(m)oderaten Tomas Tobé, ordförande i arbetsmarknadsutskottet, har skrivit en förvirrad debattartikel hos Schibsted/SvD:s Brännpunkt. Rubriken är satt till Vi behöver fler och växande företag.
Det låter väl bra?
Sedan presenteras (m)oderaterna och alliansregimens arbetsmarknads- och företagarpolitik. Här bekräftar man kunskapssamhällets död och att det är lågkvalificerade tjänsteyrken, likt toaletttorkning eller diskning på restauranger som är Sveriges framtid.
Till en början så satsar (m) på folkhögskolorna, vuxengymnasium etc – “utbildning är viktigt” skriver Tobé. Alltså inte raketforskare, utan sådan man lär sig på folkhögskola, exempelvis krukmakeri. Det är en bekräftelse på att man gett upp tanken på att högre utbildning skall ge något. I sig positivt då vi utbildar alldeles för många i onödan på universiteten.
Sedan över till debattartikelns rubrik. Företagen. Tobé presenterar effektivt hela (m)oderaternas företagarpolitik om hur nya företag skall kunna skapas och växa, min fetstil.
“Fler företag behöver starta och växa. Sverige har bland annat haft en undersysselsättning i service- och tjänstesektorn och därför har alliansens satsningar på rot, rut och restaurangbranschen varit viktiga.”
Ja. Där satt den. Tobé bekräftar att det är renovering av överbelånade bostäder, torkande av varandras toaletter och diskning av tallrikar på krogen som är Sveriges framtid och de sektorer där man skall hitta framtidens Ericsson, Atlas Copco, ABB, Sandvik, H&M mfl företag. Det räcker med folkhögskola för att utbilda sig till toaletthygienist eller diskare.
Inget annat om vilka sektorer som skall satsas på eller bygga vår framtid nämns, och inga andra exempel om vad (m)oderaterna har gjort för att skapa nya företag och bättre företagsklimat i Sverige. Det enda svaret är ROT, RUT och KROG. Däremot talar man om en god matchning av arbetssökande till arbetsgivare, dvs det stora svaret på allt – ordentlig jämviktsarbetslöshet så arbetsgivarna kan välja och vraka och få bästa matchning till varje tjänst.
Med tanke på att ett av alliansregimens tre ben för företagande i Sverige, ROT, håller på att haverera i spåren av en kollapsande bostadsmarknad så är det ju inte underligt att finansminister Anders the Borg känner sig provocerad av att bankerna går med vinst för att klara av de kapitaltäckningskrav som staten ställer på dem. Detta är samma regim som just lånade ut 100 000 000 000 (hundra miljarder) SEK till IMF för att rädda europeiska banker, med 0.1% i ränta som avkastning för svensk del. För nej, Carl B Hamilton, det handlar inte om att vara solidarisk och hjälpa grekerna, det handlar om att rädda tyska och franska banker. Inte ett öre av de där svenska hundra miljarderna kommer hamna i grekisk välfärd eller grekiska folkets fickor – de kommer betala räntor eller lösa ut tyska och franska banker helt från den grekiska risken.
Kanske ser vi faktiskt en avkomplexisering av samhället som ironiskt nog görs i (m)oderaternas regi. Tillväxtens gränser leder just till detta och då är det inte inom raketforskning som vi skall söka framtiden, utan just inom att torka varandras toaletter. Det behövs inte fler högutbildade när resurserna sätter stopp på historisk innovationstakt. Det behövs inte några nya stora exportföretag när den ekonomiska aktiviteten skall krympa.
Att utföra enkla tjänster åt varandra är även miljövänligt. Man kan på folkhögskola utbilda sig till musiker.
En framtid i spåren av den ekonomiska avväxten ligger just i miljövänliga tjänster som akustiskt gitarrspel på tisdagskvällen istället för att åka till Thailand på semester. Det goda livet i goda vänners lag. För det räcker folkhögskola gott.
Det är bra att moderaterna vaknat upp och känner lukten av kaffet. Eller snarare framtidens barkbaserade kaffesubstitut.
Tillägg: Naturligtvis är inte vänstern något alternativ för att skapa riktiga företag i Sverige. Alliansens svar på allt är lågkvalificerade tjänstejobb eller Fas 3-slaveri. Vänsterns svar på allt är kravlösa bidrag. Inget parti kommer arbeta för att grunda och behålla storföretag inom Sverige.
60 kommentarer
Varför skall vi ha storföretag över huvud taget? Storföretagen har inget att göra på en fri marknad. De är understödda av statlig intervention såsom patent, transportsubventioner och bidrag.
Snarare är byråkrati, regleringar, patent samt bidragen det som ser till att vi inte får nya storföretag.
Och storföretag är i sig inte problemet, vi hade haft flera storföretag (och antagligen färre mega-konglomerat), men även flera företag öht, om marknaden hade varit friare.
Stora företag är inget ont i sig, de är även en naturlig följd av vissa branscher, stora saker kräver stora företag som bygger.
Toaletthygienist, dagens bästa.
Bra poäng.
Liberala partiet i nästa val. Vi behöver ett parti som nedrustar den politiska arenan i Sverige. Att svenskar inte får nog?!
Sänk skatten för alla istället för att gynna en speciell kategori, fler företag av alla de storlekar är enda vägen till välfärd!!
Välfärd handlar inte bara om företag. Ett mycket större problem är idag att marknadsekonomin är en anti-ekonomi eftersom den slösar med resurserna. Vi behöver ett ekonomiskt system, eller åtminstone prissättning eller affärsmodeller, som effektiviserar resursutnyttjandet.
Slit-och-släng-samhället är bara en variant på det trasiga fönstret-felslutet. Saker måste hålla längre för att göra av med mindre med resurser.
Sen tycker jag att man ska slopa all skatt på inkomst och istället införa landsskatt eller resursskatt, speciellt på ändliga resurser och energi. Då skulle vi effektivisera resursanvändandet bättre än idag.
Skitbra !(ursäkta)
Men hur ska du ha det: "grunda och behålla storföretag inom Sverige" eller "Det behövs inte några nya stora exportföretag" ?
/Freddy
Två frågor:
Varför ett sånt förakt mot manuellt arbete – städerskan saknas efter en dags frånvaro på jobbet – många akademiker "forskare" överhuvudtaget inte?
Vilken är din vision för "evig tillväxt i en ändlig värld?" – fler Bofors, Sandvik, Volvo?
Bry dig inte, det rinner ur Cornucopia lite för snabbt ibland. Därför kan det bli två motsägande linjer i samma inlägg. Ovanpå det så ska ju det sarkastiska anslaget få plats också.
Det är ju en del av underhållningsvärdet som gör att vi läser den här bloggen
/Freddy
Håller med om inlägget med Cornus förakt mot manuellt arbete. Det är absolut inget fel med det.
Men efter att läst den här bloggen sen i somras så börjar i varje fall jag bli trött på hans oerhört negativa inställning till det mesta.
I början tyckte jag hans syn på börsen var rätt, men han verkar inte förnya sin ståndpunkt utan vägrar byta åsikt med motiveringen att det är bättre att ha fel en gång än att byta åsikt och riskera att få fel två gånger.
Som man känner andra känner man sig själv.
Jag föraktar inte manuellt arbete – jag jobbar själv på gården och i skogen, bygger själv etc.
Däremot föraktar jag tanken att torka varandras toaletter är en framtid för Sverige och jag föraktar även de som inte kan torka sin egen toalett utan måste betala någon för att göra detta.
Ni som påstår att jag föraktar manuellt arbete – hur kommer det sig att ni på arbetstid sitter framför en dator? Är ni för fina för manuellt arbete tro?
som bonde får man gå in och äta ibland – manuellt arbete kräver det –
bonde innebär också ensamarbete – din blogg är undehållande om inte annat – men varför så aggresiv?
Cornu, om du inte har något vettigt att skriva så ge fan i det…
Jag är högikomsttagare och använder RUT. Anlitar en lokal enmansföretag (som inte skulle få leva om Cornu fick bestämma). I och med RUT fick sa hon upp sig på ett mega-städföretag och sköter sig själv idag. Är det fel????
Jag ser inte riktigt problemet med att anställa andra för hushållstjänster. Om en individ brinner för något helt annat så kan han väl få anställa någon att göra dessa saker?
" föraktar även de som inte kan torka sin egen toalett utan måste betala någon för att göra detta." Mina föräldrar är gamla och skröpliga.
De betalar min granne svart för att han ska komma och städa åt dem ibland. Föraktar du mina föräldrar Cornu?
Om man ska vara lite konstruktiv så finns det väl massor av utbildningsinsatser att att göra inför en energiknapp framtid, t.ex. lära folk odling utan konstgödsel och monstermaskiner.
Det enda parti som i nuläget skulle kunna vandra i den riktningen är ju v.
/Freddy
Typisk folkhögskolegrej. Alltså (m)oderat politik numer.
Du glömde genusvetenskapen. Och så lite kravodlade morötter på det…
Jag tycker tillverkning och utveckling av elektriska energisystem, genmodifiering och annan bioteknik samt kommunikationsteknologi och infrastrukturbyggande verkar oerhört viktigt för en fortsatt välfärd i en oljeknapp värld.
Det har du rätt i, man får hoppas det blir en storsatsning då.
Vore intressant med en diskussion kring om det vilken högteknologi som skulle gå och vara värd att hålla igång framgent.
/Freddy
En idé (som är klart önsketänkande) är att se till att Calvin-cykeln, ni vet en del av fotosyntesen, kan utföras på närmast industriell basis utan större förluster av energi. Och då helst skippa OH-grupperna så man får fin-fina kolväten.
Då skulle varenda jordbrukare kunna sätta upp en egen vindsnurra och tillverka sitt eget bränsle. För man kommer inte ifrån att kolväteblandningar, t.ex. bensin och diesel, är j*vligt praktiska när det gäller att driva fordon.
En annan bonus skulle vara det enkla faktum att det är relativt enkelt att lagra dessa bränslen, i alla fall jämfört med att lagra el.
/Enskede
Eftersom jag inte förmår göra något åt politikers dumhet har jag börjat glädja mig åt allt elände i sverige
Fegt,jag vet
Men ger lik f-t en skön känsla
Tänk att inte ett enda parti förmår erkänna att utan företagare ( på alla
nivåer ) har sverige ingen framtid!
High noon…
En artikel om vad som kommer och ett ämne det verkligen behöver talas om.
Men, sluta raljera om att torka varandras toaletter, håll debatten på en saklig nivå. När du håller "torka varandras toaletter"-nivå i inläggen, vad tror du då dina kommentarer får för nivå? Vilken nivå vill du ha C? En av fördelarna, förutom de tänkvärda inläggen du skriver, med denna blogg, är de ofta insatta kommentarerna. (Till exempel att någon nämnde den driftige VD:n på Skånemejerier och vart han skulle leda bolaget och se vad som hände!) Var rädd om din läskrets.
R-reformerna, gissar jag, är till för att rädda det som räddas kan av privat företagsamhet, utan att sänka skatten direkt, för då skulle etabli(s)emanget gå i taket. Det är ogörligt för en höginkomsttagare, som jag, att anlita en hantverkare på grund av skattesatserna, på en vecka har han gjort av med vad jag får in på en månad (netto så klart). Då är det mer lönsamt för mig att göra det själv. Hur dyrt är det då inte för en medelinkomsttagare?
Det finns så mycket mer av en tjänstesektor som måste tillbaka, alla försvunna specialist-, hantverkar- och reparatörsyrken. (Om det nu går för alla EU-regler)
För övrigt hur skall barnen kunna leka affär när det knappt finns en affär att modellera efter – endast storköp med snabbköpskassörskor?
Bra inlägg, håller med till 100%
Problemen med priserna för hantverkare är att det genom bl a rot avdraget blivit så att de dels kan ta hutlösa priser och dels har det så bra att de kan skita i arbeten och komma och gå som de vill.
(Vi har anlitat hantverkare ca 10 ggr. Ingen av gångerna var arbetet väl utfört eller i tid. Priset var dock hutlöst fakturan var de dock snabba med.)
ROT avdrag har bara rakt av höjt ersättningarna till hantverkare. Det som har hänt är att svartjobb blivit vitt till ett gögre pris. Varför skall en enskild branch bli gynnad bara för att den inte skött sig tidigare och inte betalat skatt.
Problemet med många yrken idag, särskilt inom hantverkar och reparationer, är att nuvarande ordning premierar slit & släng. Det är i de flesta fall billigare att slänga än att reparera. Billigare att köpa nytt skräp gång på gång istället för att köpa kvalité och reparera/renovera/uppgradera.
Sedan att byggmarknaden är överhettad, i takt med bobubblan, ger ju ett enormt utrymme för mindre kvalificerade att ge sig in i branschen. Har man inte kunskap och vet hur man kollar upp sina potentiella hantverkare så åker man lätt på en mina.
Hantverkare som kommer och går "som de vill" vet jag inte om jag vill kommentera mer. Det är ofta orättvist och okunnigt uttalat. Spackel, färg, cement & fix måste torka innan man fortsätter, annars bygger man in fukt i huset. Den dötiden vill du inte betala hantverkaren för, så han har naturligtvis fler kunder, vilket gör det svårt att schemalägga alla arbeten på ett optimalt sätt för snabbast byggtid.
Men det är talande för den hausse inom byggbranschen som nu råder, med överpriser (trots alla lycksökare i branschen) som följd att även helt normala och korrekta "dröjsmål" ger hantverkaren ovett.
Men visst, jag håller helt och fullt med om ROT-avdraget, och att kvalitén på hantverkare har sjunkit rent allmänt. De som är duktiga är tyvärr mycket svåra att anlita idag, och har i regel en orderbok som sträcker sig 6 mån – 1 år framåt.
Min far, som är väldigt välrenommerad i sin bransch, har t.ex. inga möjligheter att ta fler jobb i år. Omöjligt. För 20 år sedan var det tvärtom, han visste knappt om han hade jobb dag från dag. Det var en slitsam tid, vilket delvis var anledningen till att jag aldrig började med hans yrke, med mycket dåligt betalt. Tvärtemot dagens situation alltså.
Kravlösa bidrag? Som sagt ibland är du ute och vimsar till det rejält. Även om du har rätt i att skura varandras toa knappast bygger landet. mer kroppsarbete lär vi behöva men knappast genom att ruta och rota varandras hem.
Haha en av dina bästa sågningar Cornu. Är det bara jag som tycker att Moderaterna borde byta namn till Social Moderaterna. Tror ni det går att anmäla dem till Marknadsdomstolen för falsk marknadsföring?
När dessa fåntrattar så heligt alltid bedyrar kraften och förträffligheten hos den fria oreglerade marknaden som lösningar på samhället och ekonomins problem.
Ja vad gör då dessa stollar? Det enda det har lyckats med är att fortsatt skapa en så kallad skev jämviktsarbetslöshet som man skall stävja genom att subventionera tjänster som hushållen inte från början anser sig ha råd eller behov av? Är det bara jag som tycker det luktar planekonomi.
Väntar med spänning på BYX avdraget. 😉
Istället så fortsätter Social Moderaterna på inslagen linje där det gäller att snärja sin befolkning i myten om den starka staten som har lösningen på individens alla problem. Denna beroendeställning är väldigt bekväm för individen så länge staten kan infria alla sina åtaganden.
Vad ska dessa farliga stollar hitta på härnäst? Tvinga oss att konsumera istället för att amortera. Beslagta privata pensionsbesparingar därför att de är ett hot mot systemet.
Obligatorisk A-kassa är ju ytterligare exempel på denna tvångs Demokratur.
Från en bitter jävel som saknar Gösta Bohman och dom gamla Moderaterna. Istället för dagens "Täby Smuts" vid makten! ;P
Även om jag ofta tycker att C har en von oben attityd mot sina medmänniskor (det är nog främst för att provocera oss) så pekar han på sådant som många andra har pekat på före honom. Förr i tiden hade vi arméer av tjänstefolk som passade upp på överklassen. När Sverige moderniserades försvann dessa lågproduktiva arbeten och arbetskraften överfördes till den växande produktiva industrin där den bidrog till att skapa mervärde. Det var så Sverige en gång blev ett av världens rikaste länder. Nu rör vi oss bakklängens genom historien. Det lågproduktiva tjänstesamhället är på väg tillbaka. Hur det såg ut kunde vi alla se i den utomordentliga BBC-serien Downton Abbey.
Tack Bosse. Ja, 2/3-samhället förvandlas successivt till 1/2-samhället och sedan till 1/3-samhället och till sist till 1/6-samhället där 5/6 passar upp eliten. Klyftorna ökar, tjänstehjonen blir återinförda och med de ökande klyftorna så kommer vi få allt större problem.
Samtidigt var antagligen det egalitära samhället bara en fossildriven parantes som vi successivt får lämna bakom oss när resurserna sinar.
Gamla bonde-Sverige var väl ganska egalitärt, hög andel självägande bönder i byar som till stor del styrde sig själva ? Liten, liten elit-klick med tjänstefolk i städer och slott.
Till skillnad mot det feodalistiska europa
Frågan är om vår nuvarande elit kan behålla greppet när det rutschar utför, och det blir allt mer uppenbart för folk att de inte levererar nåt mervärde.
/Freddy
Håller med Anonym 01.49 och undrar om det inte är bättre att läkaren, ingenjören, och andra specialister kan köpa hjälp istället. Låt läkaren vara läkare istället för städare.
Håller fullständigt med om att Alliansens politik leder till FAS3-trälar och Vänsterns politik till Plusjob-trälar. Same same och de båda alternativen är en bidragslinje när man skärskådar dem.
En fråga: Vilken sorts politik skall i framtiden föras och av vilka? Vilka politiska ideér kommer bäras fram för att fortsätta utvecklingen av samhället och av oss människor? Personligen tycker jag det är en viktigare fråga än att låta oss luras av fagra och idiotiska löften från Reinfeldt eller Löfvén, eller från någon av de andra, som när allt kommer omkring, representerar samma tänk. Ingen av dessa kommer ändå kunna ändra på strukturerna som de ser ut idag, vilket kanske är ett måste, för framtiden. Alternativet är att köra i samma spår och det alternativet är snart vid vägs ände…
Bra Peter, vi måste tänka på hur vi vill ha det framöver. Hur skall vi genomdriva framtidens politik. Detta gamla system håller inte längre (dvs höger vänster). Det har spelat ut sin roll och många har inte längre förtroende för systemet. Men vi måste diskutera framtiden. Hur, när, vad gör vi?
Helt ärligt vet jag inte. Det jag vet är att rådande system håller på att braka ihop. Det verkar som om du anonym och jag är de enda som är överrens om att höger/vänster politiken som den ser ut idag inte fungerar. Antar att vi har ett tufft jobb framför oss om vi ska försöka få fler att tänka om…:)
Nej, ni är verkligen inte de enda.
/Grönvita
Ha, ha Cornu du övertolkar allt så inih-e! Inte konstigt att du torskar pengar på aktier när allt som sker i världen måste passa in i dina konsirationsteorier.
Såja, lugna och fina nu allihop – om ni blir så upprörda över lite RUT och ROT, då är jag nyfiken på hur det kommer att låta på nästa stadium – när det börjar diskuteras aktiv dödshjälp. Först som en "rättighet", men efter några år som en skyldighet. RUT, ROT och DÖD. Lika bra att ni vänjer er.
Så du ska börja med akustiskt gitarrspel?
Jag tycker det är trist att du ska tvingas sluta
blogga och skriva böcker eller kanske framförallt
sluta använd dator/internet och trycka/distribuera böcker.
Jag menar om det enda alternativet är
AKUSTISKT gitarrspel finns det knappast
resurser till nätet/datorer och bok tryckning?
Jag ser på detta som en variant av fooled by randomness
(Som jag vet att det är enkelt att trilla dit på lite till mans 🙂
http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/fooled-by-randomness-det-finns-inget.html)
Jag ser detta som att bli "fooled by Ignorance"
(or possibly ideological blindness)
Jag är medveten om att många av de utmaningar som
står framför oss de närmsta decennierna (seklen?)
är stora och kommer att vara krävande.
Om sedan Peak oil är den största av dessa
utmaningar vet jag inte, "Peak Antibiotic"
oroar mig lika mycket eller mera.
Trotts det så vågar jag påstå att om utvecklingen
har kunnat vara så stark som den har varit,
över så lång tid som den har pågått, genom
så många katastrofalla perioder, så ska det
mycket till för att någon ska kunna övertyga
mig om att mänskligheten som helhet och
permanent kommer att gå tillbaka.
I detta sammanhang kan det vara bra att
på peka att jag inte menar att all
kommer att få det bättre eller att alla
som har det bra idag kommer att ha det
bra imorgon eller att det inte kommer
att perioder av svårare tider då och då.
Som jag ser det utvecklas allt mycket
snabbare, kraftfullare och bredare nu
än någonsin, vilket inte är något nytt,
så har det alltid varit :-).
Detta betyder inte mera av samma,
utan många helt nya saker.
Jag skulle gärna vilja se argumenten
för att innovations takten eller
komplexiteten minskande totalt sätt
i värden just nu.
Och påståendet att någon kan se att
dessa mycket komplexa förlopp
ska bytta riktning så drastiskt
som det skulle behövas för att gå
till en långsiktigt utplanande/nedåtgående
kurva ska nog tas med mycket salt.
Tack för en bra blogg och jag hoppas
det finns utrymme för den komplexitet
och energi som behövs för att leverera
den i några år till iallafall 🙂
En sak som VÄLDIGT få politiker har fattat är att de inte skapar jobb, och inte heller kan skapa jobb i någon särskild omfattning, i den privata sektorn.
När vänstern ska skapa jobb, i offentlig sektor vanligtvis, är det något ärligare menat. Även om de inte helt kan styra över statens inkomster kan de i alla fall bestämma att nu ska vi anställa si och så många. När M och andra säger att de ska skapa jobb inom privat sektor är det i regel strunt, de kan inte skapa ett enda jobb. Däremot kan de ge svagare eller starkare stimulanser, så att behov uppstår. Typ skattesänkningar, avdrag och bidrag.
Att skapa ett nytt jobb på ett forskningslab är väldigt svårt, nästan omöjligt. Man kan ge förutsättningar, men sedan kanske företaget vill skicka alltihop till Boston i alla fall. Att stimulera fram ett Rutjobb är lite enklare, och därför blir det politikernas språk att alla jobb är lika viktiga [att skapa] vilket varje normalt funtad människa inser är fel.
Det är nog tveklöst så att den nya arbetsmarknaden är på intåg, med fler servicejobb, fast ingen vill ha den. Men det är ju också resultatet av att färre personer kan producera mer varor, och att människor har mer pengar.
Problemet med alla politiker när det "ska skapas jobb", är att alla jobb de skapar snedvrider verkligheten.
Antingen så skapas de i en offentlig sektor, och då till en samhällskostnad (eftersom skatter ska bekosta jobben), i många fall kan man även ifrågasätta om jobben ens är samhällsnyttiga. Dvs, tillför något, bara är förvaring, eller rentav kostar pengar genom ökade kostnader för samhället pga ytterligare regleringar av pennor, gem eller nåt annat oväsentligt.
Eller så ser man till att genom statliga subventioner, skapa jobben inom den privata sektorn, vilket vanligtvis ger upphov till misallokerat kapital som investeras i sektorer eller branscher som saknar livskraft.
Tyvärr är den senare även behäftad med omfattande sektliknande förespråkare, såsom miljörörelsen som ex.vis användning av mat till etanol osv.
Lyssnade på Jonas Sjöstedt på TV nu på förmiddagen. Han talade om behovet av nya företag som jobbar med en grön omställning. Dessutom att det är avgörande för framtiden med uppbyggandet av ett fungerande järnvägsnät för klimatsmarta transporter. Kunde aldrig tro att vpk skulle låta som den vettigaste rösten i en kakafoni av hjärntvättade politiker. Har läst deras nuvarande partiprogram och de talar numera om ett demokratiskt styre och ingen enpartistat.
Visserligen har jag svårt för socialismen, särskilt den extrema socialism som V (& delvis MP) står för, men utan en levande demokrati är en stat dömd till undergång. Det har visats gång på gång genom historien, än mer så i takt med att befolkningen blir bildade. Att V nu pratar om "demokratiskt styre" ser jag som oroväckande, för deras bakomliggande ideologi ger inte utrymme för sådant.
Tyvärr, så är nog demokratin i många stater idag stagnerande. Politiker "fostras" i allt större utsträckning in i befintliga strukturer, blir karriärpolitiker och deras gärning saknar mer och mer visioner och går mer och mer ut på att behålla saker och ting som det är, med en PK maffia som effektivt utestänger oliktänkande från samhällsdebatten.
Att riva lagstiftning som inte fungerar, finns liksom inte i deras sinnevärld. Utan funkar det inte ska det in med mer lagstiftning och regleringar.
Det tydligaste tecknet på den stagnerande demokratin är lagar som FRA, IPRED, ACTA osv. I en fri, fungerande demokrati är sådana lagar inte nödvändiga.
Hur många år vi har innan samhället kollapsar lämnar jag öppet. Än finns det tid att ändra kurs. Men skuldslaveriet som kommer breda ut sig, lär skynda på processen.
Det är jobbigt för vissa när ett parti som anses vara diktaturkramare är det enda partiet i riksdagen som ståndaktigt tar ställning mot FRA, ACTA, EU, EMU, IPRED och annat som begränsar vår frihet. Upp och ner är världen.
Inte särskilt jobbigt alls.
Det blir först jobbigt om man faktiskt tror på vad de säger.
Det var åratal sedan jag bedömde politiker efter vad de sa, utan tittat bortom det, på deras handlingar och vad deras "visioner" faktiskt innebär.
Så… Samtliga partier i riksdagen är ovalbara i mina ögon. Jag hyser dock ett visst hopp om Piratpartiet. Deras liberala inställning tyder på en inneboende ovilja att faktiskt bestämma över folk, vilket jag finner tilltalande, och som samtidigt antagligen förvirrar övriga partier som inte vet hur PP ska hanteras. Tillsvidare ignoreras de, och jag misstänker också att oviljan att bestämma över folk ligger dem lite i fatet när det gäller att armbåga sig fram i valen.
Man kan väl uttrycka det såsom att v har lärt sig vad förtryck är, och har tagit lärdom av sina misstag. Borgerliga partier därimot anser ju att dom utsätts för förtryck när deras adel inte får hålla pli på folket under sig.
Det är bra att de skärper sig och sätter press på mitt parti. Själv har jag en svaghet för Betong och Bohman, påtagliga investeringar för praktiska problem och frihet.
Folkhögskolor brukar vara tillhåll för veganvänstern vill M sponsra propaganda mot sig själva.
Det har de gjort många gånger förut genom decennierna.
Kapitalismen har nått vägs ände, i varje fall kapitalismen så som vi hittills har känt den. Den har gått in i sin "antiekonomiska fas", den där den inte längre gör oss rikare utan bara fattigare, till och med om vi slår samman exploatörernas och de exploaterades nytta och välfärd i samma slutsumma. Det är i första hand två omöjligheter som den konfronteras med. En av dem är omöjligheten att fortsätta att "externalisera" sina kostnader, det vill säga övervältra dem på andra. Detta är något som jag redan gått in på i detalj, men låt mig resumera vilka typer av övervältring som idag börjar te sig allt mer omöjliga. De är i första hand övervältringen –
* på naturtillgångarna, nämligen genom ett ensidigt litande till icke förnyelsebara energi- och råvarukällor och ohållbar överexploatering av de förnyelsebara,
* på miljön, genom förorening och giftspridning,
* på kvinnors samhällsreproduktiva arbete, i och utanför hemmen, och
* på för- och ickekapitalistisk produktion, i de industrialiserade länderna och i kolonierna.
Inget av detta kan fortsätta som förut, dels av rent fysiska och biologiska skäl – när det gäller de två första punkterna – och dels därför att kapitalismen själv uppslukat och med sig införlivat sin egen icke-kapitalistiska omgivning och ekonomiska livsmiljö. Notan måste betalas, liksom förut, skillnaden är att nu finns det ingen annan än kapitalismen som kan tvingas betala den.
Andelen sysselsatta i jordbruket började sjunka redan i slutet av 1800-talet. I stället ökade industriarbetarklassen. Men i början av 1970-talet började också den minska. Den utvecklingen har gått snabbt. I dag är det snart en tiondel av befolkningen som producerar alla de industri- och jordbruksprodukter som vi alla behöver, eller som vi använder för att byta till oss andra produkter från utlandet. Frågan uppstår då: hur får de övriga nio tiondelarna de produkter som den tionde tiondelen producerar? Eller, uttryckt i den virtuella ekonomins termer, hur får de tillräcklig köpkraft för att köpa dem – respektive, hur ska kapitalisterna kunna sälja sina varor till dem och därmed själva få intäkter?
På något sätt måste köpkraft omfördelas (transfereras) till dem. Detta kan ske på i princip tre sätt: inom de kapitalistiska företagen (men de administrativa funktionerna inom dessa rationaliseras bort på samma sätt som de direkt producerande); från materiellt producerande till tjänsteproducerande företag (men dem håller kapitalisterna nere i beroende, så att de ska dra så låga kostnader som möjligt) eller till den gemensamma sektorn (men den vägrar kapitalisterna att betala för). Socialbudgeter och arbetslöshetsunderstöd hör också till den förkättrade "offentliga sektor" som borgarna anser tära på samhället, det vill säga på deras egna plånböcker. Inom ramen för en marknadshushållning och enskilt ägande av samhälleliga produktionsmedel – alltså inom ramen för kapitalismen – är dessa transfereringar helt enkelt inte möjliga. Borgarna och deras ideologer söker dölja detta för oss och för sig själva, med drömmar om en återgång till ett ur-industriellt samhälle där hela folket står och hamrar och filar och drar i spakar och får lönekuvert, eller med fåniga förespeglingar om att vi alla kan bli egna företagare – vilkas produktion, i form av materiella varor och tjänstevaror, de fortfarande inte tänker köpa, och i varje fall inte betala för.
Det finns en klassisk lösning på problemet: exportera (alltså externalisera) det. Gör prylarna här, sälj dem någon annanstans. Med andra ord, låt någon annan stå kostnaden för den nödvändiga köpkraften. Detta fungerar så länge man säljer glaspärlor och bomullstyg till infödingar som förskaffar sig köpkraft genom att själva sälja på förkapitalistisk väg producerade jordnötter. Men också i utlandet leder nu kapitalet produktionen, och kapitalisterna där har redan kommit på samma briljanta idé. De vill också låta andra betala köpkraften. Med andra ord, vi har en global underkonsumtionskris av helt andra dimensioner och mycket mer fundamental natur än på trettiotalet. Och även om det ännu finns sektorer där receptet tills vidare fungerar (ty krisen är ju, fastän global, inte jämnt fördelad vare sig över jordklotet eller mellan branscherna) så blir resultatet bara det för vissa u-länder typiska, en industriell exportsektor som är isolerad från resten av samhället och som inte ger upphov till några "spridningseffekter"; ty de som arbetar där är så lågt betalda att de varken kan alstra någon efterfrågan på hemmamarknaden eller själva köpa ens de konsumtionsvaror de själva tillverkar. Denna tudelning av ekonomin börjar redan sprida oro bland ekonomerna, men vulgärekonomernas och statens eländespolitik bara förvärrar den.
Detta innebär inte att vi kan falla in i herrarnas nostalgikör och drömma oss tillbaka till artonhundratalet, eller ens 1950-talet. Vi måste ha en egen handlingslinje för Sveriges ekonomiska återuppbyggnad, och den måste med nödvändighet bli antikapitalistisk. Den måste också bli osmältbar för statsherrarna. Alla de nuvarande maktherrarna bygger sin makt på ett system som är omöjligt, men som de desperat kommer att försvara med alla till buds stående medel.
Det finns några problem med att söka efter antikapitalistiska lösningar.
Människor behöver och trivs med sina tillhörigheter och produktionsmedel, det är kapital och börjar man ge sig på äganderätten faller samhället snart sönder.
För att samhället skall bestå måste det göras stora kapitalinvesteringar i underhåll och förnyelse av gamla system och allt det som behövs vartefter oljan osv sinar. Det behövs sparande, aktiebolag, investeringar för att få framtida avkastning osv. Att hitta på något nytt system för detta blir svårt, tar tid och ger nya systemfel.
Min uppfattning är att vi behöver mer "gammaldags" kapitalism om konsumtionsdriven kapitalism på kredit kollapsar.
Ett annat problem är att "antikapitalistiska" system har en tendens att stagnera. Ovärdiga livsformer (företag) tillåts inte gå under.
Och det är bara ett av problemen med denna finanskris, alla bailouts och politiska lösningar sätter den funktion som håller ett kapitalistiskt system friskt, ur spel.
Sara S beskriver helt riktigt hur kollaps är den självklara slutstationen för kapitalismen.
Fanns hoppfulla tendenser runt -68, som om de fått utveckla sig hade kunnat vända utvecklingen i rätt riktning, men kapitalismen lyckades med massiv propagandainsats slå ner detta.
Nu är det för sent vända skutan, för ont om tid och maktstrukturen för stark, så kollapsen måste oundvikligen gå sin gilla gång.
Bara att hålla sig undan bäst man kan och övervintra till nya tider.
/Freddy
Vi kommer inte behöva torka pensionärsröv i framtiden (eller det kommer inte finnas nåt behov av pensionärsrövstorkare kanske man ska säga) Då det finns washlets (japanska toaletter som fixar torkandet genom att spola rent med en vattenstråle och torka med varmluft!)
Ett annat problem är att "antikapitalistiska" system har en tendens att stagnera. Ovärdiga livsformer (företag) tillåts inte gå under.
Och det är bara ett av problemen med denna finanskris, alla bailouts och politiska lösningar sätter den funktion som håller ett kapitalistiskt system friskt, ur spel.
Cornu, ang ditt tillägg om högern och vänstern; det finns ingen "höger" i Sverige!!
Att kalla moderaterna för konservativ höger är egentligen en helt pervers förvrängning, men jag tror att du är allt för väl medveten om detta.
Och. Vi behöver inte fler storföretag. Vi behöver massor av småföretag som växer sig medelstora! Om Sverige hade skötts på ett bra sätt hade vi haft utmärkta förutsättningar att bli världens bästa land. Tyvärr blir politikerna mer korrupta och inkomptenta för var dag som går, och folket är bortskämt och passiviserat.
"med 0.1% i ränta som avkastning för svensk del"
Nej, snarare -1,5% för svensk del då statslåneräntan är 1,63%. 1,5 miljarder om året!