Hemelektronikkedjan ONOFF har precis begärt sig i konkurs.
Det ser ut som den vikande skuldbaserade konsumtionen i spåren av högre räntor och att allt mer pengar därmed går till bankernas vinster istället för till konsumtion var droppen som fick bägaren att rinna över.
Citat från pressrelease:
“Hemelektronikmarknaden präglas sedan flera år av hård konkurrens,
prispress och svag lönsamhet. Under senare tid har denna situation
ytterligare förvärrats. I denna extrema marknadssituation har ONOFF
hamnat under svår press. “
Som bekant har konsumtionen vikit av under våren, även inom mat där folk tvingas lägga mindre pengar på mat (=köpa billigare mat) för att ha råd med sina räntor. När det gäller konsumtion av hemelektronik så är det uppenbarligen ännu värre, “extrem marknadssituation”.
Har ibland gjort studiebesök i hemelektronikbutiker under våren, t ex för att fylla på skrivartoner, och det är oftast fler säljare än det är kunder.
För er som beställer grejer på nätet så kan det vara värt extrakostnaden att ta mot postförskott (eller faktura om ni är kreditvärdiga) för att inte bli av med era pengar vid förbetalning. ONOFF är nog bara först, inte den enda. Se postförskottsavgiften som en försäkring. Alternativt så erbjuder ju många onlinehandlare numera att man kan hämta ut direkt ifrån lager i många av våra större städer, vilket är ett sätt att som kunde inte ligga ute med pengar som försvinner vid en konkurs.
Hemelektronik är för övrigt inte den enda sektorn där det finns en olönsam överetablering. I bostadsbubblans spår kommer antagligen även relaterade heminredings- och möbelkedjor att stå på tur när konsumtionsutrymmet sviker.
Tillägg: 2009 hade ONOFF ca 834 MSEK i skulder, en omsättning på drygt tre miljarder och visade en förlust på drygt 44 MSEK. Sist bolaget gick i vinst var 2007, då resultatet efter finansnetto var 5 MSEK på en omsättning på 3.8 miljarder. En vinstmarginal på 0.1%. En promille. Under finanskrisens år 2008 var omsättningen endast 2.4 miljarder. Mest imponerande att ägarna orkade skjuta till pengar så länge som de gjorde.
Konkurrenten Siba hade 2010 en omsättning på drygt 3 miljarder, en förlust på ca 83 MSEK och skulder på 510 MSEK. Media Markt är lite mer omständigt att få fram siffror på då varje enskild butik ser ut att ligga i ett separat aktiebolag. Den svenska moderkoncernen har dock skulder på 960 MSEK. El-Giganten ser dock ut att gå med vinst, åtminstone El-Giganten Grossist AB som visar 261 MSEK i vinst på drygt 6 miljarder i omsättning.
42 kommentarer
Nu får jag intrycket att det bara är pga räntorna som dom går i konkurs. Det är väl en lite väl drastisk slutsats?
Jag läste någonstans att Mediamarkt har som strategi att dumpa priser under en längre tid tills dess att andra kedjor gått i konkurs för att sedan höja priserna när konkurrensen inte är lika farlig längre. Sedan jag läste detta har jag gått och väntat på konkurser av detta slag.
Tja, det råder överetablering och brist på lönsamhet. Det kunde fungerat om nu inte även konsumtionen viker. För det gör den. Det kryllar inte direkt av folk hos MediaMarkt heller.
Alternativt betala med kreditkort, då är din avtalspartner kreditkortsutgivaren. Ingen leverans = pengarna tillbaka av kortutgivare. Kortutgivaren står risken mao
Även byggvaruhusen går en hård tid till mötes.
Jäkligt intressant. Vi får se vilka som står kvar när priskriget är över på hemelektronikmarknaden.
I princip tjänar ingen något längre på själva elektronikförsäljningen utan man är helt beroende av kringprodukter som försäkringar, finansiering och annan merförsäljning. Med en sådan affärsmodell så är man ytterst utsatt när konsumtionen viker det minsta.
Lite märkligt känns det. ONOFF har alltid varit mitt GOTO ställe när det gäller att snabbt handla billiga standardvaror i butik.(Enkel mobbe från NOKIA, billig liten TV från grundig e.t.c.)
R.I.P.
/Darius
Är det detta som Anders Borg menar är Tigerekonomi? I så fall var det bättre förr!
OnOff var ju en rip-off på Circuit City, de kopierade tom färgsättningen i butikerna. Circuit City gick i konkurs i November 2008.
Jag var på väg att handla i deras webshop i morse. Tur man inte kom till skott.
Pratade precis med deras support. Pinsamt att inte upplysa kunderna!
Du pratar med Agneta
.
Du skrev.: Hej!
Agneta: Välkommen till ONOFF-chat!
Du skrev.: Undrar som sagt varför det fortfarande går att beställa på er sida när ni nu har gått i konkurs
Agneta: vi väntar på närmare information under dagen. för tillfälelt vet vi inget.
Du skrev.: Var nära att lägga en beställning men fick reda på detta i sista stund
Du skrev.: Ok, men det kanske skulle upplysas om den eventuella risken att beställa med förskottsbetalning
Du skrev.: Jag är glad att jag han avbryta min order men alla kanske inte har samma tur
Agneta: vi kommer att gå ut med information så fort vi vet vad som kommer att hända.
Du skrev.: Okej, tack för info, lycka till nu!
Agneta: jatack!
Agneta: Jag tackar för samtalet och önskar dig en fortsatt trevlig dag. Vänligen återkom vid ytterligare frågor eller problem. Hej då!
Agneta Lämnat chatten. Välkommen åter.
/Ninja
Eländes elände….återigen elände det är vad denna blogg numera innehåller / Anders
Beställde en ny kamera på Expert. Den gamla var 5 år, dags för uppgradering. Fanns inte i lager, skulle komma in om ett par dagar. " Vi ringer. "
Nytt besök efter 14 dagar, ingen kamera. Först om en månad. Erbjöds uppgraderad version med 30 % rabatt på ordinarie pris. Topp !
Hushållen lägger bara låga 27% av sina disponbla inkomster på boende så de stigande räntorna bör inte vara något större problem, inte ännu i alla fall. Men sedan har förvisso sparandet också ökat.
Men vikande försäljning de senaste åren och svår konkurrens från näthandlare får nog anses vara problemet. Med tanke på att många näthandlare troligen levererar direkt via leverantörens lager så bör man ha helt andra kostnader än en kedja som ONOFF.
Edis, det relevanta är väl om de lägger mer eller mindre än de tänkt. Och vad de lägger idag, inte vad de lade 2010. Om de lägger 1% mer idag, så innebär det att de lägger 1% mindre på något annat. Och speciellt så börjar skuldökningstakten avta, dvs man lånar inte lika mycket pengar som förut och köper därmed allt mindre på kredit. Och det är inte små andelar av hemelektronikbranschens försäljning som sker på kredit.
Vad gäller Elgiganten så gick butiken i Västervik i konkurs förra året. Svårt på mindre hårt, med andra ord.
Haha, klockrent!
Min bror ringde så sent som i fredags och frågade mig om jag fört ifall exakt detta kunde vara på gång, han har förbetalt och väntat på en iPad 2 från OnOff i 6-8 veckor nu.
Och Amerika har väl sådär tre veckor till konk.
Elgigantens grossistbolag går på papperet med vinst vilket krävs eftersom det är det bolaget som köper in varor. Försäljningsbolagen är inte lika viktiga och kan därmed gå med förlust. Tex Elgiganten 556471-4474 -224mkr. Kolla ek på de olika kedjorna så ser du hur det sinat. Onoff var iomed Resurs bank ett av de "bästa" bolagen och de har sannolikt i princip valt att konka det då ev vinst är långt borta.
Onoffs VD säger själv att det var intåget av M.M och det priskrig som skapades mellan dem och elgiganten som tog knäcken på företaget vilket rimmar bra med att de slutade gå plus 2007. Siba är förövrigt de som ligger sämst till förrutom M.M i Sverige (men då skall också tilläggas att M.M. har uppbackning från den tyska delen som sägs kunna skjuta in pengar ett bra tag framöver). Elkjop har ju också en dominerande ställning på marknaden med Elkjop samt Lefdal som kassakossor samt huvudägaren Dixon i GB.
Räntor eller ej, Onoff har gått på lånad tid ett bra tag nu. Tråkigt att man inte har mer insyn i företagen man kommenterar.
Utvecklingen följer mönstret från USA, där gick ju bla Circuit City omkull och utvecklingen där ger en antydan om vad som väntar i Svedalas tigerekonomi nu när folk börjar inse att deras skulder börjar bli ett sänke …
Hur går det med garantin på sålda varor?
Jag har hört att det är säljaren som har ansvaret.
/ Åke M
Angelica, synd att du saknar analysförmåga och endast besitter förmågan att upprepa det som någon officiellt säger. Den fallande konsumtionen pga den svenska överbelåningen har definitivt spelat in mot slutet.
Tigerekonomin var enbart luft.
De insatta vet detta redan, det var bostadsbankomaten som stod för pengarna, men nu har den slut på pengar.
/Köper hellre guld
Hur mycket har konsumtionen fallit pga överbelåningen? Och har stor del har det spelat in?
Och borde inte konsumtionen och resultatet påverkats positivt när belåningen ökat hela tiden tillsammans med köpkraften?
Det kan inte vara så att konkurrensen spelat en större roll än överbelåningen?
Tråkigt att OnOff gick i kånken. På sikt leder färre aktörer till högre priser.
Förutom konkurrensen och överbelåning kanske det beror på att "folk" är full investerade(pekare till förra inlägget om konsumtion vs investering)? Alla som kan köpa en platt-TV, dator, kamera m.m har redan köpt.
Mervärdet av två cores och några gig ram extra i datan kanske inte är så stor att "folk" köper nytt?
Cornucopia,
Jag har nyss hittat hit och försöker förstå. Jag har långt ifrån lästa alla dina blogginlägg, men finner många vara insiktsfulla och upplysande.
Dock får jag inte ihop någon helhetsbild… Kanske finns det ingen, men intrycket är att du med varje inlägg bygger på denna helhetsbild…
Jag börjar i en annan ända än just OnOffs konkurs:
Jag får en känsla av att alla dina antaganden och analyser med bobubblan ändå har dagens system som bas och inbegriper inte någon total omvälvning av dagens system? T.ex. att tala om guld som "bra betalmedel" innebär ju att vi fortfarande värderar guld till nåt bra? Träd är ju bättre, då kan man ju bygga sig ett hus… Kan skogsindustrin uppleva bubbeleffekter?
En bubbla är ju som du skriver relativt något annat, t.ex. KPI.
Jag har läst inlägg där du tror att guldet är nästa bubbla, typ 10-talets? Samtidigt har du ett inlägg från 2010 där du skriver att guldet kommer pendla kraftigt och som investerare bör man vara beredd på både Bull och Bear och agera därefter. Det rimmar illa med bobubblan där jag kunde köpt vilket skitboende som helst -01 och idag kalla mig för miljonär (i alla fall i tillgångar). Om guldet är på väg att bubbla, varför behöver jag daytrada just denna vara?
OnOffs konkurs: är inte detta en del av Riksbankens mål (eller kanske snarare systemets mål?)? Höj räntan, något företag kursar, människor lugnar sig med att begära löneökningar, ekonomin har kylts…? Normal ekonomi i mina amatöröron.
Ps. Inser spretigheten i mitt inlägg och hoppas du har överseende… Ds.
Hej och välkommen Spånken!
Riksbankens mål. Ja, exakt. Riksbankens räntepolitik fungerar och kyler ner ekonomin.
Guldet som nästa bubbla. Javisst, tror man att det är så är det bara att ligga lång, luta sig tillbaka och tjäna pengar. Gäller dock att gå ur innan kraschen, men den kan ligga många år framåt i tiden. Med hävstång kan man tjäna extremt med pengar.
Helhetsbild är svårt, det är en process att följa bloggen, och min uppfattning av omvärlden är ett springande mål. Jag utvecklar och förändrar min bild successivt.
Ett inlägg jag gillar är
http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/den-svenska-skuldbubblan.html
även om jag utvecklat de tankarna sedan dess.
Det är väl "the big squeese" corporate-style egentligen. Prispress, sjunkande konsumtion och högre räntor pressar från alla håll. Det är väl ungefär detsamma som händer BLT-kollektivet men där är det stigande räntor, uppvärmingskostnader och dessutom matpriser. Det är ingen trevlig kombo.
/J
Här har du fel helt enkelt. Överetablering. Allt kan inte skyllas på räntor.
Ja, lite krystat att det skulle vara räntehöjningarna som fick OnOff att kursa. Snarare är det väl överetableringen av butiker som 21.43 sa. Samt att folk nu köper mer på internet, där OnOff inte varit särskilt framgångsrika. Minskad konsumtion påverkar såklart också, men inte alls i den utsträckning du vill göra gällande.
Men kan man göra en höna av en fjäder så gör Cornucopia det. Det har man lärt sig under de 1-2 åren man har följt den här bloggen.
Makro e kul, Marcus mfl, så ni säger att ränteläget inte spelar någon som helst roll. Löjligt. Jag skriver ovan "droppen som fick bägaren att rinna över". Bägaren var full av överetableringar, olönsamhet, prispress etc, men visst påverkar den stigande räntan.
SVenska folkets skulder är nu närmare 3000 miljarder SEK. En höjning på 0.25% innebär att svenska folket måste minska sin konsumtion med 7.5 miljarder SEK. Naturligtvis drabbar det saker som i grund och botten är onödiga, som diskretionär detaljhandel som hemelektronik.
Kan tilläggas att 7.5 miljarder i sig är mer än omsättningen för ONOFF + Siba tillsammans, men naturligtvis är det bara en bråkdel av dessa 7.5 miljarder som tas i den sektorn.
Samtidigt har dock inte räntan bara höjts 0.25%. Utan betydligt mer än så.
Iaf är det trams att påstå att räntan inte spelar någon roll här. Trams.
Då ska jag följa bloggen och se vart det bär hän…
Överetableringen är definitivt den största boven i dramat här. Men vad som möjliggjort den enorma överetableringen är förstås "easy money" och låga räntor…
Hemelektronikbranschen var bara först ut. Snart väntar byggmarknaderna (& byggföretagen när rot inte längre förslår då "lyxrenoveringar" av kök & badrum inte längre höjer priset på huset) och köpcentrumen.
För man ser överetablering i mer eller mindre samtliga branscher idag, i vissa en extrem sådan. Det låga ränteläget och de enkla banklånen har dragit ut detta på övertid (och i hockeytermer känns det nästan som om vi är inne i sjätte eller sjunde perioden nu) och dessutom tillåtit överetableringen att nå enorma proportioner, så "slutspelet" blir sannolikt mycket värre än det behövt bli.
Vi har mången konkurser framför oss! Vissa brancher med liknande förutsättningar som hemelektronik.
Nämnda byggbranchen med inriktning Gör-Det-Själv domineras på större orter av tyskar (Hornbach, Bauhaus) och tryckte redan 2009 undan svagare parter ex Dansk Trälast-ägda Silvan. Trots att man stod med starka brittiska Wolsley i ryggen. DT ägda Beijer tog över de "bästa" butikslägena men kommer snart få börja stänga ner vissa av dessa. Troligtvis kommer marginalerna krympa även i framgångar som Bygg-Max framöver. Lägg där till finska dyrt & dålig service kedjan K-Rauta.
I övrigt se på småhusleverantörer (varsel hos ett flertal under våren), kökstillverkare, möbelhandlare exkl Ikea, (ex Mio stängde ner Bäckebol i bästa handelsläge i Gbg pga "för dyr hyra"), heminredning (Duka åts upp av Cervera tack vare dålig försäljning i bra butikslägen), mkt sämre lönsamhet i detaljhandeln kommer drabba bolagen med tanke på deras höga overheads men de klarar sig just på sina goda marginaler. Säkerligen kommer det även skördas "osynliga" offer i form av mindre tillverkare/leverantörer/handlare som säljer mot privatkund. Slå upp en annonssida i ditt inredningsmagasin (ni vet i slutet på tidningen) och kryssa över alla poolförsäljare, bastutunnor, dubbelgarageportleverantörer etc.
Räntorna är såklart en faktor, men det är den samlade ökade levnadskostnaden för BLT kollektivet som sänker konsumtionen. När den för varje månad stigande räntan på hus- bil- båt- och konsumtionslånen, amorteringen, allt dyrare bensinkortsfakturan, tv-kanalerna och tvillingkorten, kartell-elen, ökade riskkapitaldrivna dagis- och skolpengen, trängselskatten, hemstädet, kartell-sophämtning, semesterresan (kreditköp) och påminnelseavgifter är betalda får man krasst konstatera att det kostar att en gång legat på topp. Nuff said.
OFF TOPIC men jag undrar vad detta kan bero på. Hur fräcka kan de tillåtas vara egentligen. De steker sina kunder i vagnugnarna under sommarhalvåret (ingen AC och förbud att gå ut eller öppna fönstren, på vagnar som står stilla hela dagar och bakar i solen) och nu ska de inte tala om VARFÖR?!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13310227.ab
Re Tyglades
hus- bil- båt- och konsumtionslånen: Har inget sånt
amorteringen: Har inget sånt
bensinkortsfakturan: Har inget sånt
tv-kanalerna och tvillingkorten: Har inget sånt
kartell-elen: Minskat min förbrukningen med 70% senaste året
ökade riskkapitaldrivna dagis- och skolpengen: Har inget sånt
trängselskatten:Har inget sånt
hemstädet:Har inget sånt
kartell-sophämtning: Hmm, ja en riskfaktor
semesterresan (kreditköp): Har inget sånt
påminnelseavgifter: Har inget sånt
Så ser det ut för mig, tror att det ser ut så för många av Cornus läsare.
Men för BLT'arna finns det med andra ord stort utrymmen att kraftigt dra ner på sina kostnader. Vanans makt är stor, frågan är om de verkligen tycker att det är värt det?
Siba, Onoff, Computer city(? bredvid Siba), Expert, Netonnet, Mediamarkt, 2st Elgiganten och PC city (ehh… vad fasen var det de hette, bredvid gamla elgiganten) har vi haft i externa köpcentrum i Västerås. Har säkert glömt någon, det dräller av dem i den här lilla stan. Sen finns det några inne i stan också. Och vissa mindre ställen.
Pc City(??), Comuputer city och ett Elgiganten har lagt ner de senaste 5 åren.
Expert, nytt Elgiganten, Netonnet, Mediamarkt har tillkommit. 3 har försvunnit och 4 tillkommit under en 5 årsperiod.
Utöver det har ju alla Ica Maxi, coop forum osv. börjat sälja hemelektronik, och säkert snor en del av den viktiga bas-hemelektronik-marknaden, man kan ju köpa hela sitt behov där om man vill och inte är så kräsen.
Jag vet inte om det är likadant i övriga sverige, men här är det iaf helt galen konkurens och överetablering, det fattar vem som helst.
Jag tycker det verkar vara en hemelektronikförsäljningsställebubbla (ahh underbart ord) som spruckit! (det gillar väl du cornucopia 🙂 Och räntorna, är nog bara en liten droppe i den redan översvämmade bägaren.
Tack för en intressant blogg!
Johnny
Själv väntar jag på vilken Galleria/Köpcentrum i Sthlmsområdet som ska ge upp först, kanske Vällingby City (ca 80 butiker), där är det sällan många besökare. Eller ganska nyrenoverade Sollentuna C, granne med Stinsen C.
@ 11:42.
Bromma blocks!
De köpcentrum som ligger sämst till är antagligen de som är byggda efter amerikanskt mönster, där man tar sig mellan de olika butikerna med bilen. (Länna, Bromma blocks kungens kurva, sickla m.fl.)
Men flera köpcentrum är ju absolut alldeles för stora idag. De räknar med stora upptagningsområden som helt enkelt inte kommer finnas när folk inte längre har råd att ta bilen.
Mindre, lokala köpcentrum, kommer klara sig bäst. De stora monstercentrumen, Skärholmen, Farsta, Sollentuna, nacka, kista m.fl. kommer att få en riktigt tuff framtid.
Nordik, heminredningskedja som låg i Västerås och några städer till klappade igen och sålde ut allt för några veckor sedan. Så det finns fler exempel redan nu på kedjor som konkat…