Bostadsbubbleuppumpande SBAB har gjort en ny mäklarundersökning som pekar på fortsatt fallande priser under det kommande kvartalet.
SBAB:s Mäklarbarometer hittar man förstås på deras hemsida, inklusive hela rapporten som PDF.
SBAB:s Tomas Pousette som ivrigt förnekat existensen av en bostadsbubbla gör förstås sitt bästa för att bortförklara det hela med att det inte blir ett snabbt prisfall. Nej, Tomas, en sprucken bostadsbubbla måste inte återställa åratal av överpriser på ett enda kvartal. Som alla vet så är ras på bostadsmarknaden långsamma och utrdragna processer som kan pågå i flera år. I USA har t ex priserna nu fallit i fem år. Naturligtvis bara några procent per kvartal.
Från rapporten.
“Översätter man mäklarnas prognoser i form av nettotal till procentuell föränd- ring, så tyder de på att priserna på småhus från andra till tredje kvartalet faller med cirka 1 procent i Stor-Göteborg, med 2 procent i Stor-Stockholm och med 3 procent i Stor-Malmö. För bostadsrätter tyder nettotalen på att priserna från andra till tredje kvartalet minskar med cirka 2 procent i Stor-Göteborg, med 3 procent i Stor-Malmö och med 4 procent i Stor-Stockholm.”
Man kan ju notera att 4% i kvartalstakt i Stor-Stockholm är innebär 0.96^4=0.849, dvs 15.1% prisfall i årstakt. Det är en realistisk nedgång som råkar ligga ganska exakt mitt emellan de två scenarion jag presenterat om 10% respektive 20% i nedgång om året för bostadsrätter, men alltså är betydligt värre än mina scenarion för villor där priserna som värst skulle falla 10% om året. SBAB:s prognosticerade ras är alltså kraftigare än vad jag själv spekulerat kring, men Pousette menar att det är “litet”.
Graf från mitt “snabba” scenario nedan.
Värre än så kan Pousettes “lilla” nedgång se ut om den fortsätter kvartal efter kvartal.
I mäklarprognosen så är det dock villorna som kommer rasa mest.
En utmärkt rapport att läsa i sin helhet dock.
Skall man tro den här undersökningen så har jag fortfarande rätt när jag tidigare utropade toppen i bostadsbubblan.
42 kommentarer
Intressant. Jag har varit på över 15 visningar i Stockholm och talat något djupare med över 4 mäklare och kan inte annat mer än att se att det nu sker någon form av förändring på marknaden. Av dom 15 visningarna jag gått på (i skilda områden i Stockholm) så har lägenheterna inte sålts i över 13 fall). Det visar sig då att man provar med acceptpris och fungerar inte det så provar man med att lägga ut lägenheten i höst. Av dom 5 mäklarna jag talat med så tror alla 5 att utbudet kommer vara mycket stort i höst. Söker man på 1) Stockholms län 2) min 3 rum 3) max avgift 5000 4) max 3 000 000 5) bostadsrätter och radhus – så får man upp nu ca 1600 objekt. Jag misstänker att denna siffra kommer ligga på över 4000 till hösten. Ska bli spännande att följa.
Det som jag tycker man missar i diskussionen är sentimentet i bostadsmarknaden. Sentimentet är så otroligt viktig drivare i alla bubbelmarknader. Vi har haft ett sentiment under flera år som drivit marknaden uppåt – "man har förlorat pengar om man inte deltagit", "bostad är en investering", etc etc. Hur många har hört attt man får tillbaka allt bara man ser det på 5 till 10 års sikt om det skulle gå ner, alltså är det en riskfri affär. Jämför det med att sitta still i båten på aktiemarknaden.
Nog om klyschor. Det jag vill peka på är en fara när sentimentet vänder ner och säljarna börjar bli lite rädda och tacksamma att få sälja samtidigt som köparna drar sig för att betala och köpa när man kan vänta för att det blir ju billigare ju längre tiden går. Vad sker när "alla" säger att köpa sitt boende är en garanterad förlustaffär? Jag personligen tror på ett ganska skarpt fall till att börja med efter att den perioden vi är inne i nu med en kamp mellan bulls och bears. Vinner björnarna tror jag priset kommer justeras initialt ganska kraftigt runt 20 % på ett år för att sedan konsolidera lite innan nästa ben ner börjar. Jag resonerar att de som ligger allra risigast till kommer inte göra något de som har lite marginaler börjar se över sitt hus och tar de pris som erbjuds vilket gör att priserna sjunker för att till slut krama ur de som låg risigt till redan på toppen. Därefter börjar man tycka att det är ganska billigt men då har sentimentet vänt samt att statusen i boendet inte kommer vara samma sak längre. Frågan ställs hur mkt har han/hon förlorat istället för tjänat på sin fina lägenhet. Efter konsolideringen kommer accepterandet att det är köparnas marknad och priserna kommer hela tiden drivas ner pga att man kan köpa billigare inte för att man behöver osv.
Dock är som alltid osvuret bäst.
Det som jag vill påpeka är att underskatta inte sentimentet. Cornu har ropat varg i flera år men viljan att driva priserna uppåt har fortsatt längre än vad någon kunnat tro och likadant kommer åt andra hållet…
Let the trend be your friend until it bend or end!
/G
Jag har följt bloggen ett tag nu och under tiden lärt mig en hel del.
Tillsammans med olika aktieforum och tidningar känns det som att jag börjar bilda mig en uppfattning om möjligheterna att få mitt lilla kapital att växa.
Fortsätt skriva!
Cornu for president/Ron Paul
Aktieamatör, eller aktie amatör som du skriver själv, om du har lån är det nog bättre att amortera på dom än att leka aktie proffs, du kommer bara att bränna dig.
Håller med inlägget om sentimentet/psykologin
Det beskriver ganska väl det som har skett och fortfarande sker med bostadsmarknaderna i ex USA och Spanien
Och då får man dessutom tänka på att bubblan är relativt sett större i Sveriges storstadsområden än i de andra länderna.
Ett långt och utdraget fall är att vänta framöver, bankerna kommer så småningom att få stora problem och svenska staten måste rädda situationen (statsskulden växer igen).
Den inhemska konsumtionen bromsas upp i takt med fallande tillgångspriser (arbetslösheten växer igen). Detta oavsett internationell påverkan.
Vi, två 80-talister, sitter i skiten med högt belånad villa (90 % av ”marknadsvärdet” på 1,2 M sek). Köpte för två år sedan. Lånade 100 % amorteringsfritt. Vi har det sista året fått upp ögonen och ser vad som händer i världen(skuldsättning). Har börjat amortera hårt, ca 10 %, om året för att bli av med skulden och minska räntekostnaden. Går bra så länge vi har två löner. Hur som helst, vi har ett önskemål. Kan du inte skriva ett längre inlägg om hur du ser på 80-talisternas situation och vår framtid? Sia lite om arbetsmarknadens utsikter, skuldsättning, löner, bostadsmarknad, och speciellt intressant pensionssparande och pensionen. Tack!
12:29 +1. sitter i samma båt.
Till 80-talist;
Man får hoppas på att ni ær exempel på att 80-talisterna vaknar upp och ser omværlden. Kul med mænniskor som tænker sjælva.
Att ni køpt før "bara" 1,2 miljoner tyder ju också på att ni tænkt till. Kænner flera som ligger kring 3,5 miljoner med næstan full belåning utan att vilja/kunna amortera. Så att ni "sitter i skiten" kænns lite øverdrivet, det finns trots allt grader i helvetet:)
Jag tror att 80-talisterna går mot en bra framtid OM man slutar jæmføra hem och statusprylar med varann, prioriterar det som ær viktigt i livet, lægger ner hælften av den tid de hænger på Facebook på grundlæggande ekonomi istællet och slutar ha så jækla bråttom med att allt skall finnas på plats så fort de kastar sig ut i vuxenlivet. Och framfør allt, børjar tænka sjælva och slutar følja john. Møjligheterna till att inhæmta info har aldrig varit større (fr ekonomibloggar tex), ta vara på den!
Jag jobbar stenhårt på att få min fru att förstå att det är läge att sälja och flytta till hyresrätt. Vi har nu en till 75% belånad lgh i centrala Uppsala precis vid stationen, men vi vill båda till stockholm där vi jobbar. Problemet är givetvis att det är drygt att hatta runt på andrahandskontrakt, och första hand är givetvis inte omöjligt, men väldigt svårt att få. Jag tycker inte att man ska underskatta värdet i att ha en fast punkt man trivs med. Dock antagligen inte värt smällen på 500k…
@12:29
Från en 80-talist som inte gick in på bostadsmarknaden för jag ansåg den var idiotisk. Jag är inte lika insatt som Cornu men som jag ser vår situation.
När det gäller socialt skyddsnät är vi körda, räkna inte med någon hjälp ifrån staten för staten kommer inte ha råd. Det innebär att det enda skyddet vi har inför framtiden är vår egen frihet, det innebär att svara exakt som du gör nu bli skuldfri skaffa en buffert.
När det gäller vår arbetssituation kommer den se ut så som vi skapar den. Vi måste ta tag i den här krisen själva för de som sitter vid makten har blundat för problemen och lär inte kunna lösa problemen.
Avslutningsvis, om ni skaffar barn lär dem att det är sparande som skapar tillväxt INTE konsumtion.
Hej
Har en Far som jobbar på en av de större bankerna. Han rådde oss att sälja redan 2009. Vi sålde våren 2010 och bor sedan dess i HR.
Man drar lite på läpparna när Bankernas representanter sitter i media och säger att vi inte har någon bostadsbubbla när man fått höra vad som sägs av analytiker off the record.
Själv är jag 80-talist och har säkrat en liten vinst nu men det sprlar ingen roll vilket yrke jag har. Jag kommer aldrig ha råd med något annat än ett skyffe i den här stan (Stockholm)
Man föddes helt enklet i fel tid.
Tack farsan!
Titta, om du har tålamod att vänta ut det oundvikliga så kan du nog hitta något annat än ett skyffe så småningom.
En till 80-talist här som bor i Stockholm.
Fyttade hit för 6 år sen och redan då tyckte jag priserna var galna. Som singel har beslutet varit enkelt att hatta runt på 2nd handskontrakt och spara pengar.
Som en tidigare 80-talist här förväntar jag mig ingen pension ifrån staten när jag blir gammal och har helt enkelt bestämt mig för att spara ihop min egen pension. Allt över det är ett PLUS. Det känns jävligt skönt att bestämma över sin egen framtid faktiskt.
Plan for the worst..
En till 80-talist ansluter sig till skaran. Jag tror att vår generation är utsatt för dåliga förebilder, kopplat till att vi när vi kommit ut i arbetslivet ser vad generationen före oss åstadkommit. Har flera kollegor, 70-talister, som med sina karriärer, blonda barn, fina (tjänste)bilar, stora dyra hus i "rätta" förorterna blivit målbild för hur man själv tror att man vill ha det.
Vi 80-talister har haft (o)turen att födas i en tid där medborgaren måste inse att ingenting är gratis, allt går inte upp UPP, jobben och lönen är ingen förutsatt förmån, vi kommer att få hanskas med vad tidigare generationer dumpat på oss i form av peak oil, miljöförstöring, ozonhål, peak everything.
En dag som denna skulle man satsat på att bli miljö- och energientreprenör. Det är nog där tillväxten finns, i innovation som förbättrar tillvaron för gemene man. Men generationen som sitter på riskkapitalet är inte intresserade av vår generations överlevnad.
80-talist jag med.
En gemensam nämnare oss 80-talister emellan verkar vara att vi inte förväntar oss få någon pension från staten när det väll gäller. Jag tror nämligen inte heller att det kommer finnas pengar till det.
Nu är det väll så att vi som grupp inte riktigt kan klaga då vi, procentuellt, (kommer över tid)tar emot störst mängd pengar i form av förtidspension och utbetalning från alfakassan m.m. på grund av arbetslöshet som är otroligt hög. 90-talisterna tar väll i och för sig över den ledartröjan inom kort.
Men som individ känns det rejält tradigt. Men också skönt då jag vet att min framtid hänger på mig och min arbetsprestation och sparande och inte ett statligt skyddsnät.
Däremot skulle det vara intressant att veta hur många % av 80-talisterna som tänker som vi här på Cornu-bloggen. Jag har svårt att tro att den är lika hög över landet som den är här på bloggen.
Också 80-talist.
Tanker som Mikael att installningen till framtiden hos 80-talisterna generellt inte speglas i kommentarerna ovan. Många av mina vanner valjer att inte tanka så mycket langre an har och nu och tar garna på sig lån før att køpa boende, bil och prylar. Staten kommer inte ha råd att førsørja oss det tar jag før givet. Jag planerar før tuffa ekonomiska tider och køper aldrig något som jag egentligen inte behøver.
Länktips: http://di.se/Artiklar/2011/6/30/239256/REGERINGEN-AVSLUTAR-STODPROGRAMMEN-FOR-BANKERNA/
Kongo Lars har ny statistik för V25
KVM pris är inte så intressant. Är mer antal transaktioner som är det intressanta.
Citat från en kommentar till inlägget
"Totalt ca 20 transaktioner vecka 23-25, jämfört med ca 120st både 2010 och 2009. Antal transaktioner har därmed minskat med 83%. Om förutsättningarna för insamling av data är oförändrat för Lasse Kongo så ser vi nu att marknaden är totalt stendöd."
glömde länken.
Här är den
http://lassekongosbostadstracker.blogspot.com/2011/06/vecka-25-2011.html
Är innerligt trött på alla "experter", inse att ingen vet om vi får en nedgång på 2% eller 85%. Varför lägga tid på att lista sina argument för det ena eller det andra.
Hittills har de som ropat varg varit de stora förlorarna. De flesta "experter" här har ju enligt egen utsago bott i HR 5-6 år. I bästa fall har de hyrt i 1:a hand och bara betalat 3-5 tkr extra/mån. Därtill kommer utebliven uppgång. Blir det ett ras så har de en kudde modell större i relation till alla kloka "experter".
Nej, ut och ät glass istället, det finns en anledning till att Stellan Lundström (som på pappret vet mer än alla här) för några år sedan kontaterade att han inte har någon aning varthän det barkar (förvisso efter att innan dess ropat varg i åtta år).
Är också 80-talist och instämmer i stort sett med föregående skribenter. Mitt uppvaknande har skett under de senaste två åren. Innan dess var jag fullt upptagen med avsluta studier och skaffa mig ett bra jobb. När man sedan nått dit, vad är nästa steg? Många ser då det som självklart att man ska köpa lägenhet, hus,bil, new york-, thailands resor etc. Konsumptions spåret är självklart för många, man tar efter 60- och 70-talisterna och hoppas på att de senaste 15årens utveckling upprepar sig. Jag själv ser det annorlunda, för mig är friheten det viktigaste, jag tänker inte ta risken att bli låneslav/BLT. Ett sparande på minst 1/3 av inkomsten ser jag som det ända settet att överleva eventuella framtida kriser.
Jag är 40-talist och pensionär. Jag inser också att min pension kommer att skäras ner kraftigt om några år. (pensionerna sänks redan nu realt varje år).
Jag har ställt in mig för att kunna överleva helt utan pension om några år. Vi har ett Pay as you go pensionssystem, där de som arbetar betalar pensionärernas pensioner. Nu har vi 25% ungdomsarbetslöshet plus en massinvandring till landet av personer som till stor del blir arbetslösa.
Vem skall betala pensionerna framöver%
Som lök på laxen kommer Peak Oil och en garanterad negativ ekonomisk tillväxt.
Som 80-talist skulle jag inte heller räkna med någon pension.
/K
Anonym 15:01
"Är innerligt trött på alla "experter", inse att ingen vet om vi får en nedgång på 2% eller 85%. Varför lägga tid på att lista sina argument för det ena eller det andra."
För att vara innerligt trött på andra "experter" så gör du ett rätt bra jobb själv när du kommer med dina expertråd och åsikt om saken. Ingen vet exakt vad som kommer att ske i det här fallet eftersom det är en bostadsmarknad och den drivs av fundamenta och marknaden som består av människor, men eftersom världen är osäker så ställer vi upp prognoser när vi bestämmer vad vi vill göra med våra pengar. Det vill säga vi tittar på om vi ska använda pengarna nu till konsumtion eller t.ex. köpa bostadsrätt, eller att spara och investera, t.ex. tok-amortera om man ser ekonomiska motvindar framöver. Det är rationellt mänskligt beteende och det är därför pålästa och ekonomiska individer försöker få en bild av hur marknaden kommer att utvecklas framöver. Det är bättre att se över sina tillgångar än att likt en struts gömma sig för problematiken.
"Hittills har de som ropat varg varit de stora förlorarna. De flesta "experter" här har ju enligt egen utsago bott i HR 5-6 år. I bästa fall har de hyrt i 1:a hand och bara betalat 3-5 tkr extra/mån. Därtill kommer utebliven uppgång. Blir det ett ras så har de en kudde modell större i relation till alla kloka "experter"."
Vilka är "de" du refererar till här? Vad menar du med "förlust", menar du i nominella eller reella termer? Vad menar du att de andra har "vunnit"?
Hur vet du att de flesta här antingen bor i hyresrätt och att de är "experter". Uppenbarligen är du känslomässigt investerad i den här frågan eftersom du för mental journal över statistik kring vilka besökare som bor i hyresrätt och vilka som bor i bostadsrätt. Visserligen kanske de har gått miste om en uppblåst uppgång, men de kommer inte åka på någon smäll om bostadsmarknaden faller kraftigt. I värsta fall blir det hyreshöjningar, men de har i varje fall inget bostadslån som kommer att tynga ned dem.
Vad menar du när du skriver "Blir det ett ras så har de en kudde modell större i relation till alla kloka "experter"."?
"Nej, ut och ät glass istället, det finns en anledning till att Stellan Lundström (som på pappret vet mer än alla här) för några år sedan kontaterade att han inte har någon aning varthän det barkar (förvisso efter att innan dess ropat varg i åtta år)."
Är det glass man ska ut och äta om man inte vill sitta ned och analysera sin egen ekonomiska situation och fundera på osäkerheter i världen som kan komma att påverka ens boendesituation? Ja då har du nog rätt som går ut och glassar och få dig en brain freeze som du resonerar. Hur menar du att Stellan Lundström "vet mer på pappret" än alla här? Hur är det mätbart menar du? Har du tillgång till en demografisk undersökning av bloggens besökare och deras ekonomikunskaper? Det är i alla fall anmärkningsvärt att du drar en vals om vad du tycker om "experter" för att sedan vända 180 grader och släpa in Stellan Lundström på KTH som bra exempel på de experter som du inte tycker om. Gissningvis så är Lundström Keynesian och har då inte kunskap som krävs för att ens identifiera bubblor, vilket gör honom till en rätt svajig förebild i sammanhanget. Men jag lägger in en brasklapp för att han kanske inte är keynesian.
12:29, kör hårt. Med er amorteringstakt så kan ni nog sova lugnt om natten. 1.2 MSEK är idag "inte så mycket" heller. Värre för de som har 3.6 MSEK i lån…
"Vargen kommer! Vargen kommer!"
1. Jag har sedan länge konstaterat att det är en bubbla i bostadspriserna. Jag har dock inte sagt när den skall spricka, utan bara hur mycket den bör spricka om den spricker "idag". Det går inte att förutspå framtiden. Däremot har jag sedan någon vecka sagt att det har spruckit, inte att det kommer spricka.
Så jag (vi?) har inte ropat på vargen. Vi har konstaterat att vi har varg och att vargen förr eller senare kommer, och då gäller det att ha byggt sina stängsel och skjutit in sin bössa så man kan sitta säker (=amortera ner till vettiga nivåer). Vi har också konstaterat att det är dumt att släppa djuren på lösdrift utan rovdjursstängsel i ett vargrevir (=inte köpa för dyrt).
2. På ett antal marknader har priserna fallit sedan jag startade bloggen september 2008. Den största av dessa är Malmö där priserna är och förblir lägre än första gången jag skrev om bostadsbubblan.
På temat generationer så skriver e24.se om detta idag.
Om inflationen för tidigare generationer:
"Även om sparräntorna var höga på 70- och 80-talen så räckte de inte till för att sparpengarna skulle behålla sitt värde. Varje år minskade värdet med 5-10 procent"
Om den höga skuldsättningen hos dagens köpare:
"Under dessa 40 år har våra lån blivit 34 gånger större. Våra inkomster har samtidigt stigit 17 gånger. Vi är med andra ord blivit dubbelt så sårbara"
…
"
Före skattereformen så drogs skuldräntorna av mot arbetsinkomsterna vilket, tillsammans med inflationen, gjorde att lånen betalade sig själva och ibland även gav en faktisk vinst. De som lyckades få ett lån byggde därmed upp stora kapital, inte minst i bostaden. I dag är det få som räknar med att ha huset betalt före pensioneringen."
Frågan för en 70/80 talist blir väl, hur behåller man sina pengar när sparräntan är max 3% på högräntekonto. Samtidigt som inflationen är >3%. Och tillgångsinflationen 3 gånger så hög.
Som en person som inte vill vara skuldslav så är det som ett slags "chicken-race" med centralbanken där man blir intvingad i riskabla tillgångar, eller så får man acceptera negativ realränta. Kanske föremål för en ny artikel på bloggen ?
/Darius
P.S Grattis till att du ser ut att få rätt. Kanske ser vi dig i TV sofforna snart tillsammans med Poustte, Hansson och co ?
D.S
@Cornucopia
De som lägger fram vargen kommer vargen kommer argumentet är de som vill hitta en ursäkt varför analysen eller empiriska data är fel.
Empiriska data säger att Malmö fallit sedan finanskrisen och nu har Göteborg och Stockholm påbörjat sitt ras. Trots detta verkar man tro på någon slags magisk återgång till hösten, trots att minst en räntehöjning nog är att vänta redan nästa vecka.
Det kan dock tilläggas att en marknad som har kredittillväxt på nästan 10% årligen i ett antal år uppvisar bubbel tendenser. Någonstans måste pengarna gå…
Mitt tips till alla 80-talister är det jag nu själv börjat göra stenhårt: amortera.
Köpa BR eller hus behöver inte vara fel om man känner sig säker på att ha råd/ej flytta. Det kan troligtvis vara det bästa sättet att pensionsspara.
Själv använder jag amortering som pensionssparande. Bankernas förslag på pensionssparande via deras fonder när man kan amortera är fullständing idiotiskt.
/ytrew
Jag är också en 80-talist. Som "aktie amatören" kommenterade här, "Tillsammans med olika aktieforum och tidningar känns det som att jag börjar bilda mig en uppfattning om möjligheterna att få mitt lilla kapital att växa."
Jag tror på Nicole Foss och har sedlar i madrassen, jag tror på Warren Buffett och köper aktier och behåller dom livet ut, jag tror på Peter Schiff och Marc Faber och köper guld, jag tror på Ben Bernanke och blankar guld, jag tror på QE3 eller nått liknande och köper guld igen, jag tror på Cornucopia och säljer aktierna, jag tror på hyperinflation som någon annan och bränner sedlarna och madrassen för nu behöver jag inte madrassen längre för jag kan snart inte sova… Tack ska du ha informationssamhället.
LOL @ 17:58
Bra skrivet, så kan det helt klart kännas ibland.
Anonym @16:46 Frågan för en 70/80 talist blir väl, hur behåller man sina pengar när sparräntan är max 3% på högräntekonto. Samtidigt som inflationen är >3%.
Inflationen er på 3.3% om du räknar inn ränteökninger på huslån.
Tittar man på KPIF/HIKP der ränteförandringer på bostadslån renses bort så er inflationen på 1.7% enligt SCB. Med en ränta på 2.43% er man break-even efter skatt. Då jag hyr och inte har lån er KPIF/HIKP bättre at jämnföre med for meg.
Finns fundamentala förklaringar? Jag säger ja.
Om man tittar på en genomsnittlig innerstadsfamilj i Stockholm. Mannen tjänar 50kkr/mån, frun 30 kkr/mån.
Regeringens skattepolitik har givit dessa 6.002 kronor mer per månad 2011 jämfört med 2006, samma bas (källa: jobbskatteavdrag.se)
Tittar man på genomsnittsräntan (skandiabankens 3 mån, 2001-2010) om 4,5%, med skatteavdrag motsvarar detta 3,15% netto, innebär detta ett netto låneutrymme om 2.286.000 kronor.
Om vi antar att denna familj väljer att lägga 40% av denna ökning av disponibel inkomst på sitt boende (snitt), innebär detta att, allt annat lika, den lägenhet de planerade att köpa 2006 för 4 MSEK, nu kan kosta 4,9 MSEK (ökning 23%).
Om de istället väljer att lägga 60% av inkomstökningen på boende blir siffran 5,4 MSEK (ökning om 35%).
Jag ser ingen orimlighet, ser ni?
Har inte du utropat toppen på bostasbubblan i fem år?
det ar klart han har, men cornu ar mastare i backtrading och havdar numera att det ar forst nu han sagt att toppen ar nadd pa bostadsmarknaden.
For en manad sedan havdade Cornu att han varit fullinvesterad under uppgangen som varit pa borsen sedan Q1 2009. De som foljt bloggen eller har ork att bladdra tillbaka kommer se att Cornu konsekvent havdat att borsen kommer rasa i backen snart igen. Att det snart blir ett W. Sa att se Cornu skriva att han varit fullinvesterad sahar tva ar senare kanns lite… tveksamt…
Är också 80-talist och har läst denna bloggen sen i julas. Cornu's blogg har gett mig en del insikter eller bekräftat vissa saker jag har misstänkt.
Har just flyttat in i ett hus för 1,4 miljoner belånat till 95% i en mindre stad. Efter lite övertalande med räkneexempel från bloggen (tack Cornu) så lyckades jag övertyga min sambo om att blancolånet skulle amorteras på 3 år. Hon tjänar mindre än jag och eftersom vi nästan delar lika så kunde jag inte pressa ner det mer än så. När vi sedan satt på banken i våras sa säljaren "3 år, det kan bli tufft… 5-10 år brukar vi rekommendera". Hur 3888 kr/mån är tufft för DINK:are (Double Income, No Kids) fattar jag inte. I vårt fall så landar driftkostnad och amortering för huset inte så mycket högre än om vi varit särbos i varsin hyrestvåa. Helt ok kostnad tycker jag så länge man är medveten om att det faktiskt är en kostnad och inte en potentiell vinstmaskin. Alla kostnader är inte heller av ondo. Renoveringar kostar tex en hel del men de leder till en trevligare tillvaro och ibland bättre "funktion" av huset. Om man vill ha en teppenyakihäll så tycker jag alltså absolut att man ska köpa en. Det är i min åsikt bättre än att bränna 200k på ett fint badrun där man spenderar en kvart varje dag varav 5 minuter består i att tömmandes av task o tarm/skita och snippa. Tyvärr är det en nödvändighet att lägga pengar på detta så man slipper fuktskador.
Jag tror att 80-talisterna som följer denna bloggen har rätt tänk när det gäller ekonomi annars är man nog inte så intresserad av att läsa vidare. Även om det byggts/byggs en del lägenheter i den här hålan som är löjligt dyra så har ingen i min bekanskapskrets anslutit sig till BLT-facket än. Det är inte enbart i Stockholm där det byggs skrytlägenheter så jag tror inte helt på argumentet att det är dyrt i Stockholm pga av bostadspris utan tror som Cornu att det är krediterna som är problemet ihop med sentimentet som G tog upp. Det skiljer också mycket i pris mellan stadsdelarna här också vilket är rent löjligt i vissa fall. 10 minuters promenad kan få priset att stiga med nästan det dubbla trots att områdena är ganska lika och ligger lika nära centrum.
/grus-kalle
@orosmolnen
80-talist här.
Följt denna blogg sedan lägenhetsköp för mig & sambon blev aktuellt. Har "rätt" tänk (bo i HR, spara till insats, vänta ut bubblan) men nu står jag ändå här mitt i peaken och ska skriva under ett kontrakt på en lägenhet imorgon.
Skjut mig..
Kul att läsa som alla som VALT att flytta till hyresrätt. Jag hade gärna flyttat in i HR men eftersom jag är förhållandevis nyinflyttad i storstaden kan jag ju göra det om kanske 8-10 år.
Att hatta runt bland andra hands lägenheter möblerade/delvis möblerad/omöblerad – hyrs ut över sommaren/ i tre månader / i sex månader / hyrs ut i ett år (om du hinner före alla andra) som hyrs ut alldeles för dyrt hade varit fruktanvärt jobbigt sätt att leva på.
Nä, jag känner att jag var tvungen att riskera bli BLT. Man får bara hoppas att vargen håller sig på avstånd.
Re: 2011-07-01 09:53
*Vanligaste* Kötider i stockholm förmedlade lägenheter nyproduktion, 2010
– Nyproduktion i västra ytterstaden: 0-2 år(95 st)
– Nyproduktion i södra ytterstaden: 0-2 år(60 st), 2-4 år(90 st)
– Nyproduktion i närförort: 2-4 år (100 st), 4-6 år(170 st)
– Nyproduktion i innerstaden: 2-4 år (30 st), 4-6 år(40 st)
Du kan alltså få nyprod i ytterstaden inom MAX två år i. Bra mycket kortare än så, beroende på hur höga krav du har.
Och inom 4 år, kan du få nyprod i innerstan. (Två år tog det mig att få erbjudande om nyprod på västra kungsholmen).
Hyrorna är förstås marknadsmässiga och ligger en bit under vad det kostar att finansiera motsvarande BR till snittränta.
Att du var "tvungen" att bli BLT är bara en försvarsmekanism för att bli av med ansvarsbördan av att ta ett jättelån.
/Darius
Vi köpte vår flermiljons-villa i en stockholmsförort för precis 3år sedan. Jag och min fru var helt eniga om att amortering nu skulle vara vår prioritering Nr 1.
Det GÅR att amortera hårt om båda har jobb. Det är bara en fråga om att bestämma sig för vad man faktiskt har råd med. Vi har INTE varit i Thailand – vi har INTE två bilar. Vi åker båda kommunalt så mycket det någonsin går. Vi lagar i princip all mat från grunden själva. Vi har INTE köpt en enda elektronikpryl under de senaste åren. (Nej man MÅSTE inte ha en 40-tums plasmaTV). Vi har INTE investerat ngt i aktier. Vi har INTE pensionssparat. Vi har renoverat en hel del – men gör det själva och så vidare och så vidare.
Jag ser inte detta som en "uppoffring" – dagens prylsamhälle är helt galet från grunden. De gladaste stunderna har vi med våra vänner – inte med prylar eller på ett plan från Thai Airways.
Istället har vi en solid ekonomi med en belåningsgrad som nu ligger under 25% och sover
väldigt gott om natten.
Våra löner är relativt olika men vi har helt gemensam ekonomi – jag förstår inte hur folk ens ORKAR försöka hålla isär "mina" och "dina" pengar. När man är gifta och planerar att spendera hela livet ihop är det väl mycket enklare att slänga alltihop i en hög utan diskussioner – då blir dessutom beslutet att amortera med alla pengar som är "över" så otroligt mycket enklare.
//Försiktig anti-konsumtions 70-talist
@ Darius
Så när mitt andra handskontrakt tvingade mig att flytta… Var skulle jag bo under de två till sex åren i kö till en svindyr nyproducerad lägenhet?
0 år my ass! Det gäller knappast lägeheter vanliga dödliga har råd med.
Re: 2011-07-01 15:45
Som sagt: Hyran är marknadsmässig. D.v.s. kostar ungefär lika mycket som mostsvarande BR under finansiering till 4-5%. Plus att underhåll då ingår i hyran.
Har du råd med BR så har du råd med HR. Såvida du inte räknade med skojlåga räntor och ingen amortering….Kanske är det där skon klämmer…
Att fixa andrahandsboende på 0-2 år är inget problem. Om du kan tänka dig att bo i ytterstaden Kan vi dra ner siffran till < 1 år.
Som sagt, ingen tvingade dig att bli BLT.
/Darius
Re: 17.58
"… för nu behöver jag inte madrassen längre för jag kan snart inte sova… Tack ska du ha informationssamhället."
Klockrent! 🙂
Re: grus-kalle 23:24
"Det är i min åsikt bättre än att bränna 200k på ett fint badrun där man spenderar en kvart varje dag […]. Tyvärr är det en nödvändighet att lägga pengar på detta så man slipper fuktskador."
Man kan få ett fint badrum för betydligt mindre än så. Bästa valet för att slippa fuktskador är att lägga in plastmatta, vilket väldigt få väljer idag. Istället lägger man enorma summor på exklusivt och trendigt kakel och klinker som man sen tycker känns omodernt inom några få år. Kakel/klinker är inte lika fuktsäkert som plastmatta, särskilt i ett trähus som rör på sig. Plastmatta är ofta betydligt billigare. Vi helrenoverade vårt badrum för ca 30 k och det är helt klart ett snyggt badrum.
Re: 11:59
"… jag förstår inte hur folk ens ORKAR försöka hålla isär "mina" och "dina" pengar. När man är gifta och planerar att spendera hela livet ihop är det väl mycket enklare att slänga alltihop i en hög utan diskussioner – då blir dessutom beslutet att amortera med alla pengar som är "över" så otroligt mycket enklare."
Amen.
"Så synd älskling att du inte har råd att följa med till Thailand i år. Jag och barnen ska tänka på dig när du är här hemma och sparar till Legolandsresan nästa år." Känns lite som att man går in i förhållandet med förutsättningen att det kommer att spricka, därför måste man ha delad ekonomi. Å andra sidan är det kanske just det man ska göra då.
/LC