån. Han har skönt flyt och är duktig att skapa intressanta diskussioner. Ni är ganska olika men tror ändå han är ett bra studieobjekt för inspiration. http://fourhourworkweek.com/podcast/
Jag håller med, jag använder rss-läsare (feedly) för att det är otroligt smidigt, inte för att slippa reklamen. Varför beröva mig möjligheten att bidra med en frivillig gåva för det arbete du lägger ner?
Mvh,
Tobias
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tror inte att bloggen går back på RSS läsarna.
Precis som du säger ger RSS möjlighet att smidigt följa många nyhetsflöden.
Detta återspeglas sedan förhoppningsvis i kommentarsfälten vilket oftast höjer bloggens attraktivitet. När det gäller bloggens/kommentarernas attraktivitet, kan det vara önskvärt att kunna lyfta kommentarer för att slippa behöva gå genom hela listan. Även en möjlighet att anmäla kommentarer för granskning hade varit kul – typ disqus helt enkelt.
När det gäller bidrag/gåvor så finns det ju möjlighet att betala lite överpris vid nästa auktioner av valfri putinporträtt eller bok.
Jag skulle vilja se färre inlägg som "bara" reagerar (kommenterar/ironiserar) på något aktuellt som skett. Det är roligare med "nyskapande" inlägg (material som du skapar själv) som inte bara är reaktioner på aktuella händelser. Exempelvis djupare analyser kring dina favoritämnen, men även olika gäster med specialintressen/specialkunskaper osv. Sådana initiativ är kanon!
Hej,
Jag tycker bloggen oftast är bra och intressant. Även om jag tycker du är lite identifierad kring Rysslandfrågan. Det är dock helt OK, och vem vet, det kanske jag också är?
Ett förslag jag har på förbättring är att försöka göra din rapportering mindre spydig. Det är ingen kritik mot dig, du är nog sån som person (i positiv bemärkelse) och det kan vara rätt kul ibland. Problemet är dock att många som kommenterar tar efter ditt språk vilket gör att diskussionerna ofta blir väldigt arroganta och otrevliga.
God fortsättning och tack för en bra blogg,
P
En sak jag glömde: Att få igång Disqus vore kanon!
Skriv om vad du vill och hur du vill, det blir nog bäst så i längden.
Så länge Ben Dover kommenterar kommer det definitivt finnas läsvärde..
Synd bara att den där ErikG ska komma och förstöra hela tiden 😛
Har du något emot att skapa ett konto hos Patreo, så att man kan läsa inläggen via RSS med gott samvete?
Recensera Wilhelm Agrells senaste bok Vem kan man lita på.