Försvarsmaktens incidentberedskap fick jobba hektiskt under den ryska övningen Zapad 2013. Enbart incidentroten med JAS 39 Gripen fick rycka ut hela 70 gånger under och inför övningen och de flygande luftstridsledningsplanen av ASC 890-typ flög 20 gånger sedan den 1:a augusti till idag. Detta innebar en ökning av antalet flygningar för incidentberedskapen med ca 40%. Svenskt territorium ska inte ha kränkts.
Normalbilden över Östersjön är alltså ca 25 insatser med den flygande incidentberedskapen i månaden, eller ungefär en om dagen. Den svenska flygande incidentberedskapen har nu “mer beredskap än i våras”, dvs mer än de åtta timmar kontorstid som SVT avslöjade, men man vill inte gå in på hur mycket. Detta sägs vara en redan inplanerad och ordinarie ökning av incidentberedskapen på grund av ökad aktivitet över Östersjön och hade inte specifikt något med Zapad 2013 att göra.
Bland annat identifierade svenska flygförare visuellt minst ett flygföretag med fem av det toppmoderna nya långräckviddiga attackflygplanet Su-34 Fullback/Hellduck. Att dessa användes av Ryssland över Östersjön bekräftades alltså av Försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Anders Silwer på dagens presskonferens på Högkvarteret på Lidingövägen.
Generallöjtnant Anders Silwer under dagens presskonferens. |
Sverige hade även ute korvetter och ubåtar som verkade långt ner i den sk Grytan, dvs sydöstra Östersjön utanför Kaliningrad.
Enligt Anders Silwer följde övningen Zapad 2013 trenden med ökad och mer komplex förmåga i de ryska övningarna. Bland annat uppträder och verkar de ryska styrkorna nu även nattetid, vilket man inte ska ha gjort under Zapad 2009 och Ladoga 2009. Insatschefen var också mycket tveksam till den officiella linjen att Ryssland och Vitryssland övade mot terrorister, för vilket man inte behöver strategiska ubåtar utanför Kolahalvön, sjömålsrobotar eller ballistiska robotar. Silwer gick rent av så långt som att han sade att Ryssland i verkligheten verkade öva “ett annat scenario”. Samtidigt påtalade han att precisionsvapen som Iskandersystemen förstås kan användas mot terrorister.
Man får dock förutsätta väldigt specifika omständigheter för att sätta in så kraftiga ballistiska robotsystem mot terrorister.
Genom att dela upp övningen i en vitrysk del och en rysk del i Kaliningrad kunde Ryssland smita under Wienkonventionens plikt att ta emot observatörer, även om grannländerna bjöds in, och Danmark även hade officerare på plats som observatörer i Kaliningrad. Försvarsmakten ville inte räkna in beredskapsövningen för inrikestrupperna i det ryska västra militärområdet i Zapad 2013, då miloövningarna roterar normalt och det var det västra militärområdets tur. Att den sammanföll med Zapad 2013 och flottövningen utanför Kolahalvön presenterades som en slump. Man medgav ändå att Zapad 2013 och flottövningen omfattade åtminstone 50 000 man.
Sverige har för avsikt att ingå som möjlig komponent i NRF, Nato Reaction Force, och har redan full interoperabilitet och kapacitet inom flygvapnet och marinen. Beslut om skarpt deltagande förblir förstås en politisk fråga, men man ska alltså börja samöva för att till fullo kunna integreras, exempelvis om vi måste svara upp mot våra politikers solidaritetsdeklaration med våra grannländer. Man planerar att ingå i NRF i mindre omfattning nästa år och i större omfattning 2015. Än så länge kan endast smala sektorer inom markstridskrafterna deltaga och mer samövning och samordning krävs.
Man redogjorde också för Försvarsmaktens aktivitet under och inför president Obamas besök i Stockholm. Viktiga erfarenheter gjordes i samarbetet med polisen, som fungerade bra. Bland annat genomförde Ingenjörsregementet bombsök på Arlanda, inklusive i terrängen. Två JAS 39 Gripen stod i ständig beredskap på Ärna utanför Uppsala, förutom ordinarie incidentrote i Ronneby och helikopter 16 Blackhawk stod hela tiden redo på Bromma för att assistera polisens operatörer med transport, förutom ordinare hkp 15 Augusta på Malmen utanför Linköping. Luftvärnet deltog endast med radar, för att ge en förstärkt och komplett lägesbild över de avlysta områdena över Stockholm.
Och ja, det tar tydligen fyra år att bygga ett stridsvagnsförråd på Gotland, trots att skyddsobjekt inte omfattas av bygglov eller kommunal administration. Vilket kan tas som ett kvitto på hur lång tid det kommer ta för svenskt försvar att eventuellt återuppbygga högst begränsad närvaro och förmåga efter den strategiska blackouten sedan 2004.
Ni läsare som de senaste veckorna och månaderna rapporterat in om omfattande och frekventa flygningar med svenskt stridsflyg har alltså inte inbillat er. Aktiviteten var alltså 40% högre än normal.
3 kommentarer
Även botten är en grund att stå på! Svensk försvarsförmåga har ett enormt återtagandebehov, det är lätt att rasera det som under lång tid byggts upp. Viktiga orter och områden har övergetts och totalförsvarstanken har också tynat bort. En allt större uppgivenhet breder ut sig på alla nivåer inom FM, och politikernas prat om satsningar och ökad förmåga känns verklighetsfrämmande.
Det ska bli intressant att se om försvarspolitiken får något större genomslag i kommande valrörelsen inför "supervalåret" 2014.
Glöm ej heller att Zapad erbjuder en fantastisk möjlighet att faktiskt spana och samla "data" kring t ex nya flygplanstyper. Så det vore ju direkt korkat att inte ha så mycket som möjligt i luften för insamling. Resultatet är ju sedan hårdvaluta i byteshandeln med andra länder, typ längre västerut…
Helt otroligt att detta svar om incidentberedskapen accepteras, alltså att man inte vill svara på omfattningen av beredskapen. Alla andra svar än det självklara: 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året, borde leda till omedelbart avskedande av de ansvariga p.g.a. grovt tjänstefel.