Trots att vi om och om igen konstaterat att man inte kan förlita sig på att hög inflation skall minska dina upplevda skulder, så fortsätter förstås högbelånade bankkunder att tro att inflationen skall rädda dem.
Naturligtvis finns det en liten chans/risk att det blir så, men det är långt ifrån självklart nu när den svenska privata skuldbubblan för oss med raska steg mot en ny alldeles egen bank- och finanskris och med det antagligen även en svensk suverän statlig skuldkris.
Vi kan titta på två exempel från finans- och skuldkrisen. Irland och Island. Island valde som bekant att inte rädda sina banker när finanskrisen slog till och deras bostadsbubbla sprack. Den isländska kronan har förstås störtdykt och med det drar även KPI iväg rejält. Nu är inte KPI samma sak som inflation, men det spelar ingen roll. När du skall förhandla om din lön så är det bara KPI som din chef öht kan fundera på att ta hänsyn till.
Det andra exemplet, Irland, har inte någon egen valuta och valde att rädda sina banker när bostadsbubblan sprack med en suverän statlig skuldkris som följd. Här har man istället KPI-deflation. De irländska låntagarna drabbades alltså i själva verket dubbelt. Inte bara kraschade värdet på deras överbelånade bostäder, utan prisdeflationen gör dessutom att skulderna blir större i praktiken. Aj.
Grafer från Eurostat. Sverige som referens i blått.
Slutdata för Irland är inte inne än för 2010, men som man ser nedan var det deflation som gällde under årets elva första månader på Irland.
Att KPI-inflationen är fallande på Island kan man förmoda beror på att den isländska valutan har bottnat och därmed rullar prisökningarna successivt ner. Och mycket riktigt har ISK stärkts en del mot euron nedan sedan euron stod som högst mot den isländska valutan även om euron stärkts igen den senaste tiden.
Data från Barchart.com om någon undrar varför det ser konstigt ut under en period. Jag tvår mina händer.
Så hur går det rimligtvis för Sverige när skuldbubblan kraschar? En okänd faktor är om vi skall rädda våra banker eller ej, i övrigt så lutar det ju mer mot Islands KPI-inflation pga en fallande valuta om vi nu inte infört euron av någon idiotisk anledning innan dess, då det mer lutar mot KPI-deflation som i Irland.
Att den svenska regimen nu säljer av Nordea känns lite motsägelsefullt när man samtidigt pratar om att rädda de svenska bankerna vid nästa finanskris. Nordeas exponering mot kreditmarknaden är mångfaldigt större än fortfarande statliga SBAB, så att sälja av Nordea talar för att man inte vill sitta med där när skuldbubblan spricker.
Kanske ser vi en policyförändring hos regimen, och att bankerna skall få ta smällen när det skiter sig. Eller så är det bara så att ingen är dum nog att vilja köpa SBAB med en kundstock som maximerat sina lån mot bostadsbubblans överpriser.
Men kanske får vi inte vår finanskris 2.0 förrän hösten 2014, och så kan det sitta en ny regim vid rodret. Vem vet vad för vansinnigheter en sådan kan hitta på?
Om det nu blir så att vi inte räddar bankerna, så borde vi följa Island och få riktigt hög inflation och alla bolåntagare får iaf lite plåster på såren när bostadspriserna kraschar. Men med hög KPI-inflation följer höga räntor… Samtidigt kan man titta på USA, där deflationstrycket är så stort att det är en svår match för centralbanken trots att man trycker upp enorma summor med nya pengar ur ingenting. Skillnaden mellan Sverige och USA är att i USA var både staten och den privata sfären skuldsatta. I Sverige har staten relativt små skulder.
Se även vad Schibsted skriver om bankerna.
Se även nedanstående YouTube-film som jämför den svenska bostadsbubblan med den japanska som kraschade för 16 år sedan.
Japanska städer är som bekant väldigt tätbefolkade, i den mån att Stockholm framstår som glesbygd. Bristen på bostäder kan man ju tycka skulle driva upp priserna i Japan, ett land som sedan drabbats av deflation ovanpå bostadskraschen.
Graf från filmen ovan.
35 kommentarer
SBAB är ju Sveriges Fanni Mae. Där får personalen bonus baserad på hur mycket de lånar ut..
Vem nykter skulle vilja köpa SBAB av staten? Nu sa ju staten att de inte vill äga riskfyllda investeringar, dvs banker..haha
Banker är enligt regeringen riskfyllda, kan de bli tydligare än så? Frågan är om Sverige har möjlighet att rädda sina banker när bubblan smäller. Även om vi ville finns inte de resurserna. 2000 miljarder privatskulder+3000 miljarder företagsskulder..
Snabbast kommer vi på fötter om vi kör en isländsk rensning, Swedbank och SEB borde försvunnit 2008. Vi hade ju ändå haft Handelsbanken och Nordea kvar.. Vi hade knappast sett en kredittillväxt på 8-10% de senaste åren heller 🙂
Jag hade fått rätt och en massa bolånetorskar hade levt på soc 🙂 Men staten valde att rädda torskarna och alla vi skeptiker fick fel. Men vi hade fått rätt om staten inte räddat bankerna.
Odell sa mitt i stormen 2008 att staten kunde tänka sig att garantera bolånen om det skulle krävas. Så desperat är staten att rädda en grupp i samhället som redan fått otroligt mycket stöd och hjälp.
Inte konstigt då att så många belånade inte kan se eller tro på en bubbla, daddastaten har ju lindat in dem i en falsk pamperstrygghet.
Vi andra betalar, via inflation och negativ realränta. Detta är högst omoraliskt av staten och det kostar framtida tillväxt och privata investeringar. Kiss i byxan, varmt för stunden..
Vad kostar en lyxvilla i Japan, komplett med onsen, stor trädgård och geishor?
@Anonym 11.49
Och då har du ändå inte tagit hänsyn till eventuella derivatäventyr. Kan lätt vara ytterligare biljoner där.
1153, svårt att svara på. En snabb sökning i Tokyo ger priser på 300 000 – 1 000 000 euro för hus motsvarande svenska nyfunkishus med små tomter.
Lyxhus i Stockholm kostar ju inte sällan över 30 MSEK, men jag har inte hittat ngt motsvarande i Tokyo. Än.
OK, hittade ett hus på 400 kvadratmeter i Tokyo för ca 15 MSEK.
Derivatbubblan tystades ner, var mycket snack om denna 2008-2009, vad hände sen? Det handlade väl om ca 10ggr tellus samlade BNP?
De banker som riggat spelet, är de medvetna om att de aldrig kommer få betalt? Har man kommit överens om att lägga ner all krav?
Du tycks ha glömt bort att de isländska låntagarna till stor del hade sina lån i andra valutor än den isländska kronan. De drabbades alltså fruktansvärt hårt av att kronan sjönk på grund av krisen, liksom för övrigt den isländska staten. Se t ex http://www.swedishwire.com/nordic/7879-iceland-passes-bill-on-foreign-loan-repayments .
Ett liknande öde kunde ha drabbat de estländska låntagarna, där höll man dock ut och euron infördes vilket löste det problemet.
I Sverige har vi inte någon riktig bostadsbubbla, min åsikt är att du värderar läget felaktigt. Visst kan det finnas felvärderingar, men det som avgör var priserna "bör" ligga är i första hand byggkostnaderna, som så att säga lägger ett golv, i andra hand efterfrågan på bostäder parat med vad köparna klarar att betala.
Det påstås ofta att bostäder säljs med mycket stora värdeökningar, det är vanligen rätt löjliga påståenden då man aldrig tar hänsyn till vad säljarna har investerat i fastigheten sedan de köpte den.
Det är ju just byggpriserna som är inflaterade. brist på konkurrens från utlandet har skapat ett klimat där byggbolgen kan trissa priserna år från år. Vi minns ju alla Vaxholms skandalen?
Det är en skapad brist i detta land med politikernas goda minne. Alla certifikat som krävs är ett effektivt sätt att stänga ute utlänningar.
Man kan bygga ett nytt hus m fyra rum + kök + tvättstuga + toalett + badrum för ca 1 MSEK, ej inkluderat tomt, om man använder plastmatta i badrum och tvättstuga, IKEA-kök mm, och skippar graniten, den infällda belysningen, italiensk marmor, teakdörrar etc etc. Låga räntor har drivit upp lyxkraven, det går att bygga billigt.
Den som kan göra jobbet själv kan köpa byggsatser för 600-700 kkr.
Cornu
Dessutom; 600-700 kkr är ca en SAAB + en Volvo som står på skroten om 10 år…
Det förutsätter att du kan få tag på/har råd med bränsle att köra dem dit.
Med dagens teknik borde egentligen byggkostnaderna sjunka, prefab vs lösvirke som förr. Det är såklart som du säger, våra kvar har ökat, men det är inte hela sanningen. Avkastningskraven i hela byggprocessen har ökat.
Det går ju ingen nöd på bygghandeln heller..
Har bloggat om det där några gånger, ex
http://cornucopia.cornubot.se/2010/04/byggforetagen-blaser-bostadskoparna.html
"Inte sällan över 30 MSEK"?! Det är inte MTV Cribs vi pratar om (inte för att du vet vad det är) utan Stockholm, i Sverige. Jag hittar 125 "hus" som har sålts för minst 10 miljoner, men då ingår stora markaffärer och annat också. Det dyraste huset ser ut att vara Lusthusbacken 11 i Bromma, som såldes för 21 miljoner i somras.
/Guldkalle
Jag utökade sökningen till att omfatta hela Stockholms län. Då finns det max ett tiotal hus som har sålts för över 30 miljoner, företrädesvis ute på Djursholm. Kollar man flygfoton så ser man att det är dyrt där, nästan som i MTV Cribs (inte för att du vet vad det är men ändå).
/Guldkalle
Kommunerna hjälper ju inte situationen heller, markpriserna har ju höjts enormt på kort tid. Sen är det regler med VA och parkering som gynnar de stora markköparna.
Sverige har skapat ett perfekt klimat för sina stora byggbolag, på privatpersonernas bekostnad. Mönstret går igen från staten i fråga om storföretag vs mellanstora och små.
Sverige älskar stordrift och centralisering, även den sk högern gör det.
Det enda som kan ändra på detta är en ekonomisk kollaps. Staten måste få ryggraden bruten för att släppa sitt strupgrepp på folket.
Tydligen var det "Staten Kuwait" som köpte huset på Björkebergavägen 7 för 49 miljoner. Vad säger det om den svenska bostadsbubblan? Ingenting antagligen, bara att oljeländer har råd att betala för att få fina ambassader.
/Guldkalle
Cornu, tipsar om Cervenkas som vanligt utmärkta artikel. Här har vi en enda journalist som vågar säga sanningen. Att han har jobbet kvar än är överraskande.
Ser ni också hur skådespelat fortsätter, politikerna talar om tigerekonomi, bankerna talar om framtiden och media fokuserar bara på hyllningarna om hur bra Sverige är.
En skuldkris som försvann på mindre än 2 år, så kan man sammanfatta detta. Syns det inte finns det inte. Lågkonjukturerna blir kortare och kortare..
Jag känner mig bara matt, man blir avtrubbad. Är det någon idé att fortsätta förklara verkligheten? Vi är ju som en västanfläkt i en orkan, en fis i rymden.
Det kommer tyvärr bli som 2008 igen, en enorm chock, ingen är beredd. Det sista hoppet försvann när även Borg visade sig vara lika falsk som alla andra politiker. Hur kan en nyliberal svänga så snabbt och bli socialist? Folkets pengar är hans pengar..individen försvann i glansen från skattekistan.
Makt korrumperar, det visar sig gång på gång. Ändå släpper vi allt mer makt ifrån oss. Stockholmssyndromet härskar.
"Man kan bygga ett nytt hus m fyra rum + kök + tvättstuga + toalett + badrum för ca 1 MSEK, ej inkluderat tomt,.."
Tror jag inte på alls, i varje fall inte i något storstadsområde. Jag byggde själv 1994 precis ett sådant hus, halvt parhus på 118 kvm med carport och litet förråd, absolut ingen lyx förutom ett bubbelbadkar. Entrepenaden gick på rätt exakt en miljon inkl byggsats från LB-hus, tomten kostade 325 000 kr, sedan tillkom givetvis ett par hundra tusen i övriga kostnader så notan hamnade rätt exakt på 1,5 Mkr. Detta var i Bromma, där tomterna vanligen är svindyra, så det som räddade ekonomin var att tomten ändå blev rätt billig på grund av dåvarande byggkris, säljarna fick inte ens ut vad de betalat några år tidigare (trots att de alltså styckade tomten i två delar)och hade dessutom kostnader för att riva det gamla hus som stod där från början.
På de 17 år som gått sedan dess tror jag inte byggkostnaderna minskat, inte tomtkostnaderna helller för den delen, och då vill jag dessutom påstå att jag fick ett bra pris 1994. Eget arbete inskränkte sig till målning av fasad och bygge av en liten bastu (materialet till bastun var inkluderat i priset).
Man kan tillfoga att räntorna låg kring 12% på den tiden…
Måste bara klippa in en mening från Cervenkas artikel.
"En färsk rapport från Europeiska Centralbanken ECB slår fast att banker med statsgaranti drivs betydligt mer riskfyllt än de som vet att ingen kommer till undsättning om det går snett (någon förvånad?)."
Sveriges finanssektor utgör minst 350% av Sveriges BNP. Liksom Irland har vi en enorm finansiell sektor, följderna där vet vi ju hur de blev. Frågan är om våra politiker vill ta lärdom av Irland?
Jag är rädd för att de inte vill ta lärdom, den enkla vägen är att folket får finanssektorns skulder i knät. Även vi utan skulder riskerar att bli skuldslavar för resten av våra liv, det är vi ju redan sedan förra bankkrisen 91.
Moral hazard, finns det är bättre ord för att beskriva dagens ekonomi? Vinsterna ska till få och förlusterna ska delas solidariskt likt socialism.
Jag kallar den moderna kapitalismen för den perversa kapitalismen, en hybrid mellan kapitalism och socialism.
*Knyter näven i fickan*
Är det inte så att det ligger i den svenska statsmaktens intresse att visa upp höga positiva tillväxtsiffror? Är det inte också så att i positiva tillväxtsiffror ingår att befolkningen ökar och att bostadspriserna ökar?
Statsmakten har ju sagt att storstadsregionerna (i synnerhet Stockholmsområdet) är motorn i tillväxten.
Fruktsamhetstalet för svenskfödda kvinnor är lägre än för utrikesfödda kvinnor. Exempelvis hade år 2000 kvinnor med utländskt medborgarskap och födda i Irak – det land varifrån flest invandrare kom till Sverige – ett fruktsamhetstal på 3,8 barn per kvinna. Motsvarande siffra för svenskfödda kvinnor med svenskt medborgarskap var då 1,4 barn per kvinna.
Normerat till invånarantalet har Sverige under senare år jämfört med andra västerländska länder tagit emot extremt många invandrare. (2008-2009 tog Sverige årligen emot drygt 100000 invandrare.) Invandrarna har i huvudsak bosatt sig i hyresrätter i våra storstadsområden.
Det är således pga. invandringen som Sveriges befolkning har ökat.
I storstadsområdena ökar generellt sett antalet bostäder hela tiden men invånarantalet ökar desto mer. Efterfrågan på bostäder överstiger utbudet, vilket resulterar i ökade bostadspriser. Detta är i huvudsak ett storstadsfenomen och gäller inte generellt i övriga Sverige.
Därför anser statsmakten i sina tillväxtkalkyler att man tjänar tvåfalt på en stor invandring, som då skulle ge fler invånare och ökade bostadspriser.
Cornucopia, är min analys riktig?
Hm.
Riktig vet jag inte, men eftersom invandrare har en tendens att koncentrera sig till storstadsregionerna så kan det vara en möjlig förklaring. Kort sagt, invandringen drar upp BNP via upppumpade bostadspriser…
Ja brukar inte politikerna säga att Sverige tjänar på invandringen. Sverige som i banker då kanske menar de, kredittillväxt pga bostadsbrist.
Västvärlden liknar Romarriket i dess slutskede, ett imperium som överlevt sig själv, girighet och korruption blir dess undergång.
Demokrati var en bra tanke innan politikerna expanderade staternas makt över samhället. Nej jag gillar inte demokrati, om vi ska tillämpa den som idag. Herman Romproy har jag aldrig fått välja. Den västliga demokratin har överlevt sig själv. Väntar ivrigt på domedagen och friheten från slaveriet 🙂
Cornucopia, du har varit inne på detta tidigare men visst är det fantastiskt intressant, citerat från Hegnar Online:
"Bergens Tidende har plukket ut en leilighet på 38 kvadratmeter i Sandviken, med ett soverom og bad. Den var priset til rundt to millioner kroner, i et nybygg som nå er utsolgt.
Det er bare såvidt under salgssummen for en ny villa på 263 kvadratmeter på Emerald Island ved Orlando i Florida, USA. Den gikk ifølge avisen nylig for 2.077.200 kroner, og fulgte med syv soverom, fire bad, stor garasje og svømmebasseng.
– USA oppleves som grisebillig
Holberg-forvalterne Petter Slyngstadli og Gunnar J. Torgersen er overbevist om at nordmenn kan gjøre gode boligkjøp i USA.
– Med sterk krone og lav rente kan du kjøpe et hus og sitte stille i ti år, uten en gang å leie ut. Du vil få gevinst, sier Torgersen.
– Som pensjonist hadde jeg vurdert Florida fremfor Spania. De smarte har allerede kjøpt. Norsk kjøpekraft, kraftig prisfall og forholdsvis lav dollar ser jo bra ut. Vi er ikke eiendomseksperter, men det oppleves jo som grisebillig i USA, sier han videre til Bergens Tidende."
Överväger du flytt? Tänk på orkanerna…
Men även om sex sovrum och tre badrum raseras i en orkan, så har man ju fortfarande mer bostad kvar än om man hade köpt den där lägenheten i Sandviken.
Anonym 15:41, du kan gå över till guld och silver vilken dag du vill. Det är ingen som tvingar dig att vara delaktig i bankirernas pyramidspel.
Mvh Guldnisse
Lyxhus i Tokyo kan kosta betydligt mer än 15 miljoner…
http://www.realestate-tokyo.com/sale/search/details.aspx?area=2,3,4,5,6,7,8&type=1&budget=10000,999999¤cy=1&page=14
Lägenheter kan ligga på 200k/kvadrat.
Det har givetvis å göra med att de knappt betalar nån ränta där, och ingen tror att den någonsin kommer att höjas +brist på byggbar mark och att det ska vara jordbävningssäkert.
Invandringen driver definitivt upp fastighetspriserna i storstäderna, white flight + bristen på bostäder, alla överklaganden o fan o hans moster gör allt svindyrt.
Frågan är väl vad som skall sticka hål på bostadsbubblan. Senast var det ju bolånekrisen i USA med konkursen av Lehman Brothers som fick finansmarknaden i gungning.
Kan det bli höga oljepriser och matpriser som initierar en ny lågkonjuktur?
Det som laddar upp för att nästa lågkonjunktur skall bli rejäl är på det globala finansiella planet den omfattande statliga skuldsättningen, för den reala ekonomin är det svårigheterna att öka produktionen av råvaror och mat och att råvaror som olja sinar.
Vad som sedan sticker hål på bubblan vet man först efteråt, det kan t.ex. vara frihetsrörelserna i nordafrika och arabstaterna. Blir det så är det i alla fall värt det, är det hårda tider skall man hålla på goda principer.
Krisen är inte över eller löst, den är bara dold bakom massor av krispaket. Felinvesteringarna fortsätter således precis som innan 2008.
Västvärlden hålls vid liv i respirator och har gjort så sedan 2008, komapatienten vill inte leva på egen kraft.
Vore allt frid och fröjd skulle vi inte ha nollräntor. Nu upprepar västvärlden japans misstag, vi har egentligen inget att se fram emot så länge politikerna vägrar ta smällen.
Otroligt hur många även här som talar som om krisen var över..Borg och Reinfeldt har lyckats inser man, bröd och skådespel.
Det blir nog inte politikerna som får ta smällarna. De får som vanligt tas av vanligt folk, dvs vi skattebetalare. Bankirer, finansfurstar, Kampradorer och börsjobbare kommer som vanligt relativt lindrigt undan.
Törs jag ana att fler och fler ser fördelarna med Laissez-Faire kapitalism. Givetvis med full reserve banking och INGA räntor som driver inflation. Låter som en våt dröm för min del kan jag lova.
Anonym sa: "Frågan är väl vad som skall sticka hål på bostadsbubblan. Senast var det ju bolånekrisen i USA med konkursen av Lehman Brothers som fick finansmarknaden i gungning.
Kan det bli höga oljepriser och matpriser som initierar en ny lågkonjuktur?"
Initieringen av lågkonjukturen har redan startat.