Det nordamerikanska skifferundret har förstås en egen ETF, Market Vectors Unconventional Oil & Gas ETF (NYSEARCA:FRAK). Som investering verkar skifferundret vara över för stunden, då de senaste månadernas krasch i den börshandlade fonden har tagit ner utvecklingen under det bredare oljeindexet NYSE ARCA Oil & Gas Index (NYSEARCA:^XOI).
![]() |
Veckochart XOI och FRAK.
FRAK som blå yta. Logaritmiska och med det jämförbara skalor. |
FRAK har fallit 24% från toppen i juni, medan XOI bara gått ner 17%. Tidigare låg FRAK +74% från juni 2012, medan XOI “bara” gått +61%.
Med fredagens stängning har nu XOI gått bättre, och ligger +33% mot FRAK:s +32% sedan juni 2012.
Se chart ute till höger.
Värt att notera att nedgången i FRAK tog fart innan oljepriset började gå ner de senaste veckorna, vilket drog ner XOI.
Man kan förstås studera rapporter för något renodlat skifferoljebolag, t ex Lightstream (fd PetroBakken), som nyss tagit in 378 MCAD i ytterligare finansiering för denna “lönsamma” bransch. Bolagets skulder är 1 985 MCAD. Trots det höga oljepriset klarar man bara av att göra en vinst på 68 MCAD på intäkter på 326 MCAD, dvs 20%. Fina vinster, men förenklat så går 80% av intäkterna åt till dels själva utvinningskostnaderna, men framför allt för att hela tiden borra nya hål, då de gamla snabbt sinar. Det finns helt enkelt en högst begränsad nedsida i oljepriset för att man ska ha råd att fortsätta borra ny brunnar för att kompensera för de som sinar. Bolagets utvinning är för övrigt ner från 2013, vilket visar på att även om man springer allt fortare så står man fortfarande still.
Det kan vara värt att fråga sig vad effekterna av det kraschande oljepriset blir för den skönlitterära berättelsen om skifferoljemiraklet. Att låta en färdig brunn pumpa olja kostar inte så mycket, den stora puckeln ligger i att man ständigt måste borra nya brunnar. Fortsätter oljepriset falla återstår att se om man har råd att fortsätta borra?
Som exempel gick Lightstream med förlust under samma period förra året. Nu har man halverat sina investeringar (borrningar) och kan därmed visa upp vinst. Men det slår alltså mot produktionen, initialt lite, men framöver mycket hårt.
1 kommentar
Så…. köp mer COS?
Jag gjorde det i förra veckan iaf.