Nedanstående är ett reprisinlägg som jag skrev i samband med intervjun med mig i E24, med ett litet tillägg. SVT var iaf här och intervjuade mig idag, och jag kanske är med i ett inslag i Rapport ikväll. Än så länge är det bara webexklusivt på SVT:s websajt. Då jag “inte har någon TV” kan jag inte själv se om jag är med i riktiga Rapport eller inte, men utifall att jag var med så är nedanstående text en sammanfattning av olika blogginlägg jag skrivit om bostadsbubblan. Tillägg: Tydligen var jag redan med i 18-sändningen. Där ser man. Vi får väl se vem som sitter med tidernas dumstrut om några år. Se även artikel hos SVT.
Börja med att läsa på om marknadsbubblors anatomi, för att förstå hur en bubbla fungerar rent psykologiskt. Man kan konstatera att en bubbla existerar, men att förutspå när den spricker är omöjligt.
Däremot kan man i backspegeln konstatera när den spruckit. Och sprack gjorde den i februari-mars, åtminstone för lägenheter. Detta verifierades av tekniska indikatorer redovisade i ett blogginlägg från i juni. Se även uppdatering med juli-statistiken.
Se nya inlägg från veckan som gått om bland annat innebörden av risk och skillnaden mellan risken i en bostadsrätt och risken i en hyresrätt och hur bostadsrättspriser på det viset kan sägas utgöra en bubbla eller ej. De flesta tänker öht inte på att ägande och lån är ett risktagande.
Läs även om att priserna procentuellt faktiskt stigit mer i avfolkningskommuner än i Stockholm, vilket punkterar argumentet att det skulle röra sig om bostadsbrist som driver priserna uppåt. Istället är det riskomedvetenhet och billiga krediter som drivit upp priserna.
För en djupare diskussion om de engångseffekter som drivit på bostadsbubblan de senaste åren se tidigare blogginlägg om det.
Allt jag pratar om i intervjun är generellt och gäller Sverige som helhet. Olika marknader kommer utvecklas olika. På sina håll har det redan börjat rasa rejält, t ex Täby eller ännu värre Norrtälje, där vi ser huspriser på nivåer vi såg 2007. För olika scenarion för Sverige som helhet se ett blogginlägg om det. Generellt handlar det om ca 30% i prisnedgång för villor på mellan fyra och sju års tid, och 50-60% för bostadsrättslägenheter. För Stockholm kanske nedgången bara blir 50% på lägenheterna i snitt.
Om du sitter högre belånad än 70% av din villas marknadsvärde eller mer än 50% av din lägenhetsmarknadsvärde har du i värsta fall bara fyra år på dig att amortera ned detta till under 70% respektive 50% av dagens marknadsvärde. Klarar du inte detta kan du bli sk bolånetorsk när banken kommer sluta vara speciellt trevlig mot dig. Alla riskerar förstås inte att torska dit. Ovetenskapligt ser det ut att röra sig om kanske 10% av de boende i finare villaområden runt Stockholm och 33% på Göteborgs gräddhyllor, detta baserat på pantbrevens storlek och begärt pris på bostaden tidigare i våras. För lägenheter går det inte att säga hur många som torskar dit, men generellt gäller det de som köpt de senaste åren och ofta förstagångsköpare och unga barnfamiljer.
Fast jag ser mina scenarion om 30/50-60% i nedgång som positiva. Det kan bli värre. Mycket värre. Speciellt lokalt och för klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar. För det är vad du köpt som “bostadsrättsägare”. Ett medlemskap i en klubb där du har brukanderätt av en lägenhet. En klubb som oftast har stora skulder och där du kommer tvingas betala för eventuella grannar som inte längre har råd att fortsätta vara klubbmedlemmar.
Alla inlägg om bostadsbubblan hittar man taggade med just bostadsbubblan. Högst relaterat till detta är den svenska skuldbubblan. Det svenska folket är privat extremt skuldsatt och detta kommer leda till problem.
Det är inte osannolikt att vi får en alldeles egen svensk bank- och finanskris ca 2 år efter bostadsbubblan toppade, dvs runt år 2013. Vi har inget ekonomiskt mirakel i Sverige, vi upprepar precis samma utveckling som t ex Irland (eller USA), men vi ligger bara några år efter. Den svenska återhämtningen i ekonomin har drivits av privatpersoners ökade skuldsättning.
Och nej, bara för att jag bor på en gård i skogen tror jag inte att jag kommer undan. Bubblan inom smågårdar och hästgårdar är om möjligt ännu större än inom villor och har redan visat tendenser på att redan helt klappat ihop (exempel). Skillnaden ligger i hur hårt man är belånad.
Den som är i skuld är inte fri. Det är dags att inte bara läsa det utan också förstå detta. Efter fest kommer baksmälla och städning. Den går inte att undvika. Däremot går det att förneka problemet, men då blir det bara värre för dig själv.
Tyvärr kommer vi alla få vara med att betala för festen. När staten räddar bankerna 2013-2014 blir det ytterligare nedskärningar på välfärden; vård skola och omsorg; arbetslöshet och höjda skatter, oavsett vilken regim som tar makten i valet år 2014. Men de som får betala mest är förstås de som har de största skulderna. Du kan aldrig komma undan dina skulder ens om din bank går i konkurs.
Över till något helt annat. Skamlös redaktionell reklam för min egen bok. Förutom frågor om ekonomi, miljö och politik så skriver jag även om det svenska försvaret här på bloggen. Mitt kompletta debattinlägg om försvaret är romanen Midvintermörker som i skrivande stund snart har sålt i 1 100 exemplar, och överlag har fått mycket goda omdömen av läsare och recensenter. Svensk Bibliotektjänst skriver följande i sin katalogrecension:
“Lars Wilderängs roman är ett inlägg i den svenska försvarsdebatten som fungerar utmärkt som thriller. Trots överlastning av militära termer och stridsförlopp samt mindre trovärdiga inslag i intrigen är boken tempofylld, medryckande och håller spänningen uppe fram till slutet.” – Mats Rosén, BTJ:s häfte, position 11115435
Naturligtvis ser jag gärna att just du köper boken. Snabbast leverans får du hos den gotländska Internetbokhandeln Ord & Bok även om priset är lägre hos Kulturbutiken, men då får du vänta minst en vecka på boken. Annars finns Adlibris eller Bokus för den som både vill vänta och betala mer.
70 kommentarer
Jag tror att du underskattar Riksbankens förmåga att trycka pengar, Cornucopia.
Visst spricker bubblan, som väntat, men det är osannolikt att regeringen sitter och tittar på med armarna i kors när bostadsmarknaden imploderar och deflationen breder ut sig.
Alltså kommer ditt scenario att slå in tills regeringen intervenerar. Du får väl se interventionen som ett kvitto på att du haft rätt.
För vem som blir vinnare resp förlorare under processen blir en politisk fråga när marknaden upphör att fungera enligt marknadsekonomiska regler.
/LV
Grattis Lars till en bra intervju! Fortsätt så här och lyckas du även få upp PeakOil på agendan så folk äntligen förstår att det behöver hända saker – ja då kanske jag inte behöver starta det där nya partiet kring de här frågorna som jag funderat på tidigare 🙂
Woho!!! Cornucopia – Du har blivit TV-Kändis! Yay!
Och han kallas författare också. Mycket mer förtroendeingivande än att bara kallas bloggare..
…zzz….zzz
Kul att du finns Cornu!
Var det svårt att hålla dig från att säga bolånetorsk istället för bolånetagare? 😉
Så befriande skönt att slippa se och höra på en flottig mEcklare som förklarar att det bara handlar om "säsongsmässig nedgång" och "ökad aktivitet till hösten".
Grattis till stabil intervju!
/ytrew
Superprestation! Grattis C//Araben
Fast frågan är HUR regeringen ska intervenera. Jag ser inte riktigt att de har verktygen när övriga komponenter i form av Portugal, Italien, Irland och Spanien pockar på. Och så har vi US på andra sidan the Great Pond. Då går det nog bara av farten, rakt neråt. Hittills har regeringen varit ganska så tempofattig i det mesta. Nej, jag tror att detta kan bli ordentligt surt. Tyvärr.
FA
Bra intervju! Fortsätt!
@FA tufft att kritisera regeringen när vi faktiskt går bäst inom EU i dag.
Det var en bra intervju, lugnt och säkert. Kul att höra din "götlabosska" också, har tidigare hört någon slags rikssvenska i huvudet när jag läst dina inlägg. 🙂
/Palle
Du anser alltså inte att efterfrågan på bostäder i Stockholm, i en bristsituation, bidrar till att höja priserna utan att det endast är bubbelspekulation?
Blir också många påståenden/faktoider som inte avspeglas av verkliga observationer, exempelvis att priserna i Täby "rasar rejält"? Bor själv i Täby och har inte märk något "ras" överhuvudtaget om man ser till försäljningarna i närområdet. Det är helt enkelt fortfarande hög efterfrågan på villor och radhus i Stockholms kranskommuner. Att ta med Solna som missvisande exempel på att priserna ökar mer i glesort är fel (pga det byggs inga villor i Solna, men däremot mängder av lägenheter).
Disclaimer for idiots: visst kan priserna gå ned men det betyder inte the end of the world. Så länge folk har jobb och kan betala räntorna så är det under kontroll. Betalningsviljan och betalningsförmågan är hög. Och om nu räntan toppar på 5% so what? (eller vad nu RBs räntebana är)
60% nedgång på lägenheter?
Ok ring mig när jag kan köpa en BR på Odenplan för 24.000 kr/kvm igen.
Lär nog få vänta på att någon ringer.
Du ser för ung ut för att få en plats bland alla nationalekonomer. Sedan var inslaget för kort för iaktagas. Det kommer dröja ett bra tag innan du får ngt igenkännande. Så lungna ner dig du är fortfarande okänd. Ingen la märket till dig. Du ingår bara i dessinformationen som pågår. Nu blev du kännecknet för bloggare iallfall men inget annat ev knäppskalle som står för en annan sida.///Sveno
En god insats Cornu 😉
Cornucopia går från klarhet till klarhet. Under några år verkade han under anonymitetens täckmantel, nu har han kommit ut ur gabberoben och inlett den mödosamma klättringen upp till den offentliga scenen. Jag var faktiskt en av de första (tror jag) som publicerade en text av C i den tidning jag är redaktör för. Det var i december 2009 och texten handlade om herr Madoffs eskapader som pyramidspelare. Då var C ännu anonym. Nu när han börjar bli en offentlig person växer både krav och ansvar.
Vi kan bara önska honom lycka till i fortsättningen.
Re:Sveno
Wikipedia -> härskartekniker
Leta sedan upp argument eller va tyst.
Du passar faktiskt bra framför kameran. Det enda du har emot dig är din ungdomlighet. Du får väl försöka se äldre och mer biten ut vilket bör gå hem bland stugorna i detta ämne. Ja, tyvärr lever vi i ett ytligt samhälle. Förhoppningvis vågar SVT ge mer av detta och sanningen till folket.
Jont och 22:06, inte mitt fel att jag ser ung ut. Fast jag fyllt gubbe.
Haha kollade precis in kommentarerna och meddela min besvikelse över hur ung du ser ut. Se Sean Connery här:
http://www.phun.org/newspics/funny_friday_2/5770.jpg
Spara skägg nu annars kanske jag inte röstar på "cornu for pres" ändå 😉 Du får fuskfärga det vitstripigt!
Härligt Cornu! Har följt bloggen under flera år och numera är frun också en trogen läsare: vi både konstaterade att det är rätt signifikant att du – och det du säger – äntligen börjar få utrymme i gammelmedia. Det är dock tragiskt att argumenten och kunskapen inte finns att hitta i någon av de större mediehusen i det här landet. De s.k. journalisterna är nöjda och belåtna om de får en färdigskriven analys från Reuters eller nån bank.
BLT kommer att få en tung höst/vinter; ökade räntekostnader, energikostnader, matpriser och kanske förlust av jobb i en fortsatt konjunkturnedgång…men det är sånt vi bara kommer att få läsa i DN EFTER det har hänt. Om vi har tur.
Har följt dig några år Lars, kul att du fått utrymme i gammel(pk)media!
Fortsätt såhär och stå på dig mot alla pk-ister och andra trångsynta och låt dig inte tryckas ned av (pk-)elitens "proffs"-tyckare oavsett vad.
Trevligt när en vettig intelligent man av folket får utrymme.
Mvh
JB
Kul att du börjar få uppmärksamhet, det förtjänar du verkligen! U
Ansluter till hyllningskören! Snygg leverans.
Grattis, bra jobbat! Inte helt enkelt att slå sig in i gammelmedia.
Jag har läst din blogg i ett par år, nu har jag sett dig på tv och fr.o.m. imorgon kommer jag även att ha läst din bok. Nästa steg känns som att det blir att lyssna på något av dina framföranden. Ser fram emot det. Tills dess fortsätter jag att läsa dina motbevisningar av konsensuslögner här. //SH
Välformulerat och som alla bloggläsare vet väl underbyggt. Såg play-sändningen Hade hoppats att fått se dig i Rapportsändningen 00:45 men tydligen blommar en lotusblomma norr om Uddevalla, vilket tydligen är mer nyhetsvärde än bostadsmarknadens kollaps… /Erik
http://www.direktpress.se/ostermalmsnytt/Nyheter1/Stabil-bostadsmarknad-pa-Ostermalm/
Mycket stabil intervju pa SVT! Ar nastan lite rorande att se en kunnig person fa utrymme i media.
/Fredrik
Sov gott alla bolånetorskar…
Dina blogginlägg tyder på både intelligens och kunskap. Iaf för mig som inte är så påläst inom ämnet. Tyvärr blir det lite dommedagskänsla vilken jag hoppas är onödig. Dina prognoser går dock tvärt emot bankernas just nu. De håller ju på att sänka alla sina lite längre räntor. Alla banker sänker sina räntor med bindningstid 3 år och uppåt. Hur kan de vara så missinformerade? Om 2013 kommer bli ett sådant problemår så borde ju alla låsa på 3 år nu till 4.4% ränte (utan rabatt). Så kan vi konsumera vidare…?
Jag köper argumenten som du skriver angående att boprisernas uppgång inte är positiva. Dock vill jag påpeka att det ju faktiskt går dra nytta av boprisernas uppgång. Man behöver ju inte köpa nytt dyrare. Om man är beredd att bo i hyresrätt i perioder eller kanske bara andra delar av landet (där priset för motsvarande standard är mindre). Kräng vindsvåningen i Stockholm när priserna är ganska höga och köp årskort på SJ och pendla från Enköping medans priserna går ner. Köp tillbaka när priserna närmar sig botten. Det tar 40 min med tåg in till Stokholm från Enköping (tror jag det var). Många åker tunnelbana eller pendlar med bil lika lång tid per dag iaf.
Och slutligen en fråga: Hur tror du/ni att hyresrättsfastigheter påverkas? Det borde ju finnas fler spekulanter på fastigheterna?
Cornu, vad har du för utbildning? Har du läst finansiell ekonomi och statistik på högskola eller är du självlärd?
Inte heller om man kollar på Hemnets statistik ser det speciellt illa ut.
http://www.hemnet.se/tjanster/statistik
Det finns lite många objekt ute (Villor) men priserna är i dag högre än 2009. För 6 månader sedan var priset lägre än samma år.
Som sagt, det rör sig mycket om psykologi. Om alla signalerar om en hotande bubbla, blir folk rädda och undviker att köpa vilket leder till prisfall = bubbla. Alltså; bra jobbat alla ni som underblåser domedagsprofetian.
Skjut budbäraren. Priserna har redan börjat falla, 9% föll priserna enbart i juni månad i centrala Malmö. Många objekt får inte ens skambud på sig, gäller både villor och lgh. Värst är det i Skåne än så länge. En av Sveriges största mäklarfirmor gick 60% under prognos i juni, dvs fick bara genomfört 40% av tänkta antal affärer.
Cornu, på med hjälmen, modell militär. För under helgen samlar sig eliterna till motangrepp för att ge dig på skallen.
Eller så kommer eliterna att tiga så man blir blå i ansiktet.
Hur som helst, fortsätt…
Snyggt Cornu kul att du får utrymme i gammelmedia!.
@09:06 Obekväma sanningar tigs ihjäl i sverige enligt gammal beprövad modell..
"Disclaimer for idiots: visst kan priserna gå ned men det betyder inte the end of the world. Så länge folk har jobb och kan betala räntorna så är det under kontroll. "
Nämen vilken tur att folk aldrig kommer att bli arbetslösa.
Fast amorteringskrav kommer när lånet överstiger tillgången, alternativt så kommer det krav om att lägga om överskjutande del till blancolån med högre räntor etc. Det är naivt att tro att det räcker att kunna betala räntorna.
Gratulerar till en bra intervju! På ett fåtal minuter lyckades du sakligt och klart varna för vad som komma skall.
Kanske lyckas det rädda någon överbelånad från personlig konkurs?
Lyssnade på P3 Dokumentär om finanskrisen i början av 90-talet och där säger Bo Lundgren rakt ut att de visste vad som var på gång och hur illa det såg ut, men att man inte sa något för att inte skrämma folket. Så visst vet våra makthavare om vad som håller på att hända, men vi får lita till varandra för att sprida budskapet i den mån det går.
/Palle
@05:14
Skillnaden är, iaf i stockholmsområdet, att fler och fler priser på hemnet är uttryckta accept-priser istället för lockpriser. Själva slutpriserna kan sjunka ganska långt innan det blir uppenbart på hemnet.
/VG
Det finns alltid de som har pengar och som kan köpa premiumobjekten, och det är det vi ser nu, dvs priserna hålls uppe relativt bra MEN under rejält fallande omsättning.
Den stora massan avvaktar och de sämre objekten säljs inte.
Till hösten/vintern kanske verkligheten kommer ikapp säljarna och vi får ökad omsättning och fallande priser på bred front.
I ett annat inlägg igår så la ju någon in prisstatistik på 1/2or i innerstan, det som slog mig var att genomsnittet låg på ca 55k, vilket isig indikerar en nedgång på 10-20% eftersom snittet tigigare legat kring 65k för dessa typer av lägenheter.
Men några 50% blir det nog inte, då måste räntan upp och konjunkturen ned, jag gissar på nedgång med 20-30%.
/Fredrik
Antag att tillväxten de senaste decennierna har varit till övervägande del kreditdriven och att denna kreditmotor nu avstannar pga att vi har nått peak kredit. Hushållen kan inte ta på sig mer skuld och staterna försökte ta över bollen, men tvingas nu så sakteliga ge upp inför skuldbördan. Ingen kan fortsätta bygga upp kreditberget.
Då är det rimligt att anta att bopriserna har toppat och att vi får se en nedgång. Om då mycket av tillväxten och framför allt jobbtillväxten mister sitt fundament, så kommer gruppen som har drivit tillväxten att se sina jobb försvinna. Bank och finans givetvis, men även allt annat, även i förlängningen andra avlägsnare sektorer, kommer att bli rejält påverkade. Tjänstesektorn är ju beroende av att någon köper deras tjänster.
Vid en bostadskrasch kommer alltså gruppen som byggde själva hysterin kring livsstilen "boendekarriär" att slås ut i takt med att deras jobb slås ut. Den positiva spiralen som byggde allt, dvs låga räntor gav högre bopriser som eldade på förmögenheter och tillväxt som i sin tur jagade sin egen svans uppåt byts alltså ut av en negativ spiral som innebär att bokarriärsgruppens arbeten slås ut pga av att tillväxten vänder nedåt pga att bopriserna och förmögenheterna minskar.
Slutsatsen blir att gruppen som sådan får så mycket stryk att den aldrig mer blir tongivande. Och i och med det kan vi inte få uppleva en vanlig cyklisk lågkonjunktur, utan något värre, nämligen ett systemskifte och överföring av förmögenhet. Bostadspriserna kan i det fallet sjunka ihop totalt. Det finns nämligen ingen som kan bromsa fallet. Jo, en grupp. Obelånade personer med gott om kontanter, men hur många är de?
Jag brukar skratta åt kolonistugorna i tidningen som ligger runt 250.000:-
Samma stugor gick på hela 40.000:- för 10 år sedan.
Tar mig för pannan.
Får nog sålt min lgh i centrala malmö ändå som jag mailade om, Lars, det verkar finnas bra intresse fortsatt över sommaren, man får passa på till skolstarten 🙂
mvh
Moxifloxacin
Cornu for president./Ron Paul
C 23:24: Jag menade snarare att du kan improvisera och framhäva ålderns spår genom 70-tals kapitalist skägg med tillhörande solglasögon vilket lär göra susen. För att toppa den hårda och bitna looken kan du göra ett backslick på håret. Så där har du looken för att ingjuta rädsla och respekt.
Cornu, 09:01, "Priserna har redan börjat falla". Skulle man inte också kunna säga "Malmö har haft en period av nedgång men vi avvaktar till efter semestrarna innan vi drar några slutsatser." Och "Stockholms innerstad har haft en uppgång på 5% sedan mars". Vore inte det ett mer nyanserat sätt att återge situationen på?
5% uppgång sedan mars, bara om man ljuger. Tittar man på auktionernas avslut så ser det istället ut så här för innerstaden i Stockholm:
http://bostadsdata.se/Statistics.aspx?statistik=bostadspriser&laen=stockholm&kommun=stockholm&omraade=innerstan
Där ser det ut som att snittpriserna per m2 för auktioner i Stockholms innerstad är nere på samma nivåer som juli 2010 efter hösten-vinterns topp.
Fast du kanske tittar på utropspris, som ju inte har något med vad lägenheterna faktiskt säljs för att göra.
Du kan också titta på Valueguards lägenhetsindex för Stockholm, som är stabilt ner. Varje månad sedan ditt mars.
http://cornucopia.cornubot.se/2011/07/uppdaterade-tekniska-saljsignaler-for.html
Eller för den delen Mäklarstatistiks siffror…
Men du trodde att Innerstaden hade stigande priser, se som sagt tidigare länk om det.
"Skjut budbäraren. Priserna har redan börjat falla, 9% föll priserna enbart i juni månad i centrala Malmö. Många objekt får inte ens skambud på sig, gäller både villor och lgh. Värst är det i Skåne än så länge. En av Sveriges största mäklarfirmor gick 60% under prognos i juni, dvs fick bara genomfört 40% av tänkta antal affärer. "
Inget svar på någon fråga alls i detta inlägg. Ja priserna är 9% lägre än förra månaden men så är det ju VARJE sommar!!! I så fall sprack ju bubblan 2008 eller 2009 eller 2010…
Sedan tycker jag det är gansak dåligt att försöka påvisa en trend genom att dra fram enskilda exempel (Hästgården i tidigare texter, mäklarfirman i kommentaren innan). Det kan ju bero på vad som helst att en mäklarfirma går sämre än väntat.
Jag tror att de flesta inser att priserna inte kommer fortsätta uppåt i denna takt, det är inte hållbart. När jag hitade denna sida blev jag först väldigt nojjig då jag sitter med hyffsat stort bolån. Och jag har verkligen varit naiv och köpt alla resonemang om att man ska äga för då rullar pengarna in automatiskt. (och nej jag har distans nog till att se argument från båda sidorna även om det skulle betyda att jag gjort ett dåligt beslut att sätta mig i skuld, i bland kan viljan att bevisa att man gjort rätt komma ivägen för det sunda förnuftet hos vissa.)
Efter att ha kollat runt lite och nu tycker mig skönja ett mönster. All din statistik plockar från "worst case" scenarion. De som argumenterar emot hittar motsatt information. Ja det är tragiskt för något par i Skåne(?) som misslyckats helt med sin hästgårdsaffär. Men vi är ett stort land och det har i alla tider gått att hitta folk som gör dåliga affärer. Jag är ganksa insatt i hästbranschen då jag växt upp i den och håller med i stora drag, det är dåliga tider för att sälja hästar MEN kanske bör vi inte ringa dommedagsklockorna. Kanske behöver hästfolk en litet uppvaknande. Alla kan inte tro att de ska leva på att sälja hästar som just de ridit in.
Trots att jag inte riktigt köper dina argument eller iaf inte tror det är så illa som det målas upp så måste jag erkänna att du sitter på betydligt mer kunskap än mig i ämnet och jag bara spekulerar. men jag hoppas jag har rätt och du fel 🙂 även om jag vill att priserna ska droppa en del.
Läs på om faserna Förnekelse, Ilska, Förhandling, Depression och Acceptans. Du är helt klart med bolån investerad i det hela och därmed blir det svårt att ta till sig bilden.
@Danne
Jag har aldrig läst att Cornu skrivit att "domedagen är kommer", "nu går allt åt helvete", eller liknande. Det är just personer med stora bolån som likställer prisfall på bomarknaden med domedagen. Det är för övrigt ett bra test för om man håller på att låna på sig för mycket – "kommer jag få undergångskänslor ifall priset faller / räntan går upp?".
Dock uppskattar jag inte att fallet blir fullt så omfattande som Cornu tror, 30-40% är mer sannolikt än 50% om man tittar på långsiktigt medel och prisar in reallöneökning mm.
@Cornu
En reflektion: tecken på växande ilska har varit tydliga de senaste månaderna, men nu har jag även sett tecken på förhandling, typiskt i form av "ok, priserna kanske kommer gå ner, den senaste tiden har varit galen, dock blir det bara en måttlig sättning, riksbanken kommer att inflatera bort merparten".
Grattis till en bra intervju, men kunde du inte ha varit lite schysst mot en trogen läsare och väntat tills jag har sålt min lgh? 😉
Cornu, får jag fråga dig en personlig sak? När går du och lägger dig och när går du upp?
Jag har märkt att min kropp återhämtar sig bäst om jag sover´9-10h och lägger mig mellan kl 9-10 på kvällen..
hälsn / lemonride
Bedrövligt med allt sllikande , alla dessa pudlar som plötsligt vill slicka. Jag kan förstå att mitt förra inlägg kunde tolkas som att jag kritiserade Lars men det var precis tvärtom. Vad som händer nu är att han får stå till svars för det negativa. Han står för det konkreta men blir nu den som skall förklara varför priserna kan sjunka och därför blir han då PKs slagpåse. tyvärr så har vi en ganska stor uppförsbacke att förklara hur ekonomin fungerar innan folk förstår vad som står inför dörren./// Sveno
"Läs på om faserna Förnekelse, Ilska, Förhandling, Depression och Acceptans. Du är helt klart med bolån investerad i det hela och därmed blir det svårt att ta till sig bilden."
Återigen inga svar utan bara gissningar om min situation. Nu är det faktiskt så att jag VILL att priserna ska ner då jag återigen skall sätta mig i skuld. Men ok om man kritiserar något du skriver så är man troligen deprimerad. Den sista meningen är ju också bara trams. Det skall inte vara svårare att ta till sig bilden pga att man har bolån. Däremot är det lätt att man förvränger sanningen för att rättfärdiga sitt eget tidigare agerande.
@Anonym 22:39 Nä och jag har heller inte skrivit att han skrivit just det. Det jag syftar på är saker som "Prisras" när man pratar om en 1% säkning av bopriserna under en månad när de under samma kvartal totalt gått upp 3%. Spekuleringarna som denna "När staten räddar bankerna 2013-2014 blir det ytterligare nedskärningar på välfärden; vård skola och omsorg; arbetslöshet och höjda skatter, oavsett vilken regim som tar makten i valet år 2014." I dag SÄNKER bankerna de långa räntorna, man pratar också om att greklandskrisen kan påverka våra räntor neråt. Om det nu blir en sådan kris 2013 så borde det ju isf finnas en VÄLDIGT enkel lösning i dag då regeringen endast subventionerar låsta lån de närmaste åren. Om man får tillbaka 33% av alla lån som är låsta på 5 år. så tjänar ju alla på det. Ingen skatteåterbärning på bolån med korta räntor.
Och jag har inte undergångskänslor utan skulle lika gärna kunna vända på argumentet och säga att Lars texter visar på att han har större problem med det än mig och han säger att han inte har några lån…. Jag ska låna MER!! 🙂
Cornu 18:55, de data som du länkade till visar att det sett ur samma perspektiv som du hänvisar till "rasade" lika mycket i Stockholms innerstad under perioden feb-juli 2010 som under våren 2011. Medelvärdet ligger ju jämnt och fint mellan 55-60K/m2 över hela perioden. Så länge vi inte ser större dramatik i prisförändringarna så tycker jag att du överdriver. Och av högsta- respektive lägstavärdena kan vi som bekant inte dra några slutsatser.
Köp- och säljsignaler ger jag inte heller mycket för. KTH-Stellan och alla andra i raden av s.k. proffsanalytiker har haft mer fel än rätt när de rekommenderat folk att sälja eller köpa. Det är hela problemet med din blogg och den oro som du försöker sprida – du bygger dina förutspåelser på selektivt utvald statistik och överdriver extremt mycket så snart du ser att en eller ett par tecken visar på viss nedgång i marknaden. Och det där om faserna Förnekelse, Ilska osv. kan likaväl appliceras på de som sitter i HR och ångrar att de inte köpte lägenhet en gång i tiden och nu insett att det är för sent. Acceptans. Därefter får de med din blogg ett regressivt tillbakahopp i faserna och hoppas-hoppas-hoppas att allt ska rasa så att de också kan haka på nästa uppgång.
Hej
Det var inte en dag för sent att detta verkligen kommer upp till ytan. Jag har själv noga följt denna utveckling sedan tidigt 2000 tal och under åren ofta blivit kritiserad i många sammanhang för att inte "förstå vad som egentligen driver bostadspriserna."
Här följer några exempel som jag många gånger stött på i diskussioner om lånebubblan:
Tillgång och efterfrågan
Inflationen
Räntan kommer aldrig återgå till historiska nivåer pga. att "man" lärt sig av historen.
Staten kommer aldrig "tillåta" att svenska folket hamnar på obstånd.
Man kan inte jämföra historien med dagens sätt att leva.
etc. etc
Jag skulle nog säga att ingen som varit med om historien tänker på detta sätt. Alla som vet och kan sin historia vet hur man planerar sin ekonomi och balanserar sin risk. Tyvärr bygger svensk ekonomi idag på okunskap, naivitet och noll riskmedvetenhet.
Visst måste vi ta risker för att vinna men den som tar störst risk kommer betala det högsta priset. Tyvärr har alldeles för stor del av svenska folket tagit jätterisker vilket kommer avspeglas så fort köphysterin lägger sig. Denna risktagande grupp kommer garanterat agera lika ogenomtänkt i en krissituation och kommer då istället fungera som en katalysator i en pågående nedåttrend.
Not. Lägg sedan till miljösitationen i världen och de kostnader som detta medför så förstår nog de flesta att vi måste tänka om rejält.
Tack Cornucopia för en grymt bra sida!
//Macxtor
Haters keep hateing.
Dåren gör samma sak om och om igen medan geniet lär av sina misstag.
Bra inlägg och intervju……!
Men stämmer det verkligen att banken kan tvinga någon att sälja sin bostadsrätt om marknadspriset för den understiger det lån man har i banken.
Alltså om man har lånat 1 miljon och inte amorterat. Och att banken då kan tvinga lägenhetsinnehavaren att sälja om marknadspriset för lägenheten går ner med 50% till 500.000.
Jag trodde att man kunde bo kvar om man fortsatte att betala av lånet som man avtalat med banken. Eller??
Sigvard
Re Sigvard: Detta står i SBAB´s allmänna lånevillkor, har svårt att tänka mig att inte motsvarande banker har liknande villkor:
18: "Långivaren har rätt att säga upp lånet till betalning vid tidpunkt som långivaren
bestämmer, om någon av följande omständigheter föreligger"
4: Säkerhet som ställts för lånet har avsevärt försämrats.
Så de har absolut rätten att göra det, om de kommer utnyttja rätten också kan jag dock inte svara på.
@Andreas
Tack skall ha för info. Ja det verkar vara som du skriver, såg även detta……
http://www.privataaffarer.se/nyheter/200710/banken-kan-saga-upp-dina-lan-sa-har-skyddar-du-dig/
Jag tror inte att alla låntagare känner till det här. En annan sak som det upplyses väldigt dåligt om är att lägenhetsinnehavaren är personligt betalningsansvarig även för den del av föreningens lån som utgörs av ett s.k "strimlat lån". Så vad jag förstår så kan en lägenhetsinnehavare vara personligt betalningsansvarig både till de personliga lånen och föreningens lån.
Sedan så är det ju inte säkert att bankerna utnyttjar detta som du skriver men de har i varje fall rätten att göra det.
De privata hushållens skuldsättning uppgår till 90% av BNP, och är i en sjunkande trend.
De privata finansiella tillgångar har dessutom ökat med 3,4% det senaste kvartalet (minskad skuldsättning – ökat sparande).
OBS! Detta är nyheter från Spanien – ett land i djup bostadskrasch.
Jämför motsvarande med Sverige – kan det verka som om svenska hushållen ligger sämre till?
Eller vad tror Cornu?