Tänkte redogöra lite kort för de stora dragen i Nicole Foss/Stoneleighs dragning igår i Göteborg och vid snacket efteråt på vägen till restaurangen Krakow och vid bordet där. Så en del jag skriver här kanske inte framkom direkt på föreläsningen.
I mycket så ligger det helt i linje med vad jag skriver på bloggen, även om en del nya detaljer tillfördes. Som sammanfattning var det suveränt, även om man skall tolka mycket i generella ordalag. Exakt utfall och timing kommer variera med olika regioners och länders förutsättningar anser jag, men det kanske bara är förträngning.
Kan börja med att Foss säger samma sak som jag – förändring. Hon pratar om anpassningsbarhet, adaptability, och det är samma sak som jag nämnt många gånger. Ett steg mot anpassningsbarhet är skuldfrihet, för den som är i skuld är inte fri, och jag har också skrivit att om man vill investera utifrån peak oil och våra övriga problem framöver så måste man vara flexibel och byta positioner. Och som jag sagt många gånger förr är allt vi kan vara säkra på är förändring. Business as usual (BAU) kommer inte gälla framöver, och det är mycket tufft för många att acceptera det.
Huvudbudskapet är att vi innan peak oil drabbar oss på allvar med snabbt fallande oljeproduktion så kommer vi få uppleva en världsomfattande bank- och finanskris som får 2008 – 2009 att se ut som en mild västanfläkt. Som vi vet är inte problemen botade, utan man har bara hällt mer bensin på brasan via ytterligare lån.
Med start om 2 – 5 år, dvs 2013 – 2016 kommer vi under en kortare period av 2 – 3 år drabbas av en extrem deflation och nollställning av det ekonomiska systemet. Och kom ihåg att din egen köpkraft kommer falla snabbare än priserna, speciellt snabbare än priserna på nödvändigheter som mat och energi. Kort sagt kommer allt större del av dina utgifter tas upp av nödvändigheter.
Pga problemen i råvarusektorn kommer det vara råvaror som bottnar först, dvs börjar vända upp igen, men även guld och olja kommer alltså falla i pris under deflationen. Guld eftersom innehavare av guld kommer tvingas dumpa ut sitt guld för att få pengar, men på en fråga sade Foss att guld säkert är jättebra om man kan sitta på det utan att behöva sälja under deflationsfasen. Kort sagt, köp inte guld eller silver för pengar du kommer behöva.
Istället förordrar Foss att man i princip säljer allt, inklusive sin bostad, om det är vad som behövs för att bli skuldfri. Det kan rent av vara bäst att även sälja sin skuldfria bostad. Sedan skall man sitta likvid. Likvid på kontanter i madrassen. Hon tror att deflationsbranden kommer vara så omfattande att inte ens bankgarantierna kommer upprätthållas av staterna.
Sedan bör man förstås vara åtminstone delvis självförsörjande på nödvändigheter som energi och mat, men framför allt så måste man som gräsrot bygga sociala nätverk och engagera sig i sitt samhälle. Sociala nätverk kommer vara mycket värt, och småskalighet på gräsrotsnivå är vad som kommer krävas, för vi kan inte vänta oss några korrekta åtgärder från makthavare. Omställning Sverige (Transition-rörelsen utomlands) är en organisation om medarrangör till hennes föreläsningar som tar tag i just dessa frågorna relaterat till bl a peak oil, men all form av lokalt socialt deltagande är viktigt om det så är i det vanliga lokala föreningslivet. Våra grannar kommer bli viktigare framöver.
En annan konsekvens av deflationskraschen kommer vara att det inte kommer finnas kapital för utbyggnad av vare sig fossil energi eller förnyelsebar energi när deflationen ebbar ut.
Det är en mycket mörk ekonomisk bild som Stoneleigh målar upp, men hon gör det med entusiasm, genuint engagemang och ett leende. En mycket sympatisk dam, som själv lever som hon lär. Liten gård som undertecknad, ved, grönsaksodling, lite får för husbehov, något som även andra närvarande verkade följa (för övrigt trevligt att skaka tass med en del läsare jag bytt mail med). Skillnaden är kanske att Stoneleigh själv har en mycket imponerande anläggning för elproduktion med olika separata kretsar i huset för nödvändigheter (som vattenpump och kyl/frys) och icke nödvändigheter, en anläggning av en typ som antagligen väldigt få svenskar har eller har råd med. Hon flyttade för övrigt själv från England till Kanadas obygder för att kunna får råd med en skuldfri liten homestead.
Hon belyser också att folks reaktioner och rädsla kan bli ett större problem än själva deflationen. Det gäller att hålla huvudet kallt och inte svepas med. Även om hon var en stark anhängare av ett multikulturellt samhälle så såg hon att problemen kommer göra att folk sluter sig samman i grupper och att multikultur i det läget kan leda till otrevlig och extrem polarisering på ett sätt vi inte ser idag. En liten jämförelse mellan populisten Palin och Teapartyrörelsen i USA kontra Tyskland på 30-talet. Sätt en liten svart mustach på Palin så förstår ni vad hon menar. Grupper behöver inte ha med ras eller kultur att göra, men med ett Sverige där nattväktarstatens grundläggande funktion polismakten redan går på knäna så kan vi nog räkna med oroligheter.
USA kommer vara bland de sista länderna som kraschar då landets valuta och statsobligationer till en början, likt under den milda (!) finanskrisen 2008 – 2009, kommer bli en tillflykt för kapital inledningsvis, men USA kommer även de drabbas av deflationskraschen. En annan jämförelse var att 30-talets kris var starten på det amerikanska århundrandet, medan hon tror att den kommande kraschen blir starten på det kinesiska århundrandet, även om Kina alltså kommer krascha och är en av de största bubblorna idag. Men Kina, i framtida form, kan vara ett splittrat land, kommer resa sig ur askan och dominera världen på allvar framöver. Men branden startar antagligen i Europa. Inte ens Tyskland är säkert, eftersom de är de som lånat ut alla dessa pengar.
En annan sak om bubblor. När de kraschar, och likt mig ser hon hela de senaste 30 årens finansmarknad som en enorm bubbla, så kraschar de ner till nivåer som är lägre än när bubblan började pumpas upp. Bostadspriser kan kastas tillbaka till nivåer vi såg på 80-talet. Börsindex tillbaka till 70-talet. Och så vidare. Fundamenta har inte med saken att göra, utan det är en deflationseffekt när hela ekonomin nästan helt kommer avbelånas (eng deleveraging) under 2-3 extrema år.
Den som vill bevara tillgångar måste i det läget alltså ta ut pengarna från banken och sitta på kontanter. Bankfack duger inte. Hon såg en vision om hur en person från Skatteverket (motsv) måste närvara vid öppning av ditt bankfack. Hur man skall göra istället kunde hon inte svara på, eller ville inte svara på. Var kreativ var allt hon ville släppa från sig.
Det är meningslöst att försöka träffa toppen, utan det är lika bra att börja sälja allt redan nu, med hopp om att kunna köpa tillbaka eller investera i den nya världen som framträder framåt 2015 – 2020. Själv följer hon börsen, men bara som ledande indikator. En viss trygghet kan man alltså ha i att så länge börsen stiger så har det ännu inte vänt. När börserna väl vänder ner på allvar är det hög tid att dumpa alla tillgångar, om det inte redan är väl sent då, inför den kommande totala kraschen.
Man behöver inte hålla med om allt Foss säger, utom att det blir förändring. Men stämmer det hon tror så kommer dubbeldippen i ekonomin bli historisk, långt värre än vad jag själv har trott. Skall erkänna att jag hamnar lite i förnekelse/förhandling här och försöker bortförklara att det inte kan bli så illa att inte ens centralbankernas sedelpressande kan “rädda” situationen.
BAU kommer iaf inte råda. Är du beredd? Och när vi reser oss ur den förmodade deflationens- och depressionens askor så kommer peak oil klubba oss i huvudet och kasta oss in i en deflaterande ekonomi med skenande råvarupriser…
Eller så händer något annat. Det enda vi kan vara säkra på är förändring.
Gå nu på hennes föreläsning i Stockholm respektive Uppsala i morgon. Man måste inte hålla med om allt, men olika perspektiv skadar aldrig.
Tillägg: Se även bloggrannen Osunts omdöme om föreläsningen i Malmö.
90 kommentarer
Intressant.
Jag hörde någon säga en sak som lät vettigt:
Så länge man vet om problemen kan man göra något åt dem. Därför är de inte lika farliga som oupptäckta problem.
Ett sätt att klara av problemen med morgondagen skulle vara att börja att kvitta skulder mot varandra. Vet inte om det skulle funka men länder/banker blir skuldfria/mindre skuldsatta
Tack för recensionen. Ska iväg och lyssna på detta imorgon.
Vad vi inte får glömma är att detta, likt du tidigare skrev, inte är en prognos utan en gissning. Vi får helt enkelt jobba utifrån en tro att det inte kommer ske men agera och förbereda oss på att det sker. Finns ingen anledning till oro. Jag dör hellre lycklig än lever mitt liv olycklig. Sedan undrar jag om det inte bara är värt att ta sitt liv redan nu så slipper man ju alla problem som folk gissar sig till.
Tja, den som följer råden Foss ger förlorar inget om hon har fel. Kanske blir livet rent av bättre och rikare?
Uteblivna vinster på fortsatt stigande bubblor är inte förluster.
När, hur mycket och hur fort vet vi alltså inte. Bara att.
Då gäller de kända råden fortfarande. Skuldfri, guld/silver, odlingsmöjligheter och ett socialt nätverk. Men glöm inte det viktigaste; lev livet! Det är det enda som inte kommer tillbaka efter någon krasch.
/Grönvita
Jag såg Nicoles presentation i Malmö. Klart välinvesterad tid, men det är definitivt ett worst case scenario som hon målar upp. Ekonomisk nedgång, absolut, men svårt att se den magnitud som Nicole beskriver som sannolik.
Jag tycker att det hela låter rätt mycket som tokgissaren Eric deCarbonnel. Redan 2009 började hans förutsägelser om en omfattande matkris som skulle börja märkas inom tre månader. Under hela förra året kom han med samma budskap, och matkrisen var hela tiden omkring tre månader bort. Med matkris menade han att hyllorna skulle gapa tomma i Amerika. Samma tokgissare spådde även att guld skulle kosta en miljon dollar per oz i slutet av 2010.
Med tanke på hur fel han hade, trots att allt verkade vara så väl underbyggt, så har jag svårt att ta till mig ännu en tokgissare (eller ja, finansiell domedagsprofet) i Nicole Foss. Visst, det är säkert klokt att köra en bil som inte behöver så mycket bränsle, men man åker bättre i en Escalade. Och det kan säkert vara nyttigt att odla sin trädgård, men man har roligare om man istället anlägger en pool.
Ta alltså inte den här Nicole Foss på för stort allvar!
Mvh Guldnisse
Det är lätt att ryckas med av sådana här försök till förutsägelser (propaganda/ spådomar/ gissningar/ domedagsprofetior – välj lämpligt ord) och kan tycka de är hur logiska som helst.
Vad jag och andra lätt glömmer är att vi har en massiv motkraft i form av stater, kapitalägare etc. som strider med näbbar och klor för att undvika det som utmålas.
Det är dock klart är att det finns förutsättningar för en "dipp". När, var, hur djup etc, det är de svåra frågorna. Jag tror med bestämdhet att det inte blir så illa som Nicole förutspår, därmed inte sagt att det blir lätt. "Det enda vi kan vara säkra på är förändring"
/Anders
Guldnisse,
Det blir nog problem.
Men håller med dig. Odla och bada för trevnaden viktigare än hysteri.
Och så mantrat: skuldfri.
/grönvita
Aj aj, legat efter med RSS läsandet så jag missade att det var ett framträdande i Malmö. Har hon varit eller ska hon till Köpenhamn månne? Hittar inget när jag googlar.
/Tillsats
Förstår inte varför du lyssnar på denna domedagsprofet. Och jag ska tillägga jag äger flera gårdar och är skuldfri. Vinnarna i en krasch så omfattande som utmålas här skulle mycket väl kunna vara de 70% av svenska folket som har lån över skorstenen av den anledningen att de inte behöver betala tillbaka. För finns inga pengar så finns inga pengar och då havererar allt. Och då menar jag allt, blir även tvångsinlösen av mina gårdar för befolkningens väl.
Svårt att förstå följande jag skrev i början: "man skall tolka mycket i generella ordalag. Exakt utfall och timing kommer variera med olika regioners och länders förutsättningar anser jag"
Eftersom det mesta av större värde idag köps med lånade pengar och det i princip inte kommer gå att låna under denna fas borde Guld ha en helt sagolik köpkraft på botten av denna deflation. Idag kan ju faktiskt inte "vanligt folk" (med få undantag) köpa bostad eller ens bil utan lån. Tänk vad några kilo guld kommer köpa, om man nu får behålla guldet? Jag tror inte det är så dumt att äga konst eller antikviter nu och framöver. Har man pengar och ska inreda ett hem kan man ju lika gärna göra det med antika kristallkronor, silverljusstakar osv.
Eller följande mening som jag nästan avslutade med
"Eller så händer något annat. Det enda vi kan vara säkra på är förändring."
Man kan lyssna på många människor, betyder inte att man håller med om allt. Du läser väl den här bloggen utan att hålla med om allt?
13:42 I hyperinflationens Tyskland blev ladugårdarna fulla med äkta mattor, som användes som betalningsmedel för att få mat. Värdefull inredning kan ha sin användning, även om priset på äkta mattor föll rätt fort i takt med att bönderna fick fullt i ladorna…
Det som är mest tvivelaktigt är de förhållandevis exakta tidsangivelserna. Tajmning när det gäller stora ekonomiska skeenden är svårt, mycket svårt.
42, vet inte om 2013-2016 är så exakt. Handelsbanken gissade häromdagen att högkonjunkturen toppar 2013, så där är iaf en bank som tror att det kan börja vända ner då.
Men alltså, kommer vi inte tvingas tillbaka till en guldstandard om det här sker?
Vilka aktier kan man äga genom en sån här period? Mat medicin och obelånade fastigheter typ? Typ Hufvudstaden. Dom lär ju kunna shoppa rätt friskt om det blir en krasch. Nästan inga lån med Handelsbanken i ryggen. Jag äger då hellre nånting "fast" än bara kontanter i en sån här fas. Fast vi kanske inte har företag och aktier på samma sätt efter den här kraschen? Får vi new world order? Obama har ju sagt att de kommande åren kommer att bjuda på de största ekonomiska förändringarna vi hittills sett..
En sak som är möjlig är ju att köpa på sig guld- och silvermynt med svenskt kontantvärde. Lätta att transportera (och gömma), har ett guldvärde och ett nominellt värde. Klarar såväl hyperinflation som hyperdeflation…
Intressant; Jag skulle vilja efterlysa någon form av kalkyl eller ett tydligare logiskt resonemang bakom hennes profetsia, framförallt eftersom den är så pass detaljrik. Annars blir det mer en form av berättelse hon försöker sälja än ett vetenskapligt resonemang.
Hon riskerar också att låta som någon från jehovas vittne som svärsäkert vet allt om framtiden. Sådana är det sista vi behöver i dessa tider.
Märk väl jag säger återigen inte att hon har fel, men anger man en tid vill jag förstå varför hon angett just denna tidsangivelse. Och det är viktigt för hennes trovärdighet att hon bygger upp sinna resonemang på så vetenskaplig grund som möjligt.
Kritiserar vi bankernas spågubbar bör vi vara lite bättre själv annars blir det bara pajkastning.
Håller du inte med Cornu.
/Lars
Jag har redovisat en sammanfattning av min uppfattning av vad hon sade. Blanda inte ihop min text med vad hon faktiskt säger.
Tycker dock inte att man skall hänga upp sig på detaljer, utan lyssna på helheten. Lyssna, dvs gå på föreläsningen själv. För jag gör den inte rättvisa i ett sammanfattande blogginlägg.
Jag har dock svårt att säga emot på en lång rad punkter eftersom hon säger samma saker som mig, skuldfrihet, anpassningsbarhet, förändring, socialt engagemang etc. Sedan har jag inte sett en sådan brutal krasch framför mig, utan mer en decennier lång golgatavandring, som på sätt och vis är tuffare att klara av.
Men t ex har jag nu börjat fundera på om det kanske inte är en bra idé att spekulera negativt när nedgången kommer, motpartsrisken kan göra att man förlorar. Kanske bättre att hoppas att hon har fel om insättningsgarantierna, vilket jag tror hon har, helt enkelt därför att hon inte kan känna till hur de fungerar i olika länder. Alla länders insättningsgarantier kan inte gå åt pipan samtidigt. Men jag kanske bara är i förnekelse där.
Lars, vidare, jag har iaf väldigt svårt att tro att allt hon säger inträffar. Tror inte att hon själv tror det. Tror inte ens att allt jag själv säger inträffar. Ingen kan ha rätt på alla punkter, det väsentliga är de stora dragen.
Många vettiga synpunkter, förutom superdeflationen.Av den enkla anledningen att finansiella eliten har hand om tryckpressarna och får det då ännu bättre.En riktig nystart sveper bort all valuta, och det sker bara med hyperinflation. Har någon hört talas om en valuta som försvunnit p.g.a. hyperdeflation?
/GeCe
Dum fråga, men vad händer om man tar position i en del björn papper under en sådan här dunderkris? Klarar man sig då, eller stänger instrumenten av market makers helt enkelt?
Jag var med hela kvällen och tycker detta är en mycket bra sammanfattning av Foss budskap. Självklart kan ju alla göra sina egna tolkningar och analyser av budskapet, men här finns i alla fall hennes budskap i stora drag /U
Köper allt hon säger. Och börjar anlägga moteld nu.
Kvalificerat domedagstrams. Såna där går det tretton på dussinet i varenda stor nedgång.
Lyssnade på Mådan idag. Hon såg inte ett moln på sin rosa himmel. Hur är de skapta, våra politiker? Man vet inte om man ska spy eller gråta. Hur kan de sitta framför kamerorna och ljuga folk rakt upp i ansiktet. Eller är hon så urbota dum att hon tror på det hon själv säger? Vet hon inte ett jota om hur vårt finansiella system fungerar? Att det aldrig nånsin skapas pengar till räntan och ändå sitter hon i regeringen?
Hmm. Nja, tror som du på ett ekonomisk tvärstopp och fallande tillväxt (för alltid?). Men deflation. Det begriper jag inte. Minskat utbud och ökad efterfrågan stavas knappast deflation utan inflation.
Hur kan vi få fallande priser??
Lassander
Det enda jag tolkade annorlunda var att Foss trodde nedgången börjar redan inom några månader, med botten nådd efter ca 2-3 år /U
Det som jag funderar mest på, är varför man skall sälja sina ägodelar och lägga pengarna i madrassen? Vad händer om valutan kollapsar? Då har man varken ägodelar eller pengar.
Det bästa torde vara att sitta på en självförsörjande gård på landet – långt bortom det multikulturella kaoset och zombies som letar mat och guld.
Det allra smartaste vore att bygga en underjordisk anläggning med alla förnödenheter och ovan jord finns bara ett skjul med stampat jordgolv. 🙂
Tror även vi är mkt nära en revolution på energisidan, blackLight power, rossi italien. Båda dessa kan vara defakto vara klara.
Själv har jag byggt en atombombsäker bunker med mat och ammunitionsförråd för 100 år framåt. Tror det är den bästa investeringen man kan göra i dagsläget. Framtill att det smäller ska jag samla kontanter, de kommer bli väldigt användbara när banksystemet kollapsar.
@Cornucopia Jag tror snarare att vi kommer att få erfara en global Hyperinflation, i takt med att världens centralbanker har satt på sedelpressarna sedan 2009.
Själv har jag 90 % utav mina tillgångar i Guld & Silver sedan förra året, & jag har sett Guld stiga med 30 % mer i värde & Silver stigit med 70 %. Så mitt gyllene kort är Guld & Silver.
Också vore kul om du skulle kunna ta upp den här snubben Porter Stansberry som nyligen gjorde en film slutet för Amerika.
Länk till Filmen http://www.youtube.com/watch?v=nI-BIVWlc7A
Länk till hans hemsida http://www.stansberryresearch.com/
/Mvh Dave
Du refererar till att man ska vara "likvid"? Vad innebär det när banker (och stater) gått omkull och sedelpressarna går varma hos riklbanken?? Pengar blir ju inte värda mer än pappret de är tryckta på? Eller??
Detta med kontanter i madrassen – förutom de uppenbara säkerhetsproblemen så får man också räkna med att i ett deflationsscenario så kommer äldre sedlar att dras in och bli icke-inlösningsbara över ett visst belopp för privatpersoner. Det har hänt förr, och Riksbanken förberer just ett utbyte av gamla sedlar.
Att de marknadsför det som ett småtrevligt folkligt spektakel att få föreslå motivet på en ny 200-kronorssedel skall man nog inte låta sig luras av. Förnyandet av sedelstocken handlar nog snarare om att verka avskräckande på hamstring av kontanter.
"skuldfrihet, anpassningsbarhet, förändring, socialt engagemang " låter som en livsfilosofi för den som har valfrihet.
Någon fick en uppenbarelse och började bygga en ark. Någon hade väl inte jättekul på vägen, men stod som ensam segrare över civilisationen när uppenbarelsen inträffade.
Att leva en tillvaro med utgångspunkt av att allt går åt helvete tilltalar mig inte, men "ingen aning utan spaning". Jag vill tro att det totala nederlaget, Stoneleighs uppenbarelse, endast inträffar om samtliga stakeholders står som får och inte agerar. Det finns alltid enkelkretslösningar som hjälper en generation att överleva sig själv.
Hur mycket guld finns det i världen kontra kontanter i samtliga valutor? 😉
Domedagstrams, ja. Det vettiga i det hela har väl alltid gällt = skuldfri. Men för många är den enda vägen dit att satsa friskt i positioner på börsen.
Jag fortsätter satsa, och hoppas att jag satsar rätt. BULL EL, lite gruvor/råvarubolag, lite olja, lite IT och några rena chansningar.
// expendable
Så vad anser du, Cornu, är bästa strategin om man som jag sitter i en hyresrätt i en småstad, är skuldfri med fast jobb och ca en miljon på banken? Letar lite smått efter hus med några hektar skog och åker, för att kunna odla och "leka" med solpaneler mm. Vore det en bra eller dålig investering OM nu framtiden blir som beskrivet i inlägget? Hon verkade ju förespråka att man kanske tom. borde sälja sin bostad innan TSHTF? Gäller det bara "icke produktiva" bostadsrätter, som inte tillför någon riktig nytta? Ser inte att det skulle vara någon nackdel att sitta på en mindre gård med skog/åkermark, obelånad och några hundra tusen kvar i madrassen år 2013? Eller?
Hasse, en personlig åsikt är att dina pengar sitter tryggare i en obelånad mindre gård än på banken, om du nu kan slippa att betala överpriser. Vilket ju kan vara möjligt om du bor i en småstad utanför storstadsområdena. Om inte annat får du en hobby, fritidsintresse, frisk luft och motion.
Foss menar att det kommer bli mycket billigare, men det är ett generellt uttalande, liksom att man måste ha kontanter i näven för att alls överleva framöver. Att sitta med en miljon i madrassen är inte riktigt hanterbart eller lämpligt tycker jag.
Kanske en dålig investering men ett bra köp?
Så tanten siar även om en guldkollaps. Inte direkt det budskap vi fått tidigare här.
Och där har hon faktiskt rätt, att guldet nu är en "tulpanlök" behöver man inte vara raketforskare för att förstå.
Cornu:
"Skall erkänna att jag hamnar lite i förnekelse/förhandling här och försöker bortförklara att det inte kan bli så illa att inte ens centralbankernas sedelpressande kan "rädda" situationen."
Det här har jag grubblat på sedan jag lyssnade på monologen med Nicole. I dagens värld så är ju alla valutor nollor och ettor. Vad hindrar Ben och hans kumpaner från att trycka 10^x fler pengar vilket sprids med ljusetshastighet runt klotet? Han har själv sagt att han kan "skapa" hur mycket dollar som helt när som helst.
Mike Maloney säger ungefär samma sak som Nicole angående deflationen, men att centralbankerna kommer att få panik vilket kommer leda till att de det trycks för mycket pengar. Vilket efter ett tag när deflationen har lungnat ner sig får konsekvensen att hyperinflationen slår till (dvs overshoot i pengatryckning). Finns det någon återkopplingslopp till marknaden, dvs deflationen är kopplad med hävstång till nytryckningen som förhindrar detta? Är det så Nicole resonerar?
Q
Foss utesluter inte att vi får hyperinflation efter deflationen. Alternativt prisökningar inom råvaror, pga peakarna och att deflationen utraderat investeringskapital. Prisökningar är som bekant inte samma sak som inflation, utan Nicole ser deflation och inflation strikt monetärt, dvs penningmängd och omsättningstakt av denna mängd.
Hon menar att deflationstrycket blir så stort att pengatryckandet inte spelar någon roll. 100 miljarder nytryckta pengar som inte roterar ger lika lite inflation som 1 miljard pengar som inte roterar. Men när de väl börjar rotera igen exploderar förstås inflationen.
Sedan kan man ha sektordeflation. I USA fortsätter huspriserna att falla trots hundratals miljarder i nytryckta dollar. Deflationstrycket inom bostäder är helt enkelt för stort.
Fint ord för det är väl likviditetsfälla, liquidity trap
Cornu: Det är klart att man förlorar mycket om man lägger sitt liv i on-hold i väntan på kraschen och det sedan inte kommer någon.
Därför tycker jag att alla som vill ha trovärdigheten i behåll skall akta sig för att måla upp allt för detaljerade skräck berättelser.
Däremot tycker jag nog att påståendet att det kommer att hända mycket av negativ karaktär den närliggande framtiden är ett seriösare upplägg.
Risken med Nicole Foss är att hon bara frälser redan frälsta medan de som borde lyssna blir ännu mer negativa till hennes grundbudskap. Och dessutom får vatten på sin kvarn när hennes detaljerade beskrivning inte inträffar.
Risken är annars att det kommer en kraftig backlash på dessa diskussioner. Jämför med Al Gore det är få som minns honom.
Men fråga är, vad är syftet att ha skoj och skriva häftiga scenarion eller skapa en sund medvetenhet om kommande peakoil?
Cornu: tänk själv hur irriterad du blir på allt bankfolk som kommer med sina tramsiga gissningar, men kallar dem prognoser eller sanningar.
/Lars
Skillnaden mot bankfolk är kanske att de får (väl)betalt för att gissa och deras gissningar får massiv mediauppmärksamhet som om de vore sanningar. Foss gissar, men budskapet är inte det folk vill höra.
Jag brukar inte (i mitt tycke) måla upp skräckberättelser, utan ser mig som ganska moderat med en tro på de små stegens tyranni. Det hindrar mig dock inte från att lägga fram och redovisa vad andra säger, t ex hur jag uppfattade vad Foss sade. Se t ex http://cornucopia.cornubot.se/2010/10/under-gardagens-panel-pa-avanza-forum.html för en annan åsikt som jag också redovisat.
Cornu: Jag kritiserar absolut inte dig på något sätt, snarare tvärtom. Däremot reflekterar jag över hur man får fler att inse effekterna av Peakoil.
Jag tror man får ta det i små portioner annars blir det övermäktigt.
/Lars
Jag undrar i mitt stilla sinne vem som ska betala för förvaring av utbränt kärnbränsle i >100000 år sen när festen är slut. Kan bli en fin liten mardröm i sig framöver i ett defragmentiserat samhälle där alla bara försöker överleva. Kanske ett ämne för dig att göra ett inlägg om?
Powerpoint-koma….
Altså: Samla på cash for å köpe aktier på rea i kommande ras, och hoppas at det inte blir Japan II istället för depresjonen mhp aktier.
Det absolut värsta jag vet är när människor kommer med fruktansvärt negativa gissningar om framtiden samtidigt som dom inte ger några som helst lösningar.
Om min köpkraft sjunker mer än vad priserna kommer gå ner så blir ju alla förlorare hur man än vrider och vänder på det. Istället för att gå på detta foliehatt seminariet så kan jag sammanfatta det hon kommer säga "Allt kommer gå åt helvete och du kan inte göra något åt saken eller förbättra dina odds"
Fy f*n för sådana människor
Hade väl varit rimligt att länka till hennes blog på automaticearth också, väl?
18:30, hon hade massor med förslag på vad man skall göra, bara inte hur man skall förvara kontanter.
Cornu: Du får gärna ta upp dessa, Då det är viktigt att belysa lösningar, inte bara problem. Som jag sagt tidigare:)
jag hörde också att det skulle starta om några månader för att bottna om några år
http://www.sharenet.co.za/news/UPDATE_4Saudi_scrambles_to_maintain_spare_oil_capacity/11548f81c07567f07915a256b24856df
19:54,
Tjenare Sheijk från DI 🙂 Är du här och baissar nu?
Du är värre än de värsta domedagsfolken.
Vad vore börssnack utan denna sheijk..
Jag ska lyssna på henne i morgon ska bli intressant.
Befinner vi oss inte redan i en sorts deflation, priserna på råvaror, energi och livsmedel stiger, detta ser jag som en deflation av alla valutor.
Sedan är jag inte säker på en lång utdragen utförsbacke, det finns så många tippingpoints i det finansiella systemet som kan triggas av av nästan vad som helst.
Bengt 20:43, om mängden pengar fördubblas och priserna fyrdubblas, ser du då det som deflation?
I konsekvensens namn borde du då se en penningmängdshalvering och priserna ner till en fjärdedel som en inflation….?
Deflation dold av tryckpressen snarare. Hade inte riksbankerna startat tryckpressen 2008 hade vi haft deflation, den var igång snabbt minns jag. Blocket svämmades över 🙂
Det är mycket skört nu, regeringens smink krackelerar ständigt. Hur länge ska massan tro att krisen är över? Hur många fas3 jobb kan man skapa?
Krisen är inte över i Sverige, den är dold bakom kredittillväxt. Kredittillväxten har varit stor sedan 2008, det är ju inte riktiga pengar som investeras i tigerekonomin..
När folk får höra det dom inte vill höra så stänger man av och vill inte höra mer.
OM "lösningarna" inte passar så förkastar man allt. Folk vill ha lösningar som betyder att det blir bättre, inte att det kan bli sämre.
Till att börja med så även om det hon berättar låter som domedagen så är dett tyvärr långt ifrån det värsta scenariet, det finns många mycket värre. Men de besparar jag er nu.
Det verkar räcka fär ikväll. 🙂
Däremot är hennes scenario relativt troligt.
Fast själv är jag mer inne på att det hon beskriver kommer ske mer utdraget och långsamt än som en enorm krasch.
Om alla som investerade på börsen (och i andra tillgångsslag) skulle agera nu direkt med tanke på "peak everything" skulle en sådan krasch som hon beskriver uppstå. Men alla tänker inte så "förnuftigt". Dessutom verkar hela etablissemanget, alla styrande i alla led och de flesta andra också göra allt vad vi kan för att hålla igång nuvarande system.
Det fanns ex de (inklsuive mig själv) som trodde att det hon beskriver skulle hända redan för 5-6 år sedan, men så blev det inte. Samhället höll ihop.
Däremot håller jag med om att det inte är så konstruktivt att upprepa som ett mantra att "nu går det åt h*lvete, vänta bara" utan det är bättre att försöka tänka ut en ny framtid.
Problemet är att alla "domedagsprofeter" och "strutsar" verkar ha en sak gemensamt, ,ingen av oss kan se en bättre framtid. Om "domedagsprofeterna" verkar sörja mest av alla, de har bara ett annat sätt att visa det på. Sannolikt är de väldigt rädda.
Själv tror jag att det vankas en mycket bättre frantid runt hörnet.
En där vi fokuserar på det som vi egentligen tycker är viktigt och inte lägger all vår tid på det som andra säger är viktigt.
Frågan är om det kan vara rimligt att ligga likvid under ett liknande katastrofscenario? En preppers-dammig pickup med kulspruta på taket och en pall konservburkar på flaket vore väl bättre? Ärligt talat så bör man sannolikt undvika belånigskarusell och JIT-beroendet i det längsta men måste kanske ändå ha någon form av framtidstro för livet annars kan det kvitta (livet alltså).
Sedan kan förmodligen även prognosmakare som Foss snubbla på en svart svan….eller?
Trankil
Alla dessa spåkärringar/gubbar, att folk orkar lyssna på dem. Kan de vetenskapligt bevisa att deras profetsior kommer att slå in? Svar: NEJ. Har de historiskt haft rätt? Svar: NEJ. Är ekonomi en sann vetenskap? Svar: NEJ, ekonomi följer inte axiom pss fysik. Så varför lyssna, är det för att det finns ett männskligt behov att tro på något, eller vad?
Enligt min syn på saken styr fysiken ekonomin och den spårar inte iväg som Foss antar. När man går upp ur sängen, stoppar något i munnen, hittar på något och så vidare så tömmer man naturens resurser. Det här århundradet får en allmän nedgång på liknande sätt som det förra hade en uppgång. Arbetsproduktiviteten i naturresursernas utvinning toppade ungefär år 2000 och faller med cirka 4 % om året. En exponentiell effekt har gett prisökningar 3-10 gånger. Det har varit på stål 3 gånger, järn 6 gånger, koks 5 gånger, koppar 7 gånger med mera. De fossila bränslena och mycket annat ligger på dessa nivåer. Och det kommer att fortsätta. Än så länge är det småpengar. Därför är det långsökt med en superkrasch inom några år samtidigt som Kina får ett uppsving under århundradet. Det resursfattiga och överbefolkade Kina kommer att få enorma problem om 50 år. Och detta land också. Idag är reserverna stora och ett ekonomiskt fall blir inte så stort. Om 10 % av de svenska hushållen skulle gå i konkurs av överbelåning så betyder det inte så mycket. Skulder kan skrivas av och det är ett nollsummespel. Man kan inte låna pengar av senare generationer. Skulle förlorare på karusellen tycka att det är omoraliskt om Slösa vinner över Spara så har de inget annat val än att kämpa vidare. Människan vill gärna att det går bra för de goda. Men naturens bestämda ordning är inte sådan. Diverse överlevnadsåtgärder är mindre viktiga inom de närmaste 10 åren. Och ska överlevnad tas på allvar så är nog val av land det viktigaste. Foss har visst flyttat från England till Kanada och det måste ses som vettigt.
Jag är med på att en förändring är oundviklig men detta är lite väl mycket "vargen kommer" för min smak.. Sen får vi se om jag äter upp mina ord eller inte..
Å andra sidan så arbetar jag på bank så jag är väl lite jävig i situationen..
Undra hur hon kom in i kanada, jag vill också köpa mig en liten plätt där men de vill inte ha mig.
jag tror på en "gyllene mellanväg". Brukar egentligen sticka ut mer, men generna i mellanmjölkens land sätter sina spår…
Jag ser två ytterligheter:
1. Tillväxt fortsätter de närmaste 40-50 åren. "Peak x" löses på något magiskt sätt och vi kan fortsätta leva som vi gjort i "väst" de senaste 40 åren. Dock växer klyftorna mellan fattiga/rika, innanför och utanför osv.
2. Fullständigt ekonomisk kollaps. Det finansiella systemet brakar samman inom en 20-års period. Samhällsstrukturer och finansiella system måste "rebootas".
Varför en mittenfåra? Jo, jag vill vara förberedd för båda ytterligheterna, dvs ha en lagom fallhöjd för ytterlighet 2, men också en livskvalitet från ytterlighet 1.
Alltså, jag är inte skuldfri, men belånar mig inte heller i närheten av tillåten nivå. Sprider risker i mina investeringar och har båda snabba och långsamma exits.
Att förbereda sig för någon av ytterligheterna anser jag vara lönlöst, det är för "långt" till andra sidan. Exempel:
Hur kul är det att spara och gneta, men se andra leva loppan och bry sig föga. Att då "utnyttja" det ekonomiska systemet, men på ett sunt sätt kan då vara bättre livskvalitet.
Hur kul vore det att leva loppan och bli "överraskad" att allt bara brakar samman och inte veta hur man skall agera?
Samt, hur kul är det att förbereda sig för ytterlighet 2 för att sedan få allt konfiskerat för pga situationen så måste vi alla hjälpas åt.
Vi lär oss dåligt av historien. De senaste århundranden finns det många exempel på de som har ritat nya landsgränser (med linjal..), konfiskerat tillgångar, plundrat och söndrat. Vad är det som inte säger att det är t ex Europas tur att få tillbaka för gammal ost efter att ytterlighet 2 har hänt?
Nåväl, livskvalitet är som tur är relativt. Jag värdesätter delar av vårt teknikintensiva samhälle, men har också survivalistkunskaper om det behövs…
BTW – Cornu, jag tror faktiskt att du också är på mellanvägen… även fast många tolkar dig som neosurvivalist
anonym 23:27
Hört talas om commonwealth? Enligt Singapore declaration har de en slags "fri rörlighet" inom samfundet. Mao, britter har betydligt enklare än en svensk att köpa in sig..
Tips: åk dit, gift dig men en medborgare – då blir det nog enklare
Zzoter: Låter vettigt. Den bäst förberedde för en krasch kommer också att få betala på något sätt.
Alla kan göra vissa förberedelser. Man kan köpa 200 kg ris och gömma i garderoben. Kanske inte så dramatiskt, men ändå en enkel förberedelse som kan hålla svälten i borta om det värsta skulle hända. Ingen kan skydda sig för allt men i trygghetsnarkomanernas land ska man nog vara försiktig med domedagsprofetiorna.
FredrikN
Avskrivning av skulder är det snabbaste sättet att få deflation. Deflation är som bekant en minskning av mängden pengar och krediter. I Foss scenario ingår att länder som Grekland, Irland, Portugal mfl "omstrukturerar skulderna", dvs ställer in betalningarna.
En ekonomisk krasch är inte en domedag. Då är man bortskämd. Domedag är globalt kärnvapenkrig eller en kometkrasch.
@zzoter 23:55 +1 från mig 🙂
/K
Många som skriver om inflation och deflation verkar resonera som om alla valutor kommer bete sig likadant, men förklarar knappast varför. Varför måste vi få hyperinflation om USA får det? Varför måste vi få svår deflation om USA får det? Amerikaner skulle väl kunna flytta sina pengar till länder som Kanada, Sverige, Norge och Schweiz m fl om det blir finansiellt kaos i USA och då kan vi kanske undvika motsvarande kaos i dessa länder. Jag vore tacksam för en förklaring.
Jag har ännu inte fått klart för mig om Foss menar att man skall spara kontanter i madrassen oavsett om det är dollar, kronor eller Baht man sparar. Foss kan inte gärna mena att svenskar skall ha en massa amerikanska dollar i madrassen.
Tack för ett intressant inlägg!
Jag är osäker på om självförsörjning på landet är räddningen. Min släkt har erfarenhet av det s.k "just in time-samhället" (som förövrigt inte är något nytt). De bodde i en större centraleuropeisk stad, och när andra världskriget bröt ut flydde merparten av befolkningen, först kvinnor och barn ut på landsbygden till släkt och bekanta. Trycket på landsortsbefolkningen blev mkt stort.
Och beroende på hur stor krisen blir, kommer laglöshet (i olika variationer) att öka.
Att sitta och tro att man kan sitta i lugn och ro med sina potäter och vindsnurra på landet är en illusion. Vi kommer som vanligt att behöva jobba ihop, oavsett bakgrund och boplats, för att klara samhället ur krisen.
Jag vill också tillägga att städer förvånansvärt snabbt återgår till ett "normaltillstånd" efter kriser o dyl. Man ska inte se ner på specialisering och uppdelning av arbetsuppgifter – det är i förlängningen mycket mer effektivt än att odla och tillverka allt själv.
Inom arkeologin anser många att samverkansprincipen var själva anledningen till att vi flyttade ihop i allt större kluster för ca 10 000 år sedan. Vi blev mer specialiserade, och kunde skörda frukterna av ett allt större överflöd.
Den som har mest vapen överlever, vad kan cornu göra när en beväpnad milis kräver mat från hans lilla gård?
Kollapsar ekonomin kollapsar samhället och lagen.
Att läsa skildringar från hur civilsamhället klarade sig under andra världskriget är lärorikt. Det finns två kategorier de som hamnade i väst och fick det bra och de som hamnade i öst och fick det mindre bra. Var och en av dem har sina underkategorier de som överlevde och de som dog.
Sverige hade skickliga politiker och klarade sig därmed relativt magnifikt.
Under Leningrads belägring folk folk som flugor men samtidigt levde en jetset i sus och dus.
Anonym 16:30
Jaså du. Så "skickliga politiker" är alltså att ljuga och undanhålla sanningen för befolkningen, att göra överenskommelser med båda stridande parter – fullt medveten om hur den andra parten påverkas negativt och sedan stoltsera efteråt att man var en av de stora vinnarna och hjältarna. Jo, Palme försökte sig ju på detta också med allt från Contras, Kuba, Palestina osv.
Jag kallar det hyckleri och storhetsvansinne. Carl Bildts "big dog attitude" är ju ingenting i jämförelse med ambitionerna under 40-70 talen.
Ståndpunkten att tycka väldigt mycket men hela tiden hålla händerna rena från blod är ju en konstart (s)ombierna har sysslat med sedan länge, senast Urban Ahlin. Jag anar vilken klan du tillhör…
Jag var på Bryggarsalen igår. Fullsatt 200 pers, tror dock att alla som ville kom in. Jan Forsmark, omställning Sverige var en av dem som introducerade och nämde då bland annat Cornucopia som en lämplig blogg att följa. Av tjuvlyssnandet i publiken kunde jag lista ut att jag inte var ensam om att läsa kritiska ekonomibloggar. Som tur var det könsmässigt rätt blandat. Övervägande manligt men en hel del kvinnor och ganska blandade åldrar. Undrar dock vad folk sysslade med? Gissar att det var en del MP, SNF, WWF, studenter som läst humanekologi. Men hur många med ett "vanligt" kneg?
Mycket intressant föreläsning och Nicole gav ett sympatiskt och ödmjukt intryck trots det tunga budskapet. Om man jmfr Nicole med manliga kolleger såsom Wijkman, Rockström och Jackson försöker de presentera någon sort vision, alternativ politisk lösning medan Nicole förespråkar strategier för den enskilde. Beror det på att hon är kvinna? Varför presenterar hon inte vision? Själv tyckte jag att det var sympatiskt att främst koncentrera sig på att inte lyssna på politiska demagoger, skippa "blame game" (skylla på någon annan) utan att var och en skall försöka tänka kreativt och samarbeta i "grannskapet", sänk alla dina levnadskostnader. Jag gillade det, krasst men ärligt! För ingen har ett svar på hur framtiden kommer att se ut bara att "Finanskrisen 2.0" kommer med stormsteg och därefter PeakOil.
Intressant och fylligt! Här är mina intryck på Minplanet efter föreläsningen i Stockholm den 30 mars. http://www.minplanet.se/minplanet-blogg/vi-sitter-alla-fast-i-lyxfa-llan.html
Göran, jag tror hon menade att vi skulle investera i land, guld etc. Sådant som inte förlorar i värde.
Intressant kvinna. Jag har dock alltid svart att ta folk pa allvar som havdar att Kina kan splittras, ett land som hallt ihop mer eller mindre i tusentals ar? Det skall nog langt mycket mer an en bank/energikris for att splittra det landet. Risken ar nog langt storre att Sverige splittras eller att England, USA, Frankrike, Italien gor det. T.o.m. Holland.
Nja, Kina har redan splittrats. Taiwan.
Tibet kan inte direkt kallas kinesiskt (före stora etniska inflyttningar iaf).
Saxat fran Wikipedia om Liquidity Trap:
"In October 2010, Nobel laureate Joseph Stiglitz explained how the U.S. Federal Reserve was implementing another monetary policy—creating currency—to combat the liquidity trap.[3] Stiglitz noted that the Federal Reserve intended, by creating $600 billion and inserting this directly into banks, to spur banks to finance more domestic loans and refinance mortgages. However, Stiglitz pointed out that banks were instead spending the money in more profitable areas by investing internationally in commodities and the emerging markets. Banks were also investing in foreign currencies which, Stiglitz and others point out, may lead to currency wars while China redirects its currency holdings away from the United States.[4]"
Ar det mojligt att ponera att det var dessa 600 miljarder dollar nytryckta pengar ur tomma intet som blev spiken i kistan for den globala varldsekonomin?
Robert (som aven postade 2011-08-05 07:59)
Så kan man se på det. Intressant tanke.
"Nja, Kina har redan splittrats. Taiwan.
Tibet kan inte direkt kallas kinesiskt (före stora etniska inflyttningar iaf)."
Jag haller med om att det har splittrats, men bade jag, Taiwaneserna och kineserna sjalva verkar mest se det som nagot tillfalligt. Vad ar lojligt korta 116 ar i sammanhanget? Taiwan ar dessutom en relik fran kolonialeran och sa aven dar kan man forvanta sig forandringar i framtiden (var livstid). Vad den stackars brakdel av den taiwanesiska ursprungsbefolkningen tycker later sig inte upprepas pa en hovlig blogg som denna.
Robert
Lite senkommen fråga:
Berättade hon hur deflationen skulle uppstå?
Fallande M1?
eller fallande velocity?
eller kombination?
Och vad skulle leda till fallen i M1 och/eller velocity?
Undrande
Svar till Robert ovan ang FED och QE.
När FED körde TALF och QE programmen så kan man lite förenklat säga att FED köper tillgångar (obligationer) av bankerna och de senare får fordringar på FED som betalning.
Dessa fordringar kan bankerna inte använda till så mycket annat än att köpa tillgångar av varandra med. Det är bara banker som kan ha fordringar på FED.
Många utländska banker (som SHB) passade på att göra sig av med sina MBS mm. Därför blev deras USA-dotterbolag sittande med mycket reserver hos FED (går att utläsa ur FEDs Z.1).
Så verkligheten är mycket långt från "FED pressar pengar" som skrivs på div mindre seriösa web-sidor.
Intressant läsning. Har själv varit inne pâ samma linje med självförsörjning pâ en liten gârd, men halv tänkt att jag kanske inbillar mig nedgângen…men sâ kom min duktige svâger pâ middag och berättade att han tror att kapitalismen, som vi känner den, hâller pâ att dö och att den franska högerregeringen vet om det men försöker dölja det genom att sätta upp en dimridâ. Han menade att den kommer att kollapsa med det nuvarande bank/skattsystemet som gâr ut pâ att ideligen lâna pengar till allt högre ränta för att landet inte skall drunkna i alla snart ogiltliga papperspengar…fast jag tycker att det kan omöjligt vara sâ sant. Det känns obehagligt. Kanske därför…
Och ingen gör nâgonting ât det.Statsskulden har nu blivit lika stor som BNP pâ ett ungefär. Nâgot kommer att ske 2012….kanske blir det bättre trots alla odds.
G-mor