Ecoprofile har gjort en svensk marknadsöversikt över småskalig vindkraft (själva tabellen), vindkraftverk på under 10 kW.
Det rör sig om en ren marknadsöversikt och säger ingenting om skillnaden i verkningsgrad, ljudnivå etc mellan olika verk. Till skillnad mot solceller så kan vindkraftverk som bekant gå sönder och kräver en helt annan nivå av underhåll. Se även tidigare studier från England och Nederländerna som inte direkt gav några uppmuntrande resultat vad gäller driftsäkerhet och prestanda hos de minsta verken.
Det finns inga genvägar med småskalig vindkraft. Man måste upp högt, dvs det räcker inte med några små master, och man måste ha ett bra vindläge. Och bo ensligt på landet. Solceller anser jag numer faktiskt är ett bättre val för privathushållet, även om de fortfarande är allt för dyra. Med ETC Egen Els prissänkningar på sistone kanske konkurrensen på marknaden dock börjar fungera. Enligt uppgifter från en insatt har solcellsåterförsäljarna förut haft rejäla marginaler i Sverige med påslag på kanske 300% till slutkund. Går man som kollektiv grupp av hushåll samman och direktimporterar solceller och växelriktare kan man dock fortfarande halvera priserna. Men då krävs det en hel container med solcellspaneler…
Solceller kan även byggas ut successivt och saknar i princip skalningsfördelar även om växelriktarna kanske blir något billigare per watt ju större anläggning man har.
Alla små steg mot att lösa våra kommande problem med energitillgång efter peak oil är positiva, men det finns bättre investeringar än småskalig vindkraft. Och än så länge bättre investeringar än solceller. Börja med de där negawatten, tilläggsisolering etc. När man väl effektiviserat nog är det nog solvärme (varmvatten) man skall lägga pengarna på först innan man börjar med egen elproduktion. För bästa lönsamhet på en investering i solvärme skall man dock vänta till befintlig varmvattenberedare behöver bytas.
Allt är dock relativt. Hellre en 100W solpanel än en teppenyakihäll. Hellre ett småskaligt vindkraftverk än en fossildriven åkgräsklippare. Det är den attitydförändringen som kommer behövas framöver.
Tillägg: För alla som med ryggmärgen börjar tjata om “men vindkraft/solceller ger bara X% av installerad effekt” så gäller det även t ex vattenkraften och kärnkraften som också bara ger runt 30% av installerad effekt. Det relevanta är vad det ger i energi, inte vad det står för siffror på en apparat. Och för vind och sol är det många bäckar små som gäller, och det är generellt även den enda möjligheten man har att bidra som enskilt hushåll. Med tanke på att våra pensionärer till kärnkraftverk numera nästan står stilla för service och underhåll 50% av tiden ger kärnkraften ännu lägre andel av sin installerade effekt och värre kommer det bli med tiden när pensionärerna skall läggas i respirator för att alls fungera…
25 kommentarer
Solpaneler i Sverige ??? Bra investering ??? tror inte det /Anders
Har för mig att solpaneler ger ett minimalt netto i mellan Sverige med dagens energipriser, men ett EROI på 4 i centrala Tyskland och 8 i Sahara. Men om elpriset fördubblas kan det vara en bra affär att köpa solpaneler byggda av billig energi nu och använda dem dem när energi är dyrt.
En fundering: Åldras solpaneler även om de inte används? D.v.s skall man lägga dem i ett mörkt förråd tills elpriserna gått upp eller skall man börja använda dem nu och sedan se verningsgraden sjunka eftersom elpriserna går upp?
Största nackdelen med små vindkraftverk är att de marknära vindarna är för dåliga och stötiga. Man måste hitta en höjd och en slätt som i skåne. Bor man i skogslänen är det bortkastat.
Mini strömkraftverk tror jag på, men här har våra kommunistiska myndigheter förbjudit konkurrens för elbolagen.
Pelletspanna kopplad till en sterlingmotor, vad jag minns gav den 5-6kW effekt och drifttiden bestämmer man själv.
Det enda kruxet med allt är priset, svindyrt!
Levererad effekt, vindkraft på land: 22%, hav 27-30%, kärnkraft(ångturbin) 34%-37%, gasturbiner 48%..
Vad man vill är att alla värmemaskiner egentligen utnyttjar braytoncykeln, men de termodynamiska lagarna säger att det kräver högre temp.
Jag har inskaffat en solpanel med tillbehör. Jag ser det dock inte som en investering, utan det är väl mer hobbyartat. Det hela får nog bokföras på konsumtionskontot.
Har inte haft panelen så lång tid men den har fungerat hyfsat nu när det har varit så soligt (bor i Stockholmstrakten). Elen räcker till lite småsaker t.ex. laptopen, mobilen och tv-utrustningen (så länge man undviker helkvällar i tv-soffan)
Solvärme är det enda som är lönsamt av de småskaliga energilösningarna, trots att tekniken är gammal och borde ha pensionerats för länge sedan.
För drygt 15 år sedan gjorde ( uppfann ) jag en bättre konstruktion. Jag försökte kommersialisera den, men utsattes för både det ena och det andra ( som jag inte tänker gå in på ) och föredrog att konkursa.
Som tur var ( för mig ) var det ingen som begrep hur konstruktionen fungerade, varken svenskar eller kineser.
Driftstiden på befintlig prototyp rör sig om ca 1000 timmar fler än på vanliga solvärmesystem och verkningsgraden ca 75 %
En anläggning som skulle ge två tredjedelar av husets behov av värme och varmvatten skulle betala sig på 3 år och sedan ge en driftkostnad på 3 öre/kWh.
Tyvärr förhindrar mina brända fingrar mig att göra ett nytt försök att kommersialisera systemet. Fingrarna vill inte läka…
svar t anonym 0930
snälla nån – dina fingrar är måhända brända, men inget hindrar dig att bygga nätverk runt ide'n och utveckla i en krets som kan stötta ekonomiskt. – Det finns människor som trots allt är beredda att ställa upp utan baktankar – om väl man kan bli övertygad.Jag är pensionär m eget företag och jag skulle vilja vara med!
hälsn
papagai
Anonym 09:30 och papagai,
Det här är för viktigt för att inte ta vidare! Jag har erfarenhet av solvärme och planerar en satsning på DIY marknaden. Hör av Er!
Mvh/Leif T
leif.thomsen.linkoping at gmail.com
Kul! Jag håller tummarna för en ny verksamhet i Linköping.
Ano 08:49
Ja, solcellspaneler (solpaneler som du säger) åldras, verkningsgraden, dvs effekt ("watt") ur panelen minskar sakta med stigande ålder, googla så hittar du mer information om det.
Vad jag inte förstår är att du vill köpa solceller "nu" för att använda "sen", därför priset på el kommer att gå upp.
Din affär blir väsentligt bättre om du köper "sen" eftersom solcellspaneler hela tiden blir billigare och billigare (se bla här på Cornu), effektivare och effektivare samt kommer att bli tillgängliga i andra former tex på textilmaterial (amerikanska armén använder liknande redan nu i Afghanistan mfl länder). Det för att fler tillverkare kommer till, efterfrågan går upp/antalet sålda enheter går upp och den tekniska utvecklingen gör att produktionen kommer att göras billigare med nya material och tillverkningsteknik. Räknar du på det mer företagsekonomiskt så har du både en lagerkostnad och alternativkostnad.
Så – din break even kommer att förbättras väsentligt om några år. Även för solcellspaneler för elproduktion i Sverige.
Rådet är alltså att inte köpa "nu", ställa undan, och använda "sen".
Börje,
Frågan är vad man ska tro – kommer peakoil att trycka upp alla produkter i pris? Speciellt dom som är energiintensiva i tillverkningsprocessen. Dvs blir solceller dyrare eller billigare i framtiden? Eftersom livslängden på solcellerna är + 25 år tog jag själv beslutet att köpa nu. PVE har sålt ett antal solceller via KVD. Senast var priserna nere på c:a 3 tkr för en panel på 260W. Växelriktare mm köper man exempelvis på postorder från Tyskland.
Håller med om det mesta både från Lars och i kommentarerna, ska man se över sin energiförbrukning så finns det väldigt många åtgärder som bör göras innan man investerar i ett småskaligt vindkraftverk. Ett par argument vill jag dock lyfta fram till den småskaliga vindkraftens försvar:
Vill man göra sin egen el på vintern så är småskalig vindkraft ett bättre val än solceller. Något jag stötte på när jag kollade marknaden var hybridsystem, alltså där småskalig vindkraft och solceller kombineras. Laddregulatorerna och växelriktarna klarar ofta att ta hand om båda energikällorna.
När det gäller testet i Nederländerna så verkar det som att ingen riktigt vet vad medelvinden var. Om den var 3,8 m/s, eller iaf under 5 m/s så är det inte så konstigt att det blev dålig produktion. Ska man göra en investering så gör man mycket klokt i att först göra en ordentlig uppmätning av vindförutsättningarna, på rätt höjd. När det gäller tillförlitligheten så får man väl se till att kolla upp referenser.
Och jag planerar naturligtvis att göra en marknadsöversikt för solceller också, det kanske dock dröjer till nästa år.
Gjorde som sagt en marknadsöversikt i höstas, men priserna har fallit en del sedan dess, iaf på en del håll. Plus att det är svårt att hitta alla aktörer.
09:30 Leif T et al, om tekniken fungerar och det behövs finansiering hör av er, så kan det säkert gå att ragga både kunder och finansiärer här via bloggen.
Viss utveckling har ju skett inom solvärme, vacuumsolfångare fanns inte för 20 år sedan, men samtidigt har de ju inte direkt blivit billigare per kWh ut, så den teknikutvecklingen kvittar egentligen. Vi har inte ont om takyta så kompaktare anläggningar är inte själva grejen. Vitsen är billigare och bättre.
Vad gäller att solceller slits så brukar man säga att de är "slut" när de efter 20-25 år bara ger 80% av ursprunglig effekt. Men de fungerar alltså fortfarande. De kanske efter 40 år ger 50% av ursprunglig effekt. Så det är inte "slut", utan blir bara sämre med tiden i takt med solens enträgna ljus och värmen de utsätts för.
Men. Livslängden är utifrån varmare klimat än i Sverige. Med Sveriges mildare somrar och svalare vår och höst (och kalla vinter) så blir hållbarheten i själva verket längre, trots fler soltimmar sommartid på våra breddgrader.
@Börje
Tack för kommentaren. Anledningen att jag funderar på att köpa nu för att använda sen är dels för att jag befarar att priset på solpaneler kommer gå upp då elpriset går upp, dels p.g.a. tillverkningskostnaden men även p.g.a. rusning för att köpa de paneler som tillverkas.
En annan anledning är att jag känner mig allt mer orolig för att mina pengar på banken kommer att inflateras ner i värde eller helt enkelt låsas inne vid bankkonkurser o.s.v.
Better safe than sorry, eller hellre ett år för tidigt än 5 minuter för sent, typ…
Frågan kvarstår om solpanelerna åldras om de står lagrade? Får googla på det ikväll om ingen här har info att dela med sig av?
”Anonym 08:49”
Ps ser att Cornucopia svarat ang. livslängd medan jag skriver detta, tackar!
Frågan är då kommer priset fortsätta gå ned? Med min hängslen och svångrems mentalitet så lär jag köpa ett 100W paket nu och vänta med att bygga vidare tills priset bottnat och hoppas på att det inte vänder uppåt allt för hastigt.
Ett alternativ till ett eget litet verk är att köpa andelar i ett stort vindkraftverk. Både O2 Vind och Telge Energi erbjuder detta. Är det någon som har provat eller har en åsikt om hur sunt det är? Har läst att vissa (vindkraftmotståndare) jämför O2:s vindandelar med ett pyramidspel…
Hur som helst så känns det ganska lockande att köpa ett antal andelar (6700:- styck) för att sedan få köpa 1000kWh el per andel för 20 öre per kWh plus skatt. I mina beräkningar hamnar jag på 3-6% avkastning på investerat kapital (beroende på om man jämför med bundet eller rörligt elpris och på hur många andelar man köper).
/Chris
Min egen erfarenhet är att solpaneler tappar snabbt i effekt. Fortare än vad fabrikanterna anger.
Från anonym 9:30 till anonym 9:45 et. al.
Tack för erbjudandet, men jag avstår. Vill inte att någon annan skall behöva uppleva den " uppvakning " som jag blev utsatt för. Alfahannarna inom energsekrorn har hela tiden många torpeder som bevakar varje potensiellt hot mot deras monopol. Även inom politiken.
Enligt Mackay är småskalig vindkraftverk väldigt svårt att motivera då de ger så lite effekt. Men stora , typ vinkraftskooperativ, ger betydligt mer och mer motiverat ekonomiskt.
Men som Johan Ehrenberg brukar påpeka, den nya vita soffan är den en investering? Det värdelösa pensionssparandet i fonder? Ska man satsa på att sänka sina levnadskostnader är som påpekat energieffektivisering först och sen fylla på med solceller vind m.m. Sänkta levnadskostnader är min väg iallafall. Sen får alla som "investerat" i miljöbil Volvo V70 (>4500kr/mån) eller något annat fossiltmonster köra sitt rajs.
Det verkar som Cornucopia inte lärt sig något från tidigare kommentarer om kapacitetsutnyttjande och baslast/reglerkraft med tanke på vad som står i "tillägget".
När man bygger ett vattenkraftverk så dimensioneras det först och främst i kWh/år efter tillgängligt vattenflöde. Hur många kW kraftverket sedan får brukar vara för att vid ett normalår få ett kapacitetsutnyttjande på ungefär 45% (4000 driftstimmar per år, dvs 4000h*16,4 GW = 66 TWh för sveriges vattenkraft). Det låga kapacitetsutnyttjandet är ett resultat av att vattenkraften används som reglerkraft, all reglerkraft har av naturliga skäl låg kapacitetsutnyttjande. Det ligger också i vattenkraftsägarens intresse att spara vattnet för att sedan producera då elen är som dyrast.
Sveriges 10 kärnkraftsreaktorer körs däremot som baskraft, dvs de körs med full kapacitet enbart med avbrott för underhåll (planerat eller oplanerat). Därtill så har en kärnkraftsreaktor i snitt 0,3 automatiskt triggade nödstopp per år. Nedan data angående kapacitetsutnyttjande för senaste år följt av kapacitetsutnyttjande sedan driftsstart för de svenska reaktorerna:
Forsmark 1: 88/81%
Forsmark 2: 64/80 %
Forsmark 3: 86/85 %
Oskarshamn 1: 68/63 %
Oskarshamn 2: 75/76 %
Oskarshamn 3: 17/81 %
Ringhals 1: 18/67 %
Ringhals 2: 39/68 %
Ringhals 3: 90/74 %
Ringhals 4: 91/79 %
Här syns ganska tydligt de långa avställningsperioder man haft för framförallt Oskarshamn 3, Ringhals 1 och Ringhals 2, ett resultat av att de omfattande moderniseringsprojekt man genomfört tagit mycket lägre tid än planerat och inte alltid fungerat problemfritt vid återstart. Även med Forsmark 2 kan man se att detta påverkat. Det är också intressant att jämföra med Finland då de har två reaktorer av samma typ (ASEA BWR, Ringhals 2-3 är dock Westinghouse PWR) som de som används i Sverige. Skillnaden är främst att de har drivits i ett land med stabil kärnkraftspolitik och ägs av den elintensiva industrin som är beroende av elen dessa reaktorer producerar (i Sverige så har reaktorägarna nedprioriterat förebyggande underhåll pga politisk osäkerhet och tidigare låga elpriser):
Olkiluoto 1: 97/92 %
Olkiluoto 2: 95/94 %
När det gäller solceller så ligger Tysklands elproduktion med solceller runt 10% i snitt. Svensk vindkraft ligger på ungefär 20% i snitt, bygger man nytt brukar man räkna med runt 25% för landbaserad vindkraft. Men vad som är mycket viktigt här är att elproduktionen varierar kraftigt beroende på vilka förhållanden som råder. När det inte blåser respektive när solen inte skiner så är elproduktionen från dessa energislag nära noll och då syftar jag inte på en enstaka anläggning utan ett helt lands installerade kapacitet. Samtidigt så kan elproduktionen då förhållandena är gynnsamma vara mycket hög och då kan det vara svårt att förbruka all el som produceras ifall andelen sol/vind är hög.
Ekonomiska förutsättningar för olika kraftslag (kapitalkostnad, avbetalningstid, restvärde, kapacitetsutnyttjande, marginalkostnad):
Vattenkraft: 28 000 kr/kW, 40 år, 25%, 45%, 6 öre/kWh
Kärnkraft: 32 000 kr/kW, 40 år, 20%, 90%, 10 öre/kWh
Vindkraft: 15 000 kr/kW, 20 år, 15%, 25%, 15 öre/kWh
Småskalig vindkraft verkar ha en prislapp runt 25 000 kr/kW, sedan är frågan om verket håller i 20 år och kan producera 25% i snitt? Att pengarna gör bättre nytta i storskalig vindkraft, eller ännu bättre vattenkraft eller kärnkraft borde det väl dock inte råda något tvivel om.
Du anonyme med den fantastiska uppfinningen: varför inte sprida informationen? Du har ju ändå gett upp tanken på att tjäna pengar på den. Och att sprida informationen vore ju ett hån mot de som motarbetat dig.
Om du inte gör det så framstår du tyvärr som ännu en anonym skribent på internet med fina påståenden som inte kan backas upp med fakta. Konspirationsteorier håller inte i längden.
Det finns många sätt att få ut information, och är den tillräckligt viktig kommer den att spridas, och vad skall de göra då? När anden är ute ur flaskan är det svårt att få tillbaka den.
Publicera! Annars är du bara ytterligare en i raden av skrävlare på internet ("jag vet nåt som inte ni vet men jag tänker inte tala om det"). Det är tyvärr den bistra sanningen om hur du framstår.
Anonym 09:30: Varför inte släppa din idé som public domain så att vem som helst i hela världen kan få chansen/ta upp kampen?
"Olkiluoto 1: 97/92 %"
Gammalt tunisiskt valresultat?
Edis leker med siffror. Kul. Eller inte.
Enkel huvudräkning visar att siffrorna grundas på olika definitioner.
Vinden är stokastisk. Så också ett kärnkraftsverks tillgänglighet.
Fukushima-effekten i arbete. Inga fel, inga larm, vill bara kolla lite.
http://www.energinyheter.se/2011/06/o1-avst-lld-f-r-f-rebyggande-underh-ll
Till en annan kommentar på ett annat inlägg. Om Fukushima inte var värre än så här, varför skall vi skrota kärnkraft.
Kanske beroende på lagringsproblematiken och att Fukushima sagan inte riktigt är slut än. Jag kommer ALDRIG flytta till Japan. Kanske inte äta nåt från Japan heller.
http://www.zerohedge.com/article/japan-selling-radioactive-tea