Nu kliver expert efter expert fram och kapitulerar. De erkänner sig besegrade och att tidigare rena trams om någon form av evig högkonjunktur var just bara trams och grov förnekelse av verkligheten. Namn som för Bonnier/DN nu bekänner att vi har att se fram emot allt från 5 till 10 år av dåliga tider framför oss är t ex pristagaren av Riksbankens pris för ekonomisk villfarelse till Alfreds Nobels fasa, Paul Krugman, SEB:s chefsekonom Robert Berqvist och Nordeas chefsekonom Annika Bonus Winsth.
Det är bra att de erkänner och slutar att förneka verkligheten. Vad som är tragiskt är att de gjort det så sent. Svenska privatpersoner har redan tappat några hundra miljarder (gissningsvis 200-250 miljarder) på börsfallet sedan tidigt i våras, när experterna fortfarande pratade om evig högkonjunktur och att man skall sitta still i börsbåten. Först nu när börsen fallit 25% går de ut och säger som det är. Antagligen för att institutionerna nu redan sålt sina egna innehav i egen bok till småspararna som som vanligt blir sittande med Svarte Petter-kortet. Eller för att de ägnar sig åt groupthink på kontoren och faktiskt inte sett verkligheten.
Nu säger man sådana saker som vi andra sagt sedan länge, att alla stimulansvapnen redan är avfyrade utan verkan, och att det nu bara är hårt arbete och seriös avbelåning (eng deleveraging) under kanske något decennium som krävs för att få någon form av sunt ekonmiskt läge igen i västvärlden. En västvärld som bokstavligen levt på lånad tid via lånade pengar de senaste decennierna. Speciellt de senaste 10 åren.
Fundera på vad 5-10 år av dåliga tider kommer göra med överbelånade svenska privatpersoner i den svenska privata skuldbubblan och bostadsbubblans priser?
Men det slutar inte där. För det finns en verklighet till som experterna och makten ignorerat lika mycket som att hela återhämtningen bara var ett spel för galleriet. Nämligen den kommande energikrisen i spåren av peak oil, som vi redan upplever nu. Om 10 år ligger vi även nära peak gas och peak coal, och ekonomin kommer ha mycket svårt att återhämta sig mer än för stunden när energibristen sätter stopp för den ekonomiska tillväxten igen och igen.
Så med små avbrott är det inte 5-10 år av dåliga tider som väntar. Det är resten av våra liv det handlar om. Men allt är relativt, vi kommer inte frysa eller svälta ihjäl här i Sverige, vi kommer ha mat för dagen, tak över huvudet och kläder på kroppen. Men vi får nöja oss med sämre materiell standard framöver. Och första decenniet på 2000-talet kommer med en tår i ögat kommas ihåg som La Belle Epoque. Fast på kinesiska.
68 kommentarer
Korrekt.
Det enda som nu återstår är att öka inflationen. Det kommer ske och det kommer inte bli snyggt.
Mannen På Gatan kommer givetvis inte fatta ngnting utan som vanligt sitta like en abborre med öppen mun och gapa.
Hög Inflation och Krig. Det är vad vi alla har att se fram emot.
Heh…"dåliga tider i resten av våra liv". Det var inte vad man vill ha som lördagsunderhållning…
Jag tvivlar absolut inte på din förutsägelse men jag undrar om det kan komma något positivt ut av detta? Kanske vi kommer bry oss om varandra mer? Hjälpa och finna ut andra vägar att få en dräglig tillvaro eller blir tillvaron bara jävlig? Vad är din tro om framtiden?
Javisst, Peter Madison. Med försämrad materiell levnadsstandard blir vi också successivt av med de problem den levnadsstandarden medfört. Vi blir antagligen lyckligare och får ett rikare socialt, kulturellt och själsligt liv istället. Och blir av med en del välfärdssjukdomar som övervikt och dess konsekvenser av bara farten.
Riksbankens ekonomipris till Cornu ?? Nä, tror inte det. Om två år står börsindex högre än nu.Ska vi slå vad ? Thorvald
"Riksbankens pris för ekonomisk villfarelse till Alfreds Nobels fasa" 🙂
Hoppas på BAU 10 år till så jag hinner bygga mig en liten förmögenhet först! Kommer bli tufft för oss ungdomar annars.
Cornu, Krugman har varnad för dystra ekonomiska utsikter i flera år, något du kan lesa om på hans blogg The Conscience of a Liberal.
Like sands through an hourglass, so are the days of our lives…
Krugman har fått oproportionerligt mycket kritik under föregående vecka, Krugman använder ofta fantasifulla jämförelser för att få fram en poäng, om denna fantasifulla jämförelse tolkas bildligt av någon starkt medelbegåvad är missförståndet ett faktum.
Jag tror att det är mer korrekt att säga att de som i nuläget har det bra kommer att fortsätta ha det bra, de som idag har det dåligt och som ännu ej är etablerade på arbetsmarknaden bara har sämre tider att se fram emot.
Thorvald 15:35, tyvärr betyder högre aktiekurser bara en latent skatteskuld (i form av kapitalvinstbeskattning vid försäljning) om de och bolagens utdelningar inte klarar av att åtminstone hålla jämna steg med prisutvecklingen i övriga samhället – i folkmun kallat inflationen. Detta har Cornu varit inne på många gånger. Om OMXS30 står i 500, 1000 eller 2000 vid tillfället är då föga intressant, även om det inte alls är omöjligt att de digitala sedelpressarna körs igång och trycker upp priserna. Ifall det sker så snart som inom 1-2 år är en helt annan fråga.
Jag leker välbetald ekonomiprofessor och sätter efter att jag analyserat hundens kroppsställning sannolikheten till 50% att man försöker inflatera bort problemen inom två år. Någon som sätter emot?
/MK
Thorvald det är fullt möjligt att index står högre. Nominellt och reellt värde är dock viktigt att skilja på. Index har kraschat det sista decenniet om du mäter avkastningen i guld t.ex.
Många domedagsprofeter som kryper fram.
Jag tror inte jorden går under denna gången heller. Människan (med undantag av politiker kanske) är alltför smart, något vi har uppvisat igen å igen å igen…
Människan/tillväxten kommer gå framåt – inte exponentiellt, inte spikrakt, men framåt. Så länge vi fortsätter hjälpa varandra (jobbar), och det finns utrymme för nya idéer, kommer "allt" bli bra (bättre),
ska ni se
Kommer staten att försöka inflatera bort problemen så är det väl ett ganska bra läge att belåna sig och köpa hus?. Binda räntan i 5år under 5% låter i mina öron ganska sunt samt att inflationen kommer äta upp mitt lån ytterligare.
Varför jag frågar? Jo jag måste (vill) flytta till större och vill även lämna min stad som är på dekis till en mindre samhälle utanför.
Funderar på lån på 2MSEK för ett 150m2 hus. (Bor i en stad 3mil sydost om Stockholm.
Du gissar nog ganska rätt Cornu! Tyvärr måste jag säga.
Det finns dock ett ännu värre scenario som vetenskapsmän över hela världen nu varnar för och politikerna vill inte lyssna eftersom det är opportunt!
Det är att Jorden är på väg mot ett avgjort kallare klimat de närmaste åren och decennierna.
Detta beror på solcyklerna bl.a. och har inget med människans påverkan att göra.
Kombinera denna faktor med eventuell energibrist och då finns det reell anledning till bekymmer! Sverige är illa positionerat av geografiska skäl i det scenariot – om det gick att blanka länder skulle vi vara körda.
16:16, det hänger också på att du får behålla ditt jobb och din lön… lån på 2 miljoner till 5% ränta betyder nästan 6.000 kr bara i räntekostnad per månad, och det är efter skatteavdrag. Eller i storleksordningen hälften av ersättningen från a-kassan. Låter väldigt riskabelt om inte du (och/eller din sambo/äkta hälft) har mycket säkra arbeten med bra lön.
/MK
Alltså för drönare som inte kan så bra engelska eller som inte har en uns intresse för att följa den ekonomiska sfären i världen, kan jag förstå är chockade över börsfallet och avgudar Cornet. Tycker dock det är intressant hur Cornet monopoliserar sina ideér(omedvetet?) och slutvärderingar när samma information flödar vilt över hela internet överlag, dock lite under ytan. Jag gissar på att Cornet får en hel del tips också som han sedan omvandlar till pengar(reklam etc).
Antagligen är det denna aspekt som gör att det får en trist anklag enligt vissa. Jag skulle påstå att det är en smart marknadsföring, som tydligen ger bra resultat speciellt i ett PK land som Sverige.
Det är mer som pågår än vad man kan se med ögat. Tänk själva hur sen informationen man får egentligen när det hamnar på internet och slutligen bloggar. Vi lever i en mycket ensidig dimensionell värld med strikt tankesätt och begränsat på alla sätt, vilket vi blir tvingade till och anpassade för tidigt i livet oavsett kultur. Förändring är ett faktum, i vår galax, vår planet och vårt land.
Det vi högst troligt kommer få se i USA nu, vilket nyligen påbörjats är en skräckpropaganda från media med kometer och utomjordingar etc. Så jag antar Aftonbladet och diverse lär ta upp samma spår för att skingra drönarnas tankar inom kort. Sikka tider…
Jag har följt din blogg i flera år nu, och har det senaste halvåret märkt en markant förändring till det sämre gällande din attityd mot meningsmotståndare.
Att först kritisera experters argument. Sedan när de reviderar sina uppfattningar, och flyter närmare dina egna åsikter använder du deras argument som substans att inkludera i dina inlägg. Trots att experterna var "kassa" någon månad innan..
Och nog för att det finns tillräckligt med groupthink på olika bankhuvudkontor. Men du driver en blogg där 90% av kommentarerna består av ryggdunkningar. Är inte det "groupthink"?
/J.K
J.K. du har berättiga funderingar och noteringar i din kritik. Däremot uppstår inte groupthink via anonyma kommentarer på en blogg. Groupthink uppstår när man ständigt arbetar tillsammans i att analysera och forma policy och där ledande befattningshavare gör att underställda inte kan säga emot utan håller med.
Du menar istället tvärt om, att mina åsikter som ledande befattningshavare på den här bloggen skulle styras av vad läsarna tycker? Läsarna får ingen som helst försörjning via mig, och har ingen anledning att tycka som jag.
Däremot finns det en tendens att man främst läser de man håller med, för att stärka sina egna åsikter.
Jag försöker då och då komma med motsatta vyer, alternativa tolkningar etc.
Det väsentliga i kritiken mot branschexperter är att de inte såg i god tid vad som var på väg att hända, trots att tusentals personer på Internet gjorde det, med betydligt mindre resurser än Nordea eller SEB.
Vad gäller information, javisst läser jag dussintalet andra källor. Vad jag gör är att agera filter som sammanställer och tolkar andra. Men mycket vad det gäller Sverige så går jag själv rakt på datakällor som Riksbanken eller SCB, dvs jag grundar inte mina svenska analyser på andras. Det är dock betydligt vanligare att jag när det gäller utomlands baserar uttalanden och slutsatser på andra. Då försöker jag länka till dessa i möjligaste mån.
Det finns uppenbarligen ett värde i att ha mänskliga filter som sorterar och tolkar information, utöver de filter vi har i form av grupptänkande journalister. Annars hade jag inte haft 20 000 unika läsare i veckan. Samtidigt har E24 >800 000 unika läsare i veckan, så det filtret tas på betydligt större allvar.
Det blir nog inte så farligt jag har alltid sparat 70% av min lön man behöver inte göra slut på allt. Synd bara att man har fått så dålig ränta under alla åren men klagar inte det finns ju de som nu kommer att få det sämre hemska saker som verkar hända runtom kring i världen. Har inga lån pengar på banken så att jag klara mig 50 år till. Lever i ett uland bland risfarmare kan inte riktigt se vad som skulle kunna på verka dem. Oljan då men det är väl bara för dem att börja andvända oxen som står där till ingen nytta. Brorsan ringde här om dagen och tyckte att jag skulle hjälpa honom att betala hans lån jag vet inte riktigt hur jag skall göra. Han bor i en stor fin villa har aldrig lyckats spara något vi är helt olika som personer. Han tyckt att jag liksom inte andvände mina pengar till något och snart är ju krisen över enligt honom. Tycker synd om honom då han alltid levt ett lyxliv han är liksom van vid detta hur skall han klara att leva som mig. Jag är rädd för att han kommer att göra något dumt.
Peak oil, peak coal, peak gas och medföljande peak production är inte groupthink.
Groupthink är att tro att ohållbar kredittillväxt är långsiktigt hållbart utan korrigeringar, groupthink är att äga en bostadsrätt med 100% belåning och en amorteringtid på 100 år.
Groupthink är att köpa aktier i nuläget istället för andra tillgångsslag som ger bättre skydd mot inflation, i form av inflation från världens industrialiserade ekonomier och i form av inflation från utvecklingsekonomier.
Tycker nog att du är lite väl pessimistisk när det gäller energikrisen. Med ditt resonemang hade man aldrig kommit ur misären efter 2:a världskriget.
Jag håller med om peak oil etc och att den billiga energin snart är slut. MEN om alla drar sitt strå till stacken så kommer vi att skapa infrastruktur för vatten-, sol-, vind-, vågenergi etc samt de nya smarta elnäten som behövs för detta.
Istället för en gigantisk sedelpress för att betala skulder tror jag man kommer att göra enorma investeringar då det väl börjar kännas av för gemene man under bistra vinterdagar då det är dunjacka innomhus som gäller, det är så politiken fungerar. Sedan får man hoppas att de 2-6 grader höjning av världstemperaturen, som med största sannolikhet inträffar innan politiker/medborgare förstår att det är dax att sluta släppa ut koldioxid, inte gör att det är försent för mänskligheten på denna planet…
Vi har tidigare i historien sett att det är någon form av ny teknologi som lyfter ekonomin, t ex Internet. Grön förnyelsebar energi tror jag är det som kommer att lyfta mänskligheten ur kommande recession/depression. Tänk på det, när t ex man väl investerat i infrastruktur från sahara och alla solceller genererar energi så tror jag det kan få fart på ekonomin.
Avslutningsvis så har det visat sig att under extrema situationer som världskrig så har mänskligheten en väldig förmåga att ta fram innovativa lösningar (visst kan vara dåliga som t ex atombomben…)
Jag tror vi kommer överleva även detta, det är nog snarare en ny istid eller meteor som slutligen sätter mänskligheten på plats igen :-).
//Peter Z
Vem har sagt något om att vi inte skulle överleva. Varför börjar folk direkt prata om jordens undergång och domedag bara för att vi kommer få det lite sämre materiellt, typ 60% ner till 1989 års levnadsstandard?
Groupthink är även att ha en stor tilltro till solenergi som inte är realistiskt innan solenergi använder sig av hela ljusets spektrum.
Groupthink är även att ha en stor tilltro till förnyelsebar energi, prova att driva en tung lastbil på vindkraft.
Ps. Jag kan rekomendera bilagan stress från senaste chef, att ha en stark åsikt om oliktänkande kan indikera för mycket stress och utbrändhet, om man ska ha tilltro till vad som står i bilagan stress.
Re 16.16
Flykten från Södertälje? Alla mina vänner och bekanta som tidigare bodde där har flyttat, de flesta till ett väldigt trevligt samhälle några mil söderut.
Ja eller så är det så att politiker vet något typ meteoriter utomjordingar som gör att det finns ingen anledning till att amortera. Det gäller att leva nu imorgon är det försent. Om jag har rätt kommer årgångs viner och ferrari gå upp i pris.
Alltså nu känner jag att jag måste reda ut några villfarelser över vedertagna sanningar som folk bara rapar upp utan att riktigt förstå innebörden av.
Lån gröps INTE ur av att gurkan, osten och blodpuddingen blir dyrare, okej är alla med så långt? Den enda effekten det får är är att stjäla din köpkraft. Så hög prisinflation som någon form av urgröpningsmekanik för skuldsättning funkar inte och är rent nonsens.
För att lån skall kunna "ätas upp" av inflation krävs att vi har en löneinflation som stiger mer än KPI, d.v.s. reallöneökningar. Om KPI stiger med 3,5% så bör löneökningarna vara ett par procent högre för att det skall ha någon som helst nettoeffekt, är det någon som på fullt allvar tror att vi kommer ha löneökningar på 5-6%? Isf kan du också kallt räkna med att just ditt jobb inte kommer stå sig konkurrensmässigt mot omvärlden med outsourcing som följd till någon kines eller indier som mer än gladeligen gör det för en bråkdel av kostnaden. Om lönerna realt står still eller sjunker betyder det att ökningen du får inte kan hålla jämna steg med prisinflationen och du är förloraren.
Ponera att scenariot ovan slår in och din arbetsgivare inte vill eller kan skicka dig ut i arbetslöshet för att ge just ditt kvasiyrke till en flitigare kines (av vilken anledning jag inte kan föreställa mig). För att löneökningar på 5-6% skall kunna bli verklighet krävs att din arbetsgivare tar mer betalt av sina kunder för att täcka de högre lönekostnaderna. Som en konsekvens kommer KPI dra iväg till motsvarande löneökningarnas uppgång, vilket i sin tur kommer att bevakas av RB som kommer höja räntorna till stratosfären för att förhindra vidare spridning – om de tar sitt uppdrag seriöst.
Sen kan man också diskutera huruvida KPI är ett rättvisande mått för inflation, ökningen av penningmängden är inflation, utslaget i KPI är endast ett symptom av penningmängdsökningen. Men jag lämnar den diskussionen för ett regnigare dag.
Cornu, jag skulle verkligen uppskatta om du ville skriva mer utförligt i ämnet, jag vet inte hur många gånger jag hört dessa vansinniga floskler om skuldsättning och inflation. Jag orkar inte höra ett endaste pucko till referera till hur inflationen skall "äta upp" deras lån då de inte ens förstår mekaniken i fenomenet, dags för folk att bli skolade i ämnet.
Ditt påstående om att vi bara behöver återgå till 1989 års levnadsstandard förefaller gravt överoptimiskt. Tror du verkligen att gemene man kommer ha råd att fortsätta äga och köra bilar? Kommer inte väldigt många behöva gå över till (el-)cyklar och elmopeder? Kommer inte många tvingas ha det åtminstone fem grader kallare i sina bostäder på vintern? Kommer inte standarden i den offentliga sektorn behöva sänkas kraftigt? Kan det inte gå mycket värre? Hur väsentligt är det med all alarmismen i den här bloggen om vi bara skall backa till 1989-standard, då folk redan hade det jäkligt bra?
17:49, helt rätt. Jag har skrivit många inlägg om myten att inflationen äter upp skulderna.
Göran, alarmismen? Det är läsarna som tolkar det jag skriver som jordens undergång. Jag har inte sagt att vi går tillbaka till stenåldern.
Vi hade färre bilar per capita 1989, körde kortare sträckor, vi hade få mobiltelefoner, få datorer etc. Mobiltelefoner och datorer har så stor nytta att de lär finnas kvar. Däremot kommer vi istället antagligen ha färre bilar än 1989 framöver, eller iaf köra kortare än då, vilket kompenseras av att vi kan kommunicera långt och ofta via modern IT.
Däremot blir en tillbakagång för BNP med 60% över några decennier fröstås helt katastrofalt för den som tror sig bli rik på aktiemarknaden eller har stora lån på sin bostad. Det är individuella katastrofer. Äta oss mätta på kassler (istället för oxfilé) kommer vi kunna göra framöver.
Jag är inte mina läsares kommentarer. Jag skriver om en långsam tillbakagång över flera decennier. 1989 var faktiskt 22 år sedan. Det tar minst 22 år att komma tillbaka dit igen. Antagligen fler.
Alarmismen är väsentlig om du är högbelånad eller tror på evigt stigande aktiemarknad, om du har en bränsleslukande bil och är beroende av bilen mm.
Om överklassen predikar kris och elände för underklassen, och blir trodd, blir det väl lättare för sagda överklass att fortsätta att sno åt sig ännu större delar av Jordens rikedomar? Var kritisk mot vad prästerskapet predikar! Jag tittade på DN-artikeln, och där står det "lägre tillväxt" vilket väl närmast är en välsignelse med tanke på resurskriserna? Med tanke på vad som stod i bloggposten hade man väl väntat sig att produktionen skulle falla? Har svårt att få bibehållen produktionsnivå att gå ihop med att det att hela kollektivet (utom överklassen då) får gå ner i levnadsstandard. En filosofisk fråga är då om nedgång i en personlig standard som beror av ekonomiska bubblor egentligen bör betraktas som en standardsänkning?
Däremot vore det trevligt med en rejäl omfördelning så att överklassen och den övre medelklassen får skruva ner sina krav rejält och bli som vanligt hyggligt folk. Samt att man inser att så länge det finns resurser så kan man göra saker, och pengarna kan aldrig "ta slut" i den verkliga världen. Man får se upp för påtvingad hjälplöshet och passivitet som i själva verket är ett medel just för den extremt rika eliten att fortsätta med sitt fifflande. För den lär väl se till att den går genom "dubbeldippen" utan att bli fattigare, direkt?
Du talade för ett halvt år sedan eller ett år sedan vid mer än ett tillfälle om en återgång till sjuttiotalet. Vad har gjort dig mer optimistisk?
Var 70-talet så illa? Märkte inte mycket av det som född 1970. Annat än DDR-TV.
Stämningen blir nog mer som under 70-talets kriser, men efter att ha räknat på hur mycket vi i teorin kan få ut energimässigt på sikt (50+ år) så räcker det med en nedgång på 60% i ekonomin för att nå balans med det ekosystemen kan ge oss i Sverige. Andra länder kan dock ha det värre, men de lär fortfarande behöva vårt dasspapper att torka sig med…
Andra saker. 1989 hade vi 2.5 TV-kanaler i Sverige, och de sände inte ens halva dygnet. En återgång till lägre utbud där sparar kapital, tid och energi. Exempel på vad ekonomisk sammandragning kan resultera i.
Björn Nilsson, sköter "underklassen" sina kort rätt har de mycket att vinna. Det är den överbelånade medelklassen som levt på lånta fjädrar som kommer drabbas hårdast. Överklassen klarar sig förstås alltid, men relativt medelklassen kommer underklassen att få det bättre framöver.
Sköta sina kort rätt: Vara skuldfri, spara det man kan, leva ståndsmässigt istället för att låna fjädrar via skuldsättning.
Jag tycker att vi hade det väldigt bra redan på sjuttiotalet. Jag befarar snarare en återgång till förhållanden som på trettiotalet eller fyrtiotalet, förutom att vi kommer ha mobiltelefoner, bärbara datorer, elcyklar, strömsnåla TV-apparater och en hel del annat kul och användbart. Men sämre kläder, mindre värme i våra bostäder, sämre offentlig sektor, mindre resor och färre dyra leksaker.
Göran, fortfarande inte jordens undergång. "mindre resor och färre dyra leksaker" är bara något vi valt att gilla. "Mer tid tillsammans och mer socialt umgänge" kan man lika gärna välja att gilla.
Mycket mindre mångfald i form av t ex exotisk importerad mat. På 80-talet var t ex sushi i princip okänt. I min kokbok från 80-talet står det "pizza är en italiensk varm smörgås" och större delen av boken handlar om gör-det-själv, dvs hur man gör egen saft etc. Dock kan man ju göra sushi på svenska ingredienser. Kallas väl "kallskuret" på svenska?
Men färre radiokanaler, färre TV-kanaler, färre TV-program etc, är det verkligen jordens undergång?
Om väst världens valutor blir svagare kan lönerna stiga och när löner stiger kan inflationen öka. Späder man ut valutorna blir de svagare. Priser på import varor från utvecklingsländer ökar i västvärlden. Det är nu det börjar och kommer att ta enligt en del 10-20 år.
Lösningen ligger i inflation med minsta möjliga ränte höjningar om jag skulle gissa hamnar vi på en inflation runt 6-9% ränta runt 5-7% med lite upp och ned i lagom takt Problemet som vi har nu är för många olika valutor och länder men det verkar som att västvärldens ledare nu är eniga. Även utvecklingsländer har nog haft sitt att säga de är ju de som skulle ha tagit mest stryk om det hade gått för fort.
Vilket samtidigt inte hade varit bra skulle ju kunnat innebära oroligheter i form av krig. Så nu kommer alla få vara med och betala och stabiliteten i världen kan kvar stå.
Det är förvisso inte jordens undergång. Men ganska skrämmande ändå. Dock kommer vi knappast bli märkbart mindre lyckliga. Med lite tur kan vi till och med få högre livskvalitet. Men först måste man ha vant sig vid försämringarna!
Det finns en hel del peak-oilare som varnar för samhällskollaps, men du verkar inte vara en av dem. Har du någon uppfattning om hur stor andel av peak-människorna som tror på kollaps och hur stor del av dem som tror på en sänkt materiell levnadsstandard?
Göran
Göran, definitionsmässigt (Tainter) innebär en nedgång till 1989 års BNP en kollaps. Men kollapser innebär inte Mad Max.
Med den exponentiella teknikutvecklingen vi har just nu, och har haft under mycket lång tid även under världskrig, är detta knappt ett problem. Olja? Sätter en kroppsdel på att inom 5 år finns ersättande teknologier, har man följt vetenskapsvärlden senaste halvåret kanske den redan är ersatt (kall fusion). Solljus kan vi nu i labben lagra, så där fixade vi även Afrikas energiförsörjning (samt försörjning…). Nä, ni får läsa på lite om vad som händer ute i teknikvärlden. Av traditionell media kommer ni inte få mycket information. Det var ju inte så att värden gick under på 30-talet. En lösning på ett problem föregås av ett problem.
Fast de flesta som varnar för kollaps menar säkert mycket mer än en återgång till 1989! Många är de facto rädda för att det kan bli Mad Max-scenarier. Jag har knappast ens fattat att en del bara bekymrar sig för de högbelånade, som du verkar göra!
Please, think outside the box:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/et-kan-utrota-manskligheten-i-forebyggande-syfte_6401703.svd
18:38
Förutsättningen för ditt argument är att Asien är beroende av västvärldens export, ditt resonemang är redan där helt urspårat. Förhållandet är nämligen tvärtom. Och hur hade täkt att valutorna skulle försvagas med en hög inflation och en därtill hörande penningpolitik?
Ditt största feltänk ligger ändå i att du på riktigt tror att man kan skapa lite inflation under kontrollerade former och att du överhuvudtaget inte räknat med effekterna som det har på staternas välfärdskostnader som kommer skjuta i höjden, jobbigt när de redan är konkursmässiga.
Du måste verkligen försöka förstå att dina skolboksexempel är helt värdelösa och kommer inte lösa några problem eftersom de keynesiska ekonomiska modellerna du förespråkar inte funkar. Det finns två lösningar, konkurs eller avskuldning.
De som har mest att förlora är de som inte är vana att leva på lagom nivå, dvs de som lånar till konsumtion.
När man inte längre kommer kunna pantsätta ett år framåt som nu blir det inga resor, skitprylar, renoveringar, dyra kläder och andra statusmarkörer, bilen får man behålla om man har råd med maoteringarna..
Ja losers är alla ni som är orädda för kreditköp idag. Ni kommer bli mest beskärda i er frihet. Den som redan är fattig lär inte känna mindre frihet utan kreditsamhället som drivit upp prisbilden sjukt högt.
Till alla kreditälskare, jag skiter i er riktning 🙂
"Vad gäller information, javisst läser jag dussintalet andra källor. Vad jag gör är att agera filter som sammanställer och tolkar andra. Men mycket vad det gäller Sverige så går jag själv rakt på datakällor som Riksbanken eller SCB, dvs jag grundar inte mina svenska analyser på andras. Det är dock betydligt vanligare att jag när det gäller utomlands baserar uttalanden och slutsatser på andra. Då försöker jag länka till dessa i möjligaste mån."
Din källkritik er inte av någon hög kvalitet men du rätar gallfeber på många, meg inklusiva, och får hög trafik. Jag läser din blogg för at det er roligt men oseriöst. På den annan sida har du andre bloggar der du inte skriver at Reinfeldt er en landsförräder, och dylikt om andra.
Då 1989 stod aktieindex OMXS30 i 152, fredagens stängningskurs var 877 vilket innebär en nedgång med 82% på börsen från dagens nivå.
Räknar från toppen i januari 2011 då OMXS30 stod i 1182 innebär det en nedgång med 87%
# 19.45
Fast du behöver inflationsjustera siffrorna.
1989 års standard o/ Jag räknar kallt med axelvaddar, pastellfärger, pudelrock och stora kantiga bilar.
Hockefrilla också, eller var det tidigare? På längden randiga säckiga byxor. Det var tider det.
Borde vi inte starta en hånsida där man kan kasta ägg på alla BLT? De har förstört vår ekonomi för egen kortsiktig vinnig och de tror på jultomten.
Varför ska man vara snäll mot korkade människor? Låt dem springa gatlopp, smutskastas och förnedras för sin dumhet.
Det är inte BLTs fel säger alla, nähe, men vilka utgör den demokratiska majoriteten som röstat på BLT samhället då? Eat shit an die fudpackers!
1989 var väl ett bra år? Då tillverkades min bil. I Sverige hade man två procents arbetslöshet, full lön vid sjukdom (åtminstone tjänstemän), ingen moms på el och telefoni, och gott om jobb i den offentliga sektorn.
Nå, det märkliga är att jag i hela mitt vuxna liv känt mig omodern för att jag envisats med att spara före jag köper något och bott i hyreslägenhet, eftersom tillvaron är så osäker att man inte vågar låna pengar. Man vet ju aldrig hur länge man har jobbet kvar till exempel. Nu kanske verkligheten kommer ifatt till slut.
Femtitalister, sextitalister och sjuttitalister är den mest bortskämda generation som funnits på jorden och kommer av framtidens generationer också betraktas som den mest bortskämda…
@2011-08-20 20:15
Haha, tillåt mig småle. 80/90-talisterna kommer få problem – DOM är bortskämda.
20:15
Troll?
Lika bra att ta ett övermaxat lån och säga upp sig, sätta igång att supa, resa, begå hor och knarka. Efter det sätter man en kula i skallen på sig och checkar ut.
Varför?
Först ett antal år av kreditkontraktion, börskrasch, obefintlig tillväxt över decennier, peak oil, peak gas, peak coal, peak fucking everything, osv osv. Kort sagt, allt blir för jävligt.
Vad mer? Jo, solstormar, klimatkatastrofer och istid.
Efter det kommer utomjordingarna och blåser skallen av oss enligt NASA.
Jesus, var är du? Nej, inte du, Cornu, sätt dig ner…
20:08
Word!
19.45
Då 1989 stod aktieindex Nikkei NI225 över 39000, fredagens stängningskurs var 8719 vilket innebär en uppgång med 347% på börsen från dagens nivå.
Jag gissar att Japan visar framtiden: 22 år av fallande börs och fastighetspriser.
Peak oil, peak everything etc är agenda 21 och Club of Rome. Vakna upp! Räta på ryggen, och dra på er brallorna.
Kräv er stolthet och suveränitet åter!
Eliten har tillämpat anitgravitationsteknologi sedan 50 talet, baserat på nazitysklands forskning som kom till USA via paperclip.
Läs vad Verner von Braun sa om denna tid. Kolla bara vad som kommer från NASA nu… det nästa stora "hot" är utomjordningar (SVD).
Mänskligehetens utmaning är en liten klick välorganiserade individer som har tillgång till teknologi, politik, religion, utbildningsväsen och media så till den grad att de flesta nu levande inte ens vet vad som är upp och ner längre, då vi är så indoktrinerade med deras gallimatias.
Nu till verklig fakta.
Vår sol är en tvillingsol med sirius, med omloppstid på typ 24000 år. Alla skapelsemyter och religiösa myter är baserade på himlakropparnas rörelser och dess effekter på årstider, växtlighet, liv och död, tankar, känslor och handlingar. Jorden passerar för tillfället genom vintergatans centralplan, därav skapas obalans i klimatet. Andra planeter i vårat solsystem har fått se sina polarisar smälta helt osv. osv.
Gör ni inget annat än grupptänk? Dessutom grupptänk som redan är uttänkt och planerat för er?
Ni känner väl alla till historien om bonden som ville ha ett riskorn på schackbrädets första ruta, sedan 2 4 8 16? Ränta på betalningsmedel är samma princip och vi har nu kommit till den instabila fasen där räntan på dessa fiktiva pengar fullkomligt slukar alla tillgångar…
Tänk utanför boxen!
Angående 1989 års BNP så får man tänka på att Sverige då levde på statliga krediter sedan 70-talet. Välfärden bör väl snarare ligga på en nivå någonstans runt nedskuren 90-talsnivå, som mer baserade sig på balans i intäkter och utgifter.
Stryker man sedan BNP så minskar även skatteintäkterna, så försämrad välfärd innebär rimligtvis en återgång till 1989 års nivå. Men materiellt blir det nog mer som 80-talet.
Får kåsera om det där. Finns mycket roligt att fundera på över det sena 80-talets Sverige…
Får vi bara tillbaka behålösa kvinnor med "brottarlinnen" och som lök på laxen cycklar med bockstyre är jag nöjd:-)
Det kan kanske vara intressant att se hur stor del av BNP som var offentlig och privat då och nu.
Dessutom kan det vara av intresse att jämföra hur komplext samhället har blivit de senaste decennierna.
Anders R.
Bästa investeringen borde va att bli snygg, rolig och träna, även om allt går åt pipan får man knulla dom snyggaste brudarna, helt klart värt!
Även om vi går tillbaka till 80-talets standard (worst case) var det väl folk som hade kul då, känner mig ganska optimistisk!
vill man bli deprimerad är det nog skitbra att flytta ut till en lada på landet och hoppas på världens undergång
Angående vilken generation som är mest bortskämd, så var det ganska roligt när i Richard Swartz i DN idkade lite självkritik och beskrev sin egen generation, 40-talisterna, som den mest bortskämda i historien. Naturligtvis fylldes kommentarssidan av angrepp på 60-talister, 70-talister, 80-talister mm som naturligtvis ansågs vara ännu mer bortskämda.
För intressant nog tycker ju alla alltid mest synd om sig själva, att dagens ungdom är degenererad osv. Inget nytt där. Jag får väl följa någons exempel ovan och sätta en kroppsdel på att 80-talisterna kommer att sitta och säga samma sak om 20-talisterna någon gång i mitten av seklet.
http://www.dn.se/ledare/signerat/pax-americana-krackelerar
Intressant Cornu-har vi förlorat XX miljarder eftersom vi alla inte sålde allt när börsen stod som högst.
På samma sätt har vi förlorat YY miljarder efter som vi alla inte sålde våra hus när de var som högst värderade.
Intressant-har du läst grundkursen i ekonomi?
Utbudsberoende priser!
Angående energi behoven så tycker jag det ser lite lovande ut när man i dag kollar på hur bilarna utvecklas. Se bara nya Volvo v60 som ska ha en blandad förbrukning på 0,19 l/mil och fullt godtagbar prestanda om man så vill. Människor i städerna borde snart kunna övergå helt till elbilar. Mer kärnkraft och företag som bygger laddplatser som förmåner till sina anställda så vinner vi mycket.
Borde inte det vara något för svenska staten att tänka på. Ge en miljöpremie till företag som uppmuntrar elbilar/mopeder.
"Nu kliver expert efter expert fram och kapitulerar."
Har du överhuvudtaget läst vad Krugman skrivit de senaste 5-10 åren? Du får det att låta som han haussat in i kaklet och först nu svängt om. Så är INTE fallet.
Vi borde komma över vår paniska rädsla för kärnkraft iaf. Kinas högtemperaturs reaktorer ska stå färdiga 2015, gaskylda med trisobränsle. Dessa har alltså sedan 60-talet forskats på i omgångar och i olika länder.
Vad är det med dessa då? Jo jämfört med dagens reliker som får härdsmälta och bara får ut 34% ur ångcykeln, är trisobränslet härdsmältesäkert, kylsav heliumgas, dvs vatten är inte önskvärt, de lämnar 750C uttemp mot dagens 320C samt kan med superkritisk ångturbin få ut 45% arbete. Målet är att använda en kombinerad gasturbin och ångturbin för att få ut 60%, som siemens senaste naturgasturbiner.
Låt Kina betala utvecklingen och testa klart, sen köper vi dessa färdiga moduler made in china. Med värme kan man göra mycket utöver ånga för elproduktion, tex kan man ersätta mycket annan energi i industriprocesser eller skicka ut värme på fjärrvärmenäten, omvandla vatten till vätgas, göra vätska av kol etc etc
Usa forskar på en saltkyld HTR, den är snäppet bättre, men kommer inte inom 10 år på marknaden. Samma salt som man använder i solkraftverk, salt är bra för det överför lika mycket värme som vatten dock ligger kokpunten runt 1400C, dvs man behöver inte ett tryckkärl som i dagens reaktorer. Nickebaserade legeringar korroderas inte av saltlösningar.
Sveriges kärnavfall skulle kunna brännas om i nästa generations reaktorer och minska lagringstiden till under 500 år, det skulle vara möjligt att bränna utarmat uran tom, det jänkarna skjuter i sina projektiler idag.
Med bättre neutronekonomi har jorden bränsle för miljontals år, enorma mängder energi som idag är uppbundet i metaller som vi inte har nytta av ändå.
Vi skulle inte ens behövs ändra infrastruktur eftersom kolväten kan tillverkas syntetiskt. Sen kan vi ju välja när vi låst upp energigåtan såklart, kanske DME vore bättre när man ändå kan välja fram start. Värme och kol, där är två grundstenar till framtiden.
Vi behöver en billig överflödig värmekälla, kol har vi allt organiskt kring oss. Hur många mil kan ditt matborde transportera dig.. 🙂
Överoptimistisk blogg det här, vi tar alla varandra i hand och vandrar tillbaks till det glada 80-talet.
Förutsätter dock att man inte tar hänsyn till dagens maktförhållanden och mentala landskap. Eliten kommer, som vi ser, att allt mer desperat och aggressivt hävda "business as usual", vilket är fortsatt nyliberal samhällsförstörelse och förmögenhetskoncentration. Och fastän bilen kört fast och hänger i underredet så kommer man bara att fortsätta försöka gasa ännu hårdare.
Så om man tar in lite fler aspekter än bara nån teoretisk, jämt avtagande peakoil-kurva så är det en helt annan nedgångsdynamik som är den troliga.
Klart att vi egentligen kan ta varandra ihand och gemensamt tagga ner vårt galna högenergisamhälle, men det kräver ju en enorm mental omställning hos ett folk som tycker det är bekvämast att låta sig luras och en elit som bara vill bevara status quo
När det gäller den ofrånkomliga avskuldningen så är ju det intressanta hur den kommer att ske, på kreditorernas/bankintressenas villkor eller låntagarnas/samhällsekonomins. Som maktförhållandena ser ut idag blir det förstås på bankernas, bara att kolla hur det gick till i Lettland, eller nu Grekland.
/Freddy
Freddy,
Se bara dagens DI en viss Munkhammar kör en rejäl skygglapps artikel. Det gäller ju att koka grodan sakta..
Pöbeln får till vilket pris som helst inte förstå sanningen. Eliten måste hinna sätta sig i säkerhet innan man kan ändra sakernas tillstånd. De som var rika i fiat systemet kommer förbli rika i det system som ersätter.
Det enda sättet att komma bort från detta sjuka system är att det blir totalt krig, mellan länder, världsdelar och mellan medborgare. Det kan ske, men troligen lyckas eliten manipulera massorna att sakta kokas i kastrullen.
Jag tror det kommer ordna sig. Greklands banker börjar sakteligen kapitaliseras. Italien stramar åt. Jänkarna är… jänkare – och de hamnar alltid på fötter till slut. Människan har en jävla förmåga att fixa saker o ting till det bättre. Tycker det ser positivt ut. Plus att det är rea på börsen.
🙂
Göran 2011-08-20 17:50: Många (säger absolut inte alla) har gärna både 21, 22 och 23 grader inne även mitt i smällkalla vintern. Drar man ner temperaturen så långt som till 17-18 grader så sparar det faktiskt en hel del energi, även om jag inte har några exakta siffror på hur mycket. Resultatet? Man kanske får sätta på sig en långärmad tröja och långbyxor istället för shorts och t-shirt på julafton. Katastrof. Eller inte.
2011-08-20 19:22: "kanske den redan är ersatt (kall fusion)" – källa tack?
/MK
Året 1989, ett intressan år, Berlinmuren föll och revulutionen i öststaterna som började 1988 hade spridit sig.
På hemmaplanen, nyhetskanelerna på svt talade om kreditexpantionen som höll på att ruinera landet, det var kreditavregleringen 4 år tidigare som satte igång lånekarusellen, samtidigt som den stora skatterreformen gick igenom började man tala om att iföra tvångssparande, inflationen toppade 12% året 1989.
Själv förlorade jag en 14-dagarslön på mitt sparande som inflationen åt upp.
Bensinen var billigare då, bilen var en statussumbol för många,(blöjraggar kulturen närmade sig sitt slut) samhället hade börjat bli mer narcissistiskt, något som arbetsplatmobbnings forskaren prof. Heinz Leymann hade uppmärksammat,arbetsklimetet hade börjat hårdna, folk hade blivit allt elakare mot varandra på jobbet.(http://www.leymann.se/svenska/frame.html)
1970-talet
Började med oljekrisen 1973 sedan komm idiotstoppet 74,
varskriserna avlöste varandra, stagflationen tog fart vilket var något nytt inom ekonomi.
Pomperipossaskatten på 102% blev känd genom Astrid Lindgren som till sin förvåning upptäckt att ho betalade 102% skatt. Ikea flyttade utomlands så gjorde även tetrapack med flera.
Vi fick en borlig regering som lånade en massa pengar och gav sedan det till företagen som höjde sina utdelningar.
2-3 stycken devalveringar blev det av och en sista devalvering 1982 som man hade lovat vara den sista.
Var det bättre för? det vete fan, personligen tror jag vi kommer att behöva sänka levnadsstandarden tii slutet av 60 kanske början av 70-talet.
Man ska vara glad att man har tak över huvudet, äter god mat samt har hälsan i behåll, vad fan mer kan man begära.