Medan jag just nu, 18:00, drar igång min föreläsning i Mölndal så kan jag passa på att meddela att jag även föreläser i Herrljunga nästa vecka, som en del av Sjuhärads framtidsvecka.
Mer om framtidsveckan kan man läsa hos t ex Alingsås Tidning eller Knallebladet. Komplett program för kommunerna i Sjuhärad hittar ni här.
Min föreläsning Slutet på oljesamhället är på tisdagen den 25:e mars klockan 18:30 – ca 21:00 i Kunskapskällans Aula i Herrljunga. Omställning Herrljunga är arrangör och det blir en avsevärt längre föreläsning än den jag håller ikväll. Fokus kommer också ligga mer på boendet och bebyggelse än jag brukar ta upp – det blir alltså peak oils konsekvenser för statsplanering, byggande, boende och relaterade ämnen.
Förhoppningsvis blir det även en föreläsning i Stockholmsområdet senare i vår, men beslut saknas där än så länge.
5 kommentarer
För oss som inte bor i området – kommer du att publicera föredraget på nätet? Eller kan man köpa en länk?
Föreläsningen i Mölndal var mycket bra, lärorik och tänkvärd. Man önskar att svensken i gemen skulle intressera sig mer inför de utmaningar samhället står inför. Den som har möjlighet att ta sig till Herrljunga den 25.e Mars för nästa föredrag rekommenderas göra så.
En inspelning den 25:e kanske?
Wilderäng presenterar en imponerande mängd data, diagram och kurvor som visar oljeperiodens slut vid ca 2030. De olje-exportörer som levererar till Sverige har inget att exportera redan om några år.
Men marknaden borde ju veta det som Wilderäng vet och priset på olja och gas borde stiga mycket mer pga brist?
Det kan ju vara så att Wilderäng i sina prognoser förbiser att behovet av fossila bränslen har minskat. Att produktionen har minskat kan ju helt enkelt vara att behovet minskat. Ta tex Vattenfall investering i tyska kolkraftverk; de rev 70-tals verken och byggde nytt. Resultatet blev färre verk men dubbel effekt och 6 gånger högre verkningsgrad (40% mot knappt 7%). Man kan inte bortse från den höga effektiviseringen av energisystemen och den starka tekniska utvecklingen sen 70-talet.
Man hör ofta kommentarer om kärnkraft i dessa sammanhang. Men kom ihåg att nybyggda kärnkraftverk är nåt helt annat än de som är i drift idag i Sverige. Med nya verk skulle vi kunna återanvända befintligt kärnavfall och inte behöva bryta ett enda kilo uran och samtidigt minska avfallslagringen från 100 000-tals år till några få 100.
Det Du anför om "moderna kärnkraftverk" gäller de s.k. generation 4 reaktorerna. Den tekniken är väldigt lovande men finns ingalunda tillgänglig idag. De första generation 4 reaktorerna kommer i bästa fall att starta kring 2021-2023 och de är då närmast av exprimentkaraktär. Med väldigt optimistiska antaganden kan generation 4 reaktorer – och därmed de fantastiska egenskaper Du skriver om – börja kommersialiseras efter 2030. Tyvärr!