Detta inlägg är sponsrat av Preppad.nu – det oväntade gynnar den förberedde.
SMHI slår stort på trumman om behovet av sin existens och har nu uppfunnit en meta-varning, varning för att de kan komma att varna om oväder (PDF). Göteborgsområdet förväntas träffas av en storm med orkanbyar på upp till 40 m/s (Schibsted/SvD, Stampen/GP) och det pratas om värsta stormen sedan Gudrun eller Per.
Nu ska man dock komma ihåg en del saker. Sedan SMHI missade att varna tillräckligt för Gudrun har de blivit lite överambitiösa. I vår informationsglobaliserade värld finns det ju andra åsikter och prognoser man kan ta del av och SMHI:s skattepengdiande blir allt mindre relevant. I praktiken kan man ignorera SMHI:s kategori 1-varningar och endast några få procent av deras kategori 2-varningar blir det något av. Men försiktighetsprincipen gör förstås att man måste förbereda sig för kategori 2 eller värre.
Som kontrast har man i Storbritannien bara utlyst en motsvarande kategori 1-varning, en gul varning om be aware och inte en kategori 2 med be prepared (Public Service/BBC). Ändå talas det om den värsta stormen sedan stormen 1987. Detta visar dock i sammanhanget att stormar kan bli kraftigare över Nordsjön, då vare sig Gudrun (lördag – söndag 8-9 januari 2005) eller Per (söndagen 14 januari 2007) finns i britternas minne. Tillägg: Brittiska Met Office har nu höjt varningsnivån till “amber” och “be prepared” och stormen, som på brittiska öarna får namnet St Jude, motsvarar nu en svensk kategori 2. (Public Service/BBC)
Hur är det då med om måndagkvällens storm eller orkan blir lika samhällsfarlig som Per eller Gudrun? Sannolikt inte. Gudrun gav 700 000 strömlösa och Per 400 000. Den känsligaste och mest exponerade monokulturella granskogen har redan fällts, och den som finns kvar har inte hunnit växa sig känslig än. Sådant tar decennier. Men framför allt så har elbolagen tagit sin uppgift på allvar.
Via lagstiftning om dryga böter för icke fungerande elförsörjning har man fått elbolagen att flytta ner transformatorer på marken, gräva ner kablar och röja ledningsgator ordentligt. Elbolagen såg också att Gudrun och Per blev mycket dyra för bolagen, alldeles utan straffande lagstiftning och har på eget initiativ tagit samhällsansvar. Det är osannolikt att man ens når lika många strömlösa som efter Per, ens om vi får en Gudrun-kraftig storm.
Några sådana sanktioner existerar dock inte mot telekommunikationerna, som är lika känsliga idag som då. Rent av känsligare.
I januari 2005 hade socialistregimen Persson just beslutat om den sk strategiska blackouten 2004, men Försvarsmakten hade inte avvecklats fullt ut än. Utrustning fanns kvar och anställda och värnpliktiga hade inte fått gå än. Det fanns 1000-tals reservkraftsgeneratorer, tankbilar mm i det svenska försvaret och civilförsvaret hade precis lagts ner. Kort sagt hade vi kapacitet att ordna reservkraft, även åt basstationer och telestationer. Enligt uppgift tror kommunerna än idag att det bara är att ringa närmaste regemente, så får man generatorer till reservkraft. Men idag har försvaret knappt generatorer nog för insats utomlands, där för övrigt överskottet av generatorer kan förmodas finnas idag – och lämnas när vi överger t ex Afghanistan eller Kosovo – för dyrt att frakta hem dem igen.
Så på nedsidan hittar vi att resterna av totalförsvaret och invasionsförsvaret inte finns att tillgå idag. Även hemvärnet har bantats kraftigt sedan den strategiska blackouten. Kort sagt finns det inte resurser för att hantera en större kris likt Gudrun idag.
Andra försvårande faktorer med måndagens eventuella storm eller orkan är att det är oktober. Marken är dyblöt av regnande och på sina håll (varmare klimatzoner, främst längst våra mest vindexponerade kuster i Västsverige och Skåne) har lövträden kvar löv och agerar vindfång. Gudrun och Per drabbade inte lövträden, då de var kala i januari. Vi kan alltså vänta oss att lövträd faller i lite större utsträckning än om stormen kommit senare under vintern.
Ansvaret att förbereda och hantera ditt hushåll under en storm eller orkan och eventuellt strömavbrott faller helt på dig.
Nu kommer antagligen strömmen inte brytas för speciellt många i våra större tätorter, som Göteborg, utan det är mest på mindre orter och på landsbygden som strömmen går. Men ett sådant här tillfälle är utmärkt för att se över hushållets krisberedskap.
Bor man i en större tätort ska man åtminstone säkra allt som annars kan flyga runt. Idag söndag är alltså ett utmärkt tillfälle att höststäda trädgården eller balkongen.
Nödlager av vatten.
Och lite flytande bröd. |
Går strömmen försvinner antagligen dricksvattnet inom några dygn, åtminstone i Stockholm. Dock kan man förmoda att reservkraft till vattenförsörjningen är prioriterad, men i exempelvis Stockholm behöver man ett 70-tal fungerande reservkraftverk för att driva alla pumpstationer. Till det kommer enskilda högre eller högt belägna byggnaders egna pumpar. Nu kommer inte Stockholm drabbas av stormen, men det är ett exempel. Men man bör oavsett ha dunkar med vatten både på lager och redo, speciellt om man har egen vattenförsörjning, som omgående försvinner vid strömavbrott.
Uppvärmning är ett mindre problem så här års, men kan vara svårt att lösa för den som bor i lägenhet. Samtidigt är tumregeln att ett IKEA-värmeljus ger 100 W i effekt. Det är alltså fullt möjligt att hålla värmen genom ett antal värmeljus på en tallrik på bordet. Se upp om ni har barn eller husdjur. Bättre att frysa än att elda upp lägenheten.
Se till att det finns laddade batterier och håll era mobiltelefoner och iPrylar fullt laddade. Vi som har seriösare reservkraft ser över den och gör funktionstest.
Som klubben Civilförsvarsförbundet påtalar i den risk- och sårbarhetsanalys man som hushåll kan göra, så är det för sent att handla mat när strömmen har gått. Man ska förbereda sig innan. I en del butiker kan kontanter fungera även vid strömavbrott, men inte alla – alla butiker har inte prismärkt sina varor och kassörskorna vet helt enkelt inte vad saker kostar. Än mindre har de rutiner för att hantera manuellt arbete i kassan.
Det enklaste sättet att förbereda sig är förstås att ha ett nödförråd med mat. För normala sannolika kriser likt en storm behöver det inte vara speciellt stort. Fördel med frystorkat är att det är lättlagat. Allt man behöver göra är koka vatten, vilket också minimerar diskbehovet. Ett problem man annars snabbt kan få vid strömavbrott är att hygien och trivsel blir lidande. Att diska utan varmvatten i mörkret är onödigt komplicerat och minimerar man behovet av disk har man vunnit mycket. Dessutom är frystorkat lätt att ta med sig och de behållare som Preppad.nu levererar sin mat i gör att nödprovianten har en hållbarhet på 25 år. Men glöm inte vattenfiltret för att säkerställa tillgång till smittofritt vatten.
Andra banala saker i sammanhanget är att man lika gärna kan sköta om hushållet innan stormen. Diska, städa och tvätta. Att gå in i ett längre strömavbrott samtidigt som man inte har rena kläder och huset är ostädat, med ett kök överfullt av disk är onödigt. Det ska vara gott att krisa, så glöm inte de banala sysslorna.
Bete även i oktober. Grönt under
ormbunkarna. |
Vi som har djur behöver förstås göra lite mer. Även om fåren fortfarande betar fritt, med alla sammanhängande hagar öppnade så de kan återvända till det lagstadgade vindskyddet (hus med tre väggar) de måste ha från oktober till mars, så är det onödigt att de fastnar ute i stormen, dessutom på fel sida berget. Så de kommer plockas hem till vinterhagen och få det första vinterfodret, så de kan spendera hela stormen i skydd, istället för att behöva ut på födosök.
Därtill kanske man ska överväga att sluta jobbet tidigt på måndag, innan stormen slår till mot Västkusten och Skåne, och om möjligt förbereda distansarbete på tisdagen. Glöm inte heller att tanka bilen – när strömmen går slutar även tankstationerna att fungera. Här har vi en försvårande omständighet. Gudrun och Per inträffade bägge på en helg, medan denna eventuella storm alltså sker på en vardag och i högre utsträckning kan drabba folks resor till jobbet.
Men i slutändan åtestår att se om SMHI inte ännu en gång ropat stormen kommer för att motivera sin egen existens. Norska YR pratar t ex om 14 m/s för Göteborg och inte SMHI:s 40 33 m/s. Jag tar det säkra för det osäkra och laddar batterierna. Och plockar fram och gör funktionskontroll på motorsågen om vägen behöver röjas.
Detta inlägg är sponsrat av Preppad.nu – det oväntade gynnar den förberedde. Se även tidigare test av maten.
Tillägg: SMHI precis nu officiellt ut med en kategori 2-varning för Skagerack och Kattegatt. Då man varnar 24 timmar i förväg lär det komma en kategori 2-varning för Västkusten och eventuellt Skåne, Småland och Västsverige senare under söndagen. Norska YR har inte ens styv kuling i sin prognos utan har en prognos om sk frisk vind eller hård bris.
Tillägg 2: SMHI utfärdar nu en klass 2-varning för hela västra Sverige, undantaget Dalsland. Omfattas gör Bohuslän, Halland, Västra Götalands län, undantaget Dalsland, hela Skåne, västra Jönköpingslän, västra Kronobergs län samt Öland och Gotland. The Shit alltså. Normalt brukar klass 2-varningar bara omfatta ett enskilt område, så SMHI anser att detta kommer bli en mycket omfattande storm. Håll i hatten.
20 kommentarer
Telekommunikationen är väl lite mindre känslig för den som har mobil?
Eller GSM puck till datorn?
Mobilnäten är känsligare än det fasta telenätet.
Telestationerna har batteridrift för generellt minst ett dygn. Mobilnätens basstationer har minuter eller timmars backup och med 10 000-tals basstationer, varav tusentals, eller åtminstone hundratals, i drabbat område så finns det inte reservkraftaggregat till mer än en handfull.
Du förstår, även mobilnätens basstationer är beroende av något som kallas strömförsörjning.
Hur många basstationer jfrt med antalet abonnenter?
Hur når man telestationerna om ledningen rasat?
I sth på vissa gator finns en station i varje gathörn, frekvenserna räcker inte till utan måste återvinnas nån km bort.
Var det inte Telia som förlorade anbudsprocessen då dom BARA skulle bygga 10-tusen stationer?
Finns det tre nät?
Alltså runt 30-tusen antenner.
Att du ogillar socialism är uppenbart. Gemensamt försvar verkar du gilla dock. Vilka verksamheter tycker DU att staten eller det gemensamma ska stå för?
Det spelar ingen roll vad jag tycker. Folk hittar på vad jag har för åsikter ändå.
Ett värmeljus ger inte mer än ca 30 – 35 watt. Jag har beräknat effekten och jämfört 12 olika sorter.
http://rolerix.wordpress.com/varmeljuskaminer/test-av-varmeljus/
Man ska inte ställa värmeljus tätt ihop på en tallrik. Risken är mycket stor att de övertänder och kan vålla en eldsvåda. Jag har tagit fram en värmeljuskamin som man kan värma mat och vatten på.
http://www.roleri.se/?page_id=311
Överföringen till uppvärmning av vattnet är säkert bara 30-35% effektiv, speciellt som du hela tiden har spillvärme från det allt varmare vattnet. Du måste också räkna på uppvärmningen av vattenbehållaren, som också drar energi. För uppvärmning av ett rum kommer ett värmeljus fortfarande ge 100 W.
Klickbar länk till värmeljuskaminen. Utmärkt produkt ser det ut som. http://www.roleri.se/?page_id=311
Nej, ett värmeljus ger inte 100 watt, kan beräknas enligt följande:
Värmevärdet för paraffin är 46 kJ/g. Om den förbrukade vikten är 12 gram och brinntiden 4 timmar blir effekten ca 38 watt enligt följande:
Energin: 12 g x 46 kJ/g = 552 kJ
Effekten: 552 kJ / (4 x 3600 s) x 1000 = 38,3 J/s eller watt
Utan att kontrollera dina siffror så lägger jag mig. Inget slår matte.
Verkar som en ganska udda nischprodukt. Många har nog redan fonduegryta eller triangiakök vilket borde fungera lika bra om man vill koka mat. Möjligen är värmeljus bättre på brinntid.
Jag hade några år efter ett långt samtal med en ledande officer under första insatserna efter Gudrun. Några kvällar innan samtalet hade jag i bilen hört ett långt mycket bra radioprogram om Gudrun och hunnit fundera lite på det hela så jag fick ut mycket av samtalet.
Alla reservelverk som fanns inom försvaret plockades fram ur mobföråden och nyttjades för basstationer mackar och annat. Det tog tid att få fram bränsle till de flesta basstationer pga alla fällda träd. I många fall fick värnpliktiga och stamanställda släpa dunkar långa sträckor genom oländig terräng med bröten av träd.
För 14 dagar sedan fällde en skicklig arborist en halvdöd mycket stor tall nära mitt hus. Han berättade att han efter Gudrun var med och sprängde bort hindrande träd på stambanan. Sprängning var snabbare än att såga.
Givetvis sågades de flesta träd som hindrade på vägar först och därefter längs el och teleledningar. Säkert finns gott om motorsågar idag också men organisation för att få ut mat bränsle avlösning och främst prioritering är alldeles säkert mer bristfällig.
Ska följa utvecklingen mer denna gång.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tack, mycket intressant.
Blir även mkt intressant om vi skulle få en "Gudrun" den här gången, men utan horder av kraftverk i mobförråden…
Det finns gott om motorsågar, men inte så många användare som har kompetens att röja stormfälld skog. Att ta hand om ett enstaka träd är inte så svårt om man vet vad man gör, men att ge sig in i brötar är livsfarligt. Det var därför man kapade en del träd medelst sprängning, inte för att det skulle gå snabbare än med motorsåg.
Håller med dig Dan i alla normalfall. Trädet hemma var speciellt som halvdött och alldeles för nära huset, så det var för avancerat för mig. Arboristen jag hade hemma är mycket duktig men ringde ändå sin flickvän innan han tog itu med trädet och som jag tolkade honom var det sprängning i stor skala längs järnvägen och i princip ingen sågning. När jag gjorde lumpen lindade vi pentylstubin runt små träd och den sprängs nära 20 ggr ljudhastigheten vilket inte bara fällde träden utan sände upp små granar som raketer högt över de större trätopparna. Kanske nyttjade röjarna detta flygfenomen för att också snabbt sända trädresterna åt sidan för efter trädröjarna kom de som tog hand om elen.
Säkert kapade en del röjare med såg även längs järnvägen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
När det blev strömlöst under Gudrun, Per och lill-Per så var det fullt möjligt för butikerna att sälja mot kontanter men i och med nya kassalagen så krävs det att butiken har ett fungerande kassaregister och kan erbjuda kvitto från detta kassaregister. Erbjuder butiken inte kvitto bryter de mot reglerna, riskerar 10-tusentals kronor i böter och kanske värre, extrakontroller 5 år bakåt samt de kommande åren från Skatteverket.
Vill butikerna kunna sälja så måste de alltså ha UPS eller liknande för att driva kassasystemet. Har man en centraliserad kontrollbox så krävs även internetförbindelse och då ligger bollen inte riktigt hos en själv som butiksägare om man ska kunna sälja.
Antal butiker med UPS för mer än några tiotals minuter är nog lätträknade om de går att hitta. De som har UPS:en kopplad till mer än datorn (kassalådam kvittoskrivare och kunddisplay) är ännu färre.
Kravet finns inte hos torghandlare ännu så det man får göra är att gå till torget och handla men hur många handlare kommer finnas där om det är storm?
– Det är fullt kaos nu, med strömavbrottet blir inga pizzor gjorda.
En av kommentarerna till artikeln ovan:
"Ojdå får förlossningen mycket att göra i Juni/Juli
Strömavbrott denna tiden, totalt livsfarligt"
Och här sitter jag utan fungerande mobiltelefon innan stormen anlänt, fy skam.
Angående inlägget – kan förstå att det blir lite tröttsamt att höra larmet gå i onödan efter ett tag, men det har tjänat sitt syfte, rent överlevnadsmässigt. Att ropa "Vargen kommer!" för säkerhetsskull är helt enkelt något vi människor bär på, tack vare våra överlevande förfäder.
Myndigheter, företag, organisationer… Varför dessa betraktas som något annat än interaktioner mellan människor, och därmed har vårt evolutionära arv i grunden, förstår jag inte?
Detta är mer en allmän frågeställning än riktad kritik.
Ta väl hand om samhället, oavsett om det stormar eller inte.
Och där tog koffein-ruset slut.