Inför och efter beskedet om att det grekiska parlamentet klubbade åtstramningspaket och utförsäljningsprogram om otroliga 28 + 50 miljarder euro, eller ca 7 800 euro per grek, så har börserna stigit kraftigt. Frågan är nu om det bara är ett tillfälligt lättnadsrally, vilket jag tror? För fundamenta ligger kvar med en konjunktur som saktar in, svaga och vikande amerikansk statistik osv osv. Sell the f-ing bounce, STFB?
OMXS30 nedan, inklusive öppningen idag.
Bidragande både på Stockholmsbörsen såväl som i USA är att börsindex varit och sniffat vid stödområden, 1050 för OMXS30 och 1250 för S&P-500. På lättnaden om att det grekiska problemet skjutits upp ytterligare någon vecka, eventuellt rent av flera månader, så är ett lättnadsrally fullt förståelig.
Men inget har i verkligheten ändrat sig. Jag fortsätter därför vara negativ till börsen och behåller negativa positioner.
Apropå det grekiska åtstramningspaketet så är ju utförsäljningarna en engångseffekt, men övriga åtstramningar är tills vidare. Varje grek, vuxen som spädbarn kommer alltså få ca 2800 euro mindre i samhällstjänster per år, alternativt får betala motsvarande mer per dessa. En barnfamilj med två barn får alltså i princip 11 200 euro mindre samhällstjänster om året. Det är vad jag kallar åtstramning det.
Förresten så är det vi ser på grekiska gator (eller i London, Bryssel mm) inte alls demonstrationer eller upplopp. Sådant kallas “harmonisering av ekonomierna inom EU och EMU”. Inget annat. Det är bara de som är negativa som kallar sådant för demonstrationer eller upplopp. Polisen är bara ute och harmoniserar de europeiska ekonomierna i det kramvänliga fredsprojektet EU.
5 kommentarer
Det handlar inte längre om att något land eller företag går mer eller mindre bra. Det handlar till största delen om man skall gå i konkurs eller inte. När så Grekland ser ut att trassla till sig kapital för att inte falla över stupet där de numera tillbringar sina dagar, då stiger börserna, vilket säger en del om de globala finansiella läget.
Anonym 11:08, Om inte ekonomin håller sig produktiv och anpassar sig till förändringar i verkligheten som demografi, sinande olja, förändrat klimat osv är det inte frågan om det blir konkurs utan när det blir konkurs.
Det riktigt intressanta är om det som sker kommer att leda till att Grekland blir produktivare. Kommer deras stat och rättsväsende att bli bättre på att stödja en effektiv vit ekonomi? Kommer fler att arbeta med något som gör nytta för andra människor? Kommer pengar, vita som svarta, att användas för kloka investeringar i vardagslivet även om staten inte orkar göra kloka jätteinvesteringar?
Sådana saker borde avgöra vad som händer i Grekland efter krisen. Utan produktivitet och anpassning till verkligheten finns det ingen botten för hur djupt det kan falla. Blir det lite bättre var dag om än i ytterst små steg kommer framtiden att vara ljus även om det tar en generation eller två.
Var positivt förhoppningsfulla sâ blir det bättre, âtminstone moraliskt !
Börson och ekonomin är 2 vitt skilda saker, ganska länge faktiskt, Frankrike hade hemskta -200% pâ PNB för nâgra âr sedan utan att det väckte rabalder och idag har vi fâtt en ny stilig 🙂 finansminister, som rycker i siffrorna sâ de blir bättre. Vâr gamla har ryckt in i BCI som högste chef för att frälsa bankvärlden och why not. Hon kanske lyckas. Fâ presidenter kommer att fâ större makt än Mme Lagarde i vilket fall som helst. Jag reser snart bort pâ semester och tänker alltsâ positivt 😉
Grekland kommer att klara sig den här gângen och Sverige gâr klart segrande ur plus BNPligan. Vad skall hon med alla pengarna till ? Sänka skatterna eller hjälpa Afrikas fattiga ?
Gammelmor i
Inte för att jag har jämfört Togos eller DRKs relativa totala skuldbörda mot Greklands, men man kan undra om inte Grekland bör falla in under HIPC 🙂 , men så klart det är skillnad på folk och folk och vilken lösning som passar vid vilket tillfälle……
Pressmeddelande
30 juni 2011
Finansdepartementet
Utrikesdepartementet
Sverige skriver av alla fordringar på Togo och Demokratiska Republiken Kongo
Regeringen beslutade i dag att skriva av hela Sveriges fordran på Togo och Demokratiska Republiken Kongo.
Det innebär att Togos skuld på motsvarande cirka 58 miljoner och Demokratiska Republiken Kongos skuld på motsvarande cirka 980 miljoner kronor till Sverige skrivs av.
Skuldavskrivningarna är en del av det så kallade HIPC-initiativet (Heavily Indebted Poor Countries) som syftar till att nå hållbara skuldnivåer i de fattigaste och mest skuldtyngda länderna. Togo och Demokratiska Republiken Kongo har gått igenom hela initiativet och därmed kvalificerat sig för full skuldavskrivning.
Beslutet om skuldlättnad är baserat på multilaterala överenskommelser i Parisklubben. Parisklubben är en informell sammanslutning av offentliga fordringsägare från nitton länder.
Så nu får Grekerna lite mer pengar att spela bort. Vem blir näste man till rakning (Spanien, POrtugal etc)? De har bara köpt sig lite mer tid, men konjunkturen toppar snart, och då blir det inte roligt. Skandal att EU enbart har politiker som inriktar sig på att rulla problemen framför sig (så att det blir helt ohanterligt tillslut).