I en artikel i DN om de stigande oljepriserna intervjuas förstås professor Kjell Aleklett och den ständigt like förvånade strutsen Ulf Svahn från SPI.
Svahn är förstås lika förvånad som alltid och upprepar mantran om att OPEC har enorm reservkapacitet och att det inte existerar några problem. Men det är också det han får betalt för att säga, så konstigt vore annat.
Aleklett påtalar, precis som jag, att världsekonomin kommer krascha igen när oljepriset nått en för hög nivå. Jag brukar, eftersom det är jag som skriver och jag har utrymme, påpeka att det är energibristen som knäcker ekonomin. Priset är bara ett symptom. Och när tillräckligt många procent av global BNP går till att köpa olja så tar tillväxten slut.
Vad som är viktigt att påpeka är att Aleklett påminner oss om att man numer i statistiken över oljeproduktionen inkluderar etanol i all liquids och att etanolen tillfört 3.8 miljoner fat per dag, baserat på investeringar som påbörjades för 10 år sedan. Vi vet hur det ser ut med tillgången på mat och vad matbristen t ex redan gjort i bland annat Egypten. Engångstricket att föra in etanolen för att statistiskt gömma peak oil kan inte göras om.
Situationen är inte hållbar, men etanoluttaget kan nu inte öka nämnvärt då kapaciteten inte byggs ut i en takt som täcker upp fallet i oljeproduktion längre. 2009-2010 var alltså ett undantag baserat på investeringar för 10 år sedan. Hade inte etanol räknats med i oljestatistiken hade det varit övertydligt att vi redan passerat peak oil.
Citat:
“Tro inte att man kan ersätta det med förnybara alternativ. Etanol svarar i dag för cirka 3,8 miljoner fat oljeekvivalenter per dag. Det motsvarar knappt den årliga minskningen av råolja. Och det tog tio år att bygga upp denna etanolkapacitet, enligt BP. Det finns inte utrymme inom den agrara industrin för en årlig ökning av samma storleksordning. Det här har många så svårt att ta till sig, säger Kjell Aleklett.”
Oljepriset är generellt som lägst på vintern och som högst på sommaren med amerikansk driving season. Så priserna blir högre redan i år, även om det kommer rekyle, antagligen framåt april-maj.
Så frågan är bara när världsekonomin knäcks den här gången? 125 USD? 150 USD? 175 USD? Lägre eller högre än förra gången på 148 USD för WTI?
22 kommentarer
Jag skickade ett mail till Lasse S som skrivit artikeln
Rubrik: Oljepriserna.
Vem ska man tro på?
Forskaren och hans doktorander som harvar igenom produktionssiffrorna eller företrädaren för oljebranschen?
Svahn skrev på sin blogg att OPEC "inger inte förtroende för tidigare och kommande uttalanden". Men detta borde rimligtvis också innebära att Svahns kovändningar och oförmåga att förutse, eller ens förklara prisutvecklingen ("Jag har en känsla av att det finns mer psykologi och spekulation än tidigare") inte heller "inger förtroende för tidigare och kommande uttalanden"?
Vilka källor förlitar sig Svahn på när han gör olika uttalanden? Om inte OPEC är att lita på och han underkänner EIA och IEA (WEO) och förstås Aleklett, vad återstår då bortom en "egen övertygelse" (grundlös?)? Är det som med Carlberg som när han konfronterades med obekväma forskningsresultat svarade med att säga "jag delar inte den uppfattningen"?
Skulle gissa lägre den här gången efterssom världen troligtvis redan befinner sig i en "dead cat bounce". Undrar när Svenska regeringen sänker bensinskatten?
CornuCopia,
Du snackar om kommande inflation inom olja och mat.
Ändå köper du ekologiskt mjöl för 11 kr kilot när samma icke ekologiska mjöl går att få för 5 kr kilot på Willys. OM man går över till icke ekologiskt kan man klara en inflation på 120 % och ändå klara samma utgifter som idag.
Peak-oil? Så what. GM Volt kommer ut 2012. Förbättrad svensk version kommer finnas 2013. Då har vi en bil som i snitt drar 0.1 liter per mil. Stiger bensinen till 30 kr litern så kostar varje mil ändå bara 4 kr (3kr bensin + 1 krona el). GM Volt och liknande bilar kommer att gå att få kring 350 000 kr styck.
Sverige kommer att ha ett kraftigt elöverskott från och med 2014.
Inträffar peak.oil så har det ingen större effekt på de med sparkapital. Volkslagen har redan idag en prototypbil som drar 0.09 liter per mil.
2014 kommer vi ha kommersiella bilar som drar 0.09 liter per mil i Sverige.
Anonym 22:48
Du vet väl att olja används till många fler saker än bränsle till personbilar? Och bensinsnåla bilar kommer inte hjälpa så mycket när alla kineser och indier börjar köpa bilar. Produktionen av olja kommer inte kunna möta den allt stigande efterfrågan.
Vad är EROEI för etanol numera? Var knappt 3 för 10 år sedan. oljan i starten gav 100..numera ligger den runt 15?
Anonym 22:48:
Ledsen att spräcka bubblan du lever i, men elbilarna kommer inte att rädda oss. Det finns 800 miljoner bilar som behöver bytas ut, att bygga en bil förbrukar ungefär lika mycket olja som den kommer förbruka i drift under sin livstid.
Sen har vi förbrukningen. De 0,1l/mil du hänvisar till är deras gamla siffror. Det var när de fortfarande trodde att motorn skulle ladda batterierna och elmotorer driva på hjulen, nu har de istället en drivlina där motorkraften kopplas in direkt – det är alltså inte el elbil längre utan en laddhybrid. Sen har bilen fått officiella siffror på förbrukning nu när den till sist säljs, dessa är inte 0,1 utan närmare 0,4l/mil, alltså inte bättre än en snål diesel.
Vad gäller Volkswagens konceptbil som drar under litern per mil, antar att du har sett den? Knappast så praktisk, inget folk kommer vilja ha förmodligen.
Det finns inga silverkulor som kommer rädda oss från peak oil. Även om Rossi lyckats med kall fusion så löser inte det problemet. Detta är inte ett energiproblem, det är ett flytande bränsleproblem. Vi har inte tillräckligt med flytande bränsle.
En annan sak som inte har kommit upp på agendan är den kommande bristen på bönder. De nuvarande bönderna är vad man skulle kunna kalla fossilbönder. Hela deras produktion står och faller på tillgången på olja ( + EU-subventioner ) Förutom olja till maskinerna ingår olja i bekämpningsmedel, gödsel, maskiltillverkning och transporter mm mm. Dessutom är medelåldern hög, gissningsvis 55-60 år, ( rätta mig om jag har fel ) och nyrekryteringen nästan obefintlig.
Framtidens matproduktion, där bönderna utgör grunden, måste kunna sänka förhållandet energi/in – energi/ut från nuvarande 7 – 1 till <1 – 1 när det inte finns någon olja längre. Kommer det att finnas några nya fossilfria bönder under dessa villkor i framtiden ?
Oljan kommer ligga på 200 $ per fat innan året når sitt slut & förmodligen har världsekonomin redan kraschat på 150 $ USD efter en långvarig period.
//MVH Niklas af Bergenhauf
http://peakoil.com/alternative-energy/the-eroei-of-ethanol/
Här kan man se aktuella siffror på eroei för etanol.
Det man sällan talar om är livsmedel överlag, 10 kalorier olja för en kalori mat..
Jag undrar när det blir allmän kännedom att människan riskerar energibrist inom kort, det är inte läge att stänga ner kärnkraften i Sverige tex, eroei för kärnkraft slår det mesta. Även om vi bara får ut 2-35 av energin idag.
Kina ska ta fram en reaktor som Usa utvecklade på 1960-talet, LFTR, den har potential att bränna ut upp till 98% av bränslet och bränna om gammalt avfall vi samlat i världen. Avfallet blir kortlivat ca 300 års halveringstid. Med torium och avfall skulle världen ha energi för flera tusen år.
Reaktorn kan även ge över 600 grader värme(mot dagens 320), man kan då använda brayton cykeln istället för rankine cykeln och tjäna 10-15% effektivitet vid elproduktion, förutom fjärrvärme och processvärme. Med värme blir det lättare att syntisera bränslen tex.
Varför denna teknik inte slog igenom var att man var ute efter vapenplutonium, en LFTR ger inget sådant och den kräver ingen bränsletillverkning, det är just bränsletillverkningen som kärnkraftsföretagen tjänar mest på.
Väljer vi klokt nu, kan övergången bli hyfsat smärtfri, iofs tycker många att förändring är smärtsamt, ingen big block V8 i båten etc..
Jag är rädd för att det är miljöhysteriker som styr framtiden i detta land. Vindkraft, vattenkraft och sol verkar vara receptet framåt för många. 300 000 fat/dag olja ska bara upphöra, även 46TWh el från kärnkraft ska upphöra.
Fossil energi+kärnkraft utgör motsvarande 200TWh energi, jag skulle vilja se detta land klara sig utan 200TWh energi utan katastrofala följder.
10-12 grader inomhus på vintern? Mat var tredje dag? Belysning endast om det är ett måste, annars blir det som i afrika, man läser när det är dagsljus. All modern teknik kan vi glömma, den kräver energi..
Eller så får man passa på att ladda sakerna när vi har vind..
Läste att Danmark snart upphör att exportera olja, vi köper i runda slängar 1/3 av vår olja av dem, Norge upphör inom 5-10 år, det beror på hur snabbt deras produktion sjunker och den sjunker snabbt nu.
Den tredje tredjedelen köper vi av Ryssland.
Vem ska ersätta Sveriges import från Danmark och Norge? 200 000 fat per dag handlar det om.
Har Ryssland den kapaciteten? Ska vi köpa 100% av en leverantör? Är det smart?
Vad säger Reinfeldt? Varför tas inte detta upp i media? 300 000 fat per dag låter lite, men utan detta står landet still, just in time beror helt på att oljan flödar. Jordbruket är 100% beroende av oljan..skogsbruket, gruvnäringen, byggbranchen..
Jag anar en ovilja att ta tag i det jobbiga i detta land, vi kör tills det smäller? Kina bokar ju löpande upp oljeleveranser 25 år framåt av Ryssarna, de betalar i förskott, vem tror ni Ryssen prioriterar då? Sverige eller Kina?
Har vi någon insider på svensk petrolium?
12:56, du har förstått ser jag. Bra.
Det skrämmande är nog att inget görs förrän det blir akut, det tar vi då, är en vanlig strategi i detta land.
Det kortsiktiga tänkandet kommer aldrig fungera nu när världen snabbt kommer att förändras. Vill vi inte förändras blir vi tvingade av verkligheten.
Har en bekant som bor på landet, han har alltid minst 3 kubik diesel hemma. Trots att han inte har maskiner, hans bil drar knappt halvlitern. Han är dock väldigt skeptisk till försörjningstryggheten i detta land. Kan det vara så att lantisar lever närmare verkligheten än vi i stan? Mins inte senast jag upplevde ett strömavbrott tex.
Var är den ultimata boplatsen, i en värld utan billig energi? Jag kan tänka mig i ett tropiskt klimat och närhet till en vattenkälla, en flod eller fors.
Hawaii uppfyller många av mina kriterier, de har bra odlingsklimat, de har rent vatten och nära till geoenergi i sin aktiva berggrund.
Sverige har inte ett bra klimat, vi har rent vatten men ingen geoenergi lättillgängligt.
Utan oljan hade Skandinavien troligen aldrig ökat sin befolkning till dagens nivå.
Det ska bli intressant att se hur vi som bor långt norrut ska klara omställningen och hålla uppe befolkningsökningen.
Jag skulle hellre bo på Hawaii om jag ska vara ärlig, med en mark som är bördig. Jag skulle slippa uppvärmningskostnaden, kylbehov skulle jag inte ha, jag föredrar värme faktiskt. Hur många skördar per år kan man få i ett tropiskt klimat?
Hawaii kan likt Island lätt utnyttja geotermisk energi, men de verkar inte göra det idag.
Hawaii uppfyller enligt mig Maslows behovspyramid enklare än tex Sverige. Vad tycker ni? Nackdelen de har är väl tropiska stormar och vulkanutbrott.
Anonym 14:36, den optimala boplatsen är i ett socialt stabilt och industrialiserat land som har elkraft, jordbruksmark och skog eller kol så det räcker för alla viktiga funktioner och för att producera attraktiva exportvaror för att importera det man måste ha.
Sverige, Norge och Finland är bra kandidater till att vara sådana länder. Jag rekommenderar alltså att lägga engagemanget på att bygga sitt bo här och på att påverka politiken att ta sig an svåra social problem, långsiktiga problem och hålla ekonomin i ballans så landet förblir trevligt att bo i och blir ännu bättre.
Är benägen att hålla med Magnus Redin. Alternativt Kanada, men här har man släkt, vänner och kan språket till 100%. Bättre att flytta till Norrland än Hawaii. Växthus kan värmas med ved/flis från den egna skogen.
jo fast ett liv i Sverige kräver mer jobb än Hawaii. Där har man sommar året runt och stabilt klimat runt 25-27 grader året runt. De har även en svalkande bris, det är aldrig vindstilla vad jag minns.
Fick idén av att jag har en släkting på Maui, dennes trädgård..wow! Det växer så det knakar där. I närheten har han en bäck uppe ifrån bergen, han tänkte ett tag kasta in ett minikraftverk med skovelhjul 🙂
I Sverige har vi inte värmen gratis, flis och ved kostar energi att ta fram. Mörkt och kallt 6 månader per år.
Jag tänkte mest i bekvämlighetssyfte. Plantera lite fruktträd och sätt dig i skuggan..
Jämför man tex ett ha rapsåker mellan afrika och Sverige så ger ett hektar i afrika 2 ton mer rapsolja per år. Man får mer för mindre jobb.
Jag tycker inte Sverige är så stabilt längre, man ser mycket social missär i tex Stockholm. Inte heller ser jag regeringen oroas över utvecklingen.
EROI på sockerrörsetanol är 1:25, dvs det går åt 0,04 MJ insatsenergi per MJ etanol vid pump. (Concawe-rapporten – som är "bibeln" när det gäller EROI och CO2eq från samtliga transportbränslen som används i Europa).
Förstår inte varför så många envisas med att hänvisa till amerikanska siffror – dessa gäller endast USA, endast små droppar amerikans etanol exporteras än så länge. Resten av världen kör på Brasiliansk sockerrörsetanol och i viss mån Europeisk veteetanol.
I Skåne produceras mer mat än vad som äts upp (eller slängs) av skåningarna. Så Skåne skulle klara sin försörjning på egen hand, men det skulle knappast Stockholm eller Norrland. Flytta till Skåne alltså, helst den sydvästra delen.
Rättelse: EROEI är naturligtvis 25:1… 😉
Märker att man är ensam om att inte känna sig fastväxt i Sverige. Jag har ju väldigt liten familj kvar, lien har gått hårt i släkten.
Har alltid föredragit värme framför kyla, då bor man nog i fel land…
Jag skulle hellre uppleva energikrisen på Hawaii än i Norrland personligen. Huttrar vid minnet av Älvsbyn och minus 40..Mörkt dygnet runt.
Bodde i Australien ett tag, men deras klimat är för hett och torrt. Västindien-Hawaii tror jag är optimala klimat. Skåne var för blåsigt.
"Den här tekniken kommer inte att ändra världens energianvändning över en natt. I grund och botten introducerar vi en ny och imponerande energikälla som erbjuder billig, ren och förnybar energi till slutanvändaren"
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3091074.ece
@anonym 10:43 det finns ju fler fiktiva energikällor vända sig till, dunderhonung till exempel. Då orkar man springa istället.