Om vi antar att det är korrekt att vi har en bostadsbubbla som nu håller på att brisera och om några år leder till en akut svensk bankkris, så finns det några sätt att över börserna få ut någon vinst av hela katastrofen. Bortsett från alla privatpersoner som kommer drabbas så är det mäklare, byggbolag och banker som åker dit, antagligen ungefär i den ordningen, samt börsen som helhet. Mäklarfirmorna hittar vi inte på börsen. Bland börsens byggbolag ter sig JM (OMX:JM) och Peab (OMX:PEAB B) som de mest exponerade mot en svensk bostadsbubbla, men även kringbolag som kökstillverkaren Nobia (OMX:NOBI) borde vara ett möjligt villebråd så här på rak arm. Det finns dock inga negativa derivat mot dessa tre aktier, så där återstår bara blankning i den mån det är möjligt.
Kvar är då de svenska bankerna.
Där kan vi konstatera att Swedbank och Handelsbanken är tyngst exponerade mot den svenska bostads- och skuldbubblan som andel av sin verksamhet, även om det även finns onoterat villebråd som t ex stackars Länsförsäkringar Bank eller den givna blankningskandidaten nummer ett, SBAB. SBAB är dock inte börsnoterad, bara statligt ägd. Så där förlorar vi alla pengar utan möjlighet att skydda oss.
Bland de svenska storbankerna har jag hittat negativa Minifutures (se tidigare inlägg om ungefär hur dessa fungerar, exemplifierat med RBS alternativ), minishorts, för Swedbank, SEB och Nordea, dvs enkla sätt att ta negativa positioner mot dessa banker. Speciellt Swedbank är relevant i sammanhanget. Nedan följer en genomgång av tekniskt läge och negativt alternativ.
Som vanligt tar var och en eget ansvar för eventuella investeringsbeslut, följande är bara en diskussion om möjligheten. Det kan t ex vara lite väl tidigt att ta negativa positioner, alternativt ingen större brådska.
Nordea
För negativa positioner mot Nordea erbjuder RBS och Handelsbanken minishorts. RBS alternativ heter MINISHRT NDA B och har en hävstång på milda 1.74. Stop-loss är 92.3, en kursnivå som vi inte sett sedan 2008. Detta är viktigt, då det innebär att risken att bli utstoppad är mycket liten och man kan därmed ligga långsiktigt i positionen.
I veckocharten visar sig klimatet för Nordea vara negativt. Även OMXS30 ligger i sälj i veckoklimatet, så det ser “bra” ut.
MACD och MA5/MA14 är negativa och de enda positioner som kan vara aktuella är just negativa. Hur ser det ut i dagscharten?
Jo, med dagens kursnedgång (om den står sig) så får vi en säljsignal just idag.
Utmärkt läge för negativ position mot Nordea alltså. Naturligtvis har backtradern tagit en negativ position på 81:- SEK i februari, men det är antagligen inte för sent för resten av världen. Än.
SEB
För SEB erbjuder både Öhman och Handelsbanken minishorts. Exempelvis Öhmans MINISHRT SEB A O, med en mycket beskedlig hävstång på 0.7. Handelsbankens alternativ ger högre hävstång, runt två, men jag letar pga bitter erfarenhet efter så låg hävstång som möjligt. Stop-loss för Öhmans minishort är 76.93, en kurs som senast sågs 2008. Känns också osannolikt att vi besöker den nivån igen så här på den döende konjunkturcykelns nedförsbacke.
Tekniskt är även veckoklimatet i SEB negativt, liksom återigen det större veckoklimatet hos OMXS30. Bara negativa positioner är aktuella för SEB.
Även för SEB har vi en preliminär säljsignal i dagscharten nedan om nu inte kursen vänder upp rejält de kommande 90 minuterna.
Ingen slump att det här inlägget kommer idag. Säljsignaler i både SEB och Nordea samtidigt som OMXS30 igår föll igenom stödet på 1050.
Swedbank
För Swedbank erbjuder bara Öhmans en minishort, MINISHRT SWE A O. Handelsbanken har bara minilongs, men det är vi inte intresserade av här. Öhmans hävstång är 1.4 och stop-loss är 125.89. Även det en nivå vi inte sett sedan 2008, även om årshögsta låg uppe på 118. Swedbank ligger högt, vilket gör att det inte är lika sent att ta negativ position här, men risken att bli utstoppad är också störst bland de tre storbankerna i det här inlägget. Samtidigt är nedsidan antagligen störst pga Swedbanks stora exponering mot svenska privatpersoner.
Tekniskt har Swedbank varit i sälj i veckocharten men är just nu i neutral. Samtidigt räcker det med att OMXS30 är i sälj i veckocharten för att man skall kunna ta negativa positioner mot banken.
Swedbank ligger dock även i neutralt i dagscharten.
En säljsignal här ligger några dagar bort, om man nu inte är otålig/girig och vill komma in med lite bättre kurs.
Slutord
Det blir förstås inga stora pengar på sådana här negativa positioner med låg hävstång. Går bankerna ner 50% de närmsta två åren och hävstången är 2 så landar vinsten på 100%, ej justerat för räntekostnaden hos säkerheten för minishortsen.
Man kan lämpligen kombinera negativa positioner i bankerna med negativa positioner mot OMXS30. Då både börsen och bankerna antagligen kommer falla tillsammans kan det vara enklare att bara ha negativa positioner mot OMXS30.
Och som vanligt aldrig större positioner i derivat än man är beredd att göra 100% i förlust på.
Det kan mycket väl vara lite väl tidigt för negativa positioner, men ovan var iaf några alternativ för den som inte bara nöjer sig med blankning.
8 kommentarer
En fråga som inte rör detta men vad tror du om att ha pengarna hos Riksgälden eller i statliga papper.
Tryggt och bra. För tillfället.
Priserna på bostäder föll rejält i början på 90-talet, särskilt i reala termer. Vill minnas att kreditförlusterna orsakade av privatpersoner/ bostäder var obetydliga både i absoluta tal men framförallt jämfört med kommersiellt.
tackar! Själv vågar jag dock inte försöka tjäna pengar på att spekulera i nedgångar. Kurserna kan ju faktiskt stiga även om allt går åt pipan bara tillräckligt mycket pengar trycks upp (inflation).
Guld tror jag annars är en bra investering om man tror på en dålig framtid. Vid en större finanskris lär ju kronan tappa oerhört mycket, som under 2008. T.ex usd/sek på 8,5 och guldet på $1650 ger hela 450kr/g.
Känns lite tidigt att ta några längre negativa positioner. Skulle inte bli förvånad om vi får en repris från förra året, där man börjar prata om en ny QE och världens börser blir lyriska.
Med tanke på att den amerikanska ekonomin går väldigt dåligt för tillfället, är en ny QE inte utesluten.
// Stefan
Jag tror inte det är för tidigt för långa neg positioner. Nedgången kommer naturligtvis inte vara obruten, men en ny QE3 "lurar" inte marknaden lika grovt en gång till. Jag har legat bear med hävstång 3 mot OMX30 i 3 månader nu. Det har gett mig 39% upp hittills. Jag ligger kvar. Det i kombination med mina långa fysiska placeringar i främst silver, men även en del guld, har hittills varit en tokvinnarstrategi under 2011. Jag kommer ligga kvar med mina placeringar rejält länge. Ända till den dagen det börjar osa för mycket katt i min motpart på bear-produkten. Då säljer jag den och köper mer silver.
Som vanligt så gäller det att som långsiktig investerarare att vara contrarian mot TA, lite mer neråt så blir direktavkastnigen i Handelsbanken riktigt intressant. Som vanligt för att sova gott gäller 25% statspapper, 25% aktier, 25% cash, samt 25% i fasta tillgångar (guld, silver, olja, vete, skog o.dyl).
En liten .38 smith&wesson special under huvudkudden (snarare i vapenskåpet) är aldrig heller helt fel.
mvh/…Sjodan
Hur funkar dessa minilong, minishort osv? Hur räknar man på vad dessa avkastar vid vissa tillfällen? Är det bara mini-long/shorts du tradar i när du tar negativa positioner?