Angående rurbanisering, så blev jag påmind av en läsare om möjligheten att storskaligt odla grönsaker på taken till t ex våra stora mataffärer, något som börjat förekomma åtminstone i USA.
Pga nederbörd och snö bygger vi sällan platta tak längre i Sverige, men här och var finns det mataffärer etablerade i äldre byggnader. Tror t ex ICA Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg skulle fungera, om det nu inte vore för tveksamma mängder avgasföroreningar från intilliggande E6:an.
Med ett stort heltäckande växthus på taket så kommer man öka takets isolering när man tillför ytterligare ett skal ovanpå byggnaden, och spillvärmen genom byggnadens ursprungliga tak kommer bidra till uppvärmningen av växthuset. Svenska tak är redan idag dimensionerade för avsevärda snölaster och klarar därmed av att man tillför jord och vatten (i odlingskärl förstås) ovanpå dem, åtminstone när det inte är snö samtidigt.
En stor del av året producerar dessutom en stor mataffär rejält med överskottsvärme från 1000-tals kunder, kylningen av kyl- och frysdiskar, belysning mm. Denna kan med fördel växlas upp till växthuset under vår och höst för att avsevärt förlänga odlingssäsongen. Regnvatten kan samlas upp under året för att användas för bevattning osv. Helt spontant (utan att räkna på det) skulle ett heltäckande takväxthus antagligen sänka uppvärmningskostnaden för affären, samtidigt som man åtminstone längs Västkusten (Göteborg-Halland) och ner till Skåne kan ha en odlingssäsong februari – november, och vissa vintergrödor som brysselkål, vintersquash mm året runt. Odlar man inte vintertid kan man värmeväxla den av solen och innertakets värmeläckage förvärmda luften i växthuset ner till affären om värme behöver tillföras.
Butikens kasserade matavfall kan komposteras som gödsling, tillsammans med växtdelar från odlingen, vilket åtminstone delvis kommer kunna stå för gödselbehovet. Hade det varit tillståndsmöjligt hade man rent av kunnat ha höns i en avdelning på taket som käkar upp matavfallet, producerar ägg som säljs i butiken, och hönsgödsel som man använder till odlingarna. Kan man få med kunderna på det, så kan de kanske få rabatterad mat om de själva lämnar tillbaka matrester till butikens egen återvinning för kompostering.
Butiken skulle kunna sälja extremt närproducerade grönsaker under en stor del av året, och eventuellt även egna ägg. Inte ett komplett sortiment hela året, men det vore möjligt.
Nu läser väl ingen visionär ICA-handlare det här. Men tänk att verkligen med gott samvete kunna säga “maten kommer från ICA”, eller iaf “grönsakerna/äggen kommer från ICA”. ICA-handlarna har iaf pengar för att kunna dra igång ett sådant här projekt, med tanke på hur många miljoner i överskott en Maxi-butik kan ge sin ägare.
Även mindre Kvantum-stora butiker borde kunna ro hem en sådan här satsning kan man tycka, om de nu har ett platt tak att utgå från.
Grönsakerna kommer ju inte säljas till kunderna till grossistinköpspriser, vilket kanske är 25% av normala priset i butik, och vad en odlare idag får betalt och kan vara lönsam på. Utan man kommer alltså sälja till fullpris, utan mellanhänder. Med rätt kunder kan man rent av ta ut mer betalt för mat producerad ovanför kundernas huvud. Det måste gå att få lönsamhet på en sådan satsning när en normal kommersiell odlare kan vara lönsam, trots brist på gratis spillvärme för uppvärmningen och trots grossistinköpspriser. Och en normal växthusodlare måste ordna fram gödsel, vilket matbutiken åtminstone delvis kan ordna via komposteringen av mat de slänger pga bäst före-datum.
Men man kan väl förmoda att Myndighetssverige sätter stopp för alla sådana tankar, om inte annat med hänvisning till någon EU-regel.
Tillägg: En tipsande läsare påtalar att kasserad mat kanske först kan göras till biogas som sedan bränns i generator och ger el + värme till varuhuset. Näringsämnena separeras vid biogasfermenteringen, och går tillbaka till växthuset. Jag är dock lite tveksam till om volymerna matavfall verkligen är så stora, men då tillkommer förstås även växtdelar från växthuset. Tror dock generellt att det behövs större volymer än så för biogasproduktion.
Tar man det hela ett steg längre, så byggs många nya stora mataffärsköplador i städernas periferi, ofta på gammal jordbruksmark. Det finns här en möjlighet till areal odling av t ex potatis på friland i direkt anslutning till köpladan, men oftast gör man förstås parkeringsplats av åkermarken istället…
Tillägg 2: En annan aspekt, iaf sommartid, är att grönska är svalkande och kyler. Därmed minskar kylningsbehovet av affären sommartid. Kylningen sker dels genom att växter tar upp solljus via fotosyntesen, och del genom avdunstning av vatten från odlingsjorden och från växternas blad. Det är svalare att sitta i skuggan av ett träd än i skuggan av ett parasoll. Prova.
24 kommentarer
Takodling känns helt kart aktuellt, vad tror du om Cradle to Cradle överlag? /Jeppe
http://www.cradlenet.se/wp-content/uploads/2010/03/liuzhou-rooftop1.jpg
Åfan. Då skulle ju maten helt plötsligt komma från ICA.
Mycket intressant idé.
/LC
Bra ideér, Det finns liknande projekt/ideér/forskning i bl a Holland om dessa kombinationer. En variant är växthus på grisstallar.
ICA-affären är endast ett handelsplats där varor ställs ut för att maximera vinsten för innehavaren av handelsplatsen.
En handelsplats/handelstorg bedriver ingen produktion av varor. Att fokusera på det du är duktig på och som ligger inom affärsidén är det som all din energi ska gå till. Det du talar om är något helt annat, hur väl än det är tänkt så är det inte inom realiserbart räckhåll.
I varianten LeifT ovan nämner är en helt annan sak.
Möjligen skulle en ICA-handlare nappa om de fick bränsle ut ur arrangemanget som tjänstebilen Ferrarin direkt kunde drivas av…men då talar vi mer om fåfänga kombinerat med en knivsudd av miljösamvete…
Viktor,
Detta görs i USA redan, why not in Sweden???
Sverige är bland de som skriker högst på hela jorden vad gäller go green.
Put your money there your mouth is.
Eller är den Svenska Go green rörelsen en enda stor bluff??
Det skriks ofta och mycket om USA och dess energikonsumtion, ändå tycks de ligga före oss vad gäller innovation som faktiskt tas i praktiskt bruk.
Själv misstänker jag att allt bottnar i det möjliga eller omöjliga skatteuttaget för våran kära myndighet
Att odla frukt och grönsaker eller använda taken i syfte att ta tillvara på den gratis energi i form av solljus som varje år träffar taken borde egentligen vara en självklarhet. Det borde inte finnas någon bortslösad takyta öht i våra samhällen. Framförallt inte i städerna. Den renaste luften i Stockholm finns där minst antal människor kan utnyttja denna – dvs. högst upp. Med inspiration från Paris (takträdgårdar) och Tyskland (långt fram när det gäller solpaneler) så skulle vi kunna ta tillvara på energi på ett helt annat sätt än vad vi lyckas med idag.
I PPO-(post-peak-oil)-Sverige kommer människor ha mycket tid till annat än att bedriva meningslös konsumtion och ägna sig åt onödiga resor med bil. Lite kurser i odling/permakultur och med lite tekniska färdigheter skulle vi kunna skapa fantastiska saker tillsammans. Eller nåja, fantastiska, vi skulle åtminstone kunna skapa saker som gör att vi överlever.
Ska man se till de bestämmelser som vi behöver rätta oss efter för att anlägga/uppföra dessa saker så handlar det egentligen mer om vilja än om juridiska och byråkratiska hinder. Det blir självfallet mycket lättare om man redan i detaljplanen möjliggör för odling på bostäderna, dvs. på taket, men det är inte svårt att i efterhand få ett lov för dito. Solpaneler och någon form av trädgård kräver förvisso bygganmälan men såvida du inte bor i en totalt omöjlig kommun så ska det inte vara några problem att uppföra det. Gällande växthus blir det möjligen lite svårare. Bygglov för dessa skulle innebära många avslag, men i ett scenario där det handlar om att faktiskt utnyttja den yta vi har för vår överlevnad har jag mycket svårt att tro att respektive kommuns byggnadsnämnd skulle ta beslut som gick direkt emot samhällhets och människornas hälsa.
Jag stödjer starkt ditt upprop om odling på tak, Cornu. Vill också understryka att det självklart på sikt handlar om odling på flerbostadshus, enfamiljshus, radhus, osv. och inte bara odling – använd takytan nu!
/Tannhäuser
Inget jordbruk utan traktor. Så hur tänker du få upp en traktor på det där taket? Och vad ska kunderna tycka om vattenspridarna som sprutar ut över kanten på taket, rätt ner i deras fyllda kundvagnar, och vad ska de tycka om gödsellukten?
/Guldkalle
Första april idag grabbar. Vi har en av det mest glesbefolkade länderna i värden. Hur mkt åkermark ligger i träda just nu? Skulle grönsaksodling vara ett problem så kan man börja med att ta bort eu-bidrag för att plantera träd på åkermark.
Tannhauser.
Visst handlar det mest om viljan i slutändan.
Allt detta är fullt möjligt.
Tar du vanliga bostadshus, höghus och odlar på taket kan även den kompost som blir generera gas att driva hela huset ifråga vad gäller både elektricitet samt varmvatten via http://www.toolbase.org/Technology-Inventory/Electrical-Electronics/combined-heat-power
Första April eller inte, detta är en verklighet idag i många länder, no April fool at all
Strålande ide. Om man skiter i butiken kan man kanske förhandla till sig rabatt på grönsakerna ?!
Guldkalle,
vad ska du med traktor till. De kör väl inte runt med traktor inne i växthus vad jag vet.
Gödsellukten är inget problem som inte kan lösas.
Målet här är ju inte att hitta problem, målet är att hitta smarta lösningar som mimimerar transporter och tar vara på möjligheterna detta kan ge i form av energibesparingar etc
@Anonym 13.36
Eller rensa i rabatten och få grönsaker gratis?
/Guldkalle
april april…
eller? 🙂
Men i så fall kan man väl bygga tak över parkeringsplatserna också, och odla där med! Bra för bilisterna, som slipper besväret med stekheta bilar. Bra för bönderna, som får mer mark att odla. Bra för takbyggarna, som får massor att göra.
Trams åsido så kan det faktiskt vara idé att titta på detta för japanerna, som redan har odlat upp i princip varje kvadratmeter där det går. Titta på flygfoton över landsbygden så ser ni hur oerhört väl de utnyttjar sin landyta. Vägarna är inte bredare än vad de måste vara och det finns inga utrymmeskrävande parkeringsytor. Och alldeles intill vägarna odlas det, man har alltså inga diken och stora gräsytor som i Sverige. Trots att man odlar allt vad man kan i Japan så måste man importera väldigt mycket mat. Som jag ser det så har det att välja på att odla mer eller äta mindre, men med tanke på hur stort sumobrottning är i landet så är det senare nog inget alternativ.
/Guldkalle
Ni stockholmare som vill börja odla:
Arrendera mark i sverige är gratis, såtillvida att arrenden sällan är högre än eu-bidragen. Så det är bara att köra igång och odla på en hektar eller 10 ha. Ni behöver inte använda några tak.
Allt är väl, sluta oroa er! Statoil hittade just 2-3 dagars världsproduktion av olja!
https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=200412
Följaktligen är detta problem pausat till efter helgen!!!!
Nästa odlingsprojekt – IKEA:s alla tak med självplock av grönsaker. Krukan får du på köpet.
/LC
Om staten vore aktören skulle Jordfonden användas för att ta i anspråk jordbruksmark som nu ligger i träda på grund av att den bortrationaliserades under flyttlasspolitiktiden. Det kan inte en ensam Ica-handlare, eller köpmännen i något köpcentrum göra.
Innan några sådana satsningar kan ske i Sverige måste den svenska fackföreningsrörelsen sättas på plats. Medlemmarna i denna har under 100 år fått lära sig att om de hotar med att bråka kommer de att få allt som är möjligt att ge dem och lite till.
Dessutom anser Svenska män att all form av fritänkande måste bekämpas. Alla måste göra ungefär samma sak samtidigt. De lågutbildade och lågintelligenta bland svenska män kommer heller inte att förstå behovet av nymodigheter som odling i ny form , utan kommer att se det som ett uttryck för homosexualitet.
Eftersom denna sorts avvikelser på företagarsidan DESSUTOM är belastningar som sänker BNP, jämfört med om de sub-optimalt satsande nöjt sig med att vara bidragstagare och lämnat företagandet till de som kan höja BNP, så blir Ica-handlarna/köpmännen satta i blockad. De skulle ju utgjort hot mot lönebildningen om de fått hållas.
Därför krävs först strid mellan inrikestrupperna och fackföreningsrörelsen. Först därefter när de som inte fårstått något om samhällsutvecklingen nedkämpats, är det möjligt att genomföra satsningar som kan rädda livet på deras efterlevande.
Tobias Wallin
Anonym 2011-04-01 14:21
Vart hittar man sån mark , finns sån mark i/runt Stockholm ?
Får man med ladugårdsbyggnader/bohus ?
Nyfiken och sugen.
I Uppsala går hela "kompostfraktionen" av hushållssoporna till biogasframställning, så visst går det. Men det finns slakteriavfall och annat mums i botten för att få en stor produktion. Vad gäller byggandet på åkermark vill jag peka på föreningen Den Goda Jorden, http://www.dengodajorden.se/ De arbetar mot det
Vet inte om detta är ett aprilskämt, men jag är rätt övertygad om att skörden inte räcker till någon betydande del av försäljningen.
Åja, sätt det i relation till försäljningen av ekologiska färska grönsaker. Någon procent alltså. Men det är en procentenhet bättre än noll.
Enligt någon studie från Chicago(?) så sänker odling på taket temperaturen på somrarna så man slipper kyla huset så mycket. Detta gäller också om man har växter runt om huset. På vintern har det motsatt effekt och hjälper till att värma upp huset.