Nyår.
Kort sagt var det dags att utrusta sig med ishacka, snöskyffel och en eldkastare modell mindre i ett utfall att skotta, hacka och smälta (låset) sig fram till vinkällaren för att botanisera lite. Är generellt ganska ointresserad av bubblande viner, men har en bekantsskapskrets som av någon anledning envisas med att släpa hem det ena eller andra när de varit på vikingatåg i väster- eller österled. Dessa landar på kallaste hyllan i vinkällaren i väntan på bättre tider. Eller nyår.
Är iaf tacksam över att bekantskapskretsen gjort oss självförsörjande på bubblande viner, då vi antagligen inte behövt köpa något sådant på ett decennium. Speciellt när man ser köerna på Systembolaget och alla som i år (igen) tagits på sängen av att det faktiskt blir nyårsafton den 31:e december.
Den här gången fanns det att välja mellan flaskor som det stod “Champagne” på, eller följande otydbara flaska som har erövrats i österled.
Om någon i läsekretsen kan dechiffrera vad som står på den innan den korkas upp så man kan få en uppfattning om den skall dryckas med vördnad, imiterandes rysk maffia eller utan större cermoniella inslag.
I övrigt ser svensk media ut att efter ungefär en vecka upptäckt de ryska inköpen av fyra offensiva amfibieskepp, även om de för svenska fårkets mentala trygghets skull bara nämner de två som köps direkt från Frankrike och inte de som byggs på licens. SvD lyckas till och med nämna det hela på en hel rad på ledarplats. Min tidigare analys av den offensiva dubblingen av Rysslands invasionskapacitet hittar ni förstås här på bloggen.
Men nu inväntar jag besked på om ovanstående flaska skall gå att dricka. Den har antagligen vilat något år i källaren. Annars får jag väl prova det hela empiriskt. Om det blir ett gott nytt år är alltså än så länge okänt. Smakar den bra så får man väl acceptera våra nya ryska herrar. I for one welcome our new russian overlords.
Gott nytt år på er alla iaf!
25 kommentarer
Gott nytt år CornuCopia,
Jag har föresten ett tips på ett blogginlägg jag skulle vilja läsa på CornuCopia inför 2011. Och det är detta: Uppmärksamhet om att 2011 kommer att bli det första året i historien som den offentliga sektorn i USA sett till BNP överstiger den i Sverige! Ja, det är faktiskt sant. USA har från och med nästa år en procentuellt större offentlig sektor än Sverige.
2011 kommer den amerikanska offentliga sektorn, mätt i procent av BNP, att överstiga den svenska!
USAs BNP idag 2010 uppgår till 14 670 miljarder dollar. Av detta kommer 6 700 miljarder dollar från utgifter från den amerikanska regeringen (federal), delstater (states) och kommuner (local). Den offentliga sektorn i USA svarar alltså redan idag för 45.6 % av BNP.
Sverige kommer 2011 att ha ett skattetryck om 47 %, överskottet i stat, landsting och kommuner beräknas dock till 2 % av BNP (överskottsmålet), det innebär att den svenska offentliga sektorn kommer att motsvara 45 % av svensk BNP.
För 2011 kommer den offentliga sektorn i USA ligga på motsvarande 46 % av BNP medan den offentliga sektorn i Sverige ligger på 45 % av BNP. För första gången på länge kommer sålunda Sverige ha en mindre andel offentlig sektorn än USA.
Ganska häftigt va?
Att USA har en större offentlig sektor än Sverige men lägre skattetryck beror på att man finansierar den offentliga sektorn i USA genom stora lån. Tex består den amerikanska regeringens utgifter till 3 500 miljarder dollar år 2010, men man har bara tagit in 2145 miljarder dollar i skatter. Resten, 1355 miljarder dollar, lånar man och lägger på statsskulden.
Sverige å andra sidan tar in exakt lika mycket skatt (och lite till) som läggs på den offentliga sektorn.
Därför är skattetrycket i Sverige 47 % av BNP 2011, medan den svenska offentliga sektorn i Sveirige motsvarar 45 % av BNP. För 2011 är den offentliga sektorn i USA cirka 46 % av BNP medan skattetrycket uppgår till 3(X)% beroende på att en stor del lånefinansieras.
Det kan nog komma som en chock för det svenska folket att vi faktiskt nuförtiden har en lägre offentlig sektor än USA! Bra jobbat Borg!
Den som inte tror på ovanstående siffror kan läsa det svart på vitt på följande sida: http://www.usdebtclock.org
Och det fina (?) är att vi nu har nått ett trendbrott. Den offentliga sektorn i USA kommer snarast att expandera de kommande åren tillföljd av Medicare och social security samt inte minst intrest on debt. Den svenska kommer däremot gradvis att sjunka till 2014.
dongtam
mu private
tim phong tro
http://nhatroso.com/
nhac san cuc manh
tổng đài tư vấn luật
http://dichvu.tuvanphapluattructuyen.com/
văn phòng luật
tổng đài tư vấn luật
dịch vụ thành lập công ty
http://we-cooking.com/
chém gió
trung tâm ngoại ngữ
– Ha ha, xem ra giao Nhạc gia cho ngươi quả là không sai, ta đã nghĩ tới, tam đại thú tộc tạm thời không cần để ý tới, bây giờ chủ yếu là Hắc Ám Thần Điện, tuy nhiên Hắc Ám Thần Điện này bí mật vô cùng, muốn tiêu diệt chúng không phải là điều dễ dàng.
Nhạc Thiên lão tổ nhìn Nhạc Thành mà nói.
– Lão tổ, điện chủ của Hắc Ám Thần Điện có thực lực gì?
Nhạc Thành đột nhiên hỏi Nhạc Thiên lão tổ.
– Hơn hai trăm năm trước hắn đã là thập tinh Đấu Thánh, ban đầu ta cùng với hắn tiến hành một cuộc đại chiến thì ta bị trọng thương, ta đoán chừng hắn không bị thương nặng bằng ta, không biết hiện tại ta có thể đối phó được với hắn hay không. Cho nên ta cũng muốn vào trong Long mộ bế quan tu luyện, thực lực nhất định sẽ đột phá, tuy nhiên muốn đột phá tới Đấu Đế là điều quá khó khăn.
Drack en flaska sådant med goda vänner vid midsommar och den smakar förvånansvärt gott. Att den sedan kostar ett par tior gör inte saken värre.
Öppna och smaka! Tror inte att den mår bra av någon längre lagring dock.
Gott nytt, thanks for all the fish!
http://www.usdebtclock.org
Om man vill göra det enkelt för sig:
Offentliga sektorn i USA i förhållande till BNP 2010: 45.6 %
Skatteintäkter i USA i förhållande till BNP: 31.2 %
Underskott i offentliga finanser USA: 14.4 % av BNP
———————
Prognos offentlig sektor i Sverige i förhållande till BNP 2011: 45 %
Porgnos skatteintäkter i Sverige i förhållande till BNP: 47 %
Överskott i offentliga finanser Sverige 2011: 2 %
—————-
Prognos för offentliga sektorns utgifter i USA 2011: Medicare (ökande), social security (ökande), defenec/wars (stillastående), income security (stillstående), intrest on debt (ökande), federal pensions (ökande). Sammantaget ökande kostnader.
Sverige å andra sidan kommer gradvis att sänka kostnaden för den offentliga sektorn 2011-2014 liksom under den tidigare mandatperioden.
Sverige är på rätt väg!
Krimskoe Igristoe. Så från Krim är det i alla fall.
/Starvid
Anonyma nymoderaten glömde att Sverige ännu inte spräckt sin bubbla. Borg vet mycket väl att det är kört, 2700 miljarder i privata skulder kommer bryta ryggraden av riket.
Men zombiemoderaterna gapar och sväljer allt tacksamt 🙂
15:42. Några tior. Låter spännande.
Man kan tycka ett och annat om ryssen, men de har bra bubbel. Speciellt det ljusröda 🙂 På den gamla goda tiden var också ryssens lyspetroleum verkligen bra. Idag brukar jag i brist på lyspetroleum köpa armenisk 5-stjärning Ararat, också verkligen bra 🙂
Tror inte den här är ljusröd.
Cornu, det märks att du aldrig pysslat med spionage. dina bilder utelämnar väsentliga delar av flaskans etikett (men ser ganska snygga ut rent estetiskt)
Krimskoje igristoje ("Krimskt lekfullt", men "igristoe" brukar stå på de flesta mousserande viner)
Sevastopols vinfabrik (otydligt på bild)
halvtorrt ("polusuhoje", men går ur bild)
baksidan börjar med:
"Detta underbara festliga vin är tillverkat
av klassiska champange sorter av vindruvor
med kärlek uppodlade på syd-östra sluttningar av
krimbergen, enligt hårt åtföljda
produktionsteknologier av mousserande [vin]. Har en ouprepbar ["once in a lifetime"]
blommstrande lätt, utsökt bouquet
och förstklassiga mousserande egenskaper."
sen kommer lagringstemperatur etc…
nä, hej då lågupplösta bilder och iväg till nyårsfesten med mig…..
Stort tack för det Dmitriy.
Kan meddela att det smakade gudomligt till två av förrätterna, och även underbart fristående. Nästan orange i färgen. Är det så att det bara kostar några tior så är frågan: Var får man tag på mer? Krävs det att man drar i österled? Lastbilschaffisar? Någon?
Som sagt, det här med USAs offentliga sektor är väldigt intressant. Just nu uppgår den alltså till 45.6 % och passerar nästa år den svenska i förhållande till BNP.
CBOs prognos (den amerikanska kongressens egna prognos) är att den offentliga sektorn i USA år 2015 kommer att svara för 46.3 % av landets BNP. Då skall man komma ihåg att kongressen sedan 15 år tillbaka ständigt har underskattat den offentliga sektorns utgifter (bland annat prognostierade man år 2000 att statsskulden skulle vara avbetald till 2010).
Med andra ord, USAs offentliga sektor är idag 45.6 % och spås öka till 46.3 % år 2015. Men den prognosen är extremt optimistisk. Det är inte otroligt att den verkliga siffran landar över 48 %.
Sverige har idag en offentlig sektor motsvarande 46 % av BNP men detta sjunker till 45 % nästa år (2011). Fram till 2014 kommer vi sjunka ned mot 43 % av BNP med den utveckling vi kan prognostisera idag.
Vem kunde ha trott detta på Palmes 80-tal? Att Sverige idag för första gången någonsin går in i en framtid med en mindre offentlig sektor än USA?
Detta är ett jättetrendbrott!
Från år 2000 har USA gått från en offentlig sektor motsvarande 35.9 % av BNP till idag 45.6 % medan Sverige gått från 52 % till 46 % och fortsätter sin marknadsliberalisering för att nästa år passera USA för första gången någonsin!
S novym godom!
Alla vi på skandinav. avd. på GRU
"Krыmskoe Igristoe" eller "Krymskoe Igristoe" är en röd muskotchampagne som kostar 12.99 $ / 75 cl.
Muskot är farligt i stora mängder och brukas i nödfall av limsniffare.
Beställ på nätet om du överlever.
/ Z
Gott Nytt, bloggkollega. Öppnade själv en överlagrad Chablis Premier Cru som INTE hade åldrats med värdighet. Pris är inte allt, som sagt.
Ser fram emot ett år till av insikter, provokationer och intelligent vederkvickelse.
/Morgonsur
http://morgonsur.wordpress.com
Gott Nytt År! Själv så stod jag och funderade över en flaska sydafrikansk Pinotage till maten och om den var korkskadad eller inte. Men efter ett par Gin&Tonic så slank den ned! 🙂
Jag antar att den ryska "champagnen har samma förutsättningar". En kollega brukade säga att dricka dyr champagne vid 12 slaget var att mata pärlor för svin. Chamapgne dricker man som välkomstdrink, sedan duger lite tyskt bubbel till 12-slaget!
Som de goda nattsuddarna brukar säga. Vilken nybörjare som hellst kan festa på nyår. En tisdag i februari kräver ett riktigt proffs!
Den ryska invasionen är redan i gång med mångdubblad kapacitet. Under april anlöper det första ryska landstigningsfatyget centrala Stockholm.
Det rymmer >2000 fullpackade ryssar och lastar 38000 registerton =>500 stridsvagnar.
Fartyget är kamouflerat i vit färg och döps till "Princess Anastasia" så att den liknar, intill förväxling, en vanlig passagerarfärja.
Det här tricket för att invadera Sverige har utprovats, och lyckats bra i Finland under 2010 med ett liknande landstigningsfartyg, döpt till "Princess Mary", som redan landsatt 10-tusentals ryssar i centrala Helsingfors och nästa fartyg ska sättas in mot Kiel 2012. Europa bävar.
http://www.fontanka.ru/2010/08/03/086/
http://www.baltinfo.ru/2010/12/03/Printcessa-Anastasiya-svyazhet-Peterburg-i-Stokgolm-175565
Och ja. Det är sorgligt att gammelmedia inte skriver om detta. Man måste själv lära sig det kyrilliska alfabetet för att få veta vad som verkligen händer där borta och som extrabonus kan man då läsa etiketten på deras hårt spetsade spirituosa. Även om den kommer från Ukraina. 🙂
/Z
Det märks sverige håller på att avvecklas inte minst om man själv behöver besöka t ex sjukvård hoppas det drabbar i synnerhet fjantiansanhängarnas lobotoklubb 🙂
Jag ser fram emot då infrastrukturen i städer krackelerar på grund av att det sparats in underhållsarbetet, östersund kan komma likna en liten bris mot vissa andra städer när det väl rämnar.
Tur vissa har egen doktor och källaren full av skumpa något säger mig de inom 10 år kommer att komma till stor nytta för vissa välfärdshatare.
Re anonym 09:34,
Knappast. Sverige har en lägre offentlig sektor än USA men vi får ändå mer valuta för pengarna. Fri och gratis välfungerande vård, fri och gratis högskoleutbildning, fri tandvård till 20 år är alla system som inte finns i USA.
Trots detta utgör den offentliga sektorn en mindre del av BNP i Sverige än USA. Att vi betalar mer i skatt beror på att vi har de offentliga finanserna i bra skick, på lång sikt kommer även skattetrycket att konvergera mellan USA och Sverige. Och skattetrycket för den svenska medelklassen har sänkts, bara 20 % av den arbetsföra befolkningen betalar idag mer än 25.2 % av sin lön i skatt. Resten av den arbetande svenska befolkningen, 75 %, betalar under 25.2 % i löneskatt.
Att USA har en större offentlig sektor än Sverige beror framförallt på ett dåligt och ofinasierat pensionssystem som kommer växa ytterligare, höga militärkostnader samt hög arbetslöshetsersättning och växande kostnader i medicare och social security. Dock är detta ersättningar som inte kommer till del den arbetande amerikanska befolkningen. Tillsvidare är den dock nöjd så länge skatterna är låga, men det är naturligtvis inte hållbart, på sikt kommer vi få se även att de svenska och amerikanska skatterna konvergerar, kanske redan inom 10 år.
Rättelse: 80 % av befolkningen som arbetar betalar mindre än 25.2 % i löneskatt medan endast 20 % av den arbetande befolkningen betalar över 25.2 % i löneskatt.
20 % av den arbetande befolkningen betalar nämligen statlig inkomsskatt i Sverige. Gränsen för marginalskatt går vid 32 500 kr i månaden. En person i Sverige med 32 500 kr i månaden betalar 25.2 % i skatt på sin lön.
Tjänar du ex 20 000 kr i månaden betalar du bara 22 % i skatt.
Det har hänt mycket i Sverige på bara 4 år, och sedan Palmes dagar är det som att komma till en annan värld.
forts. 10:05
Och då är ovanstående siffror ett genomsnitt.
Den som är smart flyttar till Solna eller Vellinge.
Här betalar man 23 % i löneskatt på en inkomst om 32 500 kronor. Till och med lägre än i USA … Ja det stämmer, bor du i Solna och har ett vanligt medelklass jobb betalar du redan idag lägre skatt än i USA.
Gott Nytt År och tack för ett år av intressanta blogginlägg och debatter. Själv skippade jag fjolldrickat och korkade upp en flaska vällagrad whisky från skotska höglandet.
Krimskoe var urusel bubblande rödtjut när vi drack en flaska förra året, nu har min fru trevliga minnen av den från sin ungdom, så kanske vi fick en dålig flaska.
Årets billighetsfynd här i Lettland är Alitas nedan, som kostar 2.15LVL till extrapris just nu hos matkedjan Rimi (ICA), eller c.a. SEK 27:-.
http://www.alita.lt/en
http://www.beersofeurope.co.uk/acatalog/Beers_of_Europe__Sparkling_Wine_325.html
Alita Pusiau Sausas (Semi Dry)
(Reference – SPASD101)
Tasting Notes: Alita Sparkling wine is produced from the best French White wines. The carefully selected blend allows to create a very light, elegant and balanced wine.
Country: Lithuania
ABV: 11.0%
Bottle Size: 750ml
Bottle Price: £8.49
Jag har inget emot skatt om den går till mitt lands bästa och dess invånare är lite trött på alla som tror det fungerande samhället vuxit upp ur tomma intet?? Retar de sig på skatten för att betala till pensionärer etc kan de om de föredrar köpa loss samhället från oss som deltagit byggt det?
Smita med rånbytet är inte riktigt min likör men jag har anhöriga i velinnge plus till höger om det 😉 De tykte kostnader för arbete var dyrt när de hade rörelse men tycker lite annat nu när de är på bar backe!!
Jocke. Kan bara hålla med dig det där bubblet blir inte godare för det kostar en massa stålar. Förut brukade jag få en å annan låda från framkrike med bubbel men vilket kolsyrat vin som helst inklusive om husets veckodunk blivit mixat med vatten från en sodastream smakar väl så delikat i jämförelsen för min del.
Det är däremot stor skillnad vad man har när man gör kaffe-gök!!
Gott nytt år.
Ja i SVD har du din vän som ser fienden i öster!
Claes Arvidsson är rädd för eller i alla fall väldigt vaksam mot öster, eller väldigt intresserad av ett starkt försvar. /Oppti