Dags för lite härligt fredagsmys. Med årets bokmässa är det bara att konstatera att den svenska steampunk-kulturen lever och frodas. För utomstående är det en subkultur inom SF-fandomen, som utvecklats till en social tillställning med krogar, baler och andra events.
Ska man spåra steampunk bakåt i tiden skulle jag sätta fingret på cyberpunk-ikonerna William Gibsons och Bruce Sterlings roman The Difference Engine, som handlar om vad som kunde hänt om Charles Babbages mekaniska ångdrivna dator hade blivit en realitet, tillsammans med Ada Lovelaces pionjärarbete inom programmering.
Sedan dess kan man väl säga att genren och speciellt subkulturen exploderat och nu kan hittas i allt från vuxenlitteratur till barnböcker, krogar, brädspel eller datorspel.
Utmärkande kan vara en säregen klädstil.
Foto: Creative Commons |
Aktuellt har det just publicerats en svensk steampunk-antologi, Steampunksagor (Adlibris 149:-, Bokus 156:-), som även finns som ljudbok.
Steampunk beväpnad med Steampunksagor
på Bokmässan 2015. |
I Göteborg hittar man Steampunk Bar på Kungsgatan 7A, med fullt rimliga priser i en temainspererad miljö. Lämplig temaklädsel är förhoppningsvis valfri. Krogen är Nordens första med det temat.
Föreningen Steampunk Götheborg arrangerar exempelvis en steampunkbal den 24:e oktober och många andra arrangemang på temat.
Steampunkens närvaro i Göteborg (eller Götheborg) slutar inte där, utan det göteborgsbaserade dataspelföretaget Image & Form ger ut steampunkspel i cowboy-miljö och ska komma med ytterligare spel framöver.
Av obskyrt popkulturellt intresse kan vara att det i Stjärnfall fanns en del steampunkinslag, men tonades ner med tanke på att dels inte industriell infrastruktur går att återskapa så pass snabbt som på tio år och dels för att restsamhället innehåller tillräckligt mycket för att man inte ska behöva tillverka helt nya kläder av opraktisk modell från början. Men visst saknas moderniteter som elektronik i Stjärnfall och man förlitar sig mer på steampunkliknande lösningar. Kombinerat med restsamhällets teknologiska rester, vilket istället placerar boken i den postapokalyptiska genren.
Så det är bara upp ur fredagsmyssoffan och stöka runt i garderober och förråd efter lämplig utstyrsel om ni känner att ni saknar subkulturtillhörighet. Om inte annat är steampunkfolket glada och trevliga.
11 kommentarer
Då kommer jag med en bok rekommendation i genren: Death of the necromancer av Martha Wells. Jättebra, välskriven och superläskig. A real page turner! Tänk en korsning mellan Jonathan Strange & Mr Norell, The Damnation game och The golden compass.
Angående Charles Babbage så finns hans halva hjärna utställd i en burk på London Science museum, intill en av hans mekaniska räknemaskiner. Något att beundra för alla och envar. En gång om dagen fyrar de dessutom upp en ångmaskin i lobbyn till minne av Storbritanniens stolta historiska arv.
Steampunk har egentligen funnits länge, idag räknas giganter som Jules Verne och HG Wells till steampunk, men definitionen och termen uppstod väl i samband med cyberpunk och är väl lite ironisk variant på detta.
Steampunk är en av mina favoriter, och den funkar i både sci-fi och i fantasy.
I en del filmer kan man se steampunkelement, men det är egentligen endast en del animerade filmer som gör det genomgående och bra.
Men det är ändå en genre som fascinerat mig, just frånvaron av elektriska prylar, allt drivs av mekanik i princip, det är ngt victoriansk över detta och många filmer som har steampunkelement bygger just på detta vitorianska tema.
Nån som läst "The Difference Engine"? Jag gillar ju Gibsons andra böcker, men den har jag inte läst ännu. Är den bra?
Jag tycker Steampunk är intressant ur ett estetiskt perspektiv. Jag är väl helt enkelt svag för kombinationen av gammal, hållbar och "hands on" teknologi med mässing och runda mätare, samtidigt som jag gillar modern teknik som datorer, flygplan etc.
Läst för typ 25 år sedan. Eller ngt. Var sådär.
Jag har sett att steampunk börjar dyka upp lite här och var, även om begreppet oftast inte används. Barnprogrammet labyrint är ren steampunk. Skistars reklamfigur, snögubben Valle, är steampunk-inspirerad. Och förra året var det en steampunk-festival med utställning på statliga järnvägsmuseet.
Ångpunksämnet kommer liksom inte att dra några stora skaror till din blogg. Trams som ingen begriper. Skriv om krig istället. Eller p/e tal. Mera begripligt.
Jag gillar trams som ingen begriper. Och fredag kväll är lägsta trafiken på hela veckan. Perfekt för trams. Bara gnälliga läsare utan liv som läser då. Och speciellt de som sitter och kommenterar på fredag kväll.
Jo, mer inlägg om att Ryssland kommer. Vi har inte haft nog av det de senaste 50 åren.
🙂
Och gnälliga bloggare utan liv 😉