Nedan följer, ur minnet, de frågor som Konjunkturinstitutet ställde för sin insamling av hushållens ekonomiska konfidensindikator, inflationsförväntningar, detaljhandel och räntor.
Först skulle svarande person i hushållet slumpas.
Jag vill ställa frågorna till den person i hushållet, ålder 16 – 84 år, som härnäst fyller år.
Initialt började man med att identifiera typen av hushåll.
Hur gammal är du?
Bor ni i lägenhet eller villa? (Gård räknades som villa)
Hur många är ni i hushållet?
Hur många barn under 16 år finns i hushållet?
Vad är din huvudsakliga försörjning?
Är du egen företagare?
Vad är hushållets sammanlagda obeskattade årsinkomst, om ni vill svara på det? (Knivig fråga det där, när man har enskild firma. Frågan var specifikt obeskattad inkomst. Som enskild firma kan ju det bli lite missvisande, fast egenavgifterna ska ju räknas som en kostnad i företaget och inte en skatt, så …)
Därmed var identifieringen av typ av hushåll färdig. Därnäst gick man över på frågor om ekonomi och förväntningar. Ofta frågade man relaterat till ett år sedan och ett år framåt i tiden. Följdfrågor var ofta lite eller mycket, men inte för alla frågor. Exakt vilka som skulle anges som lite eller mycket, minns jag inte. En del frågor kan vara med och påverka olika branschindikatorer, i egenskap av att hushållen är kunder, även om man också intervjuar dessa branscher direkt. Som påtalat är frågorna jag skriver ut ungefärliga, exakt ordalydelse kan vara fel.
Är ditt hushålls ekonomi bättre eller sämre, eller lika idag jämfört för ett år sedan?
Tror du att ditt hushålls ekonomi är bättre, sämre eller lika om ett år jämfört med idag?
Hur bedömer du det svenska ekonomiska läget idag, positivt eller negativt?
Hur var det svenska ekonomiska läget för ett år sedan jämfört med idag, bättre eller sämre?
Hur tror du att det svenska ekonomiska läget är om ett år, jämfört med idag?
Har ditt hushåll större inkomster idag än för ett år sedan?
Tror du att ditt hushålls inkomster är större eller lägre om ett år?
Hur mycket tycker du att priserna stigit det senaste året? (Inflationsförväntningarna sätts i relation till hur man upplever att priserna stigit det senaste året, personlig inflation)
Hur mycket, i procent, tror du att priserna stiger det närmaste året?
Vilket av följande beskriver bäst ditt hushåll? Ni går back varje månad, ni går runt varje månad, ni visar överskott varje månad?
Hur mycket sparar ert hushåll varje månad, lite eller mycket? Till sparande räknas minskande av skulder. (Notera att man av pedagogiska skäl inte sade amortering, ett okänt ord för många…)
Sparar ni mer idag än för ett år sedan?
(Kommer ni spara mer om ett år jämfört med idag?) (Jag är inte säker på att denna följdfråga ställdes, men den är rimlig för att vaska ut om hushållet kommer konsumera mer eller mindre, tillsammans med ändringar i sparande och inkomster)
Hur mycket pengar lägger ni på köp av (kapitalvaror) idag? (Påverkar rimligtvis posten detaljhandel, förutom mikroindex och hushållsindex)
Kommer ni lägga mer eller mindre pengar på köp av kapitalvaror det närmaste året? (Sålla ut om ökat eller minskat konsumtionsutrymme kommer gå till diskretionär konsumtion eller levnadsomkostnader)
Kommer ni köpa en ny bostad det närmaste året? (Påverkar rimligtvis bygg- och anläggningsverksamhetsindex)
Kommer ni köpa en ny bil det närmaste året?
Kommer ni göra kostnadsmässigt omfattande renoveringar eller ombyggnader av bostaden det närmaste året? (Påverkar rimligtvis bygg- och anläggningsverksamhetsindex)
Idag är den rörliga bolåneräntan 2.7%. Vad tror du att den rörliga bolåneräntan är om ett år? (Mitt höftande svar 3.0% – notera att man alltså inte frågar om styrränta, utan specifikt om hushållens bolåneränta, och avser oprutad ränta)
Vad tror du den rörliga bolåneräntan är om två år? (Mitt höftande svar 3.5%)
Vad tror du den rörliga bolåneräntan är om fem år? (Mitt höftande svar 4.5% – är dock rejält osäker, beror på hur man hanterar kraschen i bostadsbubblan, som bör ha påbörjats innan dess.)
Vad är ditt hushålls bolåneränta? (Detta används rimligtvis för att normera förväntningarna)
Tror du att du kommer vara arbetslös om ett år?
Mycket möjligt att jag glömt några frågor, men enkäten skulle vid initial förfrågan bara ta 4 – 5 minuter enligt intervjuaren.
Själva barometerindikatorn, som mina svar blir en del av hittar ni här.
12 kommentarer
Jag undrar lite hur bra en sådan där indikator fungerar.
Majoriteten av de jag känner i åldern 16-84 år skulle ha svårt att svara vettigt på de frågorna. För många företagare passar inte heller frågorna alls (som du påpekar). Och för den som inte har lån är räntefrågorna helt ointressanta och de kan svara hur fel som helst.
De frågar rimligtvis tusentalet respondenter, och jämför förändringar. Om folk generellt inte har en aning, så får man ändå fram förändringar i "inte en aning".
Sedan ska du betänka att det finns flödesscheman för enkäten. Svarar man "lägenhet" får man nog följdfrågan "bostadsrätt eller hyresrätt", vilket isolerar ner vilka som kan tänkas veta ngt om räntan. Endast 2% av hushållen är som bekant utan skulder på sin bostad, och det kommer fram vid "vad har du för bolåneränta idag".
Därtill presenterade det sig "Hej, jag heter N NN och ringer från undersökningsföretaget CME på uppdrag av Konjunkturinstitutet, som undersöker hushållens syn på det ekonoimska läget. Vill ni svara på frågor om det ekonomiska läget generellt och för ert hushåll (etc)?"
Den som inte är intresserad av ekonomi har goda chanser att säga nej där.
Förvisso. Om folk vägrar svara så sjunker väl tillförlitligheten rätt hårt. Men som du säger så är det skillnaden i ingen aning man mäter. 😉
Tid/Information är som bekant pengar – fick du någon form av ersättning?
Statistik är ett fantastiskt verktyg för samhällsplanering med fler allmännyttiga ändamål. Tyvärr finns det undersökningsföretag som missbrukar statistik för att tjäna pengar. Den första frågan man ska ställa sig själv när man blir uppringd är ifall man har någon intressegemenskap med beställaren. Är det så tycker jag att man ska svara ärligt. Har man inte det så anpassar man lämpligen svaren för att bidra till att skapa en bild som gynnar ens egna intressen. Huvudexemplet där är att om man får frågan från en leverantör om priset så ska man alltid svara att priset är för högt. Ibland får man ersättning för att svara men mitt tips är att vänta med att svara; ofta kan man då få en liten bonus i förhållande till det första budet.
/Miljöpartist i grön, statistiker
@Miljöpartist i grönt
Varför är det att missbruka statistik ifall man använder den för att tjäna pengar?
En sak man bör ha i åtanke när det gäller statistik (som de som beskyller statistik för att vara yttersta formen av lögn) är att den gör skattningar av det som den gör skattningar av och inget annat. Statistiken är i detta fall skattning av vad folk i allmänhet svarar på givna frågor och det kan skilja på vad folk i allmänhet tycker i frågorna (sen presenteras den ibland med cherrypickarens glasögon, men det gäller ju egentligen all form av fakta).
Tillägg: sen kan man givetvis göra statistik mellan skattningarna i en statistisk undersökning mot någon mer intressant variabel (t.ex. som hur många som svarar att de skall rösta på det röda partiet förhåller sig till hur många som verkligen röstar på det) och kan därmed göra en skattning/prognos av något man är intresserad av.
Förvånar mig att du inte spelar in samtal.
Finns, som du givetvis vet, billiga och helt ok prylar för dylikt.
Ävenledes mycket förvånad att du läcker information till förste bäste som ringer dig och ställer frågor,
och du ger svar på,
vilket du normalt tycks avsky att någon genom öppna källor kan tänkas få kännedom om.
Ja, människan är underlig…
Var har jag skrivit att jag inte spelar in alla samtal? Jag skriver aldrig något om mina egna säkerhetsarrangemang.
🙂
lite prettovarning på den
Nedan följer " ur minnet", skrev du.
Låter liksom inte taget från ett minne utanför dig själv.
Läste jag fel?