En väl eller mindre väl dold hemlighet är möjligheten till egenremiss inom landstingssjukvården. Du k an helt enkelt skicka dig själv till specialst utan att behöva passera vare sig vårdcentral eller akutmottagning.
Jag är osäker på om egenremiss erbjuds i alla landsting, men åtminstone i Östergötland och Västra Götalandsregionen erbjuder denna möjlighet.
För olika sjukhus är tillvägagångssättet lite olika. Googla efter egenremiss och valt sjukhus eller region. Det kan handla om att fylla i en blankett och skicka in, tillsammans med kompletterande dokumentation, som fotot på ditt öppna benbrott, som vårdcentralen ordinerade Alvedon till.
Därefter skickar man i egenremissen, som kommer granskas av en läkare. Svar får man generellt skriftligen med tid för besök, även om vissa mottagningar även tar egenremisser per telefon, t ex ofta gynekologmottagningar.
Så om alla läkare du träffar är ointresserade muppar, kan du gå förbi dem. Eller om du har ngn åkomma du inte vill visa upp i onödan…
Huruvida egenremisser avslås eller ej lämnas som en övning åt den sjuke.
13 kommentarer
Har med framgång använt egenremiss i region Skåne för att få Sveriges bästa handkirurger att åtgärda den kroniska inflammation som vårdcentralen skickade till röntgen och sen avskrev eftersom inget syntes
Eller så tecknar man en privat vårdförsäkring och får träffa en specialistläkare även om man inte riktigt behöver det. 🙂
Eller så erbjuds man snabbare behandling via privat mottagning-av samme doktor.
Ledsen cornu! Om du trodde det fanns färre muppar inom specialistvården är jag ledsen att göra dig besviken……..
Det är egentligen inte alls konstigt:
A) Den patient som är motiverad nog att själv ta reda på vart, skriva ett brev som beskriver problemet och vad man hoppas få ut av ett besök – den är förmodligen också mer motiverad än den genomsnittliga patienten att följa givna behandlingsråd, inklusive angående rehabträning och livstilsförändringar efter besöket/operationen. Således en tacksam patient att ta emot.
B) Den som kan uttrycka sig tydligt och klart i skrift kan också förmodas uttrycka sig tydligt och klart när den skall diskutera med läkaren på plats – således även här förmodligen en klart enklare patient att jobba tillsammans med än genomsnittet. (Ni skulle bli förvånade* hur många patienter på t.ex en akutmottagning som blir inlagda över natten för säkerhets skull bara därför att de inte behärskar det svenska språket tillräckligt bra för att kunna beskriva sina problem på ett objektivt förståeligt sätt – och då talar jag ändå om etniska svenskar i alla åldrar – don't get me started on de stackare som behöver tolkhjälp från sina sjuåriga barn eller telefondito).
C) De specialister som tar emot patienter från ett annat län får mer betalt för dessa än patienter från det egna länet – formellt finns ett remisskrav från hemlänet men om egenremissen är tillräckligt tydligt för att antyda ett problem som det inte finns mottagning för i hemlänet (med andra ord, sök till universitetssjukhus om ni bor i mindre län utan sådant) så är det mer av en teknisk formalitet bakom patientens rygg som ingen orkar bråka om såvida inte debiteringen hamnar på hundratusentals kronor.
* Å andra sidan, eftersom ni läser den här bloggen så blir ni förmodligen inte alls förvånade, fyrtio år med den svenska flumskolan har satt sina spår i den genomsnittliga medborgarens kommunikativa förmåga även i friskt tillstånd.
Har kört med sjukvårdsförsäkring i 15 år och det fungerar. Man ringer en sjuksköterska dygnet runt och hon fixar en tid till morgonen därpå (om man ringer på natten).
Enda gången Trygghansa failade var när det gällde en kampsportsskada. Det täcks tydligen inte.
Det är rasistiskt av dem att inte acceptera kampsportskada.
Orutinerat att uppge att det var "självförvållat" – har du inte fattat att i Sverige är alla problem och/eller skador antingen rena olyckshändelser (helst något som myndigheterna hade kunnat förebygga med några skattemiljoner) eller någon annans fel på något annat sätt?
@Doktor Syn
Isf har du en väldigt alternativ definition på "rasistisk".
I Stockholm så accepterar inget av storsjukhusen egenremisser till någon specialistvård. Man måste således gå via vårdcentralen. Till en hel del privata specialister inom olika områden, går det dock bra att skicka in egenremiss eller helt enkelt bara ringa och beskriva din åkomma för att boka tid.
Själv har jag sjukvårdsförsäkring. Så har tillgång till världsledande spec vård imorgon om jag vill. Och ja, den fungerar!
Löfvén lovade just i sin regimförklaring att den som vänder sig till privat sjukvård ska få vänta lika länge som i den offentliga.
@Cornu
Typiska socialistlösningen – när man inte kan lösa ett problem så ser man bara till att alla får det lika illa…