Via läsaren Tannhäuser fick jag tipset att P3 Dokumentärs dokumentär 90-talskrisen finns på nätet, förstås.
För er som vill lyssna av hela dokumentären som .mp3 så är det förstås också möjligt.
När ni lyssnar kommer ni slås av likheterna till idag, men kom ihåg att bubblan är mycket större idag. Och Sverige är om möjligt ännu mer självgoda över den strålande ekonomin idag än då. Enda skillnaden är att vi idag har en flytande valuta.
Intressant är t ex Bo Lundgrens medgivande att man visst visste att man stod inför enorma problem, men att det inte fanns någon anledning att erkänna detta i media. Hade han gjort det skulle det förstås orsakat panik. Viktigt att ha i åtanke när politiker och makthavare pratar runt rådande bostadsbubbla. De kan mycket väl veta om problemens omfattning, men måste tona ner dem för att inte skapa panik.
När vi ändå talar Public Service så tar SVT:s program Plus upp guld som sparande.
Kanske ett tecken på att det är dags att sälja när inte bara SVT tar upp guld som andra sparandealternativ efter sparkonto, utan det görs dessutom med självaste Claes Hemberg från Avanza som guide. När själva Hemberg visar att guld var den bästa placeringsformen de senaste tre åren så kan man fundera på om priset inte gått för högt. Han har ju tidigare varit våldsamt opponerad mot guld.
31 kommentarer
Tänkte på en sak när jag läste om kravallerna i Egypten. Det verkar sprida sig social oro i nordafrika, matpriser dvs peak oil har börjat visa effekt redan. Sprider sig detta till saudi kommer vi snabbt att drabbas, saudi är ett kungahus som hålls under armarna av Usa bara pga deras beroende av oljan.
Säg att Saudi upplever uppror då kan 10% av världens olja hamna i oro. Mellanöstern har enorma mängder unga arbetslösa män som är missnöjda, inte minst i Saudi.
Kanske kan vi få en ny oljekris inom kort, med västvärldens sköra tillstånd och Sveriges självgoda attityd, vad tror du effekten skulle bli? Skört blir samhället när det vilar på just in time, ingen lagerhållning och krediter.
Svenska företag lånar till drift och delar ut vinsten, 2008 var ingen väckarklocka..
Bolånekollektivet tänker jag inte ens beröra.
Från tigerekonomi till u-land på 6 månader som 2008?
Hörde du när diskrimineringsombudsmannen Katri Linna får ordentligt med kritik?
Hos DO upplever sig tydligen var tionde anställd sexuellt trakasserad.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4314981
Jag tycker det är spännande att se hur SVT har gått från sponsring i form av modesta reklamskyltar i början och slutet av idrottsevenemang till att låta aktiemäklare köpa ovärderlig redaktionell reklam till priset av några timmar i rampljuset.
Cornu,du är inte seriös!Du snackar så mycket om bubblan att jqg är säker på att du ligger i bear bostadrätter typ.Du är tjatig och jag är nu trött på digf!Mvh Obelånad bostadsrättsägare som skall bo här till jag dör….Tjat kärring!
Är du och även själva föreningen obelånad så har du väl inget att oroa dig över. Problemet är alla de som är högbelånade, och vad som händer när den svenska skuldbubblan spricker.
Haha, där var en öm tå… Obelånad bostadsrättsägare..
Vet folk bakom järnridån som tog livet av sig när muren föll. Hela deras liv hade varit en lögn, vilken chock och förnedring. Kan det bli likadant med våra bolånefår?
Allt det man trodde på visade sig vara falskt och domedagsprofeterna de jävlarna hade visst rätt..
Absolut obelånad! Men det börjar bli väldigt tjatigt!Verkar som en del faktiskr har intresse av att det skall rasa!
De flestas liv i Sverige och övriga världen har varit lögner väldigt länge. Media har inte rapporterat om något viktigt på väldigt länge. 40% av alla nyheter i Väst kommer från Reuters (TT i Sverige) och AP. Båda ägs av familjen Rothschild.
Bankerna har med över 10 000 biljoner kronor i olika derivat skuldsatt hela planeten flera gånger om. Deras marionettpolitiker över hela Västvärlden har naturligtvis flyttat över skulderna på skattebetalarna, som i form av massiva prisökningar till följd av inflationen (ökningen av pengar i omlopp), kommer att få betala med betydligt sänkt levnadsstandard. Samtidigt som deras fri- och rättigheter stadigt tas ifrån dem bit för bit av samma "folkvalda" politiker. Trots att fler dör i drunkningsolyckor än terrorattacker i Europa och USA.
Dags att vakna upp
Anonym 22:46. Säg att du på 30-talet visste vad som skulle hända i Nazi-Tyskland, du förutsåg anschluss och lebensraum, du visste att miljoner skulle dö i koncentrationsläger. Låt oss säga att du kände ett ansvar att berätta, sannolikt hade ingen trott på dig då, sannolikt hade de tyckt du var tjatig…
Folk kommer inte dö av sina bolån, men vad som händer när allt klappar ihop kan onekligen bli ganska otäckt, och då pratar jag inte bara Sverige…
problem…
Har nyss bytt jobb och fått slutlönen från gamla. Så trots att jag betalade in hela CSN årsbeloppet + lite till nu så har jag plötsligt 50k+ på lönekontot. Och på Avanza ligger redan 30k+ i likvida medel och skvalpar.
Problemet är vad ska jag investera dessa pengar i. Känns som att allt är upp-hausat eller övervärderat just nu. Man bara väntar på ras. Tidigare kunde jag ju köpt guld men det verkar ju också rasa.
VAD ska man satsa på om man som jag har "överskottslikvider" ?
Cornu, kan du ge lite råd om guldköp, jag tror det börjar bli bråttom nu.
Skall man köpa mynt eller 100 grams tackor, cirkulerade eller nypräglade. Några finns visst att få inplastade.
Jag såg också, jag kommer inte ihåg var, att det skulle finnas wolframfyllda guldtackor.
Googlade "tungsten gold bars" just nu, det finns tydligen förfalskade guldtackor.
Åke M
Anonym 23:07: vad du än gör lita inte på nån stropp i hängslen! 80k kan du väl lika gärna låta ligga i cash om du inte har massor redan,, skadar inte!
Till anonym 23:07: Guld är inte övervärderat på långa vägar. Kan du inget om guld, börja läsa, lyssna och kolla info om guld. Du kommer då skydda din köpkraft. Det som Cornu analyserar är pappersguld, inget annat. Köp lite silver när du ändå håller på, du kommer inte ångra dig.
Här en länk att börja med:
http://watch.bnn.ca/#clip406470
så svaret på "VAD ska man satsa på om man som jag har "överskottslikvider" ?" är fysiskt guld och silver, det är både eftertraktat och billigt.
22:46: Fler än man tror väntar ivrigt på bubblan så att de kan köpa bostäder. Antagligen hela generation x då merparten blir nekad bolån och får låna av familjen.
23:07: Investera i fysiskt silver om du vill spara, guld om du känner dig lite mer modig.
Intressant att det nu mer allmänt propageras för guld även för "gemene man" – tyder ju på att vi börjar närma oss en topp där.
Det är väl som med de flesta investeringar: När allmänheten och allmänmedia hakar på – då är man i slutet av en uppförsbacke – och "experterna" börjar sälja eller iaf inte köpa 🙂
/K
De som säljer investeringsguld som näringsverksamhet är skyldiga att ta namn och adress på köpare och förvara dessa uppgifter i minst sju år. Och bokföringslagen kräver förvaring av fakturor i tio år.
Så den politiska risken i att köpa guld skall inte helt underskattas. Privat guld förbjöds ju i USA en gång, och det kan bli så igen. Inte som domedagsprofetia, men det förtjänar att nämnas i alla fall.
En helt annan tanke. Eftersom effekten av peak oil och andra liknande toppar kommer att ge energipriserna en raketfart uppåt, borde man inte då sats sitt sparande i energioptioner? Finns det något sådant generellt instrument som liksom bara handlas i kWh? Fast snacka om svart svan om nu den där italienska kalla fusionen visar sig funka.
Klas 10.41 "Intressant att det nu mer allmänt propageras för guld även för "gemene man" – tyder ju på att vi börjar närma oss en topp där."
Det kan handla om en beständig platå snarare än bara om en topp. Vad säger att guld någonsin kommer bli billigt igen? Guldet räcker bara till att alla skall kunna ha en guldring kring fingret, men det finns väldigt mycket annat folk kan vilja ha guld till: halsband, armringar, örhängen, förgyllningar, elektronik, mynt, investeringstackor mm.
Och så kan priset på saker höjas väldigt mycket och länge även sedan alla förstått värdet i något. Annars skulle väl bostadspriserna rasat ihop för gott redan för tio eller tjugo år sedan?! Men de fortsatte stiga mycket även sedan alla lutade åt att det nog var riktigt illa att inte äga sin bostad. Snart kanske alla anser att det är riktigt illa att inte äga en massa guld?
En stor fördel med guldet jämfört med bostäder är att knappast någon köper guld för lånade pengar, medan nästan alla köper bostäder för lånade pengar. Det finns alltså inga lånerelaterade risker i guldet. Den som har guld är inte satt i skuld. Och därmed fri.
@Klas:
Ditt resonemang gällande guldets stigande eller icke stigande stämmer förstås, till viss del. I klassiska bubblor (eller varför inte benämna dessa företeelser vid dess rätta namn, dvs. pyramidspel) så toppar dessa oftast när flest människor ser minst risk i egen insats (i bobubblans fall genom att ta lån) och störst (och säkrast) avkastning – i form av stigande värde. Med ett trollspös kraft löses då det sunda förnuftet och det kritiska tänkandet upp, förmodligen som ett resultat av att man "inte vill bli ensam kvar" i kombination med att "göra en bra affär/investering". Detta skedde under 90-talet (med fastigheter), under 00-talet (IT-aktier) och på 00->10-talet, med fastigheter. Rekommenderar starkt filmen "Överdos" av Johan Norberg som pedagogiskt förmedlar hur vi tvingat in oss själva i ett system som förutsätter bubblor. Effektivast sker dessa bubbeluppblåsningar genom att en respektabel myndighetsperson (eller helst hela det politiska och ekonomiska etablissemanget), som t.ex. en förtroendeingivande finansminister eller statsminister, går ut och proklamerar att det inte finns någon fara – tuta och kör, som sig bör. Parallellerna till Bagdad Bob, som under USA:s invasion av Irak, hävdade att "all is good, nothing to see, move on – the infidels will fail" visade sig ju, så här i backspegeln, vara ute och cykla. På samma sätt som Bagdad Bob visste att den irakiska armén saknade motståndskraft och hur illa ställt det faktiskt var, på samma sätt visste Bildt, Lundgren och co. på 90-talet hur illa ställt det var med fastighetspyramiden. Jag tror också att det, vi det här laget, står utom allt rimligt tvivel att vi inom en (snar) framtid kommer få se Reinfeldt, Borg, Ingves o co. gå ut och säga att "ja, självklart visste vi att vi hade en bubbla, men vi kunde inte skapa panik". De sitter i en rävsax… Eller förlåt, låt mig omformulera: Vi sitter i en rävsax, men de som sitter absolut värst och tvingas gnaga av sig benet när den slår igen, det är bolånetorskarna, som Cornu skulle benämna den.
Betänk ovanstående och betänk att i detta har folk i dagsläget inte har några som helst problem att gå in på banken, skriva på ett papper som innebär lån på 2-3 miljoner kronor, för att köpa "drömhuset/lägenheten/skyffet" och därmed vara skuldsatta för livet. Varför? För att de VET att det inte finns någon risk. För att de VET att de investerar. För att de VET att de kommer att få tillbaka pengarna. Nåväl, man kan inte klandra det kollektiva samhället för alla problem, men vad det gäller detta (dvs. att bubblor likt dessa kan blåsas upp) så är vi nog kollektivt ansvariga. Eller åtminstone kommer vi bli detta förr eller senare (se USA, Grekland, Irland, m.fl., mfl.).
Detta är förstås bara exempel på nationell nivå. Vad är lilla Sverige i relation till resten av världen? Just det… Det var ju det där med finanskrisen och bubbelblåsan… förlåt, kreditexpansion på global nivå. I detta nu skapar USA skulder i storleksordning som självaste Joakim von Anka skulle avundas. Miljarder, triljarder, fantasiljarder. Kongressen kommer tvingas höja lånetaket från fjortontusentrehundra (14 300 000 000 000) miljarder dollar. Och denna kreditexpansion sker för att kunna betala skulder som togs igår. Dagens underskott löser vi morgon, som sig bör.
fortsättning följer…
/Tannhäuser
…forts:
Vad finns då för alternativ när gigantiska skulder genererats – eller som man på finspråk säger: genomfört kreditexpansion? Dessa skulder kan nämligen inte betalas, eftersom vi nu (åtminstone om vi ser till bolån) nått en smärtgräns då förstagångsköpare inte kan komma in på marknaden. Det blir ju mer delikat på nationell nivå, när centralbanker, t.ex. Fed med Helicopter Ben vid rodret, kan trycka pengar för att betala skulderna. Nåväl, hur påverkar det bolånemarknaden i Sverige? Eftersom inget nytt kapital trycks in som kan höja priserna mer + de lån som nu tas av bolånetagare ligger i den storleksordningen att de är ohållbara om räntan höjs några procent i kombination med att ränteavdragen försvinner. Alternativen är då att ställa in betalningarna eller inflatera sig ur problemet och eftersom du som privatperson inte kan skapa inflation så återstår det första alternativet. Och det blir inte roligt. När väl bubblan spricker kommer det inte finnas någon lojalitet, ansvar eller tycka-synd-om-politik till övers för gemene man/kvinna. Då blir det upp till var och en att ta hand om sin egen skit, så att säga.
Tyvärr kan inte Federal Reserve och USA agera på detta sätt, och de vet det. Det enda sättet för dem att komma till bukt med skulderna är alt. nr. 2 – dvs. att inflatera bort skulderna. Detta gör de i detta nu och resultatet av detta borde vara mer än tydligt genom stigande råvarupriser världen över. (Självklart innebär spekulation också att priserna drivs upp, men jag är övertygad om att det är kreditexpansionerna som är den enskilt största bidragande faktorn till höjda priser. Med reservation för "riktig" ekonomisk återhämtning och hederlig gammal tillgång och efterfrågan, så klart.) Följderna av detta är det vi ser nu – upplopp i Nordafrika. Det kommer att ske mer sofistikerade upplopp i Sverige också, på sikt. Dessa har redan börjat – i liten skala. Som konsumenter som "hotar med att handla i andra affärer, om HM höjer priserna på kläderna, som en följd av att bomullspriset gått upp". Det är skrattretande, jag vet, men beskriver ändå samma fenomen – USA:s greppande efter halmstrån och bevisligen brist på reella och fungerande lösningar. Visst, de kommer att få bukt med de gigantiska underskotten, men på bekostnad av resten av världens besparingar.
Som Cornu m.fl. så ofta skrivit om så finns det en valuta som inte går att inflatera. Fysiskt guld. Så att det börjar propageras för guld handlar nog mer om att Helikopter-Bens och superbankirernas agenda börjar lysa igenom på riktigt. Än så länge skrattar gemene man/kvinna åt det faktum att det finns folk som investerar i fysiskt guld. I valfritt svenskt köpcenter finns nu (minst) en handlare som köper ditt "gamla, oanvändbara guld". I brist på cash för nästa Egyptenresa, platt-TV eller ny cross till ungarna så är det för många ett helt ok alternativ att sälja av gammelfarmors smycken. Jag menar, vem har nytta av dessa i tider som dessa när pengar ändå bara är digitala siffror i en dator någonstans? Det är ju inte så att de någonsin kommer att komma till nytta igen… Eller? Eller?!
/Tannhäuser
Undrar hur stora skulder Usa kan tillåtas ha innan omvärlden synar bluffen? Hur länge tror ni detta fuskande håller?
Jag trodde att Usa skulle kollapsa redan 2010.
EU kör samma trix, nya lån för att betala gamla skulder.
Om en privat person skulle göra detta skulle denna hamna i fängelse för bedrägeri, men om en riksbank gör det är det helt ok? Är människorna så hjärntvättade på jorden att de inte förstår vad som sker?
Våran riksbank skapade en massa kronor som de lånade ut till bankerna i krisen, nu har de iofs dragit tillbaka dessa, men balansräkningen svällde rejält under 2009.
Det är ju som att hitta på att man har 200 miljoner på bankkontot för att man ska ta lån, du verkar kreditvärdig enligt banken..
Jag är konfunderad över att detta fungerar, ingen säger något. Man kan alltså trolla och alla köper det? krisen är ju över säger alla i Sverige.
90 talsbubblan drabbade inte privata enfamiljshus i någon större utsträckning.
Den drabbade fastighetsföretag och en del borättsföreningar.
Orsaken till krisen var en övergång från högränte och höginflation till lågränte och låginflation!/Oppti
Det är lite intressant, tycker jag, att många verkar resonera som att guld kan man aldrig misslyckas med som investering ?!
Det är väl precis lika lätt som ngt annat ?
Skillnaden med guld är väl att det är ett bra sätt om man inte vet vilken valuta man vill vara likvid i – fast när man väl skall konvertera tillbaka guldet i varor och tjänster så är det ändå då gällande valuta som gäller ?
Och det är väl iof sant att guld har varit ett "stabilt betalningsmedel" väldigt länge – så rent historiskt är det nog rätt säkert (även om nivån kan variera lär det inte variera nedåt alltför dramatiskt). Men det är ju inte direkt så att vi inte kan leva utan guld: bostad och mat är väl snarare de mest basala behoven – och i en mer avancerad civilisation en hel del andra råvaror, där jag undrar om just guld är den mest användbara ?
Så en långsiktig investering i guld (eller silver) är väl en slags hedge mot valutor i allmänhet. Och kortsiktigt kan man förstås spekulera i guldpriset – men det är nog där jag fnular lite på om inte guld håller på att toppa ut – just genom att titta på exponeringen av guldrelaterad reklam, alla dessa företag som köper "byrålådsguld", "experter" som rekommenderar detta osv osv
Vad gäller bostadsrätter: Jag ser inte att det finns ngn högre risk i att äga en BR än ett småhus, alls! Men om man för ett småhus måste tänka på att noga kolla upp skick och läge, ev planer på byggnation i närheten – så måste man för en BR kolla upp föreningens ekonomi och framtida budget/planer
/K
Lyssnade på P1's lördags intevju med monica palm (sosse zombie) Intervjuaren frågade gång på gång exakt vad hon medande angående hennes tjat om "passiva pengar".. men hon vek, dodgade och vägrade helt enkelt svara på vad hon menade.. var najs o höra.. 😛
Klas, i en bostadsrätt är du skuldsatt personligen och via kollektivet dvs föreningen.
En bostadsrättsförening på fall drar med sig alla medlemmar, i värsta fall kan huset säljas till en hyresvärd och medlemmarna förlorar sin insats och blir hyresgäster.
I ett småhus är du ensam om skulden och risken.
Kollektivt ägande är enligt mig socialism. Säg att 40% av medlemmarna får problem samtidigt i en kris, då gungar hela skeppet, än hur "rik" du är själv.
Vilket tramsprogram nya Plus har blivit..vänder man sig till vuxet folk eller förskolebarn?Senaste programmet var ett nytt lågvattenmärke /Stig-Olof
Men? Hörde jag rätt? Köpte en han en bostadsrätt för tre månader sedan?? Lärde han sig INGENTING? Säg att jag missuppfattat.
Nej, du hörde rätt. Han förlorade 100 000 på den gamla lägenheten, en skuld som tog honom typ 10 år att betala av (!!). Nu har han just köpt en ny lägenhet i Stockholm, inte för 400 000 kronor som han gjorde 1990. Utan dagens priser.
FÖR DEN HÄR GÅNGEN ÄR DET ANNORLUNDA sade han. Typ.
Tack Billy G, jag lyssnade också
Heheh, jaa nog är hon en riktig sosse zombi som vill ta från dom produktiva och fördela till dom icke produktiva.
"Det är rimligt att beskatta förmögenhet"
Men hon vill inte beskatta pengar som arbetar.. Ska bli intressant att se hur hon ska definera detta.
-Pinsamt.
Hon har verkligen noll koll på vad kapital används till, skrämmande att hon är en kandidat till "nya" sossarna.
Bidragspartiet verkar fortsätta i samma anda..
Thaman
Veronica Palm heter hon, för er andra som vill lyssna
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3071
Thaman
Jag trodde på allvar att jag hade missuppfattat. Vad tråkigt att jag inte gjorde det. För honom. Undrar om han märkte själv att han framställdes som exemplet som inte lärde sig av misstaget på 90-talet. Eller om han på fullaste allvar tror att det verkligen ÄR annorlunda den här gången. Märkligt, mycket märkligt… /Christine