Venezuelas socialistiske starke man och president Hugo Chavez har slutligen dött efter två år sjukdom. Frågan är nu vad som händer med landet.
Till en början kan man fråga sig om landets utveckling alls är intressant för oss svenskar?
Venezuelas oljeproduktion och
-konsumtion samt nettoexport. |
Svaret är ja. Venezuela är ett av de få länder vi importerar olja från, även om importen från Venezuela bara stod för för 5% av vår olja 2011. Men som stor oljeproducent som med råge passerat nationell peak oil så är utvecklingen i Venezuela intressantare än så.
Oljeproduktionen i landet är i fritt fall och eftersom man subventionerar bränsle i landet för att behålla folkets stöd för den tveksamma socialistiska regimen, samt saknar kapital för seriösa investeringar i oljeutvinning, så hade garanterat oljeproduktionen fortsatt falla brant i landet.
Man ska samtidigt komma ihåg att Venezuelas nationella peak oil inträffade redan 1970, ett år före USA:s nationella peak oil. Venezuela är alltså redan inne i den andra teknik- och investeringsvågen och inte ens med ett massivt inflöde av privat kapital kommer man antagligen kunna nå forna höjder. Samtidigt finns det stora fyndigheter av tjärsand i landet, men som bekant är det mycket kostsamt och tidskrävande att utvinna dessa och de kommer produktionsmässigt inte kunna ersätta fallande konventionell produktion.
Venezuela oljeproduktion 1965 – 2011.
Notera att BP och EIA har något olika siffror för oljeproduktionen. |
Om socialistregimen nu faller så kan landet dock öppnas upp för nya utländska investeringar som kan dämpa och/eller förskjuta fallet i landets oljeproduktion.
Det är positivt, då det innebär att vi får något längre tid på oss att anpassa våra samhällen till peak oil globalt, samt tillfälligt kan dämpa konsekvenserna. Men det är långt ifrån säkert att socialistregimen faller bara för att Chavez är borta. Militären stöder den nye socialistiske presidenten. Hårda vänsterregimer i Latinamerika har ibland visat sig vara betydligt mer uthålliga än många tror och Cuba är ett aktuellt exempel där man klarat av att byta förgrundsfigur.
Nu får vi också se om den säkerhetspolitiska kartan i regionen kommer ritas om, och av vem.
20 kommentarer
Hur omfattande är oljeexporten till Cuba?
Och hur kommer deras förhållande att utvecklas….
Cubanerna har ju tagit över en hel del av verksamheten sägs det….
Lite intressant är det ändå med Venezuela. Vårt svenska doldisraffinaderi (samt fler raff i koncernen) Nynas är hälftenägt av det statliga oljebolaget Petróleos de Venezuela, S.A. (PDVSA). Internationell statskapitalism i högform, den andra delägaren är finska delstatliga Neste Oil.
Även om Nynas är nischat mot specialoljor är det ändå en raffinaderiresurs i Sverige som kan hantera tunga oljor. Kanske inte oviktigt i framtiden.
Peakoil är en myt. Oljeproduktionen är mycket högre nu än någonsin och både produktionstakt och kända oljereserver fortsätter att stiga oavbrutet över hela väerlden. Om några år är nya länder som USA, Kina och Polen ledande oljeexportörer.
Så var det sagt igen.
Att Venezuelas oljeproduktion haltar beror på statliga regleringar och har ingenting med några geologiska förutsättningar att göra.
Dina påståenden ter sig alltid så överdrivna att det inte går att ta dem på allvar. Skulle Kina börja exportera olja?! Du är helt enkelt inte värd att ta på allvar.
Lika lite som Kina och Polen. Kina köper upp all oljeproduktion man kan komma över i hela Världen, varför skulle man göra det OM man hade olja att exportera? Nej det handlar om att försäkra sig om olja i framtiden.
Konventionell olja Peakade 2005, det vi idag ser som en ökning är en ersättning av konventionell olja med okonventionell olja. Till och med Etanol räknas numera in i oljeproduktionen (frisera siffrorna).
Den okonventionella oljan kommer inte att kunna ersätta fallet på konventionell olja, idag ligger vi på en platå när vi övergår till APO "After Peak Oil" (stupet) eller vad man nu vill kallad det så kommer vi att få en explosion av oljepriset följt av en "ny" finanskris med fallande oljepris och historien upprepar sig.
Finns inget som pekar på ökad produktions takt och ökade reserver snarare motsatsen.
Visst kommer det att finnas olja länge ännu, det är främst priset som kommer att förändras och fluktuera kraftigt. Det blir priset som sätter taket på efterfrågan botten på tillgången.
Kuckeliku – jag har också insett att Kapitalist är helt ute och cyklar, speciellt de senaste dagarnas inlägg är helt uppåt väggarna. Jag tror han också har erkänt sig bo i Skåne och tom kanske är Skåning…
enkel lösning – skumma bara förbi och bry dig inte om hans inlägg
Chavez kom inte till makten 1970.
Aha, det är "konventionell" olja som peakar! Ja, ni kanske kan rädda ert anseende genom att retirera till den förklaringen. Den brinner dock lika bra som den "o"konventionella oljan, så "peaken" får ingen ekonomisk effekt på något sätt. Vad som är "konventionell" utvinningsteknologi förändras hela tiden. Det är förklaringen till varför det aldrig har blivit eller kommer att bli nån "peak" på nånting någonsin.
Kina har väl världens i särklass största kända oljefyndigheter nu. Må vara att jag blandat olja med gas där dock.
En del faktorer verkar för stigande oljepris. Som att vi givetvis utvunnit de mest lättillgängliga oljefyndigheterna först och därför måste borra djupare nu, till havs, horisontellt, fracka skiffer and on and on. För 100 år sen var det enklare.
Men samtidigt verkar många faktorer för att göra oljeutvinning billigare! Elektronikutvecklingen gör att olja kan hittas mycket lättare, nya material att den kan borras billigare, större oljetankers sänker transportkostnaden o.s.v. Därtill används oljan på allt mer värdefulla sätt, t.ex. av större, säkrare snabbare, bättre lastfartyg.
Priser förändras ja, och fyndiga entreprenörer reagerar på det. Men priser "peakar" aldrig.
Förf 100 år sen var oljan grundare, men det var väldigt mycket svårare att borra upp den, för man hade så primitiv teknologi. Jag vill påstå att om det gick att mäta kostnader objektivt över tid, så var oljeutvinning i Texas dyrare för 100 år sen än vad den är på Nordsjön idag! Tänk hur många man som nedkletade slet manuellt med tung utrustning då. Idag sitter en del av de som utvinner olja i ett kontrollrum på en plattform med något som liknar ett hotell ombord.
Jag förstår inte varför du lägger tid på att predika något du uppenbarligen inte har full kunskap om. Lägg den tiden istället på att sätta dig in i vad Peak Oil är för någonting.
Men det får han ju inte betalt från Timbro för!
Men Kapitalist är troligen en gammal panschis som Lars Bern. Inget hopp om att de skall upptäcka något nytt. Och de som tycker annorlunda är farliga.
Kanske är Kapitalist bara uppmärksamhetshungrig? Fick du för lite uppmärksamhet som barn, Kapitalist? Eller kanske för mycket?
Kan du inte koncentrera dina krafter på mer extrema inlägg än det här? Aspo Sverige hade ett ganska dramatiskt inlägg igår och har bara fått två responser, så du kanske kan reta gallfeber på Martin Saar med något av dina inte alltför nyanserade uttalanden: http://www.asposverige.se/2013/03/de-som-overlever-kollapsen-liknar-inte-dig-ny-bok-dmitry-orlov/
I detta ska man titta på historien för att få svaret. En hårdförd vänsterpresident, eller en gravt konservativ amerikansk marionett. I Latinamerika finns inga mellansteg. Amerikanarna anser ju att detta område tillhör USA:s hemisfär och var ju med och avsatte Chavez 2002 och lät Carmona bli president. Carmona bor numera i Florida. Gäller alla Latinamerikanska länder.
Ja, man får inte vara alltför naiv…
Spännvidden inom sydamerikansk politik är annat än den nerkokta svenska politiken, där allt är sossepolitik, men kallas vid olika namn….
Chavez var nog mer en sydamerikansk sosse av Olof Palmes typ.
Kan det dock vara så att Venezuela har så stora olje-reserver att det kan gå upp. Problemet ligger snarare i att få upp den och deras egna inhemska dåliga ineffiktivtet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_reserves_in_Venezuela
Kolla gärna grafen!
"The proven oil reserves in Venezuela are claimed to be the largest in the world, according to an announcement in early 2011 by President Hugo Chavez and the Venezuelan government. The reported proven reserves reach 297 billion barrels (4.72×1010 m3), surpassing that of the previous long-term world leader, Saudi Arabia.[1] OPEC said that Saudi Arabia's reserves stood at 265 billion barrels (4.21×1010 m3) in 2009.[2]"
Likt Kanada handlar det om oljesand, vilket inte kan utvinnas i samma takt som saudisk finolja. Bevisligen, jmf Kanadas produktion/reserver och Saudi-Arabiens produktion/reserver.
Har rent av berört specifikt Venezuela här:
http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/oljeproduktion-vs-oljereserver.html
och mer generellt här:
http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/oljereserver-och-produktion.html
Mer Venezuela här:
http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/oljereserver-i-transparenta-demokratier.html
Och ännu större sammanfattning här
http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/genomlysta-oljereserver-vs-fantasier.html
En sammanfattning:
I transparenta demokratier så finns det ett samband mellan oljeproduktion och oljereserver. Detta samband finns inte hos OPEC-länderna eller Ryssland.
Vidare så minskar demokratiernas oljereserver när man pumpar upp olja. Oljereserverna minskar aldrig i OPEC-länderna eller Ryssland.I Ryssland är reserverna rent av exakt lika från år till år, oavsett hur mycket olja man pumpar upp.
Man ska ta Venezuelas oljereserver med en enorm nypa salt. De är rena fantasier.