På dagens Ekofin-möte kommenterade vår kompetente finansminister Magdalena Andersson Konjunkturinstitutets varning om den svenska bostadsbubblans förestående krasch. Hon konstaterar att självklart har vi en bostadsbubbla, men att regeringen har koll på situationen för man ska minsann bygga flera hundra billiga hyresrätter och införa amorteringskrav.
Magdalena Andersson (s)
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet |
Via t ex Nyhetsbyrån Direk säger finansministern:
“Det är klart att ju mer priserna stiger och hushållens skuldsättning ökar, så ökar riskerna i ekonomin. […] Men självklart behöver vi fortsätta att följa utvecklingen för att se om det behövs ytterligare åtgärder.”
Att lägga sju miljarder i subvention till redan existerande projekt för små hyresrätter de kommande åren, samt det nya amorteringskravet kommer lösa alla problem, men Magdalena Andersson är alltså redo att ta till ytterligare åtgärder om det behövs.
Så slappna av, regeringen har koll och detta kommer sluta väl. Extra glädjande är den självklarhet med vilken Magdalena Andersson medger bostadsbubblans existens och de risker det innebär.
23 kommentarer
Tillhör en generation där det är okej att reagera enligt följande:
lol
rofl
Om man förutser en bostadsbubbla som är på väg att krascha så ska man väl minska byggandet?
Kommer i alla fall ihåg hur det var på 70-talet och 1990.
Hur kunde de bygga så mycket? Och så dyrt?
Vem trodde skulle vilja bo där?
osv
bostadsbrist är skilt från bostadsbubbla
Jodå. man följer utvecklingen noga……….sedan 2008 och någon fara för bubbla har det aldrig funnits. Trots erinran från BIS, OECD, EU etc fortsätter man att påstå att någon bubbla inte finns. Förrän till för några månader sedan. Snacka om bunkermentalitet. Men vi kan också se det som ett besked om inkompetens parat med oviljan att riskera att störa ekonomins efterfrågan(den heliga graalen). Det finns lite av de okunniga´s insikter att de till slut hamnar inträngda i hörnet där åtgärder för att stoppa prisutvecklingen riskerar att leda till kraschliknande resultat. Det leder mao till passivitet och ett slags naivt hopp om att "det ordnar sig nog". Jag säger det igen. Karriärpolitiker vågar inte ta beslut som drabbar dem politiskt men även privatekonomiskt om motiven sammanfaller.
Undrar om hon tror på riktigt på det hon säger och gör eller det bara är i en roll som en galen politiker?
Ständigt detta tjat om bubbla… Det kanske är det… Ingen vet!!!
Så här skrev SvD 2005 och sedan vet vi hur det gick.
BOSTADSBUBBLA I STOCKHOLM. Priserna på bostadsrätter i Stockholm har stigit med 15 procent sedan årsskiftet. Ohållbart enligt mäklare som dock tror på ett långsamt prisfall snarare än ett dramatiskt fall. (SvD)
Jodå……en bubbla handlar om icke-fundamentala priser. I vårt fall speglar det bl.a genom extremt billiga pengar. Bara för det är en högre efterfrågan än utbud innebär det inte att priserna är felaktiga.
Bubblan började byggas från 2004 när krisen från 2000 var över och framtidstron ökade. Samtidigt hade räntan i USA sats till % med motsvarande resultat i Europa.
@Fruktsallad: Vi får diskutera vidare här i framtiden. En bubbla kan pågå under lång tid om inte myndigheterna vill stoppa den . Singapore är ett utmärkt exempel där man förra 2013 vidtog åtgärder i tid varvid priserna löpande sjunkit under kontrollerande former.
Den bästa boken om finansiella bubblor har skrivits av Charles Kindleberger
http://www.amazon.com/Manias-Panics-Crashes-Financial-Investment/dp/0471389455
ps! Det spelar ingen roll om vi tar en miljon nya svenskar. Priserna kommer att falla under lång tid vad det lider och det handlar i grunden om det finansiella systemet som katalysator som i sin tur har överskuldsättningen som viktigaste parametern. Löner t.ex speglar mindre roll. Efterfrågan av bostäder är synnerligen elastisk. Inte minst spelar de psykiska faktorerna en avgörande roll. När fokus flyttas från låntagaren till långivaren vet vi att stunden närmar sig.
oops…..skrev "….innebär det inte att priserna är felaktiga.". Ska stå "……inte är felaktiga.
2:a st: Ska stå "….0% med motsv……"
Det är viktigt att få kontroll på bubblor så länge ekonomin stadigt växer. Om ekonomin är i toppen av en lång konjunktur ökar sannolikheten för mycket dåliga utfall och t.o.m prisras som ytterligare försämrar ekonomin.
@rttck
Ja Singapore är ett bra exempel där man vidtagit åtgärder vilka successivt utvärderats och följts av fler rimliga åtgärder när det efterfrågade resultatet, stillastående eller något sjunkande bostadspriser, uteblivit. De politiska klimaten och klientelen i Singapore och Sverige är dock diametralt skilda väsen och något liknande kommer aldrig kunna ske här i Sverige. Jag håller helt med om det du skriver 13:58 men i vår situation är det en utopi. Allt man klarar av här i landet är att "följa utvecklingen" likt en passiv åskådare. Ser man till att sitta på en hög med kontanter när raset väl skett kan det å andra sidan öppna upp för riktigt bra affärer så länge som det inte går så långt som till en socialistisk revolution.
Ja Ocke och tänk om vi nu går mot ett eskalerande konflikt med Ryssland pga Syrien och tillgångspriser/räntor drabbas? T.o.m ett låg-skaligt krig till att börja med. Är det då krigets fel att vi får en finansiell bostadskris eller är det vårt eget fel? Klart det är vårt eget fel om vi medvetet låtit vår sårbarhet öka. Liknar lite som att montera ner vårt militära försvar mot noll(lika alla tidigare gånger då svenskt försvar nått botten precis när båda världskrigen startade.) Typiska cykelvågor där man går i otakt med verkligheten. Man inte påstå att man inget kunde veta eller skylla på andra faktorer.
Frågan är också om det ekonomiska systemet går att modellera. Bara för att det har funnits cykler av uppgång och nedgång förr så betyder det inte att det kommer vara så i framtiden. Det är snarare ett kaos-system där vissa modeller råkar se ut att passa in om man väljer att bortse från det som inte stämmer in på modellen för stunden. Dessutom ganska osannolikt att små staters regeringar och centralbanker skulle kunna påverka ett system.
Kan liknas med en fullriggare i full storm med massor av segel och Sverige sitter och drar i vimpeln och tror att skutan ska ändra kurs.
Jag är övertygad om att Magdalena inte vaknat idag och insett att vi har en bubbla. Förmodligen vill man försöka genomdriva en start på kamp mot bubbelökning. Demokrati är det bästa styrelsesättet men en brist är att motståndarna till sittande regering helst vill låta den ensam fatta beslut som många egna väljare uppfattar negativt. En försiktig amortering är alltså det som går lättast att få till.
Vid en uppenbar utbruten kris är det betydligt enklare att genomföra tex avskaffat ränteavdrag, givetvis efter lite förhandlingar med opposition dygnet runt.
Hoppas jag har fel och lite starkare åtgärder än amortering startar innan bubblan spricker.
Vänliga hälsningar
Nanotec
rttck
Skriv ett gästinlägg om Singapore.
Sen anser jag att bostadspriserna måste jämföras med vad det kostar att bygga ett nytt hus.
När begagnatpriserna är betydligt högre än nybyggnadspriset så finns det överpriser.
När man kan bygga ett hus och sen sälja det för samma summa som det kostade att bygga då är priserna på rätt nivå.
På landsbygden finns det hus som är betydligt billigare än ett nytt hus även om det är relativt nybyggt eller helrenoverat.
Nybyggnationskostnaderna i Sverige har väl rusat upp på samma sätt som resten av marknaden? Jämför man med andra länder har utvecklingen i Sverige varit absurd, väl?
Singapore och Sverige är tyvärr helt väsenskillda, som påpekats. Singapore monar om singaporeanernas väl och ve. Man har byggt ett ö av stabilitet i en region färgad av etniska, religiösa och politiska konflikter (många överlappande territoriella krav till att börja med, och delar av Malaysia borde rätterligen tillhöra Filippinerna bara till att börja med..)
Svenska regeringar och politiker vill bara sig själva gott. Landet och dess befolkning har de hatat de senaste 30-40 åren, allt intensivare nu mot slutet.
Var det inte hon som sa att de hade en "plan b" ifall första budgeten mot förmodan inte skullle gå igenom riksdagen? Vilken förberedelse hade de då? Det var snarare "ojdå, kunde budgeten röstad ner? Vad gör vi nu?"
I samma ordning förväntar jag mig att framförhållningen till att inskränka sig till ett överraskat "oj kunde bubblor spricka? Vad gör vi nu?"
Givetvis vet finansministern att vi har en bostadsbubbla av historiska mått och hon är mycket mer orolig för detta än vad hon kan uttrycka. Det är politiskt omöjligt om hon inte får brett stöd i riksdagen. Moderaterna avgör i nuläget vilka åtgärder som är möjliga. Den löpande kostnaden för villor/bostadsrätter måste bli högre för att motverka spekulation. Återinförd fastighetsskatt, stegvis avskaffande av ränteavdrag, skärpta lånekrav och amorteringskrav är möjliga åtgärder, med olika grader av effektivitet i nämnd ordning. De två förstnämnda är inte bara de mest effektiva utan även de mest rimliga ur fördelningpolitisk synpunkt.
Sen behöver vi även ett kraftfullt program för ökat bostadsbyggande, främst av hyresrätter. Men det är delvis en annan fråga.
30 års återbetalningstid. Rakt av.
Eller inför det långsamt.
Hål i huvudet att ge ut lån man vet att folk inte någonsin kommer att betala tillbaka.
Ekohuset i Björkhagen som nämdes på bloggen för en tid sedan gick för 11.3 miljoner, den näst dyraste försäljningen i radhusområdet var strax under 6 miljoner, intressant kurva. Acceptpris var satt till 8.3 miljoner. Här skulle det vara väldigt intressant att analysera köparnas beslutsunderlag och ekonomi för att få en bild.
Wow. Bara wow.
Så här uppfattar jag det:
Bostadsbubblan spricker inte än på ett tag. Först kommer statsmakterna blåsa upp bostadsbubblan rejält, genom att pumpa in nya friska miljarder på BRF- och villamarknaden, i syfte att fixa boende åt den aktuella befolkningsanstormningen. Det är därför som den svenska regimen och exilregeringen (=Alliansen) signalerar och gör sådana kraftiga marknadsansträngningar för att flyktingar ska komma hit och inte stanna i sitt närområde.
Men sedan då bubblan spricker – ragnarök!