Börserna tjurrusar återigen i Asien och USA-börserna stängde betydligt högre än när Europa stängde.
Dagschart OMXS30 |
OMXS30 kommer i princip garantera att öppna uppåt och börsindex ligger redan nära kanaltaket som kommer testas under dagen. Dock är det fredag idag, så även om vi får se ett utbrott under dagen så kan det mycket väl komma vinsthemtagningar som gör att index likväl stänger inom kanalen.
I verkligheten har förstås inga fundamenta ändrats och skuldkrisen lever fortfarande. Däremot kan vi få en lite större bulltrap den här gången, dvs lite mer uppgång. Får vi ett utbrott är det ett bra läge att fylla på negativa positioner när börsen väl toppar ur igen.
Den primära riktningen är nedåt, liksom långsiktig trend, och det är alltså bara i den riktningen man skall placera pengar i det här läget. Vid uppgång är det alltjämt bankkontot som gäller.
Den negativa placerare som börjar bli nervös/girig kan alltid läsa vad RBS Pär Magnusson hade att säga i frågan om ekonomin i Dagens Industri igår. RBS räknar med att Grekland, Irland och Portugal samtliga ställer in sina betalningar och omstrukturerar statsskulderna. Men mest intressant är att han menar att svensk BNP-tillväxt är negativ redan nu. Har RBS rätt kommer tredje kvartalet visa negativ BNP-tillväxt för svensk del.
21 kommentarer
Cornu, nu tenderar du att göra ett klassiskt misstag. Nämligen att endast läsa och anamma det som passar mot din egen övertygelse. Nu råkar det vara så, att även jag har en viss tro på det scenariot. – Men det verkar finns betydligt fler optimister "där ute" än Per "Dr Doome" Magnusson.
MVH
UffeTrader
Confirmation bias kallas sådant.
Min erfarenhet är dock att min magkänsla ("intuition") alltid är korrekt, och länken var ett förslag till peppning för den som behöver stöd i sin övertygelse.
Marknaden handlar ju om psykologi. Vad som får börsen att gå upp är när de som står utanför blir nervösa över att de skall missa någon placering, kort sagt girighet. En annan variant är förstås short squeeze.
Det blir en självförstärkande uppgång, men underliggande fundamenta i form av recession och skuldkris har ju inte ändrats bara för att folk blir giriga på börsen, så det vänder ner igen.
Det är fortfarande månader kvar innan det är dags att gå in i igen i det mest positiva scenariot.
UffeTrader, att det finns gott om optimister talar ju för att det fortfarande finns goda möjligheter till nedgång på börsen, men uppsidan är begränsad. Det enda som kan dra upp börsen är minoriteten pessimister om dessa ändrar åsikt. Om majoriteten optimister ändrar sig så faller dock börsen.
Vi går också in i rapportsäsongen, och ett och annat bolag kommer visa försvagat resultat och det kommer antagligen även vinstvarningar.
Lugnet före stormen tror jag vi ser just nu.
Lite OT men:
En känd nationalekonom som förklarar skuldkrisen som en obalans i världshandel. Bra så, men inte ett ord om banker som skapar skuld "ur tomma intet".
Fast det hon säger om rörliga växelkurser för alla länder är i grunden sunt.
http://www.dn.se/ekonomi/bankerna-brickor-i-det-globala-kasinot
/Jonas
Stanna du kvar vid ditt bankkonto,Cornu,så tjänar vi andra pengar..
Bank konto är inte fel i det nuvarande läget.Har en stor andel där själv, sedan dödskorset i OMXS30.
Det kan vara så, att det blir ett litet höst race på börserna runt om. Det kan även bli en ned körare till innan. Men att det går ner igen, det är jag tämligen övertygad om. Botten i OMXS kanske 2012 eller ev. 2013 kanske. Och kom ihåg att det tar relativt lång tid att bygga upp börsen, men det går snabbt när det rasar! Så jag kliver inte på med några större andelar.
Den stora frågan är hur skuldkrisen utvecklas och hanteras i främst EU området. Vilken Bank som sitter med "Svarte Petter". Om så, kan det mycket väl bli en repris på finanskrisen 2008. Men man borde vara bättre förberedd idag, men det är 17 länder inom EMU och en mängd politiker som ska enas!
UffeTrader
Jag är också inställd på att det blir en större nergång nu. Det som dock gör mig tveksam att satsa i negativa positioner är att det mer och mer känns som ett kännt faktum att det kommer gå åt helvete framöver. Alla vet t.ex. hur stora problem Euro länderna har.
Problemet med detta är att börsen brukar inte gå ner kraftigt pga av väntade kommande problem utan snarare pga oväntade problem…
Isåfall kan man ifrågasätta om börsen kommer gå ner så mycket mer fastän Grekland etc. kraschar, eftersom det redan är förväntat?
Nåt jag missar?
Är omöjligt att säga just precis hur mycket en greklandsdefault är inprisad, men en hint får man ju i att greklandsobligationer etc i princip varit prisade för bust sen en tid tillbaka. Om/när grekland nu bustar kommer förmodligen marknaden reagera negativt initialt, men det är fullkomligt omöjliga att säga hur hårt, eller egentligen ens om.
Vad man, som alltid, bör göra är förstås att strunta i alla Nostradamusar (positiva som negativa) och leta kvalitetsföretag som historiskt klarat kriser och lågkonjunkturer/recessioner väl, och ignorera saker som att "marknaden handlar om psykologi". Visst gör den det, och det är därför fina köplägen uppstår. I slutändan handlar det om intjäningsförmåga, och inte om vad någon vansinnig marknad kan tänkas vilja köpa dina företagsandelar för i varje givet moment.
När saker och ting "börjar se bra ut" och Nostradamusarna är eniga om att krisen är över, ja då har marknaden i princip redan hunnit prisa in det och då står du där med en närmast fullvärderad börs att handla på med dina likvider.
Vet jag när krisen är över? Ingen aning. Är det allvarligt? You bet. Anser jag att man med linjal och penna kan förutsäga hur framtiden ska komma att se ut och på så vis slå en hel marknad där det finns en uppsjö aktörer med mångmiljardresurser? Skulle inte tro det.
Nä, strunta i kaffesumpen och köp kvalitativa bolag med god intjäningsförmåga istället, det är konkret och något som går att ta fasta på.
13:47 Klokaste kommentaren jag läst på denna blogg hittills i år. Tack
Beror förstås på om du vill köpa dyrt eller om du vill köpa billigt. Och om du köper dyrt, dvs nu, orkar ligga kvar med stora förluster till du är på plus igen.
Bättre att vänta några månader.
Köpa kvalitetsbolag? Även kvalitetsbolag rasar när börsen rasar! Plus det faktum att om man ska analysera sig fram till vilka bolag som är köpvärda, det kräver både tid, engagemang och kunskap.
God intjäningsförmåga brukar många gånger hänga ihop med konjunkturen. Volvo t.ex brukar pendla mellan 4 miljarder minus, till 6 miljarder plus!
Men defensiva aktier faller och stiger inte lika mycket, typ Läkemedel, Tele etc.
Till sist vill jag "slå hål på myten", att köp och behåll, sitt still i båten, är det som gäller!(Ni gör som ni vill med det men..)
Studera OMXS de senaste 10 åren, så finns det ingen uppgång i börsvärdet, om du inte tajmar dina köp och sälj!
UffeTrader
Det faktum att du kallar dig UffeTrader ger mig en hint om att vi inte riktigt tänker på samma sak när vi pratar om kvalitet. Jag pratar om kvalitet på intjäning och att göra sin avkastning på de facto-intjäningsförmåga, inte kvalitet som i "börskursen faller inte när börsen som helhet faller" och att göra pengar på börskursspekulation.
Vidare får du ta hänsyn till totalavkastning när du tittar på börsen, och vidare är det förstås alltid lätt att hitta tidsperioder, även längre sådana, då börsen inte varit någon vidare rolig avkastningsmaskin, på samma sätt som det går att välja perioder där den glänser.
Jag säger inte alls att utvecklingen 1980-2000 var något normalfall, men att sitta och dra slutsatser av de senaste tio åren för att extrapolera fram nästa 10 år är lika dumt det.
Det finns inga värdeinvesterare som påstår att man ska "sitta still i båten" för all framtid oavsett vad marknaden erbjuder för pris på de aktier man äger. Traders har av någon anledning skapat den halmgubben för att ha ett lämpligt mål att fäktas mot.
Det är bara att titta på hur oerhört få affärer Buffett, Klarman etc gjorde under det sena 90-talet jämfört med exempelvis under 2008-2009. Berkshire satt på en enorm nettokassa under it-boomen som gick oanvänd under många år. Det är investeringar till rätt pris som gäller, inte investeringar till varje pris.
Däremot står det helt klart att det finns ett antal bolag därute idag som verkar högst rimligt värderade och borde kunna generera bra kassaflöden även framöver. Att avstå från att köpa dessa aktier för att man spått i kaffesump att aktierna kommer bli ännu billigare är rent ut sagt löjligt.
Då är det väl bara att köpa då. Eller så väntar man och köper 20% billigare.
Står fast vid att man tidigast bör gå in i de vettiga bolagen om 4-5 månader, men undantag kan förstås existera.
Att gå in i marknaden nu betyder att man betalar för att ta på sig onödig risk. Bättre att få betalt för att inte ta någon risk, dvs sitta på bankkontot.
Vänta kan man förstås göra om man vill det, men någon garanti för att få köpa billigare finns givetvis inte. Självklart är det riskfyllt att äga aktier, men några säkra hamnar för ens pengar över tid finns inte.
Bankkonto får man, som du säkert vet, inte betalt för eftersom nettoavkastningen är negativ. Däremot är det förstås säkert i den mening att man undviker volatilitet i det nominella värdet på tillgångarna. Kapitalets köpkraft eroderas dock över tid.
Du avser KPI-inflationen. Då bör du även dra bort det ifrån aktiers lönsamhet.
Hellre 3.1% i ränta minus 3.3% i KPI-inflation med pengar på banken, än 20% + 3.3% KPI-inflation i förlust på aktier. Men det är jag det.
Givetvis drar jag det ifrån ifrån aktier också, men de där 20 procenten som du har hittat på har ingen som helst relevans ifall du inte först med hjälp av börsens nyckeltal kan visa på att börsen är övervärderad med 20% kontra den historiska medianen och sedan visar att denna korrektion med rimlig sannolikhet (säg 95%, mtp hur säker du verkar) kommer att ske över de närmsta månaderna. And… go!
Och vilka nyckeltal menar du då? De från toppen av högkonjunkturen Q1-Q2 2011? Eller framtida nyckeltal nu när konjunkturen viker?
Jag köper inte nyckeltal. Jag köper aktier.
Man måste skilja på ett företag och dess aktieutveckling. Det är utvecklingen av aktien man tjänar pengar på (och utdelning), inte dess nyckeltal.
Däremot skall man naturligtvis ägna sig åt stockpicking igen när börsen bottnat. Det har den inte än.
"Den negativa placerare som börjar bli nervös/girig […]"
Man kan undra varför det är girigare att spekulera på börsens uppgång än nedgång.
Jag vet inte hur du annars analyserar de FÖRETAG du köper andelar i än med hjälp av olika typer av nyckeltal. För en enskild aktie kan jag absolut hålla med om att ett specifikt nyckeltal säger väldigt lite. Däremot för börsen aggregerat har till exempel Schiller P/E haft en historiskt väldigt bra prediktivitet för börsens kommande långsiktiga avkastning och eftersom det är börsens utveckling i stort du försöker spå borde ett sådant mått vara viktigt för analysen. Schillers P/E normaliserar intjäning över 10 år, så det är inte tal om att pricka "toppen på högkonjunkturen. Ifall du har ett liknande mått för OMX vore det åtminstone grund för gissningar.
Men oaktat det har du fortfarande inte berättat hur du vet att börsen inte har bottnat. Till och med TA-analytiker brukar trots allt lägga in lite brasklappar med att det finns olika möjliga scenarion eller åtminstone i sann astrolog-anda vara så pass vaga att de kan hävda att de förutspått det som händer oavsett.