Hur kommer det sig att Telia rycker kopparkablarna på landsbygden, även från bredbandsabonnenter, medan elnätbolagen tvärt om investerar i elnäten på landet och kraftigt moderniserat med markbaserade transformatorer och nedgrävda kablar? Ingen skulle tänka tanken på att klippa elförsörjningen till någon med hänvisning till att det är för dyrt att reparera.
Svaret är enkelt. Det finns lagkrav, med tydliga sanktioner, på att elbolagen ska se till att Sveriges hushåll och företag inom deras områden har tillgång till ström. Det utgår rent av med tiden rätt saftiga dygnsböter om strömmen är bruten.
Det vore mycket enkelt att införa motsvarande lagstiftning för telenätbolagen – om en kund får sin telekabel bruten, så ska t ex 1000:- SEK per dygn utgå i böter tills vidare.
Politikerna är dock inte intresserade av att genomföra sådan lagstiftning.
Elnätbolagen drabbas av så omfattande böter vid varaktiga strömavbrott att de kommit fram till att det lönsammaste är att minska risken för strömavbrott genom att sköta om och förbättra sina elnät. Telia ger bara fingret åt kunderna och rycker kabeln om den går sönder.
Trådbaserat bredband bör vara samma rättighet som fungerande strömförsörjning.
23 kommentarer
Ja det är väl egentligen självklart måste jag väl säga.
Vattenfall var väldigt lyhörda för våra önskemål, när ledningarna grävdes ner och blanktrådarna försvann, allt sköttes väldigt bra och alla blev nöjda utom hackspetten som saknar sin stolpe. Det hade säkert gått bra att ordna teleledningar på samma sätt om man vill.
Framförallt kunde man ju hoppats på lite bättre samordning. Om nu vattenfall som ju är ett statligt bolag är där och gräver så kunde väl det andra statliga bolaget Telia också tryckt ner lite fiber när de ändå håller på. Att gräva hålet är väl just det som kostar mest.
Men det är ju såklart helt omöjligt när det är viktigare med fri konkurens än en fungerande samhällsapparat. Vi kan ju trots allt få en 100mbit linje för en hundring i månaden på sina håll i utbyte mot att man monterar ned landsbygden.
Jo, men det är fanimig inte gratis. Jag vill minnas att jag diskuterade nedgrävning av kraftkablar med Vattenfall, men jag minns inte exakt vad de ville ha betalt. De hävdade i alla fall kostnader som uppgick till miljontals kronor per kilometer.
Men jag håller med dig om idiotin i att leverantörer gräver varsitt dike, rent teoretiskt hade det kanske räckt med ett tomrör med dragtråd för att i ett senare skede stoppa ner telekabel i samma dike om det passar.
Åtminstone borde de ha lagt ner rör som man kan skjuta in fiber i senare. Fast det kanske de gjorde. Det kanske ligger ett rör där som går att återanvända.
Men Ben, du nämner norge. Jag bor i Oslo pch här gräver de upp samma jävla gator hela tiden utan att dra en endaste fibertråd.
Wallenbergarna (genom bolaget Broadnet) är de som i princip fixar fiber-utbyggningen genom att låta privata företag bekosta det hela genom att skriva långa avtal. Där man fått ner grundbitarna går erbjudandet vidare till privatpersoner.
En kamrat sålde dessa fiberlösningen under en period så kom fram till att om jag skulle få fiber indraget hem skulle månadskostanden ligga på runt 7-10000 i ett minst 5 årigt bundet abbonemang så det kostar ju en slant att bygga ut.
Här finns alltså noll och inget samarbete heller mellan de som gräver i gator och mark.
Bor lite utanför (i en "billig" hyreslägenhet i ett mycket exklusivt område), ca 4-5 km från centrum och kan stoltsera med max 3mbit pga den dåliga infrastrukturen.
Det borde ju vara mer eller mindre dödsstraff på att inte lägga ner kanalisation för fiber när man gräver ned någon form av kabel, oavsett vad syftet med kabeln är. Någon gång kan den komma till nytta.
Helt korrekt angående elnätet.
Man undrar lite hur de länder som brukar framhållas som föregångsländer angående landsbygdspolitik (dvs Schweiz och Norge) agerar i denna fråga? Kanske den där 300%-iga importtullen på ost går direkt till att tatta telekabel upp till fäbodar i Lofoten?
Jag har skrivit en B-uppsats om.bredbandsutbyggnaden i glesbygd. Det är en rätt tråkigt historia. Inte minst för att varje svensk har enligt uppgift via staten betalat ca 4500 kr för att vi ska få bredband i Sverige men ändå så ger det effekten av klippning och dålig täckning.
Jag kom i kontakt med Finlands strategi när jag arbetade med den uppsatsen.
Den kan sammanfattas väl på deras Kommunikationsministeriums sida.
http://www.lvm.fi/web/sv/bredband
De har tänkt sig att det skall vara en rättighet sen flera år tillbaka.
Lagstiftning… låter sådär lagom fräscht.
Sluta titta på teve så löser det sig med datamängden och du kan vara fri och trådobunden.
Eller ocksåp betalar de som förbrukar tjänsten vad den ksotar, ifall det är värt det. Om det inte är värt det, så ska det naturligtvis inte leveras, det vore ju att förstöra välstånd i samhället att omvandla mer värdefulla resurser till mindre värdefulla tjänster. Det vore mycket mer sympatiskt än att hota med våld för att kunna snylta på andra som en parasit.
En del tjänster är bara värdefulla därför att de når alla, t ex telekommunikationer, vägar etc.
Hela fucking internet var ett statligt projekt. Som föll ganska väl ut, kan man väl påstå.
Men TILLGÅNGEN till det ska så klart bara vara privat. Liberal logik.
Det borde också vara ett krav att när man lägger ner elkablar i mark, samtidigt har krav på sig att lägga ner tomrör för framtida fiber. Jag har exempel på när Lerum Energi lagt ner elkabel i mark, men inte samordnat med fiberutbyggnad – "vi frågade Telia med de var inte intresserade" blev svaret. Kommunal kapitalförstöring på medborgarnas bekostnad.
Återigen framför jag min åsikt att vi bör separera den myndighet eller företag som äger infrastrukturen från Felia, samt göra det till en rättighet att ha minst 1mbit/minuten enda fram till hemmet.
Förövrigt borde inbyggarna i Matstorp ha fått köpa kabeln som anknöt dom till det nationella nätet!
1 Mbit per minut är 128 Kb/60 = 2.3 Kilobyte per sekund. Det uppnår man lätt med ett gammalt 33.6 modem. :p
jag skrev i och för sig också minst innan den föreslagna bitrejten^^
”Trådbaserat bredband bör vara samma rättighet som fungerande strömförsörjning.”
+0,9
(Det blev poängavdrag för tangentföringen. Intensiteten i nedslagen är ojämn.)
Det fanns en tid då människan inte kunde vara människa utan tillgång till eld. Idag har elden ersatts av internet. Vad skiljer ett gutefår från en människa? Internet.
Det kanske är olyckligt att bolaget som betalar för att underhålla stolpar även tjänar pengar på att sälja mer kortlivade trådlösa enheter.
(speciellt när ni på landet får åskvarningsSMS och kanske drar ut routern ur nätet)
Bra att frågan diskuteras! Vill gärna ha kvar bredbandet till familjens gård!
Det kanske är olyckligt att bolaget som betalar för att underhålla stolpar även tjänar pengar på att sälja mer kortlivade trådlösa enheter.
(speciellt när ni på landet får åskvarningsSMS och kanske drar ut routern ur nätet)
Bra att frågan diskuteras! Vill gärna ha kvar bredbandet till familjens gård!
Det finns som bekant även trådlösa lösningar för bredband och telefoni. Det finns dock inte motsvarande om man ska transportera el-energi.
På televerkstiden hade televerket bestämt om du skulle ha kvar kabeln eller gå över till trådlöst.
Det ska väl kanske nämnas att elbolagen inte är direkt stormförtjusta i lagstiftaren. Det görs ingen/minimal skillnad på om elabonnenten bor ensam i djupaste skogarna med en abonnent på 5 mil elkabel eller om det mitt på Drottninggatan i Stockholm. Det ska vara samma leverans av el. Elnätsavgifterna kommer behöva höjas ordentligt för att finansiera ombyggnaden av elnätet för detta.
El används ju till ganska viktiga saker i hemmen, ofta till att få fram värme och vatten och så vidare. Så det finns ju ganska goda argument till att ha en bra infrastruktur.