En av mina läsare uppmärksammade att h*n tagit negativa positioner i vete, något som också stöds av Handelsbankens råvarubrev i går söndag.
Kan vara läge för en kort titt på den nordamerikanska veteterminen. Värt att notera är att detta alltså inte är den europeiska termin som Handelsbankens certifikat handlas mot, men väl den termin som t ex RBS minifutures ställs mot.
Förra veckans avslut gav till slut ett omslag i veckoklimatet. Sista veckan i charten är bara handeln på morgonen idag måndag.
Med detta är klimatet nu sälj från tidigare sälj/neutral, och det är därmed möjligt att ta negativa positioner.
I dagscharten befann sig både MA5/MA14 och MACD i sälj även om klimatet tidigare alltså bara gav sälj/neutral som signal.
Egentligen skall man här invänta en ny säljsignal, men den senaste i dagscharten inträffade för fem handelsdagar sedan vilket är tillräckligt nära omslaget i klimatet för att det skall kunna anses vara en säljsignal.
Bland de makrofaktorer som pressar vetet är att väderfenomenent la Ninã ser ut att ha ebbat ut till sommaren. Naturligtvis kan fortfarande något gå fel med årets kommande sådd, växtperiod och skörd på norra halvklotet, men för tillfället ser det positivt ut.
Lägre priser på mat kan kanske också lugna ner situationen i Mellanöstern på sikt.
I övrigt är Handelsbanken positiv till alla råvaror utom jordbrukets råvaror, undantaget kött där man är fortsatt positiv.
6 kommentarer
Hur mycket risodlingar (eller andra produkter) finns det i Japan? Även om de inte är drabbade direkt av Tsunamivågen kan det ju bli problem med transporter av både ris och andra produkter som behövs t.ex. gödsel eller färskvatten för bevattning. Det bör ju dessutom finnas risk för att radioaktivt nedfall gör att ev. skörd helt måste kasseras.
På en av filmerna som man kan se på Youtube översvämmas något som ser ut som växthus.
Varför lyssnar ni på Handelsbanken? På en marknad som varit solklar för en amatör som mig har deras råvarufond gjort noll och intet under hela 2011. Man har t o m varit tvungna att ta igen tio tappade procentenheter… Har tyvärr valt att stoppa undan barnbidraget där. Funderar på att ringa förvaltaren och fråga vad fan han sysslar med.
Risodlingar finns det väl på så gott som varje liten obebyggd markbit, men det är ändå inte speciellt stora ytor som är odlingsbara. Har för mig att mindre än hälften av risbehovet produceras inom Japan.
Hur tycker du att vi som har fysiskt vete ska agera. Jag har inget kvar i lager nu men jag har 200 ha under snö nu och det råder ganska stor osäkerhet hur det överlever. Jag har sålt 100 ton av det, ca 8% av förväntad skörd, och frågan är om man vågar sälja mer. Jag är inte alls insatt i aktiemarknaden och dina TA men när du säger sälj betyder väl det även på fysisk vara?
/Bonden
Förtjänar ett långt svar som jag inte hinner med just nu, bonden. Ber att få återkomma.
Bonden, längre svar.
Ja, i princip så betyder det ju även sälj på fysisk vara, men som jag ser det gäller det fram till sommaren. Årets skörd kan ju skita sig någonstans i världen ändå och dra upp priserna innan den svenska skörden.
Den andra faktorn, som du själv har koll på, är ju huruvida din egen skörd blir kvarn- eller fodervete i kvalitet. Svårt att sia om, så det är väl olämpligt att sälja hela skörden.
Det höstvete du sått borde väl ha klarat sig, eller han det inte gro innan frosten kom? Det vet du själv. Det säger ju dock inget om kvaliteten i slutändan.
Är du nöjd med det pris du får om du säljer ditt fysiska vete nu? Hur stor andel kan du maximalt sälja i förväg? Allt det där är en avvägning.