Medan politiker alls ens diskuterar att satsa pengar på den döende radion visar statistiken att exponeringen för ljudradio är fallande. Då är ändå definitionen av sk “radiolyssnande” extremt krystad och mätningarna är av högst tveksam kvalitet.
TNS/Sifo producerar veckoliga radiorapporter, som de inte publicerar i långa enkelt användbara tidsserier utan kräver manuellt arbete för att skrapa av, baserat på ett sk PPM-system. Man utrustar 1000 typiska radiolyssnare med en apparat, som lyssnar av särskilda kodade signaler i både sänd radio och radiokanalernas websändningar. Därmed registreras exponeringen för radio, t ex om du går in i en butik eller annan lokal och ofrivilligt utsätts för radiolyssnande. Eller om någon respektlös jävel spelar radio på din arbetsplats.
Man har också en begränsning att exponeringen för ljudradio behöver vara minst tre minuter på raken för att det ska räknas som exponering. Ungefär den tid det tar att gå in i en radiospelande butik och konstatera att man inte kunde hitta sig själv1. i den butiken heller.
Med det låga stickprovet får man också högst suspekta spikar i den veckoliga statistiken, typ periodvis en gång i månaden när några av stickprovet valde att åka till valfritt köpcenter. Hade statistiken varit tillförlitligt insamlad hade man inte fått dessa spikar.
Väsentligast är statistiken under semestertider – jul och sommar – då den saknar ofrivillig exponering för ljudradio på arbetsplatser och under pendling till och från jobbet (trafikmeddelanden – i Göteborg tar det minst tre minuter för “trafikinformationen” att ens få ur sig var en olycka inträffat och alla som fick sitt Spotifylyssnande avbrutet av trafikmeddelandet klockas därmed som radiolyssnare).
Radiolyssnandet föll 2014 jämfört med 2013, för i princip varenda matchande vecka. 2015 är något upp mot 2013, vilket gissningsvis kan bero på fallande arbetslöshet (i Sverige och antagligen även i stickprovet), vilket får fler att ofrivilligt exponeras för radio på arbetsplatser. Uppgången kan förklaras med ökad exponering för privat lokalradio, dvs reklamradion som endast spelas just på arbetsplatser, då ingen vid sina sinnes fulla bruk spelar denna i hemmet.
Ofrivillig och frivillig exponering mot ljudradio i minst tre minuter per dygn. |
Man kan notera uppgången i radiolyssnandet vid valet 2014, men inte ens då lyckades man få fler exponerade för ljudradio än 2013.
Ofrivillig exponering mot kommersiell ljudradio (“privat lokalradio”) i minst tre minuter per dygn. |
Glädjande nog ser man att allt fler butiker och restauranger numera använder Spotifys kommersiella erbjudande, vilket inkluderar STIM-avgifter, och alltså gör att man slipper exponeras för ljudradio ofrivilligt.
Det tål att upprepas att ovanstående alltså inkluderar radiokanalernas webradio. Radio som inte spelas alls i allmänna utrymmen och alltså kräver frivillighet, som P2, exponeras endast 2.2% för. P1 nådde senaste veckan 15.1% av befolkningen och glädjande nog lyssnade endast 14.9% på P3. Att radioexponeringen är utdöende syns tydligt på att gubb- och tantkanalen P4 når 41.2%, medan ungdomskanalen P3 alltså knappt lyssnas på någon som inte råkar trycka på fel knapp. Detta styckes siffror avsåg vecka 23 år 2015.
PPM-mätningarna påbörjades tydligen 2013, så hur radiolyssnandet såg ut förr kan vi inte jämföra med.
1. “Att shoppa handlar om så mycket mer än att hitta fina saker. Det handlar om att hitta sig själv.” – Jag
7 kommentarer
Finns det något härligare än kreativ matematik från våra myndigheter och värk… ehh, verk menar jag förstås. Fullständigt fantastiskt att SR får tillgodoräkna sig ofrivilligt lyssnande på offentlig plats.
Här kan andra lära sig en läxa. Till exempel så borde ju Svenska Kampsportförbundets lokala föreningar på ett motsvarande sätt få tillgodoräkna sig slagsmål och misshandel på stan när aktivitetsbidrag skall delas ut över landet – statistik kan de få från sjukvården/socialstyrelsens s.k DRG-register.
Lyssnar bara på radio när jag sitter i bilen. Ensam är det nästan bara P1. Om dottern är med är det Rix, Energy eller motsv som gäller.
Mitt lyssnande av P1 minskar dock och jag tror det beror på att det är allt mindre av seriös opolitiserad vetenskaplig information eller diskussion som sänds. Allt oftare stänger jag av då det är kulturmarxister som oemotsagda eller med medhåll från en lika kulturmarxistisk programledare som får sitta och vräka ur sig vad skit som helst. Detta är skrivet utan någon vetenskaplig grund utan endast på en grund av spontan känsla jag har. När det gäller övriga program så lyssnar jag ibland på P4 när det inte är sport. P3 och P2 ids jag inte ens zappa.
Hur blir det rent tekniskt med alla bilar om inte FM fungerar längre? Många lyssnar väl på radio i bilen?
I Norge har de ju tvingat på där så omställning av bilparken pågår.
http://radio.no/bil/
Radiosändning kan de sluta med för min del, däremot producerar SR några kvalitetsprogram som poddar som gärna får vara kvar.
"Man utrustar 1000 typiska radiolyssnare ….."
Redan detta känns åt det partiska hållet.
Jag har inte kollat på tv på hur länge som helst men radio lyssnar man på ibland !
Även om radion minskar kommer den nog att finnas kvar då det är ett enkelt medium att ta till sig och sända TV sändningar kommer definitivt dö ut först !
Jag lyssnar mera på radio. Men inte på FM. Finns en värld av intressanta podcasts därute.