Förra året stod 38 länder för all nettoexport av olja, varav de tjugo största stod för 87% av exporten.
De fem största exportörerna står för över hälften av hela oljeexportmarknaden, ca 53%. Det handlar om Saudi-Arabien, Ryssland, Förenade Arabemiraten, Kuwait och Irak. Man kan fråga sig vad IS härjningar i Irak får för konsekvenser för landets oljeexport under 2014, men facit i statistiken får vi först om ett år.
Alla världens nettoexportörer av olja 2013. Mörka staplar är 2013, ljusa är 2012. Saudi-Arabien och Rysslands totala
dominans är tydlig. |
Av särskilt intresse för Sverige är att vår egen tredje största källa till svensk oljeimport, Danmark, halverade sin nettoexport under 2013. Med samma minskningstakt kommer Danmark inte nettoexportera olja alls 2015. Den olja vi kommer köpa från Danmark genom EU:s inre marknad kommer kräva att Danmark i sin tur köper olja någon annanstans. Danmarks oljeexport har nu kraschat med 88% från toppåret 2004 och är ett lysande exempel på både nationell peak oil och nationell peak oil exports.
Malaysia och Yemen slutade vara nettoexportörer av olja under 2013.
12 kommentarer
De flesta minskar exporten.
Ändå räcker det till!
USAs skifferboom påverkar balansen betydligt!
Allt är relativt som det är nu räcker det till för de som kan betala dagens oljepris. För de som inte har råd med det, räcker inte oljan till.
Funderat på att titta utanför pengabingen ibland? 🙂
Tillgång och efterfrågan är definitionsmässigt alltid i balans.
Efterfrågan är definierad som vilja och förmåga att betala.
Människor som t.ex. dör under en svältkatastrof efterfrågar inte mat då de saknar förmåga att betala det pris där jämvikten mellan tillgång och efterfrågan befinner sig…
Nja-svältkatastrofer inträffar väl främst pga otillräcklig marknad.
Det är varken brist på pengar eller mat som gör att de uppkommer utan brist på distribution och kommunikation.
Hörde om en Kenyan som kopplade ihop marknaden i östra och västra Kenya via en mobilapp för att utjämna obalanser mellan dessa bägge delar i Kenya.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
I Sverige försvann svälten när det för första gången gick snabbt och var billigt att flytta bulkvaror mellan landsändar med den ångmaskinsdrivna kustsjöfarten samt järnvägen.
Hitintills har det alltid funnits matöverskott någonstans i världen, under den industriella epoken det har bara blivit svält när det är brist på handel. Handeln går dock långsammare när de som svälter har lite att betala med. Oftast beror handelsbristen på politik med etnisk rensning, krig eller monumental inkompetens. I mikroskala i områden med svält finns det ofta folk som sitter på livsmedelslager i väntan på att det blir värre eller för att spekulera och sälja maten riktigt dyrt. För dem är inte kunder som är för fattiga att betala det höga priset efterfrågan.
Jag älskar marknadsekonomi men man skall tänka till när man använder ekonomiska modeller.
Jag skulle tro att IS härjningar kommer öka i takt med peak-oil.
Peak-oil extremismen kommer bli global.Eller peak Naturresurs extremism, oljan är dock det mest uppenbara.
Regimen i Fjollträsk kommer nog också att öka sina härjningar i Norrland i takt med att kraften och speciellt järnmalmen fördyras. Sedan ger dom upp och flyttar till Norrland och gör lämplig Norrlandsälv till landets södra gräns. Dom vet omedvetet att dom kan göra en reträtt.
Jo fast skillnaden är ju att Sverige lever på annat än naturresurser till skillnad mot i princip alla länder i MENA utan Israel. Där är det ju bara olja dom har ju inte investerat i något annat.
Saudiarabien storinvesterar i pilgrimsresor, det är ett smart sätt att tjäna pengar på religion.
Några "intressanta" korrelationer med råoljeexport till USA. Finns säkert någon som hittar en intelligent förklaring som kan hjälpa oss att förstå framtiden…
http://tylervigen.com/view_correlation?id=136
http://tylervigen.com/view_correlation?id=29457
http://tylervigen.com/view_correlation?id=31199
Tyler Vigen… 🙂
Cornu, jag efterlyser att du även skriver om "peak-sol-vind" energi!
Följande har skett i Spanien: den förra socialistiska regeringen, som körde den spanska ekonomin rakt in i kaklet, satsade enorma belopp av statsbudget på att bli bäst i klassen i Europa på "hållbar" och förnyelsebar energi. Facit 10 år senare: förluster för staten och skattebetalarna på 10.500 miljoner euro!!
Elpriset för konsumenterna har under samma period ökat med 70%. Enligt kraftindustrin i landet motsvarar den "nya" energin ca 5% av det totala behovet och skulle med lätthet istället kunna ersättas med vattenkraft eller gas. Det skulle spara staten ca 5 000 milj euro framöver och sänka elpriset mot kund med 10%. Dessa fakta borde presenteras för Åsa Romson & Co.