Det breda amerikanska börsindexet S&P-500 bröt igår igenom högstanoteringen från 2010 under stora fanfarer. Nivån har utgjort ett motstånd de senaste veckorna, men har nu fallit. S&P-500 är för övrigt sedan ett tag nu på högre nivåer än före den akuta finanskrisen hösten 2008.
Dagschart OMXS30, svart linje
är YTH från 2010. Kvar i sälj/neutral enligt kortsiktig TA, men nära att ge köpsignal. Köp enligt MA50/MA200 |
Med utbrottet lär S&P-500 fortsätta uppåt. Sedan kan man diskutera om det är en falsk återhämtning, om USA:s ekonomi är på väg att resa sig, eller om det bara handlar om tillgångsinflation i spåren av det digitala sedelpressandet.
S&P-500 steg starkt efter europeisk stängning, speciellt mot slutet, vilket talar för att Europa hänger på när börsen öppnar. Även i de asiatiska tidszonerna har det varit positivt nu på morgonen. Nikkei +1.53%, Hang Seng 0.33%, Straits Times +0.87%. Ofta för de europeiska börserna ledande australiska indexet All Ordinaries är plus 0.90%.
Dagschart OMXS30
Kvar i sälj/neutral enligt kortsiktig TA, köp enligt MA50/MA200 |
Även Stockholmsbörsen med OMXS30 har haft problem att ta sig igenom ett motstånd på 1115 och ligger fortfarande under denna nivå med en stängning på 1106.1. En uppgång på 0.90% tar oss upp till 1116, vilket inte skulle vara ett utbrott med kraft.
Det är fullt rimligt att Stockholmsbörsen öppnar uppåt idag baserat på att vi hänger på omvärlden, men frågan är om det blir något utbrott genom 1115? Många aktier är attraktivt värderade om vinsterna inte vänder ner med konjunkturen. Vi ligger också sedan tidigare bakom ett gyllene kors, vilket än så länge verkar stämma. För S&P-500 så har index stigit över 6% sedan det gyllene korset.
Samtidigt ligger risken för tjurfälla och gnager. I slutändan handlar det om man tror att de digitala sedelpressarna är starkare än det långsiktiga deflationstrycket.
I övrigt är det Stora Bostadsprisstatistikdagen idag. Jag som hade tänkt vara ute i vårsolen. Valueguard släpper inte sin statistik förrän 0900, så jag kan inte ens jobba igenom dagens blogginlägg i förväg under morgonen.
Det kan dock bli riktigt intressant, eftersom Mäklarstatistiks data inte är entydigt positivt, så vad utfallet av Valueguards kvalitetsjusterade statistik blir går inte att avgöra just nu. Bostadsrätter är som Mäklarstatistik säger stabilt uppåt, men villor står stilla eller rent av återupptar sitt fall (i Malmö förstås). Tesen att villor och bostadsrätter allt mer lever separata liv prismässigt verkar alltså stärkas.
De som menar att jag haft fel om fallande bostadspriser kan konstatera att enligt Mäklarstatistik så är priserna för bostadsrätter ner 3 – 4% på 12 månader och för villor ner 3 – 6%. Göteborg förblir den villamarknad som går starkast och Malmö förstås svagast. Slår man ut medlet på den längre tidsprognosen om åtta års nedgång så landar man i det prognosticerade intervallet 30 – 50% ner. Dock med felprognosen att bostadsrätter faller mindre än villor. Än så länge ligger alltså nedgångens takt och omfattning i linje med prognos.
15 kommentarer
fakeout, det är på en tisdag också. Ser du den neg div i Apple. jag har en kompis som köper den varje dag, eftersom den går upp. momentum players paradise, och vi vet hur det slutar
Ja, men när Rädda Barnen ojar sig över barnfattigdom i Sverige för alla barnfamiljer inte har råd med en iPhone till sina barn, då är det ju bara köp Apple som gäller…
Jag har Apple i min portfölj. Bra momentum i aktien, men det spelar ingen större roll.
Så länge det är momentum i bolaget är det buy and hold. Med tanke på att de är ledande i "post pc eran" ser de rätt billiga ut. Gissar att de tuggar på några år till. Sen blir de kanske en fat cat likt Microsoft.
Fortsätter de att stiga i denna takt framöver är det läge att vikta ner sig och ta hem insatsen. Vi får se hur det går 🙂
Jag köpte apple för fem år sen. Eller om det var sex. Jag lämnar gärna lite smulor på bordet till er som hoppar in i slutfasen. Jag säljer alltså.
När ska du inse att "teknisk analys" är värt lika mycket som att spå i kaffesump? Om inte annat så bevisas det av din egen blogg. Det var ju inte länge sedan du varnade för en fimbulvinter på börsen.
Och? Finns ju de som läser horoskop och roas av det.
Har jag t ex någonsin påstått att det skulle vara värt mer än att spå i kaffesump? (Jo, i vissa fall har jag påstått det, t ex MA50/MA200)
Bra att du är kritisk iaf, utgå inte från att allt som skrivs här i världen är korrekt. Använd sedan samma kritiska förmåga på annat också.
Holy Shit Batman
"Until recently, there was plenty of good news in individual income tax receipts as the 12-month sum rebounded from a low of $847 billion during January 2010 to $1,113 billion during November 2011. It has stalled since then as the sum edged lower to $1,094 billion during February. That certainly doesn’t jibe with the significant improvement in employment in recent months that I discussed yesterday."
http://blog.yardeni.com/2012/03/us-federal-tax-receipts.html#links
De som satt kvar i båten måste må riktigt dåligt. OMX skulle ju ner till typ 100.
Har inte fått en enda kommentar från någon som mått dåligt. Men väldigt många som påstår att andra mår dåligt.
Den som följde MA50/MA200 har inte förlorat ett öre, man kom in ungefär där man gick ut och fick ränta på bankkontot under tiden medan aktierna inte delat ut något.
Tjurfälla och tjurfälla… Men den som nekar att den svante-eska euforin beror på LTRO-pressen lurar sig själv. Den macro-data som inkommit har bara varit strössel på tårtan. Dock blev jag rätt hårt stekt i förra korrektionen som om jag inte misstar mig tog oss under den vackra, 45-gradiga trendkanal vi har haft sedan december.
Det tar liksom stopp vid 1117. Igen. Vad väntar nu?
Kanske ner genom 1115 igen. Äsch, redan ner.
"Samtidigt ligger risken för tjurfälla och gnager. I slutändan handlar det om man tror att de digitala sedelpressarna är starkare än det långsiktiga deflationstrycket."
Och vad tror du om det?
Jag ligger fulltankad i negativa minifutures från och med nu.
Jag tror att vi mycket snart, om inte redan nu, slår i taket på trendkanalen på kanske 1120. Som Tobbe Rosén på sin blogg flera gånger visat så är vi inne i gigantisk bearmarket på lite längre sikt. Tillväxten som vi sett under de senaste 3 årtiondena har kommit ur kreditexpansion. Nu går vi in i en lång period av kreditkontraktion då allt och alla ska dra åt svångremmen.
Börsbolagen är därför på tok för högt värderade och ska i framtiden värderas till mycket lägre vinstmultiplar jämfört med fallet idag. OMX S30 kommer inom något år att ramla ner mot 600-nivån.
Mvh
Observer