Som bekant så är Danmark det land som vi importerar tredje mest olja från till Sverige och grannens oljeexport kommer upphöra inom några år. Det råder lite delade meningar om när.
Doktoranden Mikael Höök vid Uppsalas forskningsgrupp Globala Energisystem fastställde att oljeexporten upphör kring år 2015, vilket man kan se i en presentation från vilken jag lånat nedanstående graf.
Detta baserade sig på den danska energimyndighetens siffror och en stillastående oljekonsumtion för dansk del.
Inte nöjd med detta tog jag fram egna siffror utifrån 2010 års utfall. Den danska oljekonsumtionen minskar nämligen också, med 1.6% i snitt de senaste åren, vilket förskjuter tidpunkten där exporten upphör något. För utarmningen (eng depletion) av de danska oljefälten har jag också tagit medelminskningen i procent de senaste åren, vilket är 8.2% om året och helt enkelt räknat fram fortsatt utveckling.
Då får man nedanstående graf.
År 2016 har Danmark trots minskande oljekonsumtion förvandlats till ett oljeimportland, vilket ligger i linje med Hööks tidigare estimat med för år 2015. 2015-2016 känns som ett fullt realistiskt estimat på när Danmarks oljeexport upphör och våra danska bröder får börja leta efter olja på den krympande exportmarknaden.
Sedan kanske det inte är realistiskt att Danmark kan fortsätta minska sin oljeförbrukning med 1.6% om året, men skall man ägna sig åt procentuell linjärekonomi så skall man.
Men man kan också konstatera att redan år 2012 kommer Danmarks export av olja halverats från drygt 95 000 fat om dagen år 2009 till drygt 46 000 fat, så Sverige får redan nu allt svårare att importera billig dansk olja. Kan vara en delförklaring till stigande priser vid pumpen i Sverige trots att dollar x oljepris i USD inte är på rekordnivåerna från 2008.
Motsvarande estimat för vår näst största källa till olja, Norge, pekar på att landets oljeexport upphör något år efter år 2030, men det får jag återkomma till i ett senare inlägg. Andra har skattat det till år 2030 då i princip hela exportmarknaden för olja har upphört när det inte längre finns några oljeexporterande länder. Det estimatet gjordes dock innan Saudi-Arabien beslutade att landet skall bygga 16 kärnkraftsreaktorer, vilket innebär att man kan minska på användandet av olja för att avsalta havsvatten och ordna el. Samtidigt riskerar Saudi-Arabiens fossilgasutvinning som bär större delen av desalinerings- och elgenereringslasset helt upphört till 2030. 16 reaktorer skall bara klara av 16% av landets energibehov som 2008 var ca 63% olja och 37% fossilgas. Så det blir nog inte mycket export trots 16 kärnkraftsreaktorer.
Återstår att se när USA lägger sig i och menar att Saudi-Arabien bara vill skaffa sig kärnvapen. Det gäller ju alla andra försök i regionen att ersätta olja och gas med kärnkraft…
10 kommentarer
UAE har köpt 4 reaktorer av sydkorea. De ser väl att tiden efter oljan kräver energi och solen till trots inte kommer räcka för dem.
Vi som äger pare hoppas på Grönland, här kan Danmarks oljetillgångar öka igen om de hittar nåt dvs. Men man har ju sett att olja rinner ur marken där isen har smält undan, kanske var det dock någon amerikan som hällde ut spilloljan på 60-talet..
Om man tror Iran inte vill skaffa sig kärnvapen har man nog inte läst på.
/ Lowrisk
"Återstår att se när USA lägger sig i och menar att Saudi-Arabien bara vill skaffa sig kärnvapen."
Köper de in kommerciella lättvattenreaktorer från en större utländsk leverantör ihop med färdiga bränslestavar så borde det inte ge några problem. Vill de däremot anrika eget uran eller bygga andra sorters reaktorer så är det nog läge att ifrågasätta deras motiv.
Var kommer all Danmarks olja ifrån egentligen? Knappast det danska fastlandet väl?
Nordsjön.
Danmark mutade ju in territorium i norr nyligen, troligen inte för att de ville vara stöddiga utan för att de tror att det kan finnas mer olja i backen.
Tänk om det är som vissa säger, flera saudi där uppe under isen. Vad gör vi då? 50 år till med glam och lättja?
Någon gång måste vi alla acceptera att den fossila energin är ändlig. Ett första steg vore att binda finanssystemet till oljan. Mer olja, medger tillväxt i systemet, mindre olja mindre tillväxt 🙂
Svårt att fuska för Ben Bernanke dock eller Ingves eller Borg.
Skulle jag skapa fiktiva krediter på mitt bankkonto skulle jag hamna på Kumla, men Ingves får göra det helt lagligt..
Om det hittas flera Saudi i Arktis blir det inte 50 år med glam och lättja då det är dyrt och tar lång tid att komma åt oljan och bara ett par tre saudiarabien till räcker inte långt för att behålla några procents årlig global tillväxt samtidigt som alla andra oljekällor vartefter sinar.
Hittas det hyfsat med olja i Arktis finns det en god chans att Norge norr om polcirkeln får en 10-20 år med ekonomisk tillväxt när oljeutvinningen förbereds och påbörjas och sedan en 20 år med stabilt stark ekonomi. Det ger även en mjukare landning för hela Norge när nordsjöoljan och gasen är slut. Sedan har de ett arv av kunskap och infrastruktur som de kanske hittar på något bra med.
Doktorand Höök doktorerade i september och är nu doktor Höök.
Skall man emigrera till Norge?
Sverige verkar ju vara kört inom några år.
Jag har redan flytt till norge och blir alltmer tveksam till om jag ska tillbaks. 6 års universitetsstudier fick jag med mig. Men pga jobbrist hade väl inte sverige tjänat igen dom pengarna ändå… Å andra sidan är csnbetalningarna inga problem på en norsk lön. Ett stort bidrag till sverige från mig och dom andra cirka 100k ungdomarna i utlandet är dock att vi inte syns i arbetslöshetsstatistiken!