Bloggläsaren och bloggaren Trädgården Jorden uppmärksammar den urbana Gröna Vågen-trenden rurbanismen, eller som Bonnier/Veckans Affärer vill kalla det “bo i stan men leva som en bonnläpp”. Bara bonnläppar syr tydligen sina egna kläder enligt Bonnier.
Som faktiskt boende på landet är det lätt att missa den delen av den andra gröna vågen, som jag helt enkelt inte märker av. Jag märker i allra högsta grad av unga familjer, oftast högutbildade, inte sällan inom IT, som flyttar ut på landet och kombinerar sina jobb med odling, djurhållning och återställning av produktiv mark etc.
Men att det faktiskt även är en trend i staden är ju mycket glädjande. Jag har många gånger berört frågan om staden eller landet, men det finns uppenbarligen de som väljer staden och äter kakan och vill ha den kvar. Den glädjande biten är att det inte bara är på landet som småskaligheten växer till sig med små gårdsbutiker, lokala bagerier i något gammalt uthus osv. Själva bor vi granne med en delikatessbutik (och en outletbutik för mössor), som delvis saluför relativt lokala varor. Hade rent av vår lilla gårds pumpor till salu runt Halloween, även om intresset var marginellt. Granne här är faktiskt fastighetsgranne, men det är ändå ca 1.5 km att rulla eller en dryg km att gå eller rida dit om man är terränggående. Granne på landet har en liten annan betydelse än i stan.
Även i stan växer alltså små butiker upp. VA tar upp små bagerier som exempel, eller restauranger med lokal prägel och även de som syr egna kläder i klädaffären. Man missar dock att det odlas allt mer i stan. Delvis kan man faktiskt tacka bostadsbubblan för det, med bland annat byggandet av vindsvåningar med bättre solljus, och rent av ibland riktigt stora terrasser på taken att odla upp. Fler och fler renodlade ekologiska butiker finns också, som enbart säljer ekologiska varor.
Oavsett var det sker så är den småskaliga gräsrotstrenden mycket positiv, då det är mer av det vi behöver när vi får problem med transporter framöver. Nu kanske någon tycker att staden inte kommer kunna få sina varor, men det kommer den alltid kunna få. Blir priset högt nog tar jag mina grönsaker i en låda på pakethållaren, då man kan förmoda att det finns fler i staden som har råd att betala betydligt mer än det fåtal personer som bor på landet.
Det väsentliga är att småskaligheten kapar långväga transporter. Butiken som stoppar sin korv själv köper alltså inte in korv av svenskt kött, som åker till södra Polen för att göras till korv, och sedan tillbaka till Sverige igen (där kossan eller grisen till en början transporterats över halva landet). Istället köper självstopparbutiken sitt kött från ett gårdsslakteri i närheten av staden och kapar 98% av transportsträckan.
Men de flesta som bor i stan är goda konsumister. Åtminstone kanske en infrastruktur är på väg att etableras för att förbättra utgångsläget inför framtiden och peak oil?
En sak är iaf säker, de stora kedjorna och grossisterna, ex Swedish Meat, Arla mfl kommer inte ta några som helst initiativ för småskalighet och mindre transporter. Deras reflexartade reaktion på t ex dyrare transporter är ännu större storskalighet och mer av samma. Skall en förändring ske så är det från botten upp, inte uppifrån och ner. Man får helt enkelt ta tag i saker själv om man vill ha förändring.
Men vad skall det kallas på svenska? Reburbia? Rurbania? Rulbania? (det senare speciellt när man nu börjar anlägga fler och fler spårbanor även i Fjollträsk)
19 kommentarer
Rabarbia?
Måste passa på att tipsa om en kommande film som har att göra med inriktningen på din blogg samt även detta med gröna vågen. I matkrisens spår så finns det en oroande sak och det är monokulturen. Då jag är biodlare och peak-oil frälst så känns detta högst aktuellt. Monokulturen är ett hot mot all matproduktion. Kanske detta kan få ytterligare fart på den nya gröna vågen.
http://www.queenofthesun.com/
http://www.wapno.se/
Wapö gård är kanske något för dig? (iaf om man bor nära Halmstad) Storbruk som producerar det mesta och vad jag vet finns det bara lokalt. Lite dyrare än Arla i butiken men desto godare och fräschare.
Köper Wapnös mjölk på ICA, då de levererar till butiker i närområdet.
Va, köper du mjölk från Sveriges största industrijordbruk , korna där lär väl aldrig få känna gräs under fötterna under sin mjölkperiod
mvh/Hemmansägaren
Ekotrenden i stan är bara en livsstilsfråga och har inget med seriös miljömedvetenhet att göra. Det enda du kan göra i stan är att minimera skadeverkningarna på miljön, men så mycket som vi människor har skadat miljön under det senaste seklet så räcker det inte att minska miljöförstöringen. Vi måste bli en positiv del av miljön istället. Detta är dock lite för jobbigt för många att till sig och man satsar istället på en meningslös individualistisk reningsprocess. Mycket tragiskt.
Köper själv Wapnös produkter. Förr förra året var vi och åt julbord på Wapnö gods. Bra mat men servering var en aning storskalig och forcerad.
Det går bra för Wapnö men växer de sig för stora och börjar skeppa mjölk 10 tals mil, kan de knappast kallas för närproducerat.
Brachyura, poängen med Wapnö är att de helt kapat ett led i transporten, nämligen från bonde till mejeri. De kan skicka mjölken tiotals mil, och ändå köra kortare än mycket annan mjölk, skrev lite om detta på
http://cornucopia.cornubot.se/2010/05/narproducerat-eller-fjarrforadlat.html
Nu är det ju bara produktionen från den egna "gården" (Sveriges största), så jag tror inte man kan expandera bortom det man gjort idag.
Olof, du kan inte dra alla över en kam och säga att eko- och odlingstrenden i stan bara är en livsstilsfråga. Det finns flera seriösa projekt som faktiskt syftar till att få igång odlingar i stan, främst för att minska peak oil- och klimateffekterna, men även som ett sätt att få ekologisk och närproducerad mat. Rent pedagogiskt är det en bonus att få folk att inse att maten inte kommer från ICA.
Exempel: http://www.omstallninggoteborg.se/oms/forum/25-odlingsgrupp-oester.html
/LC
Cornucopia
Neosurvivalism…
Finns det någon/några bra och praktiskt handfatta böcker i ämnet på svenska?
– Jag tänker främst på min far, han skulle inte fixa enegelskan.
/Dan
Varför skriver du Fjollträsk? Det känns som det borde vara under sin värdighet. Men jag kanske misstagit mig om dig?
Ingen aning. Ställ frågan på http://swedishsurvivalist.egensajt.se istället.
Lars, det var ett tag sedan jag skrev Fjollträsk senast. För balansens skull gjorde jag det avsiktligt den här gången, så folk kan bli lite provocerade igen. Sådan är jag. Speciellt allt tjat om "skriv inte Fjollträsk/Tjockhult, du är inte seriös" gör att det känns extra motiverande. Har ju även kallat orter på landet för Inavelsträske osv, men då var det ingen som klagade.
I Stockholm har ni ju rent av en alldeles egen festival som gör att namnet Fjollträsk passar ypperligt bra.
Fånig inställning Olof, varje egenodlad kruka med kryddor eller tomat är ett steg rätt riktning. Dessutom är det väl just livsstilen som det är problem med, så om nu stadsborna hänger på livsstilen med egenodlat är det väl bara bra?
Jag kallar mig förövrigt "radhusbonde".
Fram till sjuttonhundratalet hade nog de flesta borgare i städerna sin egen kålgård (en trädgårdstäppa), samt lite husdjur som gris eller get. Kanske vi rör oss tillbaka mot ett sådant stadium igen, fast det verkar krångligt i de stora städerna. De kolonilotter som ligger centralt i Stockholm är bra ur den synpunkten samtidigt som de sticker i ögonen på folk som vill sopa rent och bygga bostäder där i stället. Stadsväxthus i storformat kan vara ett alternativ, men frågan är hur effektiva de är exempelvis vad det gäller energiåtgång. Att få bort knaseriet med mat som skickas fram och åter över halva Europa borde dock kunna spara en del energi.
Kommande generationer kommer inte bry sig ett skvatt om vi hade egenodlade kryddor eller ej. De kommer skita fullständigt i om vi "tog steg i rätt riktning". Det kommer inte hjälpa dem att några stadsbor försökte leva ett moraliskt riktigt liv med hampaschampoo eller fjällrävenväskor. Det enda kommande generationer kommer att bry sig om är ifall det finns någon matjord kvar på markerna, om det finns någon fisk kvar i haven, om det finns ren luft att andas och friskt vatten att dricka. Vår generation måste svara på hotet mot miljön i paritet med hotets storlek.
Anonym 2011-04-01 09:44: är ytterligare ett smaklöst led i trakasserierna från en person som tvingat mig att införa kommentarsmoderering på min blogg. Han har till och med hånfullt påpekat för mig att han lagt upp den kommentaren här.
Kan du ta bort den, Cornu?
Varför fokusera så mycket på transporterna av maten. De svarar ju bara för en marginell del av
livsmedelsproduktionens resursförbrukning och miljöpåverkan.
/ekobonde
Olof, naturligtvis måste vi svara på hotet i paritet med hotets storlek. Ingen har sagt något annat.
Men om man inte börjar med att ta steg i rätt riktning tar man inga steg i någon vettig riktning alls. Är det bättre att göra ingenting? Vad gör du? Och hur tror du att svaren som ligger i paritet med hoten börjar? Utan steg?
Och för att förtydliga – det handlar inte om några ynka "kryddor", hampaschampoo eller fjällrävenväskor, men du verkar inte vilja lyssna på det örat. Att använda så mycket man kan av alla meningslösa ytor i staden kan ge en hel del mat att äta under säsong och meningen är att det ska sprida sig, att odling i staden ska bli en självklarhet. Men det är förstås en process.
En sak är säker, om inte ens de som inser att vi sitter i skiten kan samarbeta utan måste hacka på och sänka småskaliga "steg i rätt riktning" – ja då kan vi ge oss * på att de svar du (och jag!) efterlyser inte lär komma.
Så vad har du för svar? Vilka praktiska förslag har du? Vad gör du som löser problemet i rätt skala?
Har du bara gnäll att komma med på de som gör något, så är du heller ingen del i en konstruktiv lösning.
/LC – föredrar positiva ringar på vattnet.