Jag är uppbunden i seminariet Olja, matsäkerhet och kommunala planer på Siggesta Gård nu under förmiddagen, så vi får för stunden nöja oss med lite rapportering från gårdagens och dagens föreläsning.
Seminarie Siggesta gård |
Bloggrannen Bodis har skrivit några rader om föreläsningen, som i mitt tycke dock inte var buggfri. Det var första gången jag körde den föreläsningen och den kan utvecklas en del. Omställning Sverige filmade föreläsningen och förhoppningsvis blev ljudet bra. Faller det väl ut kommer ni alltså kunna se föreläsningen på YouTube, men den var som sagt inte perfekt.
Antalet åhörare på Gustavsbergsteatern var 72 stycken, vilket var en i mitt tycke glädjande siffra.
Vem äger Siggesta gård? |
Spenderade kvällen med arrangörerna från Omställning Sverige, som också stod för övernattning i en ståndsmässig gäststuga.
På morgonen har jag nu hållit en komprimerad variant av min föreläsning Jordbruket och slutet på oljesamhället, som en del av matsäkerhetsseminariet. Senare blir det även en paneldiskussion och i eftermiddag ska jag sedan intervjuas av tidningen Fokus.
Så jag är lite upptagen under dagen.
Förhoppningsvis finns tid över till något riktigt blogginlägg och fredagsmys senare under dagen.
21 kommentarer
Hoppas att du tar dig hem utan att behöva använda ditt survival kit.
har du sett fastighetsmäklarnas senaste genidrag nu kan dom äntligen komma tillrätta med den snedvridna vinklade statistiken som stör deras affärer
http://www.di.se/artiklar/2012/10/5/hemnet-koper-maklarstatistik/?allcomments=
opartisk statistik here we come!
Men det är ju en internaffär, de ägde ju redan båda bolagen, så vad ändras? Det blir väl vare sig bättre eller sämre statistik än tidigare?
Vad tjänar dom i så fall?
Slipper gå på en bolagsstämma kanske?
Hälsa Stenhammar om du springer på honom ute på Siggesta. Och fråga hur det går med hans utbyggnadsplaner som han aldrig får svar på från en av Sveriges segaste kommuner när det gäller plan och byggfrågor.
Har visserligen snäva Stockholms-glasögonen på, men en mer dysfunktionellt styrd kommun än Värmdö är svår att hitta. Ständigt politiskt käbbel, och höga tjänstemän avgår om vartannat på löpande band. Ingen organisation och långsiktighet nånstans och inga långsiktiga beslut (du vet, de där som är viktiga för kommuninvånarna som ska bo där länge..) så långt ögat kan nå.
Men Stenhammar, han bor kvar minsann!
Olof Stenhammar har gjort en bra resa med OM Gruppen/OMX. Ett bra bolag som växte med bra lönsamhet och gav riklig utdelning til oss aktieägare
En del av Stenhammars pengar är som sagt nerplöjda i Siggesta gård.
Cornus föreläsning innehöll säkert många relevanta saker, men missade förmodligen alunskiffens betydelse för landets olje- och matsäkerhet, trots att det är en beprövad lösning i försörjningssammanhang. Om jag minns rätt togs den totala frånvaron av arbetshästar upp häromdagen. Det behövs åtminstone tio gånger mer skifferolja än vad som producerades under kriget för att hålla hjulen rullande på ett minimum och på den nivån räcker skiffern i minst hundra år.
Idag har omställarna en tro om att det odnar sig om alla är demokratiska, engagerade, kloka, snälla mot naturen och varandra med mera. Men det kommer det naturligtvis inte att göra. Inte heller hjälper frihandel, EUs förmåga, militären, egen odlingsverksamhet, böner till högre makter med mera. Utan oljan klappar det ihop totalt. Kommunal planering kan möjligen omfatta vilka som ska få överleva för dagen.
@Urban "om alla är demokratiska, engagerade, kloka, snälla mot naturen"
Om nu _alla_ är snälla, etc, så funkar det ju faktiskt ganska bra 😀 Det är dock olämpligt att bara planera för att så är fallet.
Vem kan egentligen utvinning av skifferolja och produktion av gengas numera i Sverige? Har vi ritningar för kristida produktion av utrustning för dessa 2 områden?
Alunskiffern nämns sällan i försörjningssammanhang.
Ändå beräknas enligt SGU enbart de ytligt liggande resurserna i Skåne innehålla 6 miljarder ton skifferolja.
De mycket större tillgångarna i Jämtland och Västerbotten tillkommer.
På 1980-talet gjordes försök att utvinna skifferoljan genom pyrolys (torrdestillation) av skiffern i en atmosfär av vätgas under tryck. Man rapporteras ha utvunnit kring 135 liter per ton skiffer.
(Källa. SGU, The Scandinavian Alum shales, Bertil Dahlman m fl).
Skifferoljan är dock mest lämpad som flygfotogen. Förr användes den i tändkulemotorer i båtar och traktorer.
"I Sverige är förekomsten av fossila energiråvaror marginell. Dock har utvinning av alunskiffer, stenkol och råolja förekommit i mindre skala. Moderna miljökrav gör att någon omfattande utvinning av dessa fossila energikällor sannolikt aldrig kommer att komma till stånd."
http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/energi-klimat/fossil-energi_info.html
Kan jag få dispens från miljökraven en smula, om jag driver företaget i syfte att bygga upp erfarenhet inom Sverige? Företaget skulle drivas så att man inte skyddade sig mot industrispionage, utan tvärt om ansträngde sig för att bli "lättspionerat".
Sverige drev tidigare produktion av batterier några dagar om året, ur beredskapsskäl. Kanske vi borde göra något liknande vad gäller oljeskiffer och uranbrytning?
@Olaus
Vad krävs för att man skall kunna köra lastbil på skifferoljan? Går det att med rimliga medel modifiera existerande motorer?
Länken ovan av Cosmoskitten från SGU anger 13 miljarder ton utvinningsbar skiffer, som ger 452 milj. ton olja, eller cirka 3,5 procent (vikt). En studie från motsvarande myndighet i USA anger 875 milj. ton (tabell 6).
http://www.circleofblue.org/waternews/wp-content/uploads/2010/08/USGS-shale-deposit.pdf
Den bästa skiffern för oljeutvinning finns i Närke och det var förstås där brytningen skedde. Trots detta omvandlas bara cirka 25 procent av dess energi till olja. Av hela närkesskifferns massa blir cirka 5 procent olja. Den svenska skiffern innehåller förhållandevis lite olja, men den ger uran, många metaller, kvävegödsel, svavel med mera, vilket är lite speciellt och möjliggör olika industriella verksamheter.
Siffrorna från SGU anger som ett genomsnitt 3,5 procent olja. Idag är det omöjligt att veta var gränsen för ekonomi går. Så är det inom alla naturresurser och det har att göra med den totala kollapsen, som inte ligger så långt bort som många tror. Det kanske finns 452 milj. ton, eller 875 milj.ton, eller bara 200 milj. ton. En årlig utvinning av 1 milj. ton, tio gånger mer än i Kvarntorp under kriget, vore lämplig.
En artikel av Göran Ekberg(?) om skifferoljeutvinningen vid Kvarntorp:
http://www.gorek.se/skriftx/ssab.pdf
Cosmoskitten
Skifferolja är detsamma som fotogen och användes i så kallade tändkulemotorer. Jag tror inte, att motortypen passar i lastbilar på grund av för lågt varvtal. Däremot till traktorer, fiskebåtar och stationära anläggningar som tröskverk, pumpar och för att generera elström.
Jetmotorn använder fotogen, eftersom den principiellt enkla motorn kräver en ständigt brinnande låga, vilket den energirikare bensinen inte klarar av. Diesel uppfyller kravet men har lägre energiinnehåll än fotogen.
Tändkulemotorn har fördelar. Den är lätt att starta i extrem kyla, går på bränslen av låg kvalitet som spillolja och trätjära. Den är lätt att tillverka och underhålla. Sverige har haft 70 företag som tillverkat motorn. Bolinder hade 80 % av världsmarknaden på 1920-talet.
Man kan säga, att tändkulemotorn är bättre än ångmaskinen men har inte samma jämna gång som t ex dieselmotorn.
Åja, det drevs väl nån industriell utvinning under kriget i Kvarntorp? så det har varit mer än en försöksverksamhet. Vet dock inte vilken produktion man kom upp i. Det finns fortfarande kvar nån stor slagghög där. I öststaterna har de väl dessutom eldat direkt med skiffern tror jag.
Kriget i Kvarntorp? 😉
Från Wikipedia ——> Ugnarna i Berg-Kvarntorp nådde senare en årsproduktion på ungefär 100 000 kubikmeter olja.
Nu är det väl snarare så att vi skulle behöva fokusera på hur vi ska undvika att utvinna en enda droppe av den där oljan.
Nja, jag tror att Marknaden har lösningen på väldigt mycket, men inte allt. Att studera och förbereda för skifferoljeproduktion vid ett krisläge är en uppgift som jag inte litar fullt ut att "marknaden" kommer att lösa.
Möjligtvis är det feltänkt av mig att se skifferolja som en reserv. Vid ett krisläge så har vi kanske inte möjlighet att snabbt öka produktionen till rimliga kostnader.
Lyckligtvis så har Sverige lärt av alla krig och kriser i förra århundradet, och staten anstränger sig verkligen för att sköta sina mest grundläggande uppgifter, att skydda medborgarna mot yttre och inre fiender. Beredskapslager för viktiga varor som bränsle och mat, utspridda över landet är ju en självklarhet som varje seriös stat ser till att ha.
En statligt organiserad grundberedskap kan av ekonomiska skäl inte räcka hur länge som helst, men det ger människor och "marknaden" tid att anpassa sig till ett nytt läge. Vatten, mat och värme är grundläggande behov. För att ordna transporterna ut från eventuella förråd, så behövs bränsle, även om förråden är väl utspridda över landet.
Nu är du ironisk, Cosmoskitten.
Det existerar inga som helst beredskapslager. Vi har 30 – 90 dagars oljelager, som disponeras av IEA, inte av Sveriges regering. I övrigt finns inga varor för grundläggande behov lagrade sedan det ekonomiska försvaret lades ner på 90- och 00-talet. Inget. Man förväntas kunna köpa allt som behövs på marknaden vid kris.