Som ni kanske märker driver jag periodvis olika tankegångar här på bloggen, vilket leder till någon form av tema över olika perioder. Den senaste veckan eller veckorna har det handlat allt mer om kunskapssamhällets död.
Vad detta i botten handlar om är ett helhetsgrepp kring tänkbara problem och effekter (eller lösningar om man så vill) på att vi är på väg mot tillväxtens gränser i spåren av överskuldsättning och framför allt de kommande energi- och resurskriserna, inklusive peak oil.
Och allt sådant här slutar alltid i samma sak – nämligen medelklassens död.
Det går inte att med säkerhet säga att det är så men den demokratiska parantesen vi upplevt de senaste 100 – 150 åren har sammanfallit med utvinningen av de fossila bränslena i allt högre takt och den ekonomiska tillväxt, välstånds- och välfärdsökning detta inneburit. Och medelklassen (hur man nu än definierar den i olika länder) har växt i omfattning till att mer bli normen för samhället – en medelklass som idag bokstavligen lever som kungar. Inte sett till antalet personer som är tjänare, men sett till energiutnyttjandet som motsvarar hundratals slavar som ständigt arbetar åt oss. Och med det också ett enormt överflöd. Besöker man något gammalt kungaresidens, t ex Royal Chambers i slottet i Edinburg, så inser man att en normal svensk villa i princip är större än det medeltida kungaparets privata residens. Och bekvämare och varmare.
Det urtoppande kunskapssamhället har varit medelklassens arena, men medelklassen eller staten har överskuldsatt sig för att nå dit och har därmed nått till vägs ände. När väl kriserna bryter ut på allvar så är det också medelklassen som förlorar – bland annat pga skuldsättningen men också för att man måste ha något för att kunna förlora något. Argentinas ekonomiska kris var ett exempel där medelklassen i princip utraderades, USA:s utveckling de senaste åren där man nu går på matkuponger, food stamps, även i tidigare välmående suburbs, är ett annat.
Att dra slutsatsen att samhällsutvecklingen går tillbaka när resurserna sinar är fullt logiskt. Överskottet som kan användas till demokrati minskar successivt och det överflöd som skapat medelklassen minskar också över tiden.
Kanske är det just detta som regimen Reinfeldt ser när man vill satsa på banalare kunskaper via folkhögskolor och återinrättar tjänstehjonen via RUT, ROT och KROG. När utvecklingen går tillbaka har vi helt enkelt inte behov av lika många raketforskare och vi har inte lika stort behov av en medelklass – medelklassen blir i sig en orimlighet när överflödet minskar.
Så man skall rent av se alliansregimens arbetsmarknads-, kunskaps- och företagarpolitik som visionär? En vision om en kontrollerad nedmontering av samhället från resurstoppens överflöd till en värld med krympande tillgångar? Man kan också se inrättandet av soldatyrket som ytterligare ett lågavlönat tjänsthjon, som för 16 400:- i månaden före skatt skall skydda samhället och överheten mot externa hot. Steget är inte långt till att lösa rekryteringen genom att återupprätta soldattorpen och se till så att varje socken skickar erforderligt antal soldater till Försvarsmakten.
Den som vill förbli medelklass längre än de flesta och vill vara sist att släcka ljuset bör se till att avbelåna sig. För det är via skulderna som vägen till livegenskapen och fattigdomen går när resursbasen inte längre kan expandera. Gamla “sanningar” som att man kan låna sig rik var bara sanna så länge överflödet steg i spåren av tillväxten. För det är vad tillväxt handlar om. Inte utveckling, utan överflöd. Det är inte utvecklingen utan överflödet som gett oss välstånd och välfärd. Överflöd har gett oss resurser till sådant vi tidigare inte hade råd med som samhälle, t ex onödiga utbildningar. När överflödet krymper måste vi dra ner. (Utveckling och välfärd kan man för övrigt behålla även utan ständigt stigande överflöd.)
Ur detta perspektiv är alliansregimens politik alltså helt rätt och riktig – mer visionär och framtidssäker än miljöpartiets politik. Snarare finns det en risk att vänsterns drömmar om evig tillväxt i en ändlig värld, för det är vad hela den socialistiska parantesen handlat om under 1900-talet, gör att man klamrar sig fast vid ohållbara visioner om ett rättvist och egalitärt samhälle – det samhälle vi nu successivt börjat lämna bakom oss – ett samhälle som likt de fossila resurserna bara var en parantes i mänsklighetens historia.
Den väsentliga frågan är hur vi skall kunna öka klyftorna och avveckla medelklassen utan att det leder till ett rått samhällsklimat. Avveckling med värdighet. Faktum är att man kan se det som att klyftorna minskar när de flesta får det sämre och rör sig mot botten. Ignorerar man bara den kvarvarande allt mindre medelklassen och överklassen så kan det snarare öka samhörigheten i samhället där nere på botten. Men det kräver ett annat tänk än dagens satsa på dig själv.
73 kommentarer
Muntert du! =)
Tyckte det var positivt med ökad samhörighet.
Kom och tänka på http://www.youtube.com/watch?v=lOfZLb33uCg&ob=av3e när du skrev det där…. fick mig och bli mindre munter efter läst din artikel.
Medelklassens utplånande tror jag kommer att ske om samhället slutar investera för framtiden och framförallt om samhället slutar anpassa sig till förändringar i verkligheten oavsett om det rör oljetillgång, andra fysiska resurser, internationell konkurrens, ekonomiska system ut balans eller ökande medelålder.
när man lånar snor man välfärd från framtiden
Fascinerande tanke! För mig har liknande funderingar varit det som gör mig tyst och eftertänksam när mina vänstervänner går igång kring relativ fattigdom och hur hemskt det är med Joakim, 9, vars mamma inte har råd med ett Playstation som kompisarna har.
Vad är relativ fattigdom i ett överflödssamhälle jämfört med absolut fattigdom (alltså inte råd med mat och tak över huvudet) i ett post-tillväxt-samhälle, eller svält och röveri under en eventuell akut ekonomisk avvecklingsfas? Kul med jämförelsen mellan Edinburghs kungaresidens och dagens medelklassvilla — hade man några timmar över skulle det vara kul att sätta upp en lista på motsvarande jämförelser, så att den post-tillväxt-debattör som kommer till tals i offentlig debatt hade en stor samling likartade exempel att jämföra med. Kanske antal leksaker, sammanlagd transport, barnadödlighet etc.?
/Civilekonom, men inte övertygad
Har för mig att kungaparet med alla barnen bodde i en trea. Visserligen rätt högt i tak och så fanns det ju offentliga utrymmen att nyttja när man jobbade (inklusive offentlig representation). Men en VD på ett svenskt företag kan ha större konferensrum på arbetsplatsen än man hade storsal i kungaslottets funktionsdelar… Till det kommer villan…
Kul att du dissar relativ fattigdom genom just en jämförelse (alltså just relativ fattigdom). Dagens relativa fattigdom är ju som du säger relativt morgondagens "absoluta" fattigdom inte så farligt. Allt är relativt, även termen absolut fattigdom.
/Johanneberg
Relativ fattigdom kommer ju alltid existera. Däremot kan man i princip utrota absolut fattigdom.
En relativt fattig idag är relativt rik jämfört med för 20-30 år sedan.
Johanneberg: Ja, du fick mig där :). Vad jag menar är att en jämförelse är illustrativ i debattsammanhang, därför är Cornu:s jämförelse värdefull. Självklart är fattigdom alltid i relation till någon förväntad nivå, men det begrepp "relativ fattigdom" som används i debatten idag, av vänsterinriktade partier och exempelvis Rädda Barnen är specifikt: Där jämförs inkomst med landets medianinkomst, och om du hamnar under en viss nivå (är det 40%?) är du fattig..
Denna relativa fattigdom kan ju teoretiskt utrotas genom höga marginalskatter, arvsskatter, förmögenhetsskatter och stora transfereringar, och sossarna lyckades väl nästan. (Har alla samma inkomst blir de ju enligt definitionen ovan inte fattiga). I ett sådant samhälle måste dock kopplingen individens produktion-individens konsumtion vara mer eller mindre utrotad vilket leder till bland annat två problem, om vi förutsätter ekonomisk avveckling:
1) I ett sådant sammanhang blir det alltså bara politikernas beslut som kan moderera konsumtion till en krympande kaka, vilket de i en demokrati tenderar att vara dåliga på.
2) Ett sådant sammanhang är förmodligen inte så gynnsamt för entreprenörer, då en framgångsrik risktagare inte belönas mer än en som satsat på något som visat sig olönsamt. Jag har svårt att tänka mig att entreprenörsskap och uppfinningsrikedom blir mindre viktigt, när mindre resurser finns tillgänglga.
/Civilekonom, men inte övertygad
Sossarna lyckades nästan utrota den realativa fattigdomen, men priset betalar vi fortfarande.
Förmögenhetsskatten var väl en sak, men arvsskatten var illa för svenska företag. Många var de familjeföretag som tvingades säljas (naturligtvis till storföretag), där de nya ägarna saknade all samhällskoppling. Det var inledningen till avindustrialiseringen av sverige.
Disponibla inkomsterna har ökat för alla som har ett arbete.
De har lämnat alla utan arbete bakom sig i utvecklingen. Där har du klyftan.
Så medelklassen ökar!
Om du kollar kronofogdens kravlista så ser du att det inte är i de områden med högst skuldsättning de har mest kunder. Finns det jobb så finns det hopp./Oppti
Oppti, när du hamnar hos fogden bor du inte längre kvar i området med hög skuldsättning. Då är det bara det kommunala bostadsbolaget i Perstorps kommun som vill ha dig som hyresgäst…
Cornu, du gör ett fundamentalt fel – det du kallar "medelklassen" är en mycket mindre grupp än vad inkomststatistiken antyder. I stort sett alla sparkade "forskare" i Södertälje var t ex annat än medelklass – simpla posörer som bara förbrukade resurser. Och så ser det ut på många ställen. Hela organisationer kan bestå av luftgitarrspelande posörer, inte minst offentliga organisationer. Ju fler av dem som blir av med luftgitarren desto bättre. Ingen av luftgitarristerna hos tex ICI i Mölndal har någon som helst erfarenhet av att upptäcka och marknadsföra nya läkemedel, det var generationerna innan som skötte den detaljen. De som flaxar omkring där nu är anställda för sin "sociala kompetens".
Sant och något liknande har jag påtalat många gånger förr, finns många posörer med lånta fjädrar som anser sig vara medelklass. Men det är också de som åker ner först. RUT, ROT och KROG-jobben väntar. Eller Fas 3 (=slav).
Många "posörer" ÄR medelklass.
Problemet är att de lever över sin nivå likförbenat. De kan inte leva inom sina ekonomiska ramar, utan ska ha "allt".
Sedan så är det ju naturligtvis tragisk att bobubblan tvingat många att skuldsätta sig även när de bosätter sig i ett boende som de i en annan verklighet (utan bobubbla), faktiskt skulle ha haft råd med.
Det är ingen som har tvingats till några lån.
Jag tror personligen vi kan leva som kungar även i fortsättningen. Att vara kung behöver ju nödvändigtvis inte vara att äga en 50 tums platt-tv, iPhone 8 eller skuldsätta sig för att åka till Thailand och trängas med 400 000 andra svenskar…
Att vara kung betyder inte att det måste jobbas 239 miljoner övertidstimmar per år i det här landet där det mesta av vinsten till slut hamnar i fickorna hos ett fåtal. Med nuvarande samhällssystem som ju enbart bygger på att skuldförslava den stora massan är det såklart självklart att människor måste arbeta tills de blir 75 eller längre. Helst till de dör. Men inte ens när de dör blir de av med sina skulder. 50-tumsplatttv:n hänger fortfarande på väggen obetald och skulden på Thailandsresan är kvar till de efterlevande som är allt de får ärva…
Om ett dödsbo har ett negativt värde behöver man inte ärva det.
Peter Madison, dina inlägg avslöjar bara att du själv känner dig misslyckad.
Klarade du inte konkurrensen på börsen och har blivit bitter?
Håller med, Peter Madison verkar vara riktigt bitter.
Kanske börsen eller att frugan inte är riktigt nöjd med prestationen.
Peter : Instämmer, många människors skuldsättning tror jag handlar om att de vill äta kakan nu och skiter i att de får betala den i framtiden.
Nope, jag är inte bitter. Lite oförstående bara hur somliga av er resonerar.
Läs dina tidigare vänstervridna inlägg!
Tydligen några som blir träffade. Vem fan orkar hänga på börsen, finns bra mycket stimulerande grejer man kan göra för pengar än att vara en fool by randomness.
Du börjar spåra ur ordentligt nu Cornu….förstår att du inte längre vill skriva om börsen,och förresten när jag gick svenska skolan på 50-talet stavades "parantes" parentes / Sigge
Så du gick skolan du; själv gick jag *i* densamma.
Sigge goes epic fail haha
Cornu, jag tror att du gör ett felaktigt antagande när du bygger hela resonemanget utifrån avstampet att medelklassens våndor skulle bero på sinande resurser. Visst, oljan kommer att sina, men det har inte hänt än. Den är mycket dyrare än den har varit, men ännu inte tillnärmelsevis så dyr att det skulle behöva innebära slutet på "our way of life". Det som klämmer åt medelklassen så till den grad är snarare den ohämmade globaliseringen.
När alla jobb försvinner till låglöneländer gynnar det det allra översta skiktet, som äger de utlokaliserade industrierna och ökar sin vinst. Alla andra blir lidande, direkt om de förlorar jobbet och indirekt när deras grannar gör det vilket minskar efterfrågan på deras tjänster. Och hela samhället förlorar i takt med att kompetensen försvinner. I längden kan man inte framgångsrikt bedriva forskning och utveckling om man inte längre producerar.
Visst, globaliseringen får samma effekter, men den resursbristdrivna avvecklingen av medelklassen kommer förr eller senare. Men oavsett talar vi om långa skeenden här 50 – 100 år. Globaliseringen har nu pågått i modern form sedan 70-talet, så där är vi uppe i 40 år, klart det börjar svida i medelklassens skinn.
Och det gynnar låglöneländerna, kruxet är om de kommer att utvecklas som så många andra länder eller förbli låglöneländer. De giriga som vi verkligen behöver se upp med är de som ser till att kineser, indonesier osv får svårt att höja sina löner när de blir produktivare.
Det gynnar kanske låglöneländerna, men i nuvarande form är globaliseringen sämre än ett nollsummespel. Vi sänker västvärlden utan att höja tillväxtländerna i samma omfattning. Det som får stryka på foten är petitesser som demokrati, mänskliga rättigheter och miljöskydd. De som gynnas i gengäld är det fåtal som "äger produktionsmedlen", för att tala med Marx.
Med risk att "spela på min egen trumpet":
http://svenskavisioner.wordpress.com/2010/07/02/rattvisa-i-globaliseringens-tid/
Här är en klickbar version (sunkiga Blogger fixar inte det på egen hand, det hade jag glömt):
http://svenskavisioner.wordpress.com/2010/07/02/rattvisa-i-globaliseringens-tid/
"Visst, oljan kommer att sina, men det har inte hänt än. Den är mycket dyrare än den har varit, men ännu inte tillnärmelsevis så dyr att det skulle behöva innebära slutet på "our way of life"."
Oljan har blivit rätt mycket dyrare på rätt kort tid vilket är en naturlig konsekvens av att peaken är nådd och att kurvan nu faller snabbt. Vi kommer att kunna skapa små bumpar på vägen ner och förmodligen bromsa fallet, men inte alls så mycket som vi skulle önska. Det billiga fossilbränslets dagar är över och därmed vår "way of life". Vad oljan kostar är oväsentligt när man nu bestämt sig för att trycka pengar in absurdum. Det är väl kanske rimligt att anta att det skapas någon ny global valuta med någon kombination av råvaror som grund. Frågan är då vad överbelånade svensk har att handla med. Olja? Guld? Silver? Skog?
/EDK
Intressant och skrämmande på en gång. Antagligen det mest visionära inlägget jag har läst på denna blogg, även om alla inte kommer att hålla med om visionen. Kall och logisk är den ju dock.
Om man är lite ärlig mot sig själv får man konstatera att utvecklingen klart går i den här riktningen, och har redan gjort det under en tid. P g a kriser och andra händelser maskeras händelseförloppet så att det blir mindre uppenbart för oss som är mitt i det, men jag är säker på att vi kommer att se det klarare om ett decennium eller två. När vi passerar ett par högkonjunkturer av jobless-recovery-typ blir det väldigt svårt att förneka.
Om man nu ska protestera mot något skulle jag ändå säga att dramatiken blir mindre i siffror, även om omställningen blir stor för många. Men alla behov kommer ju inte att försvinna. Även om framtiden kommer att innebära färre välavlönade bilbyggare eller byggnadsarbetare, kommer ju tekniska utmaningar fortsätta att tvinga fram omställningar som i sin tur kommer att kräva forskning, utveckling och produktion. Dessutom har vi en hjärntrust som mänskligheten aldrig har haft, som kommer att kämpa för att bevara rikedom och anpassa samhället efter förutsättningarna. Där ligger också en kritik mot inlägget; det finns ingen tro på utveckling. På samma gång som jag nästan beundrar förmågan att på ett så rått sätt bevittna och förutse en tillbakagång, kan det också ses som loser-mentalitet. Samma person som mitt under matchen konstaterar att man kommer förlora och slutar kämpa. Vi har ju trots allt inte sett facit, jag får en negativ känsla av öde och förutbestämbarhet av läsningen.
Men intressant som sagt.
Tack, men skilj dina egna reaktioner från vad du tror om mig. Skilj på orden och personen. Tycker du att jag slutat kämpa för en bättre värld? Varför tror du att jag skriver detta?
Min defintion av medelklass har:
-boende
-värme
-kläder
-mat
-lite pengar över för diverse
Tror knappast medelklassen kommer "dö". Bara mindre dyra leksaker/fritidsaktiviteter
Vad innebär medelklass för dig? Du skriver ovan att de har lånta fjädrar, dvs har lånat sig till hus och annat. Var går gränsen för medelklass? För mig är det majoriteten av Sveriges befolkning som ingår menkanske jag har missuppfattat?
Medelklass måste definieras relativt underklass och fattiga.
Fattiga klarar inte sig själva. De är beroende av olika former av understöd.
Underklass har råd med det nödvändigaste, kanske med nånting extra emellanåt, men behöver i regel vända på slantarna.
Medelklass har i regel:
– Bra boende
– Behöver inte vända på slantarna för att köpa mat, kläder eller betala löpande utgifter för ex.vis vård.
– Har råd att ta semester.
– Har råd med bil. (som man kanske inte behöver)
– Har råd att låta barnen rida/spela ishockey eller andra dyrare aktiviteter.
– Har pengar över för nöjen.
Sedan kan man välja att dela in medelklassen i övre och undre medelklass beroende på om de har råd med allt ovanstående, eller måste prioritera mellan dessa. En bil är förresten inte utmärkande för just medelklass. Underklass kan också ha bil, men där utmärker sig bilen som en absolut nödvändighet.
Många i medelklassen har också valt bort bilen då deras boende medger detta, ett val som inte alla kan göra.
På vägen ner så kan man i alla fall bränna av lite kraft på infrastruktur m.m. istället för att krampaktigt hålla fast i rodret samtidigt som man säger att det är farligt med visioner.
Fantastiskt skrivet, som vanligt!!!
FORTSÄTT MED DET!!
Raketforskarna klarar sig nog även om efterfrågan på just raketer försvinner. Det tjattrande gänget av journalister, mediafolk, genuspedagoger, livsstilscoacher, hälsopedagoger, byråkrater som skriver processbeskrivningar och verksamhetsplaner och liknande kan gärna dö.
Kan man hoppas i alla fall.
Jag har tidigare rekommenderat Lars att läsa Pål Steigans bok En dag skall jorden bliva vår. Det är den bästa bok om nutiden och framtiden jag hittills läst. Och då har jag tuggat i mig ganska många. Temat i boken är ungefär detsamma som i David Jonstads bok Kollaps, men analysen är vassare och perspektivet bredare. Det är dock en mycket farlig bok. Därför bör nog Lars avstå från att läsa den 🙂
Den italienska ekonomen Loretta Napoleotani (Skurkkapitalismen, m.m) har varit inne på liknande tankegångar.
Det som händer nu i västvärlden är en gradvis nedgång och fall för medelklassen. Dom trygga jobben försvinner och därmed möjligenheten att spara och bygga framtida välstånd åt sin familj.
Det här en gradvis nedgång som kommer att pågå under flera decennier, så gå inte omkring och vänta på nåt Mad-Max scenario dom närmaste åren. Enligt Napoleotani började medelklassens nedgång i vissa länder redan på 1990-talet, medan det i andra började 2008. Napoleotani ger västvärldens medelklass 30-50 år på sig att leva någorlunda drägligt, sen kommer man ha ungefär lika eländigt ställt som den stackars daglönande arbetaren i Kina eller Indien.
Elizabeth Warren tog upp detta i en rapport The Coming Collapse of the Middle Class hennes föreläsning finns här.
http://www.youtube.com/watch?v=akVL7QY0S8A&noredirect=1
Jag brukar säga att vårt kreditbaserade penningsystem är en hörnsten i vår politiska ekonomi. Det har format politiska ideologier, politiska partier, företag, offentliga institutioner mm. Det har mao. format en rad olika maktstrukturer i samhället. Fram till nu så har den duktighetstävlande medelklassen sprungit runt i sitt ekorrhjul för att vara lojal mot och nyttig för dessa maktstrukturer. Men den här hörnstenen håller nu på att rämna. Som Richard Heinberg sa: "It's easy to go into denial about peak oil, because it changes everything." Peak Oil kommer förändra allt.
Jag håller med om att samhället har strävat efter överflöd och inte efter utveckling – helt idiotiskt och det har underminerat framtiden mer än något annat.
Vi utbildar till arbetslöshet, media utbildningar på "högskolor" runtom i riket etc, dessa behövdes inte för 30 år sedan och behövs inte nu annat än för att snygga till arbetslöshetsstatistiken.
När samhällets pengar tryter visas vad dessa "utbildningar" var värda
Det behövs utbyggda yrkesutbildningar för hantverkare istället, inget fel på
hederlig arbetarklass istället för fejkmedelklass( högskoleutbildning för dagisfröknar:förskollärare:akademiker! när man skall byta blöja kan man läsa en vetenskaplig studie om hur man gör.))
Obs jag högaktar och respekterar arbetet som utförs på förskolorna men att göra utbildningen akademisk är för mycket.
Genusvetenskap skall vi inte prata om..
mvh
Christian
Visst har du rätt i att medelklassen är slut. Men har det så mycket med resursbrist att göra. Jag tror istället att hela situationen har skapats av oss själva genom den sk kallade globaliseringen som alla hjärntvättade medelklasstyper hyllar. De spelare som finns på arenan är nämligen 1) Internationella kapitalister, 2) medelklassen (i princip alla i västerlandet) samt deras politiker, samt 3) Asiaterna. I västerlandet finns kanske 800-900 miljoner innevånare och i Kina/Indien kanske 2.5 miljarder. På ganska kort tid har nu arbetskraften i Kina/Indien kommit ut på arbetsmarknaden. Kanske en 3-4 dubbling av arbetskraften. Dessutom är miljökrav etc i Asien mycket gynnsamma, arbetsdagen 12 timmar samt lönen kanske 10-20 dollar. Detta toppas dessutom av att kineserna håller tillbaka den inhemska konsumtionen. Undrar hur västerlandet klarar den konkurrensen? O va bussiga vi är! Kapitalisterna kan skifta de kvalificerade/tillverknings jobben till Asien o sedan frakta hit de asiatiska slavarbetarnas produktion för försäljning mer eller mindre tullfritt. Jättebra för kapitalet, uruselt för västerlandets folk. Om nu inte västlandets politiker vore totalkorrumperade så skulle de naturligtvis införa tullar för att skydda jobben. Kort o gott meddela asiater/kapitalister att sorry våra marknader är stängda så länge som produktionen sker miljövidrigt och under slavliknande förhållanden. Själviskt av västerlandets folk? Javisst, precis lika själviskt som kapitalister/Asiater agerar.
Inga lysande framtidsutsikter med sådana politiker (och väljare). Västerlandets politiker tycks istället vara fokuserade på 2 saker. Storskalig import av människor från 3:e världen som i de flesta fall inte har några relevanta kunskaper och därför måste försörjas. Samt att åka runt med USA o bedriva diverse olika krig. Kanske vore det bättre att politikerna satsade energin på att fixa den svenska demografiska katastrofen samt fundera på hur de kvalificerade arbetena ska behållas.
Ja idag med billiga transporter och historiskt låga frakt rater (baltic dry index)kan industrin använda sig av detta arbitrage på arbetskostnader. Men Peak-Oil kommer ändra det tro mig.
Det finns även industrier i Kina som idag har det tufft att konkurrera med billigare länder i Sydostasien.
Men den stora fördelen i systemet är att vi inte importerar utan exporterar vår inflation så att vi kan hålla räntorna låga. För att krediterna och skulderna fortsatt kan öka så att maskineriet kan fortsätta tugga på. För att befolkningen i väst ska kunna fortsätta med sin nya fritids nöje att konsumera.
Det som gör mig helt matt och får mig att inte hålla med Cornu är att Alliansregimen även den väljer att öka komplexiteten i samhället när överflödet sinar istället för att försöka rationalisera och skala bort onödig dödvikt inom offentlig förvaltning t ex. Så väljer de att öka offentlig förvaltning och att låta t ex den finansiella sektorn öka sin komplexitet med skattebetalarna som borgen.
Det har tjatats mycket här på bloggen och jag tror de flesta av oss är eniga i att nyckel till vår framgång hitintills har varit därför Sverige som land har varit tämligen flexibel och mer anpassningsbart än somliga. Sedan spelar även tillfälligheter in under historiens gång.
Vi behöver inte mer lagar, regleringar, skulder och större stat.
Så länge det inte finns några bra alternativ så är det är bättre att investera i sig själv än i ett ohållbart samhällssystem.
Låt oss anta att din tolkning av globaliseringen stämmer. Det är fortfarande inte helt självklart hur följande är dåligt för svensk medelklass:
"Kapitalisterna kan skifta de kvalificerade/tillverknings jobben till Asien o sedan frakta hit de asiatiska slavarbetarnas produktion för försäljning mer eller mindre tullfritt. Jättebra för kapitalet, uruselt för västerlandets folk."
Du säger ju att asiaterna gör jobbet och vi får konsumera resultatet. Det låter ju inte som någon dålig deal för just "västerlandets folk", eller hur?
Du har så rätt, Anonym! (Jag skrev ungefär samma sak lite längre upp i diskussionen.) Skönt att se att det finns fler som är inne på samma tankegångar.
Marcus: I utbyte mot våra jobb och vår kompetens får vi lite billigare konsumtionsvaror (av sämre kvalitet), som vi betalar med lånta pengar och sinande arvegods, samtidigt som jorden föröds av de okontrollerade utsläppen i tredje världens rovindustrier. Jo, du kan hoppa upp och sätta dig på att det låter som en "dålig deal".
http://svenskavisioner.wordpress.com/2010/07/02/rattvisa-i-globaliseringens-tid/
Nja, nu är det väl så här att löner i t.ex. Kina stiger mycket snabbt, men från en mycket låg nivå. Med detta har t.ex. vanliga kinesiska arbetare fått viss luft under vingarna, och accepterar inte längre vilka skitvillkor som helst på arbetsmarknaden. Strejker, mer eller mindre långa, uppstår regelmässigt och spontant numera om det är något som inte passar. T.o.m. om ett flyg är försenat är det inte ovanligt att passagerarna stannar kvar i planet och inte stiger ur, annat än att biljetten blir återbetald. Med detta vill jag faktiskt säga att kineser faktiskt är betydligt mer strejkbenägna än t.ex. svenskar,och kommer att bli än mer, allteftersom deras levnadsstandard ökar. En annan sak som kommer att pressa upp lönerna i Asien är den demografiska profilen. Kina är välbekant med sin ettbarnspolitik, men t.o.m. Bangladesh är nära födelsetal som liknar västerlandet. Tro mig, det fixar sig med jobb, eftersom utbudet av tillgänglig arbetskraft kommer att minska framöver. En större andel av arbetskraften kommer dessutom att behövas inom vården i takt med en åldrande befolkning. Detta gäller inte bara i Sverige, utan är ett fenomen world-wide.
Jag tycker nog inte att man ska bortse från globaliseringens goda effekter, och att vi lyckats höja levnadsstandarden rejält i väst pga just billig arbetskraft i öst. Det råder ingen tvekan om att vi har vi fått mer till lägre priser och lägre kvalitet, men vi har i större mån också fått MER till bättre kvalitet och LÄGRE priser. Vi har dessutom fått bekvämare arbetsförhållanden, lever längre, osv osv.
Visst är det så att globaliseringen slagit stenhårt flera länder i snart en ren och skär bankrupt, men det är ju också för att de INTE exporterat något och BARA konsumerat! Sverige exporterar fortfarande något så trevligt som tunga industriella turnkey-projekt, teknik, högkvalitativt stål, mm. Den dagen vi slutar med det (eller oljan blivit för dyr)… ja då ska vi se att vi slutar upp som Grekland! I det här landet finns ju populistiska undertoner från flera håll om att alla ska ha rätt till allt, utan att för den sakens skull göra rätt för sig. Det finns en mycket stor risk för att världens mest rövtorkade folk, svenskarna, kommer att få se en rejäl negativ förändring i välfärd inom säg 10-15 års tid. Import betalas av export, men har man inget att exportera så slutar man upp i skiten utan hjälpande hand.
Då valde man rätt livsväg trots allt. Lågutbildad 40-årig arbetare med hyfsad inkomst utan studielån. Inga bostads eller konsumtionslån heller! Hyr bostad, sparat hela livet, pengar på banken som räcker några år! Självklart åker jag endast kommunalt eller går/cyklar( bra hälsa också). Känner mig nöjd och glad i dessa kristider:)
Visst är det så att all svensk produktion av varor (utom möjligen skog och malm) kommer att få förlorad till länder med lägre produktionskostnad. Å andra sidan har vi den nya generationen av självförverkligade kids som är duktiga på att skriva, laga mat, spela musik och programmera m.m. De blir kanske den nya medelklassen? Tror också att den nya medelklassen kommer att bestå av ROT- och RUT-hjon en masse. Tjänstesektorn är den enda som kan växa, och för det behövs ett nytt skattesystem. Jag kan mycket väl tänka mig att köpa hjälp med städning, matlagning, läxläsning, biltvätt, deklaration, matinköp och mycket annat. Bara skattekilen tas bort.
Sedan har vi det här med energi. Nöden är uppfinningarnas moder, brukar man säga. Låt oss ändå hoppas att framtidens energibehov kommer att tillfredsställas, på ett eller annat sätt. Har nämligen svårt att tro att den moderna människan för första gången på över 40 000 år skulle acceptera en varaktig materiell och kulturell tillbakagång.
/Ulf
Sverige har ju ganska stora resurser i form av råvaror och energi, det som är lite märkligt är hur lättvindigt man exporterar detta till andra länder.
Jag är visserligen för frihandel, liksom jag är för att folk ska bli specialister (dvs, en läkare ska jobba som läkare, inte spendera arbetstid till ett eget grönsaksland eller hönshus (om han/hon nu inte har det som hobby förstås)). Men att som idag exportera svensk el, och elen har ändå framhållits som en stor anledning till att industrin valt att stanna i landet, och därigenom driva upp priset till kontinentala nivåer är ett misstag av gigantiska proportioner…
Vi kan aldrig försörja vår gigantiska offentliga sektor med en dominerande tjänstesektor vårt system som det är uppbyggt idag kräver stark överskott i bytesbalansen dvs skog, stål och vad linan på volvo producerar.
Att jämföra Sverige med USA och Storbritannien som dessa Maud Olofson ekvationer personer som förespråkar tjänstebaserad ekonomi förespråkar fungerar inte. Vår valuta är alldeles för liten och för svag för att kunna köra det racet.
Att vi skall gå med i någon slags Euroskuld-myntfot för att klara av denna utveckling som folkpartiet tror fungerar inte heller, om vi inte vill gå samma väg som Sydeuropas ekonomier.
Alla de där resurserna som finns i Sverige styr vi inte själva över längre.
Vi är med i EU och via Lissabonfördraget har vi gett upp vårt nationella självbestämmande och är via en solidaritetförklaring skyldiga att dela med oss till övriga inom EU som behöver i händelse av brist eller kris där.
Signatären Reinfeldt är därmed landsförrädare.
Jaha Peak medelklass…
Mycket skarpsinningt skrivet f.ö.
Bra skrivet!
Cornu, tror du att det kommer att vara bättre i andra länder, och i så fall vilka? Vart ska man emigrera? 🙂 Jag tror att t ex Kina kommer att få tampas med enorma problem i framtiden.
Medelklass är inget vetenskapligt begrepp (även om vänsterakademiker använder det så i tron att det skulle vara icke-normativt). Historiskt är borgerskapet etc sedan 1800 mer relevant. I socialgruppsindelningen (1-4?) är även inbyggt demografiska omfördelningar, inget utplånas således. Däremot är MK träffande för att fånga en grupp med vissa beteenden. Jag tror att vad cornu pekar på är att MK är snarlik UK, dvs utan substantiell förmögenhet eller egendom, men lånar sig till en livsstil de tror skall kvalificera som ÖK, och utgör därmed en samhällsmotor och -fara. Många av dess högre exponenter är även bankmänniskor, och det är svårt att inte se en desperation i sättet att försöka ge varandra bonusar trots dåliga resultat och kritik. De vet att det lär hetta till framöver…
Kanske använder dock cornu MK ideologiskt som vänstern? Litet mkt Marx är det ju att tänka att det finns klasser som försvinner.
Om det nu är negerjobb som gäller i framtiden för oss varför då importera en massa nya negrer ?
Dags att planera ett sommarboende i Sverige och vinterboendet i….Norge?….eller…? Vi får väl se längre fram!
De som har gjort en klassresa på lånade pengar och billig energi kommer att resa tillbaka till underklassen de ursprungligen kom ifrån, när ekonomin spricker och energin blir återigen blir dyr, ingenting konstigt med det. Det behöver inte vara fult att vara underklass i ett samhälle där den stora majoriteten tillhör den, och jag tror också att det automatiskt kommer leda till en större samhörighet mellan människor, i alla fall på lite sikt. Den stora faran för den närmsta tiden kommer dock vara att stor fattigdom växer i städerna tillsammans med hopplöshet och apati när arbetslöshet sprider sig, eftersom folk inte är vana, eller har kunskaper att klara sig själva utan ett jobb och en lön som föder dem och låter dem köpa mat och tak över huvudet. Vi behöver ett annat typ av "kunskapssamhälle" i framtiden, ett som baseras på kunskaper i ökad självförsörjning, när man inte längre kan anlita andra att sy ens kläder, producera och processa ens mat, bygga ens hus på grund av fattigdom och dyr energi. Ur den synvinkeln så finns det mycket luckor i vårt s.k kunskapssamhälle, och alliansregeringen kanske är på rätt spår i RUT, ROT och KROG, men det behövs fokuseras mer på viktiga kunskaper som riskerar att glömmas bort. På tal om det så har nu degen jäst klart.
Det är ett fasligt fokuserande på arbetslösheten i framtiden.
Jag köper inte den framtidsvisionen. Folk kommer att kunna arbeta även i framtiden.
Visst, fler låglöneyrken, men om staten bara kunde låta bli att beskatta arbete så hårt så kommer de flesta kunna klara sig alldeles utmärkt på 1 jobb.
Mångsysslare är inte samhällsekonomiskt vettigt, det är inte lönsamt för samhället att ha en stor del arbetare som hoppar mellan yrken men inte blir bra på nåt.
Kvalitén kommer sjunka, och lönerna med dem.
Nej, vägen framåt är inte ett mångsysslarsamhälle.
Har lite svårt att köpa begreppet "medelklassen" och varför skulle dessa drabbas hårdare än t ex arbetarklassen? Jag tror på en rätt ljus framtid för välutbildad eftertraktad specialist kompetens. Dock så måste man var mer mobil än tidigare, de välbetalda jobben kanske inte finns på just din hemort eller universitetsort. Man får kanske jobba ihop sitt sparkapital utomlands i t ex Norge, Schweiz etc. alternativt i emerging markets på expat kontrakt.
Håller för övrigt med om högbelåning i dagens ekonomiska klimat kan bli väldigt farligt och kan i värsta fall leda till permanenta blanco-lån skulder vid skilsmässa/arbetslöshet etc. Såg ett inslag på rapport att över 1/3 av löntagarna inte är med i A-kassan. Svenskarna har helt enkelt glömt bort hur man gör en privat ekonomisk riskanalys då allting varit så bra de senaste 15 åren,
Cornu, klockren analys!
Apropå klocka, kan inte du som gammal programmerare fixa svensk tidsnotation för kommentarerna?
Skulle man inte kunna tänka sig, i en tid utan olja och då långväga transporter är hiskeligt dyra, att det behövs mycket ROT, RUT, KROG hos den livsmedelproducerande klassen. Då jordbruket är framtidsbranschen (efterfrågade produkter) komma den troligen sysselsätta många människor.
I askan av medelklassens död stiger såsom en fågel fenix "Pig/dräng-systemet"!
Tänkte på det här med finanskris, som på fler sätt kan tänkas påverka samhällsutvecklingen. Kreditexpansionen och medföljande expansion av finansmarknaden har ju fört med sig inte bara tillväxt av banker och andra finansföretag, utan också mängder av utbildningar och andra företag och konsulter som arbetar med att bygga och upprätthålla hela den infrastruktur som krävs för att hantera de komplexa systemen. Hur många på IBM och andra stora konsultföretag arbetar inte med it, projektledning och andra tjänster direkt eller indirekt riktade mot banker och deras underleverantörer? Det är nog inte bara arbetstillfällen inom själva penninghanteringen som kommer att minska när den uppblåsta kreditmarknaden pyser ut.
Suveränt inlägg Cornu!
Någon som glömt av att underklassen redan är upptagen, våra invandrare intar den positionen idag och var tror ni händer när den svenska medelklassen dör och hamnar bland invandrar/underklassen…konflikt så att det smäller om det.
Det gick bra att gilla olika då man kunde belåna sig och bo i medelklassens bolånegetton, så långt man bara kunde från invandrargetton.
Men när medelklassen blir tvungna att leva med invandrare som grannar i förortens mångmiljonprogram…tror ni de fortfarande gillar olika då?
Svenskar…vilka hycklare!!
Du måste också ta i beaktande att teknisk utveckling under dessa 100-150år har bidragit enormt till ökad produktivitet och välståndför alla. Allt annat lika så skulle man kunna hårdra det till att vi enbart har dragit nytta av billiga fossila bränslen, våra så kallade "slavarbetare" som du uttrycker det. Googla på The Economist och artiklar om hur 3G bandbredd och ökad BNP hänger ihop, ny teknik bidrar till nya teorier.
Inte "svenskar" … alla människor!
En liten parentes som rör vid detta. Jag är färdig läkare till sommaren. Som läkare har du alltid jobb och är välbetald. Detta är i alla fall en sanning som gällt sen urminnes tider. Med tanke på att Sverige är ett av de mest läkartätaste länderna i världen, vi har flera studenter utomlands och vi utökar platserna på utbildningarna något enormt så leder detta till att det råder en balanserad tillgång/efterfrågan om fem år.
Och om ytterligare fem år är det ingen som är förvånad om det råder ett överskott på läkare.
Var vill jag komma? Vi kanske även får en framtid, redan inom 10-15 år, där vi har arbetslösa läkare. Kan medelklassens död bli mer tydlig?