Så kom Mäklarstatistiks pressmeddelande (länk) om inrapporterad försäljning av bostäder för den underbara vårmånaden maj.
På en månad föll priserna med 0% för villor och -1% för bostadsrätter i hela landet. På tolv månader var utvecklingen -2% för villor och 0% för klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar. Då skall man komma ihåg att priserna i landet föll ca 1% i juni för ett år sedan och priserna var på 12 månader ner -2% för villor och -1% för bostadsrätter i maj 2012. Enkelt uttryckt har villapriserna fallit 3% på tretton månader.
I det ständigt aktuella Stockholm, där ändå världens snyggaste, mest välutbildade och mest intelligenta människor bor, så gick villapriset -1% och klubbmedlemskap i bostadsrätter 0%. På tolv månader var utvecklingen -1% för villor och 0% för klubbmedlemskap.
Härnäst släpper Valueguard sin kvalitetsjusterade statistik klockan 0900. Den statistiken baserar sig på Mäklarstatistiks rådata.
Prisutvecklingen för villor var inte så dramatisk att Mäklarstatistiks metodfel drabbade villasiffrorna, generellt. I en snabbt fallande marknad riskerar villor där slutpriset blir under taxeringsvärdet att uteslutas ur statistiken, som därmed visar högre priser än verkligheten. Det kan däremot slå lokalt mot statistiken på enskilda mindre orter redan idag.
Variationen är som vanligt stor mellan olika orter. Exempelvis är klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar ner 6% i Danderyd på ett år, medan villorna i samma kommun fallit 8% på ett år, vilket blir rätt stora belopp. På sina håll har priserna kraschat med upp till i värsta fall 28% på ett år (klubbmedlemskap i Strängnäs – klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar i Södermanlands län är ner 24% på tre månader… Stavas antagligen AstraZeneca.), med statistiskt signifikant storlek på underlaget enligt Mäklarstatistik.
I förväg färdigskrivna artiklar med färdiga slutsatser hittar man hos t ex Schibsted/SvD inom någon minut från pressreleasen. Slutsatser (“jag är en bostadsrättsboende journalist på Söder och måste skriva att bostadspriserna är upp vad som än händer”, se Journalistkartan) etc var alltså färdigskrivna, då man knappast presterar denna mängd text på några minuter.
11 kommentarer
Nu behöver vi inte bekymra oss mer om bubblan för S har lösningen. Ett nytt departement.
http://www.expressen.se/debatt/bobubblan-hotar-sveriges-valstand/
Det börjar röra på sig!
Mr Hamilton om den svenska skuldsättningen:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/riskabelt-stora-privata-skulder_7271269.svd
Lite besviken över de magra rabatterna på bostäder. Det blir nog till att vänta.
Lars, tack för en som vanligt bra observation, även om "världens snyggaste, mest välutbildade och mest intelligenta människor" börjar bli en aning slitet.
Nu är de flesta pressreleaser skrivna av företagen/organisationerna eller oftare deras PR-byråer så att det är lätt att göra en artikel av dem på fem röda. PR-byråerna (eller PR-avdelningarna) är duktiga på att ge varje journalist en liten unik vinkel som gör att det framstår som att de faktiskt har tänkt efter en smula själva.
Avvikelserna är så marginella och ryms förmodligen under "inte helt säkerställda" att de känns som en pseudonyhet där mödan inte är värd tidsspillan.
Problemet är att avvikelserna månad till månad skall vara marginella. Det är inte aktier vi pratar om här, utan bostäder.
Det är säkert bara jag som är korkad men jag får inte ihop logiken i första stycket när du kommer in på:
"Då skall man komma ihåg att priserna i landet föll ca 1% i juni för ett år sedan och priserna var på 12 månader ner -2% för villor och -1% för bostadsrätter i maj 2012. Enkelt uttryckt har villapriserna fallit 3% på tretton månader".
tacksam om du kan utveckla.
Priserna hade för ett år sedan redan börjat falla och föll maj-juni 2011 1%. När nu priserna är ner på 12 månader så är det alltså fortsatta nedgångar.
men mäklarstatistiken för 12 månader som presenterades nu är väl en jämförelse mellan mars-maj för de båda åren 2011 och 2012? förstår därför inte hur juni 2011 kommer med i bilden.
Tycker det är intressant i sammanhanget att titta på inflationsjusterade bostadspriser. Och dessutom tänka på vad som krävs för att en bostad ska behålla sitt värde vid försäljning EFTER SKATT. Vid en inflation på 2.0%, krävs en prisuppgång på 2.6% för att bostaden ska behålla sitt värde efter försäljning, efter skatt. Man betalar ju vinstskatt (22%) på inflationen också. En inflation på 4.0% kräver en prisuppgång på 5.6% per år. Nu är KPI lågt, men ändå värt att beakta.
"I förväg färdigskrivna artiklar med färdiga slutsatser”
Det är inte alltför ovanligt att journalister får pressreleaser i förväg ”under embargo” till en viss tidpunkt.