Mikael Odenberg har föreslagits som en gammelmoderat med integritet att leda ett nytt borgerligt parti, som inte innebär en röst på (s)(v)a(mp)arnas politik enligt decembersveket. Passande nog gick Odenberg igår ut och skarpt kritiserade sveket som “kapitulation utan villkor”.
Inlägget publicerades på ingen mindre plats än Bonnier/DN Debatt.
Kärnan i budskapet är att en ny alliansregering i samma parlamentariska läge inte alls hade drabbats av att (sd) kunnat köra med dem hur som helst och rösta på oppositionens budget. För oppositionen hade inte lagt någon gemensam budget. Och alliansen är större än (s) + (sd), om (sd) nu röstat på (s).
Odenberg om att nyval varit bättre:
“Även ett status quo hade – om partierna menar allvar med att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna – framtvingat politiska förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Och för den händelse att Alliansen i stället blivit större än de rödgröna skulle Anna Kinberg Batra ha tillträtt som ny statsminister. Den möjligheten har alliansen nu frivilligt avstått ifrån.
En ny alliansregering i minoritet hade inte fått någon lätt resa. Men till skillnad från vad många föreställer sig hade det gått att regera landet, precis som det gjorde under den gångna mandatperioden 2010–2014. En alliansregering hade fått igenom sin budgetproposition nästa höst. Den hade nämligen aldrig ställts mot något enat rödgrönt alternativ. Sverigedemokraternas löfte att fälla alla budgetförslag som inte går deras väg hade därför varit ett tomt hot.”
Odenberg konstaterar också att det inte kan kallas för kris i systemet om man har ett extra val vart 50:e år. Och den villkorslösa kapitulationen består:
“I själva verket är det Alliansens eget inflytande för resten av innevarande mandatperiod som man ger upp. Den kapitulationen är dessutom helt villkorslös. Oavsett vilka budgetförslag regeringen lägger så förbinder sig Alliansen att inte stoppa dem i riksdagen. Om så löntagarfonderna ska återinföras eller bankerna förstatligas så kommer Alliansen inte att stoppa förslagen, i vart fall inte så länge de ryms inom ramen för budgetpolitiken.”
Men det är inte bara det man gett upp. Baserat på breda alliansväljarreaktioner har man för lång framtid gett upp att ens komma i närheten av valresultatet 2014 och därmed regeringsställning. Åtminstone regeringsställning utan stöd från (sd).
Odenberg avslutar:
“Den kvarstående frågan är dock varför någon ska rösta på partier som tecknar överenskommelser om att inte arbeta i riksdagen för att få genomslag för sin politik, utan som i stället lovar att lägga ner sina röster om man riskerar att få stöd för den.”
Mikael Odenberg, om han nu inte är nöjd med sin position som högste skattepengdiare nätmonopolavgiftsdiare hos Svenska Kraftnät, har nu 3.5 år på sig att formera ett riktigt borgerligt parti. Men antagligen är han som GD för Svenska Kraftnät utköpt och pensionerad från politiken.
Odenberg har annars bred politisk erfarenhet av en mängd frågor från riksdagsarbetet och har även varit egen företagare under 17 år. Han har suttit i bostadsutskottet, näringsutskottet, arbetsmarknadsutskottet, EU-nämnden, finansutskottet, krigsdelegationen och har även varit moderaternas gruppledare och har därmed meriter som mycket väl duger till en partiledare. Förutom försvarsministerposten 2006 – 2007 var han reservofficer och sitter nu som ordförande i styrelsen för Kungliga krigsvetenskapsakademien. Dock är han 61 år gammal, och äldre än partiledare ska vara idag.
Ett nytt seriöst borgerligt parti med erfarna namnkunniga politiker lär inte få problem med finansieringen, från exempelvis näringslivet och alla penningstinna gammelmoderater. Varför ska dessa dumpa pengar på Reinfeldts/AKB:s (m)oderater, när dessa lovat att inte föra sin politik. Förhoppningsvis är det inte bara väljarna och medlemmarna som flyr, utan även donationerna.
39 kommentarer
61 är väl ingen ålder i sammanhanget. Det viktiga är att energin finns, annars går det inte.
General de Gaulle var över 70 när han tog tag i situationen i Nordafrika och mot sina egna och en stor del av etablissemanget avvecklade Frankrikes kolonisation. Det enda han inte riktigt lyckades med var studentprotesterna 1968, han förstod inte riktigt vad de protesterade mot. Men då var han nästan 80 år och förstod däremot att det var dags att gå. Den störste franske presidenten.
Så 61 måste vara OK. Men hur får han ihop en stab? De flesta produktiva moderater lär ju vara märkta av De Nya Moderaterna, och kan knappast vara aktuella för uppdrag i ett nytt parti.
Det är "media" som tvingar fram unga lättledda politiker genom åratal av vinklade nyheter om gråa gubbar. Det är media som tvingar politiker, som vill fortsätta vara politiker, att inte låtsas om elefanten och därmed sållar bort de dugliga och silar maktgalna psykopater. Det är media som skulle granska politikers oegentligheter men inte gör det i nämnvärd omfattning. Varför gör inte media detta och vad har media och deras beslutsfattare och ägare för egen vinning av detta? Det är de som bär en stor del av ansvaret för Sveriges förfall från ett av världens trevligaste länder till en avfolkningsbygd snart utan förädlingsindustri nära dig. Men att granska media är värre än att granska elefanten.
Dessutom bör i lilla ankdammen partistöd och utnämningsrätter tillfalla riksdagsledamöter, inte till partierna och deras icke folkvalda styrelser. Lika i kommun och landsting och EUparlament.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Enligt Ronald Inglehart sker stora värderingsförändringar effektivast genom att helt enkelt ersätta en äldre generation med en nyare.
Jag ser den brådstortade brådskan att ersätta de gamla med nya – att man inte ens kan vänta på det naturliga generationsskiftet utan skyndar på det genom att hetsa mot äldre och förhärliga ungdom per se – som en tänd varningslampa för att det är just psyko…. i farten.
Något som erfarenhet och faktisk framgångsrik överlevnad är ett hinder emot håller på att genomföras. Demonisera alltså erfarenhet och faktiskt framgångsrik överlevnadsförmåga!
För att förtydliga: Allt annat lika har en äldre i genomsnitt större förmåga till långsiktigt tänkande än en yngre. En äldre har de facto överlevt.
Vill man alltså öka kortsiktigheten i beslutsfattandet ändrar man i åldersmixen bland beslutsfattarna.
En viss annan Ronald motsäger Ingleharts teori rätt kraftfullt.
Rättelse:
"Mikael Odenberg, om han nu inte är nöjd med sin position som högste skattepengdiare hos Svenska Kraftnät, har nu 3.5 år på sig att formera ett riktigt borgerligt parti. Men antagligen är han som GD för Svenska Kraftnät utköpt och pensionerad från politiken."
Svenska kraftnät finansieras av avgifter från elmarknaden och inte av skatter. Så "elnätsavgiftsdiare" är ett mer korrekt epitet.
Med tillsättande efter noggrann jämförelse av de mest meriterande och lämpade?
Det här sveket kan inte repareras under överskådlig tid. Oavsett vad de hittar på.
Det finns fler borgliga som säkert kunnat hjälpa till för att skapa en bra stab. För ett riktigt borgliga parti.
Det som så många har pratat om och önskat under mer än tjugo år kan faktiskt ha inträffat: Blockpolitiken har dött.
Blockpolitiken har tvingat fram en polarisering som inte har stämt med verkligheten.
Nu kanske Sverige kan bli ett land som andra, där man söker sakpolitiska lösningar genom förhandlingar och kompromisser, snarare än att låta en allt mer krystad blockuppdelning styra beslut och åsikter.
Alla de åsiktsmaskiner som lärt sig att skjuta blockbaserade standardrepliker från höften kommer dock att bli arbetslösa, så man får förstå att de mår illa och klagar.
Chimpanser jobbar efter flocktillhörighet men för oss andra är det en krystad förenkling som inte duger till att styra en modern värld. Vi-och-dom, svarta-laget-mot-vita-laget, AIK-mot-Djurgården, röda-mot-blåa.
Ju förr vi accepterar att denna gamla ordning tagit slut desto bättre. Sen kan vi bli ett modernt land som Danmark eller Holland.
Hade det varit som du beskriver skulle vi ha sett närliggande partier från olika block bilda regering, exempelvis (s) + (m).
Det skedde inte, istället sa politikerna att de inte klarar av att skapa förslag för en riksdagsmajoritet, så de beslutade att opposition numera inte ska finnas.
Inför en så stor och läskig förändring behövde de hålla varandra i händerna och hoppa samtidigt. Om några år har alla vant sig och kompromisserna kommer att bli vanligare.
Intressant med synen på ålder och kompetens. När anser du att bäst före gäller?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Har inget med vad jag anser att göra. Utan vad partierna anser att "väljarna" tycker.
Man ska vara på sin höjd i 40-årsåldern och kvinna. Annars får man inte bli partiledare idag, utom hos sossarna.
Odenberg är vare sig i 40-årsåldern eller kvinna. Det ena går iofs att ordna med en operation ("Mikaela Odenberg"), men åldern går inte att göra något åt.
På tal om det, vad har den där tomtehennan som förstörde centern nu för sig nere i Bryssel?
Nja, det där med åldern kanske löser sig också. Det finns ju, förutom biologisk ålder då, fysiologisk ålder samt mental ålder. Gäller nog att ha barnasinnet kvar om man ska ge sig in i den miljön.
Ofta fortsätter trender i samhället och om det idag gäller högst 40-årsåldern för partiledare så borde det om några år gälla 30-årsåldern. 21 år var myndighetsåldern till 1969 när den sänktes till 20 år för att 74 bli 18 år. För att följa trenden borde det snart vara 15 år för att stämma med den åldern när hen anses sexuellt myndig. Kvinnor, om gifta, fick bli myndiga 1921 och eftersom de utvecklas lite tidigare än män kanske snart krav kommer om en ytterligare liten sänkning av deras myndighetsålder. Kan vi få en kvinnlig statsminister i tidiga tonåren om några årtionden eller vänder trenden i och med att pensionsåldern höjs allt mer med längre livslängd?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det tror f… att vi får inkompetenta och korkade politiker när dom viktigaste kritierierna är demografiska, sexuella och att vederbörande blir söt på bild! Kunskap, kompentens, erfarenhet, skicklighet, klokhet verkar vara problematiska egenskaper i dagens Sverige!
Vems fel är detta då?
Exempelvis Muteborgs starke man Göran Johansson (som faktiskt trotsade Dynastin Persson) var knappast ung eller vacker. Ändå blev han kvar och även många borgare gav stöd och respekt då man tyckte han gjorde bra saker för kommunen (före partiet) på den tiden. Hans mycket yngre, kvinnliga avkomma i nuvarande regeringsjuntan bevisar bara att kompetents och ledarskap inte ligger i släkten oavsett kön eller ålder.
Gustav Fridolin kom in i riksdagen som 19 åring. "Ung" och allt det "positiva" som kvällstidningar och SVT bara älskar gotta sig i. Våran Gustav fick även en egen dokumentärserie i TV4 där mästaren "undervisade" oss undersåtar om vår historia !
Kan då någon ge exempel på något bestående denna unga media kelgris har bidragit med till landets utveckling när han haft makten att göra just det?
Precis allting ska vara PK i Sverige!
När alla tänker och resonerar på samma sätt är det helt klart många som inte tänker alls! Och så blir vi förvånade och arga när just det händer den 27 Dec!
"Vi gillar olika" gäller visst bara PK åsikter! Vem avgör vad som är PK i sånt fall?
Så du menar att den unge narcissisten med rubbad självbild, mannen som talar med lärare som man talar med hästar, han som räknar löner när han är lite i arslet, han som snabbt vill stänga ned det svenska jordbruket och ersätta det med ekoodlad basilika, han har alltså inte bidragit positivt till Sveriges utveckling ?
Det var en väldigt konstig åsikt måste jag säga, kan du utveckla det lite?
Hästar skulle undra vad du håller på med om du talar till dom som Fridolin gör. Tror Fridolin är bättre på att tala med ormar.
Men visst, han gör ju en golfrunda på 19 slag, skriver symfonier på fritiden när han inte forskar efter ett botemedel mot cancer och aids.
I hans hemby så regnar det blommor från himlen varje år på hans födelsedag.
Hästarna var ett patetiskt försök att få in en travesti av en filmtitel.
Man kan ju däremot hävda att hans moraliska kompass är så uppfuckad att det ska till ett mirakel för att han ska hitta sin bil på parkeringen.
Liten nyårsnöt för cineaster.
Jag tänkte faktiskt på filmen men tycker det var taskigt att befläcka Robert Redfords namn med Fridolins bravader.
Om Fridolin letar på parkeringen så tänker jag snarare på Billy-Bob som småkriminell och aspackad tomte som letar efter sin bil utanför köpcentrat med en flaska JD i handen.
Här är den store ledaren och tränar för sin framtida politiska karriär. Notera kostymeringen inför framtida roller:
http://www.expressen.se/nyheter/fridolins-fylla-visas-pa-natet/
En sådan som Odenberg skulle snabbt kunna få stöd från några representanter från de gamla moderaterna. Adelsohn skulle vara möjlig, definitivt Anders Björck och kanske Hökmark. Men de är inte tänkbara lokomotiv idag. De kan stödja ett upproriskt nytt parti därför att de inte har någon position att förlora, med undantag av Hökmark.
Det finns ju dock ett självklart, tyngre namn, som skullle kunna agera lok. Han har lite mer att förlora, men ändå med karriären klar. Han har blivit mer och mer lojal med partiet med tiden, men står säkert ändå långt ifrån de senaste haverierna.
Frågan är om han skulle vara intresserad av att våga, och att ta en sista risk i sitt politiska liv för att åstadkomma ett nytt parti med existensberättigande?
Fattas visst en liten detalj… det handlar alltså om Carl Bildt.
Trumvirvel……..
Varför inte kapa ett parti?
Jag har högst översiktligt kollat läget och det finns naturligtvis många detaljer att studera vidare i partiernas stadgar men det förefaller faktiskt vara numerärt möjligt att angripa systemet inifrån.
Detta är antalet medlemmar i respektive alliansparti (Wikipedia). Antalet är av väl kända skäl för stunden ej i stigande.
Moderaterna 39 998
Centern 28 871
Kristdemokraterna 20 481
Folkpartiet 16 411
Alla partierna fattar beslut med enkel majoritet i politiska frågor och antalet medlemmar som därmed kan styra om partiets inriktning uppgår till dryga 20 000 stycken gällande Moderaterna och så få som drygt 8 000 i Folkpartiet, sannolikt finns det också missnöjda befintliga medlemmar vilket reducerar behovet av nya kapande medlemmar.
För att få effekt så måste man i allmänhet arbeta sekventiellt genom de tre nivåer som partierna normalt håller sig med, krets/lokalförening, distrikt/län och riksnivå eller motsvarande begrepp. Lägre nivå väljer normalt högre nivå, alltså måste man börja med att infiltrera krets som väljer distrikt som väljer riksnivå. Folkpartiet ger möjlighet för medlem att ansluta direkt till länsnivå vilket reducerar antalet steg för kapning men har samtidigt en lurig skrivning om att ”tid och plats fastställs av partistyrelsen” när det gäller extra landsmöte vilket skulle kunna innebära att styrelsen ej fastställer tid och plats.
Centern är naturligtvis extra intressant då de i sammanhanget är ett extremt förmöget parti.
För att kalla till extra stämma skiljer sig kraven åt partierna emellan. I vissa partier räcker det med att 1/3 av medlemmarna så begär, i andra fall krävs hälften. Det finns olika krav på tidsgränser för extra stämmor på de olika nivåerna men sammantaget borde det vara möjligt att med begränsade insatser inom 6 månader kunna kapa godtyckligt alliansparti.
Med stor reservation för att jag bara skumläst respektive partis stadgar och kan ha missat någon viktig detalj som omöjliggör kapning. Det kanske till och med finns något parti som tröttnat på Reinfeldtdoktrinen och gärna vill bli kapat?
En intressant aspekt är väl förbudet mot åsiktsregister – vilket isf gör att partierna är förhindrade att hålla koll på vad medlemmarna tycker (i den mån det är möjligt). Frågan är hur långt man skulle kunna kapa ett parti utan att någon märker det – skulle kunna bli en obehaglig överraskning ifall det helt plötsligt visar sig att invalda ledomoter i riksdagen inte alls har åsikter i linje med partiets officiella åsikter…
Kan tilläggas att förr var det möjligt att kapa via spränglistor, vilket man har omöjliggjort genom ändringar i vallagen. Numera är det bara av partiet (läs partistyret) sanktionerade kandidater som kan hamna på valbar plats (dvs de som inte fått för sig att trycka på annan knapp än partistyret anvisat vid votering).
Reinfelt kapade ju moderaterna, snodde sossarnas hjärtefrågor, kryddade det med ultraliberalism, och vips var nya moderaterna födda. SD kör delvis samma koncept med att kopiera alla traditionella "folkhemsfrågor" och spetsa det med invandrarfågorna. Därför borde folkpartiet ligga bäst till för en kapning enligt förslaget.
De enda som inte tycks ha fattat att alla deras kärnfrågor stulits av andra är sossarna själva. Så går det när man inte har ett aktivt och levande försvar i sin vardag.
Flertalet centerpartister blir troligen bara lyckliga om partiet får 14000 nya medlemmar med hållbarhet på agendan. Lööfskan måste förstås petas bort. Hon saknar förvisso inte begåvning, men man kan inte som partiledare satsa hur fel som helst och sedan förvänta sig att få fortsätta att leda partiet. Det är svårt att ursäkta det med ungdomligt oförstånd.
Centerpartiet har länge sökt en bra ideologi. Tyvärr blev det till sist en flirt med extremliberalismen. Men det går sannolikt ganska lätt att kasta ut den. Jag föreslår som i mitt gästinlägg för tre veckor sedan att man anammar en liberalekologisk ekosocialliberaldemokratisk hållbarhetsliberal livsflödeism.
Anonym
Det torde inte vara särskilt svårt för en borgerligt sinnad att bekänna sig till samtliga allianspartiernas officiella partiprogram.
Inte i något av dem står det vare sig att man konsekvent skall bedriva Miljöpartiets invandringspolitik eller att man skall gå i träda till år 2022 för att bereda plats för vänsterpolitik.
Förslaget om kapning skall ses mot bakgrund att samtliga allianspartier idag gör sig skyldiga till värdegrundsavvikelse relativt sin förmodade "borgerlighet" och lämpligen bör återföras till den rätta vägen.
@Sverigeakrobat
Min kommentar skall inte ses mot bakgrund mot särskilda åsikter. Taktiken borde vara (mer eller mindre) möjlig oavsett vilken politisk agenda man har.
Kommentaren var en tanke om att 14000 nya medlemmar i centern skulle kunna idka läpparnas bekännelse och i verkligheten bekänna sig till helt andra ideer (läs: ett centerparti som helt plötsligt visar sig ha tillsatt kommunister på valbar plats).
Det är väl bara positivt att han är 61. Då sticker han ju ut. Det ska man ju göra för att få medialt genomslag. Och alla som vill rösta på nån med erfarenhet har bara ett alternativ. Dessutom kan erfarenheten vara bra i partiledardebatter. Han kanske inte är lika lätt att kollra bort, och han lär ha mer pondus än dom andra.
Precis.
Jämför med dom andra så har han positiva företräden:
-Erfaren?- jfr, Löfven, AKB, Romson, Lööf, Fridolin, Åkessons stand-in
-Kunning?: jfr Löfven, AKB, Romson, Fridolin, Sjötedet, Åkessons stand-in
-Besitter ryggrad?: jfr med vem f… som helst av nuvarande gänget. Åkesson är ju faktiskt närmast genom sin kompromisslösa hållning.
-Trovärdig? För rätt målgrupp-ja. Många vänsterväljare röstar som alltid oavsett om det är Sahlin, Juholt, Löfven, Persson eller vilken bolsjevik som helst som leder s & v.
Media kommer oavsett slå ned på en som inte matchar deras PK-önskemål. (jfr Ian & Bert)
Ser man på det demografiskt så har vi en allt äldre befolkning som jag tror känner sig vilsna med politiker som ska väljas enligt dokusåpa kriterier. Man röstar på någon där man känner igen sig själv och vågar lita på.
Vilka favoritnamn har ni då?
Henrik Alexandersson kanske?
Man behöver ha några ansikten utåt och några som jobbar med idéerna. Antagligen är ansiktena utåt svårast att få tag på?
Ang Mikael Odenberg:
"En återkomst till politiken ser han inte som trolig – men inte omöjlig.
– Jag tror att jag är färdig med det. Men man vet aldrig vad som händer."
http://www.svd.se/nyheter/valet2014/odenberg-reinfeldts-avgang-var-ett-oklokt-beslut_3929048.svd
Han är ju rejält kritisk till decemberuppgörelsen så är man lite positivt inställd skulle detta kunna trigga honom att återvända till politiken.
Själv har jag avsagt mig mindre interna förtroendeuppdrag och kollat att det finns ersättare så jag i god ordning kan lämna M efter vårpropositionen om DÖ visar sig gå åt skogen i praktiken.
Det vore mycket trevligt att då kunna engagera sig i något borgerligt parti eller annan sammanslutning som har ett internt ideologiskt arbete om och för sådant jag finner viktigt.
Lars, om du och Odenberg bildar parti skall jag ansöka om Svenskt medborgarskap och rösta på er. 😉
Annars spelar det ingen roll. Det blir misär oavsett färg numera. Alle man för sig själv istället.