Detta inlägg är reklam.
“Prepperrörelsen är en reaktion från gräsrotsnivå för att ta tag i delar av dessa brister på egen hand.” – “Erik”
Journalisten Moa Berglöf har skrivit ett fantastiskt reportage åt magasinet Neo om preppingrörelsen. Jag är intervjuad på ett hörn, liksom Twitterpseudonymen Skånsk survivalist, Svenska Kraftnäts GD Mikael Odenberg, MSB:s generaldirektör, rikshemvärnschefen, bataljonchefen för hemvärnsbataljonen från Västmanland, och en prepper utanför Arboga. Artikeln handlar minst lika mycket om civil beredskap som om prepping.
Det kan vara på sin plats att kommentera några punkter.
Inledningsvis preppern Andreas två mil från Försvarsmaktens centrallager i Arboga, som oroar sig över hur drabbad han blir om man bränner av ett kärnvapen på anläggningen. Jag tror inte han behöver oroa sig över just den saken. Dels sätter man inte in en 800 kt Topol-M mot ett så oskyddat mål, utan i så fall snarare en Kh-55 Raduga / AS-15 Kent, vilket bara är 200 kt. Dels håller omriktningen till faktiskt nationellt försvar på att tömma centrallagret på allt mer av sina viktigaste materiel, och distribueras ut igen istället. En kort “investering” som alltså visar sig i mycket vara pengar i sjön, och istället en kostnad för försvarsmakten. Centrallagret blir alltså allt mindre intressant som måltavla. Därtill räcker det med 1-2 kryssningsrobotar med konventionella stridsspetsar för att ta hand om lagret, kanske kompletterat med någon bombkapselutrustad kryssningsrobot (“klusterbomb” – vår motståndare skiter fullkomligt i att vi avskaffat bombkapslar själva) eller minspridande kryssningsrobot. Oavsett kommer en 200 kiloton kärnvapenbrisad inte ens krossa rutor längre bort än ca 11 km från centrallagret.
Vad gäller solstormar är Mikael Odenberg förvånansvärt ärlig i att man helt enkelt inte vet hur illa det kan bli. Enligt information från lägre ner i Svenska Kraftnät ska dock Sverige vara väl förberedda på solstormar. Samtidigt är inte Sverige en isolerad ö, utan kommer drabbas om övriga Europa får sin elförsörjning lamslagen under lång tid.
“Det finns en potentiell risk för att det skulle leda till stora störningar. Och det tar väl si sådär ett år att få fram nya transformatorer från ABB och andra leverantörer.” – Mikael Odenberg
Givet att strömförsörjningen till berörda fabriker och övrig infrastruktur fungerar, förstås.
Vad gäller intervjun med mig så började nog den moderna prepperrörelsen gro i samband med 11:e september. Sedan fick den en ytterligare skjuts med finanskrisen och ännu en knuff med den efterföljande skuldkrisen.
“Han menar att det framför allt är de senaste två åren som prepperrörelsen fått ny energi – kanske särskilt sedan ryska påsken (incidenten på långfredagsnatten 2013 då ryskt bombflyg övade anfall mot Sverige och våra Gripenplan inte kom upp i luften).”
Här avser jag den bredare spridningen, och att “vanligt folk” fått upp ögonen för vår (o)beredskap. Det har ju rent av gått så långt att vi pga Krim och Rysslands invasion av Ukraina ska ställa om till nationellt försvar och att det även börjat diskuteras och tas åtgärder för civil krigsplanering igen. Och i samband med detta har det gått upp för allt fler att de faktiskt själva är ansvariga för sina hushålls beredskap.
Reportaget är extremt läsvärt och såväl Odenberg som MSB:s GD Helena Lindberg är mycket öppna med hur det ser ut. Läs reportaget i sin helhet.
Relaterat till detta finns nu CRISMART:s rapport om förra årets skogsbrand nu ute i sin helhet, vilket är ett storskaligt praktiskt exempel att dra lärdomar av när det gäller svensk krishantering och myndighetssamverkan och civilsamhällets insatser. CRISMART tycker att man bör fundera igenom den svenska ansvarsprincipen, likhetsprincipen och närhetsprincipen för krishanteringen.
“Det vore istället mer ändamålsenligt att säga att svensk krisberedskap bygger på ordinarie förvaltningsstrukturer, på vissa aktörers särskilda ansvar för krisberedskap och på ett geografiskt områdesansvar” – Jenny Deschamps-Berger, Crismart.
Trots alla bekymmer med ledning och samordning runt skogsbranden, så var ändå insatsen att betrakta som lyckad. Endast ett bostadshus ska ha brunnit ner, dessvärre omkom en individ och flera skadades, men i och med att Länsstyrelsen och Lars-Göran Uddholm från Södertörns räddningstjänst tog över så började saker gå åt rätt håll. Uddholm hade också som krav för att ta över att han fick plocka in egen utvald personal han visste skulle fungera.
Det visar också på att krislednings- och krishanteringsförmågan i mycket hänger på individerna. Enskilda personer kan hjälpa eller stjälpa. T ex var Västmanlands läns tjänsteman i beredskap (TiB) under dessa semestertider en jurist, vars huvudsakliga jobb inte var beredskapshandläggare, även om juristen gått MSB:s TiB-utbildning, men fick de första dagarna ändå vara samordnare till man kallade in erfaren personal från semestern. Inte en lätt situation att hamna i utan erfarenhet och att agera samordnare utan kontaktnät mitt under svensk sommarsemester.
“Jag har aldrig varit så stressad i hela mitt liv som när jag jobbade under branden och dagarna efter. Jag kunde inte tänka på något annat. Branden fanns i hela mitt väsen.” – TiB de första dagarna, Västmanlands länsstyrelse
Förhoppningsvis kommer skogsbranden och krisledning och krishantering kring denna att ge oss många värdefulla erfarenheter i många år framöver. CRISMART:s rapport är ett första steg i detta.
Utmärkt thrillerläsning (PDF) och borde vara obligatorisk för den som vill få en inblick i hur svensk krishantering kan och inte kan fungera i praktiken. Men trots personlig tragik för många individer så slutade det någorlunda väl, trots oddsen.
Alla hushåll i villa borde ha en
kamin. Gärna i gjutjärn och med platt topp, så den även kan användas för matlagning. |
Fast tills vidare gäller ansvarsprincipen. Du behöver ta ansvar för ditt hushålls krisberedskap och det är relativt enkelt att snabbt få en grundberedskap.
Det första du behöver tänka på är vatten. Man kan klara sig utan mat och leva på fettreserverna, så länge man har god tillgång till rent vatten. En flexibel och portabel väg att uppnå detta, även vid t ex frivillig eller påtvingad evakuering, är vattenfilter. Min sponsor Preppad.nu har t ex ändamålsenliga Sawyerfilter i stor eller liten version eller för den delen större JerryCan-filter.
Matfrågan löser du genom långtidshållbar lagring av frystorkad mat med 25 års hållbarhet. Det lilla nödförrådet kommer ordna ett hushålls mat med tre måltider om dagen i tio dagar för en person, eller nästan minimikravet tre dygn (72 timmar) för fyra personer. Glöm dock inte att du måste ha ha något att koka vatten på till den frystorkade maten, t ex en vedgasbrännare, som kan eldas med kvistar, kottar och löv eller annat enkelt brännbart som finns.
Detta inlägg är sponsrat av Preppad.nu.
13 kommentarer
Kanske skulle jag taga tillbaka det där om Italien…
Det var ju bl.a ett plan från det landet som hjälpte oss förra året
Med fredlig vattenbombning.
SPA som de gamla romarna sade.
Verkar ju seriösa hela bunten!
Tacknämligt.
Grattis till generaldirektörskans hälsning!
Detta skrivet utan ironi!
Får nog för egen del fundera på komplettera prepperiet med ett ettårigt barnbarn…
Kan tänka mig lite andra behov med en dylik i hushållet.
Om någon nu skulle våga lämna ut barnet i min vård…
Är inte ett centrallager fullt med förnödenheter lockande för en ev angripare att ta, istället för att bomba sönder?
Borde väl knappast finnas något som inte fi har redan men visst en fallskärmsjägarpluton eller ett "motorcykelgäng" eller liknande kan väl ta det istället. I vilket fall som helst behöver man nog inte oroa sig överdrivet mycket för att bo ett par mil därifrån.
Din sponsor, preppad.nu tar ju ett enormt överpris, nästan 1000% mot vad produkten faktiskt kostar på tex ebay…
De missar att man kan göra prisgemförelser på nätet!
Men går det så går det…
Bra artikel men skribenten har nog förväxlat Stjärnklart med Stjärnfall med tanke på generaldirektörens (MSB) julklapp. Odelberg stiger i min aktning. Svårt att veta hur hårt en solstorm av 1879 års modell slår idag eller imorgon.
Tsunamin som utplånade Doggerland i Nordsjön för ca 8000 år sedan kan också vara något att tänka på. Risken att dö av en större sten från rymden är också större än att omkomma i en flygolycka för en genomsnitts svensk. För att bara ta upp två ytterligare samhällsrisker av format.
Vänliga hälsningar
Nanotec
En motsvarande Carrington solstorm (1859) idag skulle i princip skicka tillbaka oss till järnåldern. Det finns bara en handfull tillverkare av riktigt stora transformatorer och man kan ju tänka sig efterfrågan på dessa i ett sånt scenario. Sen måste det också till el-energi för att driva fabrikerna som tillverkar dessa.
Kirderf 76: Har du några belägg för det eller är det lösa spekulationer? Det finns gott om "moderna" saker som klarar solstormar, annars hade man ju blivit skickad tillbaks till järnåldern redan 1859.
Vad är det tänkt som skulle göra att alla(?) transformatorer skulle gå isönder pga en solstorm?
Samhället var inte elektrifierat 1859, så Carringtonhändelsen gav bara vackert norrsken långt ner i söder.
Tvärt om sitter det ett chip i nästan alla moderna saker idag och dom är ännu känsligare än tranformatorerna. Som sagt, människorna 1859 var inte beroende av elektricitet. Telegrafinätverket som var elektrifierat (batterier) gick det inte så bra för däremot.
Kanske är dags att börja preppa. Hur en av presidentkandidaterna i USA tänker:
Christie sade under debatten att han skulle vägra förhandla med Putin. Istället förespråkar han att USA omedelbart inleder en kapprustning med Ryssland, stationerar tusentals trupper i Östeuropa och inleder "aggressiva militärövningar" i Rysslands närhet.
– Vladimir Putin skulle fatta budskapet, sade han.
När första atombomben på snart ett sekel smäller så kommer världen fatta budskapet iaf…
Trump verkar va en skojare men han är iaf emot krig och att USA ska lägga sig i överallt.
Christie måste vara en person i Cornus smak och logik.