Så har Sverige efter nästan tre veckors brist på handlingskraft och ledarskap från regimen Reinfeldt till slut fått en ny försvarsminister, Karin Enström (m) (Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Stampen/GP). Redan från dag ett nämndes hon som en av favoriterna till posten, så antingen krävdes det tre veckors övertalning eller så är hon en nödlösning och inte regimens förstahandsval. Eller så tänkte regimen att man låter några veckor gå så #saudigate och #saudivapen blåser över på Twitter och därmed inte smittar den nya försvarsministern fullt ut.
Enström är välmeriterad. Hon har suttit i försvarsutskottet 2002 – 2010, varit ordförande i försvarsberedningen och sedan 2010 ordförande i utrikesutskottet och ledamot i utrikesnämnden. Hon har även suttit i den sk krigsdelegationen, dvs den delmängd av riksdagen som skall evakuera Stockholm i händelse av krig och från annan plats agera riksdag. Det är dock ingen speciell merit. Enligt samtal med andra delegater i krigsdelegationen så har uppdraget än så länge bestått av ett informationsmöte per mandatperiod.
Tamgås
Bild från Wikipedia |
Tidigare var Enström yrkesofficer inom kustartilleriet, på den tiden vi hade ett kustartilleri. Idag heter resterna av detta amfibiekåren i form av Amf 1 och är en annan sammansättning av förband. Enström var enligt Lars Gyllenhaals blogg sk skogsmatros, dvs kustartillerist på land i någon form av okänd tjänst (fanns i princip allt, inklusive eldrörsluftvärn). Hon var alltså inte en amfibieskyttesoldat som satt och dunkade sin automatkarbin i durken på en stridsbåt 90 och skrek “Döda! Döda! Döda!” inför landstigning. Tvärt emot så ryckte hon in 1987, dvs på den tiden där enda sättet för en kvinna att göra lumpen var att bli uttagen till kompanibefäl (15 månaders utbildning, slutade som värnpliktig fänrik om man inte gick vidare till yrkesofficer) och aldrig i stridande befattningar, utan någon form av tjänst inom t ex stab- och tross, som visserligen måste kunna föra strid, men vars uppgift inte är strid. Idag finns inga sådana begränsningar i försvaret. Enström slutade sin karriär som kapten och skall nu vara i reserven i form av major. Reserven idag innebär att man finns kvar i någon rulla, men ingen vet varför eller till vad.
Däremot har hon alltså militär bakgrund, kombinerat med försvars- och utrikespolitik och är på pappret en drömval. Hon har rent av alltså arbetat med annat än att vara politiker i några år som yrkesofficer.
Men är hon en Hök? Eller kanske en Lunnefågel? En utrotningshotat art (i Sverige utrotad helt) som bodde i öarnas klippor? En av ganska få kvinnliga officerare ifrån ett idag utrotat vapenslag i kustbandet? Eller är hon i själva verket en amfibisk tamgås?
För efter en stunds eftertanke så känns hennes utnämning som ett sätt att att blidka den omfattande försvarskritiken som finns från i princip hela det politiska spektrat, inklusive från moderata väljare, genom att sätta en på pappret kompetent och meriterad person på tjänsten. Finns på pappret inget att klaga på – bred och lång erfarenhet och rent av kvinna, vilket gör att Sverige har fler kvinnor i regeringen än män, vilket antagligen är världsunikt. Här tål att upprepas vad jag alltid säger – genusproblematiken är övergående. När gubbfläsket pensioneras ut och föryngringarna når 60- och 70-talisterna i ledande positioner så kommer det vara 50-50 alldeles utan kvotering, bara på meriter.
Istället har Enström verkat i riksdagen som moderat i 14 år utan att göra något väsen av sig. Hon har lydigt följt partipiskan och i dagens presskonferens så kom avslöjandena. “Vi har ett bra försvar […] Vi har bra materiel (utrustning).” Hon sade orden, men rösten var de facto försvarsminister Anders Borgs röst.
Så jag tror hon är en tamgås. Ser aggressiv och farlig ut och kan både flaxa med vingarna såväl som simma i vattnet och gör farliga utfall mot inkräktare, men är lydig under husse Borg. Och varje kompetent inkräktare kan få tag på halsen på tamgåsen och vrida nacken av den, vilket på ett passande sätt även beskriver det svenska försvaret av idag.
Men vi får ge Tamgåsen en chans att bevisa sig som Höken först. Kanske kan hon bita ifrån när husse blir för jobbig? Kanske är hon ett steg mot ett svenskt återtagande? Upp till bevis.
Se även bloggrannen Wiseman och Dagens Arena. Nedanstående video med Enström tipsades vi om via Lars Gyllenhaal.
43 kommentarer
Jag tycker det är bra att Borg är den som bestämmer mängden pengar som politikerna skall leka med. Vi skall ha en budget i balans.
Däremot tycker jag det finns mycket annat att spara på än försvaret. Eller som någon sade är det bäst att lägga ner det först så man kan starta om. Men vi tycks å andra sidan inte kunna skapa något i Sverige längre. Kasta det gamla men utan att skapa något nytt varaktigt, verkar vara devisen.
Poltavabloggen:
http://poltavabloggen.blogspot.se/
Problemet är att finansdepartementet inte bara satt budget utan även hur pengarna skall användas. Det är vad som framkommit i Riksrevisorernas rapport – Finansdepartementet t ex har lagt ner militära utvecklingsprojekt vilket lett till kostnadsökningar i verkligheten och pga det neddragningar av försvaret.
Ja det var ju en annan femma.
Hur som helst så är det ett trendbrott på gränsen till revolution. Jag trodde det var ristat i sten att i Sverige är den tyngsta meriten för en minister att ha minsta möjliga erfarenhet av det denne skall styra över.
Nu kanske vi snart kan få en justitieminister som åtminstone vet vad rättssäkerhet är.
Ja, det kan man nog hålla med om.
Kanske inte sannolikt med ett Askgate inom en snar framtid?
Vapen är omodernt . Varför denna hysteri över något som inte funkar. Lägg ner försvaret helt och satsa på något produktivt istället.
/Titti
Titti har mycket ljusblå ögon !
ja det var dumt att låss mot Hitler, så omodernt och kontraproduktivt??
Notera Engströms kroppsspråk då Härstedt tar upp Ryssland som potentiell risk. Att luta sig tillbaka och lägga armarna i kors är ofelbart ett uttryck för aversion/skeptisism mot det som Härstedt säger.
Vad spelar det för roll om hon är hök eller inte.. Hon har inget försvar att leka med och det är inte upp till försvarsministern att ändra inriktningen för försvaret. Odenberg stod upp för försvaret av Sverige och var tvungen att avgå. Engström har tagit jobbet under dessa betingelser och kommer inte att ändra inriktningen på egen hand.
Det är Reinfeldt som är ansvarig för att slutgiltigt ha förintat Sveriges försvarförmåga.
Tja, vad göra? Pengarna finns ju uppenbarligen inte. Att tillsätta en officer som försvarsminister i detta läge gör nog varken till eller från.
-Men samtidigt; spelar detta i ett generellt perspektiv någon roll? Oavsett utgångsläge (oavsett invasions på femtiotalet eller dagens utmärglade skelett) så är det intryck jag har fått i alla fall, att mellan skål och vägg hade vi inte klarat av ett längre krig i alla fall (läste någonstans att även när det svenska försvaret var som starkast, så kunde vi maximalt föra krig, med guns blazing, all in, med samtliga vapenslag samtidigt i cirka två dagar, sedan var ammunition, bränsle och eventuella förstärkningar slut. Flaggviftare ”glömmer” lätt bort att i grunden låg ALL logik i invasionsförsvaret på att ge NATO tid att mobilisera och komma till undersättning). Förklaringen till denna logik är rätt uppenbar; vi är för få i ett mycket litet land. Det går inte att stampa fram resurserna som behövs för att hänga med i utvecklingen. Titta på hur saker och ting utvecklas inom FM; stötvis utveckling i nischområden (ex. JAS, som jag har förstått käkade upp hela värnpliktsförsvaret, eller Archer, som sprängde budgeten 4-5 gånger innan man fick det att fungera), ofta medfinansierat av tredje part (vanligen något av de Angloamerikanskt kontrollerade vapenkonglomeraten) vilket inte gör det till någon direkt komparativ fördel i en eventuell konflikt…
Dessutom brukar det som bekant inte finnas pengar till att faktiskt använda sig av materielen när den väl är hopskruvad (kom igen, hur många JAS klarar flygvapnet av att hålla i luften samtidigt?)
Sedan tror jag fortfarande inte att det finns någon överhängande risk för krig i Sveriges direkta närområde. Om så sker så är i alla fall Sverige inte ett intressant mål; – vad finns det att erövra här? Budgetunderskott och vårdköer kanske?
Och innan någon börjar yla om NordStream: Vill Ryssarna att vi skall agera på ett visst sätt så kommer vi att göra som de säger. Att göra som de säger kanske inte känns så patriotiskt, men då blir vi med all säkerhet lämnande i fred.
Vill avslutningsvis påpeka att jag enbart är en lekman, och ovanstående är bara vad jag tror är rimligt…
Hur många flygplan tror du att ett flygunderhållskompani skall kunna ställa fram åt en stridsflygdivision? Om du inte vet så skulle du kanske inte vara så insinuant och retorisk i frågeställningen.
J.K Nilsson
Jag har ingen aning om det. Du verkar insatt. – Hur många är det? Skulle vara kul kuriosa att veta…
Dock anser jag att trots att jag inte kan presentera en exakt siffra på flygunderhållskompaniers generella kapacitet kan ställa mig frågan om hur mycket mos det egentligen finns i det svenska flygvapnet idag. Den retoriska frågans spets var riktad åt den tveksamma styrkan som finns i FM i allmänhet, och flygvapnet i synnerhet, speciellt då jag har fått uppfattningen att det mos som finns går till att knacka talibaner i Afghanistan eller knacka Somaliska pirater, ty detta genererar politiska poäng. Tankeexperimentet mynnar då ut till att jag ställer mig ytterst tveksam till att det som blir över räcker till att hålla så värst många JAS Jordfräs i luften, speciellt när det finns annat som skriker efter pengar på andra ställen (rikets hufvudstad, exempelvis, är väl i princip helt oskyddad nu… ).
Som skattebetalare anser jag vidare att jag har full rätt att ställa retoriska frågor som insinuerar på försvarets förfall, och om det egentligen spelar någon roll om det är Tolgfors, Enström eller Elton John som leder denna cirkus.
Mvh/Socialliberal
Skrota försvaret och köp in ett par begagnade atombomber från Nordkorea som vi kan bestycka en ubåt med. Placera sedan ut denna ubåt på okänd position ute på de 7 haven. Låt sedan detta bli Sveriges doktrin: det land som dristar sig till att anfalla Sverige ska veta att ubåten har mandat att fyra av hela sin arsenal mot detta land.
Mvh
Observer
Observer, du har mer rätt än vad du tror. Den som har bomber blir lämnad i fred. Skrota den svenska linjen för att satsa på Viggen var nog ett av de största misstagen vi gjort inom försvaret.
Antagligen gav Usa oss ett erbjudande vi inte kunde tacka nej till när vi väl gjorde det.
Exakt. USA/Sydkorea är livrädda för Nordkorea. Dom har redan bomben. Det hade varken Irak eller Vietnam och vi såg ju hur krigets fasor drabbade dom. Lärdomen andra stater kan dra av detta är; skaffa er kärnvapen illa kvickt om ni inte i framtiden vill bli anfallna av USA.
Mvh
Observer
Tror ni att Thatcher hade gett upp Hong Kong 1997 om Kina saknat kärnvapen? Tveksamt.
Mvh
Observer
Naiva små skolpojkar som luftar sina tomma huvuden.
Hur ett utfattigt Storbritannien hade ett hopp i helvetet att behålla Hong kong när man tvingats släppa Malaysia, Kenya, Rodesia, Sri lanka, Indien etc etc. kan vän av ordning fundera över?
Till Anonym: Apr 18, 2012 01:59 PM
Naiv kan du vara sjalv. Jag bodde i Hong Kong under perioden och jag kan beratta att det var inte manga promille av Hong Kongs befolkning som ville aterforenas med Kina. Folket hade kunnat blaneka och Kina hade inte haft en chans i helvete att ga in med pansar och helt enkelt ta over den extremt lilla och lattforsvarade areal vi talar om. De lander du tar upp i din urdumma kommentar hade starka, extremt starka inhemska frihetsrorelser, helt tvart om HK dar man var extremt nojda med att vara en del av UK.
Tank efter lite innan du postar, tack.
Man blir bara ledsen när man själv har sett hur dåligt förvaret är på närhand. Jag har inget förtroende att det ens går att mobilisera till Stockholms försvar på kort tid och jag vet inte ens om folk kommer att ta sig till sin krigsplacering om det så skulle krävas. Förtroendet är så lågt och jag har diskuterat detta med kamraterna i min tidigare grupp, samtliga håller med.
Furir Amfibieskytte 05/06
Maken till snömos har jag inte hört från en person på mycket länge… Håller hon inte ens koll på processerna kring brics, den framtida valutakrigföringen och dess konsekvenser när det gäller potentiell blockad av rysk olja och med det starkt växande hot i Sveriges närområdet… Vad är detta för amatörer!!!
Jag trodde kustartilleri var just artilleri på kusten typ kanonerna på Navarone. Där ser man vad lite man vet.
Var och drack kaffe på hamncaféet i Sigtuna idag.
På andra sidan vattnet smattrade och smällde det ordentligt hela tiden.
Förmodligen Kungsängen som tränade. Tur att regementet ligger där det ligger,
vissa norrlandskommuner hade omgående skickat ut miljökontoren att mäta bullret,och hotat att stänga regementet om inte bullret åtgärdas.
Så har man skapat nya kaffedrickarutredningar att "sysselsätta sig" med. (Även kallat luftgitarrövningar)
Får mej för övrigt att tänka på vindkraftsoffren.
De människor som riskerar att tvingas titta på en eller ett antal snurror på fjärran avstånd, och därmed få livet förstört genom den försämrade vyn. För att inte tala om bullret, säkert flera tiotals decibel om man skulle råka närma sig inom hundra meter. Och så var den skoterturen förstörd. Av buller. (Från vindkraftverken)
Ett vindkraftverk på 300 meter låter ungefär som en hårtork som ligger på konstant i ett annat rum. har du 3-glasfönster låter det mindre men att sitta utomhus är nog inte att tänka på för de flesta med normal hörsel. Tyvärr. Men nyare mycket tystare vindkraftverk utvecklas i Sverige och prototyper finns redan färdiga, problemet är att så många tjänar grova pengar på att sätta upp vindsnurror med statliga bidrag så de har råd att sprida desinformation och att lobba men många börjar tröttna på bullret.
Gåsar och Clitcutters (hon med negertårtan) börjar kännas komiskt och opolitiskt. Kan de inte ta sig samman och se till att arbetslösheten sjunker och att tågtrafiken börjar fungera bättre ?
Har hon inte varit med i IANSA eller någon annan tramsig antivapenorganisation?
/Pastorn
Det var inte en riktigt rättvisande bild av "Kajsa Landerbens" tid vid Kustartilleriet 1984–början av 90-talet som den förre stabstroppchefen ger i inlägget.
Som både lumparkompis 1984-85 och kurskamrat på Marinens Officershögskola 1985-87 till Karin Enström är detta mina minnen av henne:
Dåvarande Karin Landerholm gjorde som flertalet kvinnor värnplikt i stridande befattning, i hennes fall såsom Båtchef på dåtidens landstigningsbåt, möjligen en "skärgårdsmatros" men ej "skogsmatros". Nästan alla som i Kustartilleriet genomförde Officershögskola hade gjort värnplikt som Plutonsbefäl, knappt 14 mån värnplikt, så ock Karin Landerholm/Enström. Såsom kadett breddutbildades hon på KA´s absolut tyngsta vapen, Minsystemen, både dess sjötjänst och landtjänst.
Hon var mycket verksam vid dåtidens mesta skarpa verksamhet, Ubåtsskydd/Ubåtsjakt!
Som fänrik och/el löjtnant var hon om jag inte minns fel chef för en av de första Minplutonerna i Amfibiebataljonen på KA1, som skulle utveckla dess rörliga minsystem.
Det fanns varken då eller nu något förbud mot kvinnor i stridande befattning i Kustartilleriet, däremot var det ingen intagning av kvinnor till just Kustjägarskolan på den tiden.
Jag upplevde Karin som mycket driven och engagerad i sin tjänst på KA1 och också i besittning av stor social kompetens. Jag hoppas innerligt att hon fortfarande besitter sådana förmågor!
Bästa hälsningar
KA-majoren
Tack för klargörandet och utveckling av hennes bakgrund.
Stridande befattning avser någon som håller vapen i handen och i värsta fall måste ta närstrid med lede fi. Inte båtchefer.
och med samma analogi så är alltså en vagnschef på CV90 eller Strv 122 inte en stridande befattning?
intressant…
Hm. Stridande befattning var väl fel nomenklatur. "Skyttesoldat". "Pannben".
Väldigt imponerande, den ofta så bespottade SD officeren Bojerud är enbart överstelöjtnant, dvs. bataljonschef medan moderatofficeren är kapten. dvs i bästa fall ställföreträdande kompanichef.
Hon är akretypen för en dassofficer som säger ja tack och amen till allt som Anders Borg hittar på.
Alldeles utmärkt om vi fått en fackkompetent försvarsminister.
Återstår då bara att få ett försvar igen. Det är viktigare.
/Grönvita
Antar att försvarsministerjobbet numera är ett kvoteringsjobb att dela ut till skyddade grupper…
Inte riktigt världsunikt med fler kvinnor än män i regeringen, i Finland hade regeringen Vanhanen II tolv kvinnor och åtta män, och regeringen Kiviniemi elva kvinnor och nio män. Dessutom var naturligtvis även presidenten kvinna under dessa tidsperioder.
Just nu verkar ha Norge ha tio kvinnor och tio män i regeringen, mer har jag inte orkat kolla upp där. JUST NU kan Sverige alltså måhända vara världsunikt, alltså inte historiskt.
Ber om ursäkt för OT, men om någon har missat detta kan det vara av intresse för klientelet här. Radiointervju med Björn Wahlroos, styrelseordförande i Nordea, pratar lite om skuldkrisen och EU. Ni vet han som gärna skulle höja Nordeas VD:s lön så att han skulle kunna köpa hur många lägenheter på Strandvägen som helst. Framstår som lite mer sympatisk i detta sammanhang.
Precis som många andra 40+män tror du att samhället automatiskt blir jämställt om vi bara väntar. Vi lär få vänta länge, säger jag… Och vi må för tillfället ha fler kvinnor än män i regeringen, men vilka har de tunga posterna? Statsministern, finansministern, utrikesministern råkar vara män… Lite som när GP hade Lena Hallengren som biträdande utbildningsminister med ansvar för förskola och folkhögskolor eller något liknande. Det är inte bara antalet som visar på jämlikheten. Och om det nu är antalet så kan du ju kika på exempelvis vd eller styrelser hos börsbolag och göra en prognos över när det är jämställt där. Det är fler VDar som heter Johan än de som är kvinnor. Samma sak gäller för övrigt namnen Per och Anders också, medan Peter delar fjärdeplatsen med kvinnokönet. Beträffande jämställdhet är du antingen blind eller lever i en fantasivärld.
Bolagsstyrelser besitts fortfarande av det gamla gubbfläsket, men även de kommer bli gamla och gaggiga och med den efterföljande föryngringen kommer kvinnorna in.
Regeringen är dock mestadels (?) 60-talister. Bildt är väl nästan det enda "gubbfläsk" som är kvar där.
Har ingen statistik, men är rätt övertygad om att förhållandena är likartade även om man bara tittar på 60-80-talister i styrelserna. Något jämnare kanske…
Återigen. Vi behöver inte en massa människor i grön vapenrock som ska axla varsin AK-5a och gå till skyttegravarna vid fronten ala första världskriget.
Den tiden är förbi. Vad vi behöver är ballistiska missiler som vi kan bestycka med kärnvapen. Varje laddning bör åstadkomma lika stora skador som explosionen i Sibirien 1908. Har vi sådana vapen törs ingen starta krig med oss.
Mvh
Observer
På 50-talet var Sverige på rätt väg. Då fanns visionen om att bestycka J29 tunnan med atomvapen. Tänk er det. Ett par hundra flygande tunnor med destination Moskva i händelse av krig. Wow! Sen var det någon idiot som la ner projektet. "Sverige är det enda land som haft kapacitet att tillverka kärnvapen. Men avstått.." jag blir så förbannad varje gång jag ser den frasen i olika sammanhang.Det är ingen som tackar oss för det i händelse av krig.
Mvh
Observer
Hade J29 kunnat nå Moskva tror du? Ens om bränslet räckte?
Nä,men en DC 2:a med Carl Gustav von Rosen som ansvarig ombord och vid planeringen!
Han föreslog visst CG Emil Mannerheim en dylik flygning
Dock,givetvis, utan a-bomb ombord…
Men von Rosen var ju inte yrkesmilitär även om han hade min kollega, herr Göring, till släkting.
Isola Regina
Semestrar för tillfället på Norra Cypern. Vackert och trevligt men samtidigt ett sorgligt exempel på hur snabbt en invasionsarme och hundratusen kolonisatörer (turkar från fastlandet) kan ta över en landsända. Igår körde vi om en truppförflyttning längs motorvägen med några av de 40000 soldaterna och det var riktigt många pansarvagnar och andra fordon (över hundra). Så gotlandsscenariet från boken känns inte särskilt avlägset här.
Rent krasst förstår jag inte riktigt varför politikerna tycker sig behöva detaljstyra så mycket. Det som de är intresserade av är att den produkt de beställer av FM (försvar av Sverige, internationellt samarbete, etc) levereras enligt plan. Det som då behövs, men jag upplever saknas är ett tydligt mål, med tydlig ambitionsnivå. Därefter, ge ÖB med stab fria händer att, mot det/de målen fördela anslaget. Går det inte att lösa uppgiften gäller, som alltid, att anmäla medelst positiv rapportering. "Vi kan inte X, men vi kan genomföra Y".
Om Y då inte är tillräckligt när ÖB med stab har gjort allt de kunnat för att nå den militära förmåga som efterfrågas finns det bara två alternativ: mer pengar eller sänkt ambitionsnivå! Det finns ingen gratislunch som det brukar heta. Om man vill sänka kostnaderna kommer det någonstans i organisationen att även sänka förmågan, t.ex. kan vi se på prio. Må så vara att man kanske sparar in på att personalhanteringen "sköter sig själv" utan extra anställda som fixar det, men det tog ut sitt pris i att vi får ut mindre per arbetstimme hos varje anställd individ över hela organisationen, och nu får vi inte ens ut reservdelar.
Det bedrivs inte realism gällande försvarsfrågor överhuvudtaget och jag hade uppskattat rakare rör, istället för svepande formuleringar som skönmålar den verklighet som vi varje dag ser och verkar i, men som allmänheten sällan får möjlighet att förstå.