Dags för en liten graf över det historiska oljerprisets utveckling. För WTI sedan 1986 och för Brent sedan 1987.
Grafen nedan är logaritmisk, så alla vertikala förändringar är procentuellt proportionerliga.
I princip allt talar för att råvarucykeln är över. Rogers råvarucykler ska löpa i 15-20 år och med start runt år 2000 har det nu gått femton år och vi ser en normalisering av råvarupriserna, följd av kommande underinvesteringar i sektorn.
Underinvesteringarna leder i sin tur till brist och till slut efter 15-20 år sticker priserna iväg igen. Vilket leder till överinvesteringar och så upprepas cykeln.
Värt att notera är dock att råvarucykeln inte är osårbar mot störningar eller externa chocker, t ex peak oil eller krig, vilket man t ex ser på prisspiken på Kuwaitkrisen och Gulfkriget 1990 – 1991.
Samtidigt innebär fallande råvarupriser att en lång rad utvecklingsländer, där ekonomin annars växer kraftigt när outvecklade ekonomier får mer kapital, kommer drabbas av försämrad ekonomisk tillväxt. Det är därmed fullt möjligt att denna del av råvarucykeln kommer visa upp sämre ekonomisk tillväxt, likt vi såg under t ex 90-talet.
21 kommentarer
Just oljepriset—- Ryssland kommer starta fler konflikter , helst i MÖ för att driva upp priset så deras ekonomi kommer på fötter. Det borde lätta på trycket i vår del av världen.
Samtidigt genererar konflikterna ökade flyktingströmmar vilket begränsar EUs kapacitet och tvingar EU att vara mera accepterande mot rysk politik i övrigt.
Win-win för Ryssland.
Frågan är vad det betyder för den säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde?
Nämn en konflikt som Ryssland har startat för att höja oljepriset.
De bombar ju IS oljeexport via Turkiet.
Något varken Turkar USA eller nån annan gjort.
Det var USA som började bomba IS oljeleveranser. Men propagandan lurar nog många.
Dock är det så försvinnande liten del av oljan. Vi pratar 50 000 – 200 000 fat om dagen. Dvs. felräkningspromille på vad som konsumeras per dag.
Viktigt för IS men en fis i rymden för världens oljekonsumtion.
De har tills nu inte behövt starta några krig eftersom oljan varit dyr. Men nu är man djupt inne i Syrien och terrorbombar civilia, alltför oredans skull.
Jag som trodde att ryssarna var de enda som faktiskt var i Syrien legitimt… ack så fel jag måste ha.
Legitimt? Bomba civila i ett inbördeskrig? Du har nog fel, ja.
Legitimt? Bomba civila i ett inbördeskrig? Du har nog fel, ja.
Rickard Ohlin, var hämtar du din information från?
Inte för att han sagt detta, men jag är övertygad om att han anser det vara mer legitimt att bomba civilbefolkning i 3 år utan godkännande från staten man bombar i. Eller har jag fel Rickard?
Det där stämmer ju inte avseende olja. Det är ju en ändlig resurs som blir allt dyrare att utvinna, samtidigt som allt fler väljer att utnyttja produkten i takt med att köpkraften ökar, främst i utvecklingsländerna. Se bara på New Dehli t ex, där bilarna håller på att ta över staden.
Norge går ju på knäna och frackingindustrin i Nordamerika håller ju på att gå under på dessa nivåer.
Jag tror vi får se ett oljepris på 200USD fatet/brent inom 2år, sen tar det nåt år innan Norge, Frackingutvinningen i Nordamerika mm kommer igång så då sjunker kanske priset till 100usd, sen upp till 300USD ner till 200USD osv.
Men en sak är säker att oljepriset har uppåtgående trend, p g a dess egenskaper samt att det tar ca 100miljoner år att tillverka ny olja.
Kol till olja/gas går snabbt.
Oljepriset kommer säkert att öka snart. Så fort Saudi vill.
De har enl nån en plan:
Bort med fracking.
Bort med deep water oil.
Bort med banker som stöttat dessa utvecklingsprojekt.
Oljan kostar 60 USD/fat om ett halvår och 70 om ett år.
Jo, för alla andra råvaror är ju obegränsade?!
Som jag har förstått så har Saudi påbörjat detta priskrig i just det syftet och att vägra vara världens buffert med ökad och minskad produktion för att stabilisera oljepriset. Men ingen har velat ta stafettpinnen och dra ned sin egen produktion. Alla verkar köra på spåret "bättre att sälja mycket till lågt pris än lite till lågt pris". Olje produserande lander är BEROENDE av inkomsten från olja, de kan inte dra ner och vänta tills priset stiger. Under tiden drar samtliga oljeföretag ned på nyprospektering och investeringar. Man pumpar allt vad man har med sin befintliga utrustning I väntan på bättre tider. Men när tiden kommer då produktionen sjunker kommer det att vara en rejälstartsträcka. Även om priset på olja kommer stiga så att oljebolagen jublar kommer de att ha problem att möta efterfrågan med eftersatt utrustning. Hörde någonstans att göra en ny källa komersiell I Saudi kunde ta upp till tre år med allt som måste byggas och förberedas. Det är den tiden som jag misstänker kommer skaka världen. Michael
Oljan kommer om ett år, liksom om flera år, att kosta 20-40 €/fat. Detta eftersom Saudi inte har några planer på att skruva åt kranarna, samtidigt som (trots alla försök från USA att hindra det) allt mer olja från bl a Iran och Irak kommer ut på marknaden. Detta kommer inte bara att hålla nere oljepriset utan också ända dollarns roll som oljevaluta. Reserverna i Mellanöstern är av allt att döma mycket större än vad som diskuterats på senare år. Det är ekonomiska faktorer och inte tekniska som hållit nere produktionen. Nu är vi med raska steg på väg tillbaka till ett läge som inte rått sedan tidigt 1970-tal eller så, med full produktion där billigast vinner.
Vi får verkligen hoppas att "skeptikerna" har rätt om den globala uppvärmningen, för att förbränningen av olja skall minska pga brist tycks inte vara aktuellt inom de närmaste decennierna…
I stället för att hoppas kan du ju bilda dig i frågan. Den är het!
Peak Oil har varit en myt sedan 1870 talet !
Adrian: du menar att olja finns i oändliga mängder? Annars är det så att det nästan är tvunget att peak oil inträffar förr eller senare.
Centralbankernas inflationsskapande slår alltid hårdast mot råvaror då produktion av dessa har långa ledtider.
Fast tar inte hänsyn till inflation? 10 USD år 1986 är väl ungefär det dubbla idag. 20 USD är 40 USD osv
Det är antagligen en god investering att gå lång på olja.