647
Rubeln har åtminstone tillfälligt återhämtat sig något från gårdagens krasch. Samtidigt är inte Sverige en isolerad ö, utan rubelns krasch får konsekvenser även för svensk del. Temat för dagen blir spridningseffekter.
Dagschart USDRUB. |
Till en början hänvisar Schibsted/SvD till Financial Times och att Volvo Personvagnar får ytterligare problem på grund av den försvagade rubeln.
FT förväntar sig halverad vinst för Volvos ägare Geely, en koncern vars försäljning, inklusive Volvo, gått ner 26% globalt och 20% i Kina under året.
Försäljningen till Ryssland kommer naturligtvis påverkas rejält av den försvagade rubeln.
7 kommentarer
När Sovjetunionen kollapsade så minskade föroreningarna drastiskt. Spridningen av föroreningar från gruvor och fabriker kommer minska enormt nu när Putin inte har råd att hålla den ineffektiva industrin under armarna.
Ryssland har tyvärr 0 miljötänk och låter västvärlden finansiera sina reningsverk och miljöinsatser. Dessa samarbeten kan nu också komma att försvåras.
Ryssland är en ganska liten del av världsekonomin (mindre än 3%) så i teorin borde inte spridningseffekterna bli alltför stora. Däremot kan kraschen agera utlösande faktor för andra obalanser i den globala ekonomin, tex trigga igång ett större globalt börsfall. Eftersom systemet är oerhört komplext är det omöjligt att veta vad som blir nästa dominobricka.
@Anders Matsson
Men du missar isf nog var spridningseffekterna kommer ifrån – gör du ett diagram som jämför RUBUSD med oljepriset så ser du något intnressant. Det verkar helt enkelt vara som så att rysslands ekonomi har totalhavererat pga minskade oljepriser – redan där har vi en spridningseffekt och går man till källan så kommer nog effekterna av dessa bli mer betydande än att ett "litet" land blir lidande. Märk väl att NOK också verkar ha lite problem, kanske är norsk ekonomi också rätt beroende på att få bra betalt för sin olja?
Å andra sidan om man inte ser till helheten så kan man ju få för sig att spridningseffekterna kommer från rubelns fall.
Det intressanta just nu är väl vad som ska hända med Iran.
Tydligen har de en statsbudget som är i balans om oljepriset är 140 $/fat.
Kollaps?
Eller ordnad avveckling av dyrbara projekt som kriget i Syrien, Kärnvapen, Utrota Israel osv?
Anonym: Frågan i artikeln gällde rubelns krasch. Att oljepriset sjunker kommer såklart att få omfattande effekter i världen om det håller sig nere under lång tid.
Skifferoljeföretagen i USA har redan fått kreditkranarna strypta, Venenzuela närmar sig statsbankrutt osv.
@Tango Smurf'en
Nu är jag inte helt insatt i hur Irans ekonomi ser ut, men för ett "normalt" land så är det mer än bara statens ekonomi som spelar in. Även om statens finanser är i balans så kan man få liknande effekter pga av ett näringsliv som är så beroende på intäkter från oljeintäkter (men så lär något sådant få inverkan på statens ekonomi också när skatteintäkterna uteblir). Och är utlandshandeln beroende på oljeexporter och exporterna uteblir pga lågt oljepris som inhemska producenter inte kan möta så slår det på bytesbalansen.
@Anders Matsson
Du kanske missade bilden. Oljeprisets fall fick rubelns på fall och oljeprisets fall kommer (enligt dig också) få omfattande effekter – missar man det första så blir det lätt att få för sig att det är rubelns fall som får omfattande effekter.
Att försäljning till ryssland kommer få sig en knäck pga rubelns fall är ju givet (i snitt högst 3% dock pga rysslands betydelse i världsekonomin), men frågan är ifall det hade gjort någon skillnad ifall de hade haft en stabil valuta – de som har sina inkomster från oljeindustrin lär ju inte kunna köpa något ändå eftersom de inte gör några vinster.
Att försäljning i Kina skulle få sig en knäck pga rubelns fall låter däremot mer märkligt. Kan det inte vara så att det finns andra orsaker till att marknaden i Kina viker? Att man ser att rubeln faller och att Kina-marknaden viker samtidigt behöver inte betyda att det finns något direkt samband.
Jag läser och har läst ett antal böcker om ekonomi från USA. Det där med ändrade valutor här i världen händer inte alltid av sig själv. Just nu har valutan i Ryssland gått i botten, och det beror på att man från de största bankerna i USA har gjort en attack mot rubeln.,det har gjorts avsiktligt. De andra BRICKS-länderna har också blivit utsatta. Detta är mer en sorts ekonomisk krigföring.
Rysslands ekonomi är inte direkt dålig. Just nu är dollarn mycket högt värderad t.o.m. mycket övervärderad. Detta har också gjorts avsiktligt av storbankerna i USA som ägs av den ekonomiska eliten. Man gör sina egna pengar via datorn av ingen ting. Samtidigt är hela USA bankrutt.
Än så länge används dollarn som reservvaluta över hela världen. Många länder vill sluta med detta och i stället betala i annan valuta men då brukar USA använda sin vapen makt som hot mot att de inte ska göra något sådant. Länder som inte har lytt har blivit helt nedmosade militärt av USA.
BRICKS-länderna kommer förr eller senare göra valuta attack mot dollarn och krascha den frågan är bara när.